Šta je novo?

Cene nekretnina

Наводно, статистички завод, али и World Inequality Database (WID.world) и OECD Wealth Distribution Data за расподелу капитала. Ја сам први веома скептичан према базама и квалитетом података, поготово кад су у питању неке политички осетљиве теме (методологија рачунања инфлације нпр) али ето, реци ти сам. Имаш законе који се доносе, на неки начин си у привреди, на тржишту, видиш шта се дешава у окружењу.

Опет кажем, немам неки вредносни суд, не можеш пустити људе да изумру, али је закључак јасан одакле се узима, бар мени. Као и то да није све у реду и да је резултат монетарне дисторзије.
Ja bas imam obrnut osecaj, da ta srednja klasa (neka srpska definicija iste) kod nas raste. Broj profesija koje su u stanju da upadnu u nju je veci i to vise nisu samo outsourceri za Zapad. E sad, outsourcerima je mozda nesto gore jer bas zbog stagnacije preko oni vise nisu 5-10x proseka vec 'samo' 3-7x. Opet, oni su i dalje zive sasvim ok, samo jbg, psiholoski je tesko navici se da ne mozes se vise bas razbacujes.

Sa druge strane, u Zapadnoj Evropi si imao gotovo uniforman pad standarda, pogotovo kod srednje klase. Ne vidim kako bi danas neko bio motivisaniji za emigraciju nego pre recimo 10 godina.

Ja to ne smatram, licno tezim vecoj jednakosti i mislim da bi svi bili srecniji i nikako nisam od onih koji žele da komsiji crkne krava. Stava sam da sto vise imaju ljudi oko mene to cu i ja imati vise i bicemo valjda bolji kao drustvo. Smatram da ljudi sa minimalcem treba da imaju normalan i sadržajan zivot i smatram da treba biti mnogo veci i nemam nista protiv da ja to osetim negativno na svom standardu. Mi nažalost idemo putem najsurovijeg kapitalizma, ko je proputovao Juznu Ameriku zna o cemu pricam. Ono sto licno radim je da gledam kako da se prilagodim vremenu i mestu gde živim. I da, sve ce teze biti doci do imovine i poenta ovoga gde globalno svi idemo je da nemas, a ne da imas.
Ovde se generalno smatra da je sve ok samo ako imaš bar 5x više od profesora matematike, a navodno se priča o boljitku društva. Daj da nam neko drugi sredi taj boljitak ali da to ja ne osetim.
AI ce sve da nas zameni, ali ćacije iz javnog sektora nece :)

Poenta je da je kod nas sve raspada, i ekonomski motiv je mozda i jedini koji neke ljude drzi u Srbiji. U fazonu: "Imam dobru platu. Jeste lose zdravstvo, skolstvo, putevi, vazduh,..., ali barem su mi neke stvari u Srbiji jeftinije nego u inostranstvu". Sad sa ovom inflacijom skoro nista vise nije jeftinije u Srbiji, i onda taj ekonomski motiv kao poslednji prestaje da postoji. Ne znam na koji drugi motiv mislis? Na patriotizam time sto ostanes u Srbiji i punis budzet koji bratija isprazni i kupuje stanove u Bugarskoj, vile u Trstu, kamione u Americi ili nesto peto?

Da li mozemo da povecamo minimalac, a da to ne utice na inflaciju? Kako rast minimalca utice na nasu konkurentnost? Zasto strani investitori odlaze iz Srbije ili zaposljavaju Marokance jer im srpski minimalac postaje preveliki? Da li postoji neki problem u nasoj ekonomiji/privredi kad ne mozes da poboljsas standard ljudi bez inflacije i bez ugrozavanja radnih mesta?

Ok, ajde da budemo jednaki, da ja sedim u nekoj kancelariji u javnom sektoru, ispijam kafe i izlazim ranije na posao i imam 30 dana godisnjeg odmora, a ti radi u rudniku 12 sata dnevno 6 dana u nedelji, ili radi kao lekar koji radi operacije na otvorenom srcu, i da svi imamo jednake plate? Slazem se da jednakost treba da postoji, ali u smislu manje razlike u bogatstvu izmedju kapitalista i radnika, a ne u smislu da svi imaju iste plate. Kad bi politicari manje krali, imali bismo kvalitetnije zdravstvo, skolstvo, ne bi morao da placas privatne lekare, privatne profesore, da je manje korupcije bile bi priustivije cene nekertnina, i svi bi bolje ziveli. Sa minimalcem bi ti mogao da zivis pristojno, a onaj ko ima 5 puta vecu platu od tebe bi mogao da vozi besna kola i ide na luksuzna letovalista. I ja ne vidim problem u tome. Poenta je da svi budemo priblizno jednako bogati, a ne jednako siromasni.
Nama je porast minimalca posledica inflacije, ne obrnuto jer su cene porasle pre povećanja. Sedi ti gde hoćeš niko ti ne brani. Ko brani nekome ko ima 5x veću platu od minimalca da vozi besna kola? Ako je cilj da svi budemo bogatiji zašto sputavate minimalnu zaradu? I ovo
U fazonu: "Imam dobru platu. Jeste lose zdravstvo, skolstvo, putevi, vazduh,..., ali barem su mi neke stvari u Srbiji jeftinije nego u inostranstvu".
taj treba da ide odmah. Tog ne zanima ni školstvo, ni zdravstvo, ni putevi... već samo da ima više od nekog. Nikad ne bih mogao tako da razmišljam "ok mi je da se sve raspada oko mene samo da sam ja bogatiji od drugih". Neće mi biti ok da se sve raspada ni da radim za minimalac ni da imam 5x veću platu od proseka. To što je Vama to ok iz mog ugla ne znači da je ispravno e sad, kako kome. Treba raditi na poboljšanju sistema kolika god da ti je plata, a ne praviti svoj mikrosvet. I da, i dalje su neke stvari jeftinije u Srbiji nego u inostranstvu.
Top 1% po kapitalu u nemačkoj je iznad 3,5 miliona evra. Ti i tamo imaš manja mesta gde na ovaj ili onaj način možeš da utičeš na političare na lokalu. Znači preko 5 miliona imaš već neki uticaj.
Ako pričamo o striktno o fondovima to je svakako manji broj od 1% u odnosu na populaciju. Verovatno 0,05% ili manje.
Aha, znači pričamo o kapitalu, neo top 1% zarade. Malo je pogrešno formulisano.

Da bi bio kapitalista treba ti kapital. I pozeljna je postena trzisna utakmica. Recimo zamisli da ja imam IT firmu i otvori se neki javni tender za neki softver. Ja sam mozda najbolji, ali necu dobiti taj posao jer nisam stranacki povezan. Ili recimo, konkurencija u nekom poslu je neko ko je politicki povezan, ko sve radi na crno, a ti radis na belo, a on ti na sve to salje inspekciju preko svojih stranackih drugara? Da li mogu da imam poreske olaksice kao IT firma kao sto imaju IT-jevci u Rumuniji? I jos milion pitanja. Pricas o tome kao da zivmo u Svajcarskoj, a ne u Kolumbiji?
Svi u ovoj temi imaju kapital (jer zasto bi inace razmisljali o kupovini stana), ali nesto ne vidim da imamo puno vlasnika firmi ovde.

Zapravo gledao sam sada bas online, otprilike je slican % samozaposlenih kod nas i u Svajcarskoj, cak po nekim statistikama ispada da mi imamo vise privatnika od Svajcarske, otkud to kada mi smo Kolumbija?

Nisu svi ali jeste veliki procenat ili ja nisam imao sreće pa stalno natrčavam na neke ćacije.
Možda sami radnici i nisu ali od direktora 3 kolena niže je komplet ćaci ekipa.
Direktor i 3 kolena nize i oni koji ne dolaze na posao i najvise zabusavaju jesu caci. Ovi koji nesto rade mozda i nisu, ali uglavnom moraju da budu clanovi stranke i da imaju poneku stranacku aktivnost. kad je izasla ona lista botova ja sam na toj listi video neke ljude za koje nikad ne bih rekao da su botovi. Niti sam znao da su u stranci, niti da botuju, sa nekima sam se cak i aktivno druzio, isli na rodjendane, svadbe. Jednu od tih osoba uopste recimo i ne smatram cacijem, jer se godinama druzimo, rodjendani, svadbe, nikad nije trazila siguran glas, nikad nije politciki promovisala bilo sta, verovatno ne voli da radi to sto radi, ali eto odradi neki minimum stranackih aktivnosti da bi zadrzala posao. Ne podrzavam, ali cenim sto nikog iz drustva nije vrbovala za tu pricu, samo kazem kako stvari funkcionisu.
Ovde se generalno smatra da je sve ok samo ako imaš bar 5x više od profesora matematike, a navodno se priča o boljitku društva. Daj da nam neko drugi sredi taj boljitak ali da to ja ne osetim.

Nama je porast minimalca posledica inflacije, ne obrnuto jer su cene porasle pre povećanja. Sedi ti gde hoćeš niko ti ne brani. Ko brani nekome ko ima 5x veću platu od minimalca da vozi besna kola? Ako je cilj da svi budemo bogatiji zašto sputavate minimalnu zaradu? I ovo

taj treba da ide odmah. Tog ne zanima ni školstvo, ni zdravstvo, ni putevi... već samo da ima više od nekog. Nikad ne bih mogao tako da razmišljam "ok mi je da se sve raspada oko mene samo da sam ja bogatiji od drugih". Neće mi biti ok da se sve raspada ni da radim za minimalac ni da imam 5x veću platu od proseka. To što je Vama to ok iz mog ugla ne znači da je ispravno e sad, kako kome. Treba raditi na poboljšanju sistema kolika god da ti je plata, a ne praviti svoj mikrosvet. I da, i dalje su neke stvari jeftinije u Srbiji nego u inostranstvu.

Aha, znači pričamo o kapitalu, neo top 1% zarade. Malo je pogrešno formulisano.
Ja imam osecaj da bih u Nemackoj sa platom od 3k evra bio srecniji nego u Srbiji sa platom od 3k evra. Cene tamo i ovde su manje-vise iste, a tamo je sve bolje.
A odakle ti to da je ljudima sa dobrom platom ok to sto se sve raspada? Pa upravo ti sa najboljim platama se najvise i bune protiv ovakvog sistema gde se sve raspada, a ti koji jedva prezivljavaju idu na proteste "Srbija protiv blokada".

Svi u ovoj temi imaju kapital (jer zasto bi inace razmisljali o kupovini stana), ali nesto ne vidim da imamo puno vlasnika firmi ovde.

Zapravo gledao sam sada bas online, otprilike je slican % samozaposlenih kod nas i u Svajcarskoj, cak po nekim statistikama ispada da mi imamo vise privatnika od Svajcarske, otkud to kada mi smo Kolumbija?

Samo sto tamo self-employed verovatno otvaras da bi zaradio vise od proseka ili da bi imao vise slobode u svom poslu, neki konsalting ili neke druge usluge koje su jako skupe, dok kod nas otvaras jer nemas druge opcije.

Ja bas imam obrnut osecaj, da ta srednja klasa (neka srpska definicija iste) kod nas raste. Broj profesija koje su u stanju da upadnu u nju je veci i to vise nisu samo outsourceri za Zapad. E sad, outsourcerima je mozda nesto gore jer bas zbog stagnacije preko oni vise nisu 5-10x proseka vec 'samo' 3-7x. Opet, oni su i dalje zive sasvim ok, samo jbg, psiholoski je tesko navici se da ne mozes se vise bas razbacujes.

Sa druge strane, u Zapadnoj Evropi si imao gotovo uniforman pad standarda, pogotovo kod srednje klase. Ne vidim kako bi danas neko bio motivisaniji za emigraciju nego pre recimo 10 godina.
Sta je srednja klasa? Jel' to ovi Džoovi sto kupuju BW stanove? Gledajuci na to da nam top 10% ljudi ima platu od 160k neto, ko je kod nas srednja klasa? Ili ako nije po tome, koji je drugi kriterijum? Da li je top 10% visoka klasa onda? Ako je visoka, zasto ne moze da zivi lagano?

Па види, имао сам и ја тај осећај да се релативно смањује разлика, тј да људи имају мањи стимуланс да иду, што и није тешко јелте у односу на базну тачку и наше компаративне предности у том тренутку, не треба то представљати као успех неки не знам какав. Ипак, ето најквалитетнији се селе или размишљају озбиљно о томе и развијају логистику. Говорим о најближем окружењу. Дакле била клацкалица сад већ годинама, хоће/неће, преломили за паљбу, са пропратним трансфером капитала.

...а онда сам ти дао и егзактније податке (уз сву скепсу везано за квалитет), поприлично потврђује ту интуицију...

Па види, имао сам и ја тај осећај да се релативно смањује разлика, тј да људи имају мањи стимуланс да иду, што и није тешко јелте у односу на базну тачку и наше компаративне предности у том тренутку, не треба то представљати као успех неки не знам какав. Ипак, ето најквалитетнији се селе или размишљају озбиљно о томе и развијају логистику. Говорим о најближем окружењу. Дакле била клацкалица сад већ годинама, хоће/неће, преломили за паљбу, са пропратним трансфером капитала.

...а онда сам ти дао и егзактније податке (уз сву скепсу везано за квалитет), поприлично потврђује ту интуицију...
Ljudi danas vise idu za boljim okruzenjem i drustvom nego za parama rekao bih.
Iz mog okruzenja barem to vidim... a i ja sam na klackalici do sledecih izbora

Ja bas imam obrnut osecaj, da ta srednja klasa (neka srpska definicija iste) kod nas raste.

E pa, ovo je problem, samo mislim da je to više tvoja nego srpska definicija. Tih 3-3,5 soma pre 5 godina bi trebalo da budu srednja klasa.
Ko je tada otišao (u Evropu), došao bi na sličnu ili malo višu platu (prvih godina osetno višu, tamo gde ima onih poreskih olakšica).
Stan / kuću bi bi platio mnogo više nego ovde, ali uz manju kamatu i duži period otplate. Verovatno bi kupi noviji i skuplji auto.
Neki svakodnevni troškovi bi bili veći, neki bi bili manji.

ALI je baš mnogo štedeo na prečicama koje mu omoguće da zaobiđe ovu katastrofu od sistema, i sitnim luksuzima koji mu olakšavaju da se pravi da ne vidi jad i oseća smrad.
Ne plaća doktore, pošto zdravstvo radi. Ne plaća 10 privatnih profesora. Ne zove Woltadžiju da mu donese suši ili burger svaki dan.

E sad, kad to postaje teže da se izvede, kad je kuknjava.

Jao ljudi al ste se ispisali od jutros, zove me sad zena kaze, znas kolko su ti i ti, odnosno njena drugarica i suprug dali para za opremanje stana, ja kazem 50-60000, ni blizu, sa uslugama arhitekte, opremanje stana od 120 kvadrata ih je izaslo malo manje od 400000 eura, ja ne mogu da verujem

U medjuvremenu nikad visi nivo potrosnje medju stanovnistvom. Sada je norma i za srednju klasu da se ide bar 2 puta godisnje po 10-14 dana na more, i makar jedno skijanje 7 dana, uz po nekoliko city breakova (prvi maj, Sretenje, dan primirija). Kes krediti su na maximumu i te pare idu na putovanja, kupovinu novih telefona, odece i slicne aktivnosti.
I onda skupa nekretnina u najboljim novogradnjama na najpoželjnijim lokacijama u Srbiji.
Starogradnja mora totalno da se renovira, prizemlje, 1 sprat i potkrovlje neće ni da se gleda.
Tako i moji neki drugari gledaju čim dobiju višu platu na novom zaposlenju ili kada odu u i ostranstvo. Nema više apartmana na zimovanju kod prijatelja, nego hotel sa 4*, skupa garderoba, najnoviji telefoni, kola obavezno izvan svojih mogućnosti(na kredit) iako se ne koriste toliko, pa letovanje egzibicije, skoro svaki mesec mini putovanje...
A nekretninu koju realno mogu da uzmu(i koju bi i uzeli pre tog skoka u plati ili napredovanju) nema više sile da tu hoće, nego im se svidjaju samo najbolji kompleksi, e a za to nemaju.
E onda kreće nezadovoljstvo...
Pa ih uvedem u trenutni stan i kažem, evo prodajem ga hoćeš, svidjao ti se pre par godina i govorio si mi je dobar, a ja se selim.
Koliko je tamo gde se seliš i koliko si platio....toliko i toliko... uh skupo je.
Pa uzmi ovaj evo na rate kod mene, živi ovde dok ne skupiš za bolji tako ja ceo život to jest ovde 9god...hmm ma jok to je zbog države, nisu realne cene nekretnina, mora to pući čitam ja, ne nego ti hoćeš odmah 2-3klase više od onog šta možeš.
Dosta njih nazalost nista ne ulazu, berza, bilo šta, barem oročenje, nego što veća plata to veći life-style ili novci na računu koji se tope.
Kola tek da ne pričam kada dodju popravke, gume, kasko, servisi itd...

Samo sto tamo self-employed verovatno otvaras da bi zaradio vise od proseka ili da bi imao vise slobode u svom poslu, neki konsalting ili neke druge usluge koje su jako skupe, dok kod nas otvaras jer nemas druge opcije.
Jel i ovo izjava na osnovu intuicije / licnog stava ili imamo i neke podatke?
Suludo je misliti da u Svajcarskoj tece med i mleko pa tamo biznise vode samo ljudi iz ovih iznad razloga.

Jao ljudi al ste se ispisali od jutros, zove me sad zena kaze, znas kolko su ti i ti, odnosno njena drugarica i suprug dali para za opremanje stana, ja kazem 50-60000, ni blizu, sa uslugama arhitekte, opremanje stana od 120 kvadrata ih je izaslo malo manje od 400000 eura, ja ne mogu da verujem
Ne znaju ljudi koliko neki ljudi u BGu imaju para...
Necu da pricam previse na tu temu jer devojka radi u firmi gde su im sve bogati klijenti, avioni,kamioni.... pored njih se ja osecam kao da radim za minimalac.

Sta znaci "opremanje"? Namestaj, kuhinja, ugradni plakari....pisao je @enfario da samo jedan luster moze da kosta 40k, tako da je ovo prilicno siroka tema....

U mom okruzenju je upravo suprotno, sve vise onih koji su emigrirali tamo ranih 2010ih su se ili vratili ili dosta vise vremena provode ovde. Od ovih sto su ostali, trenutno ne znam nikoga ko uopste razmatra odlazak. NIje ni moje ni tvoje okruzenje istina, te nam tek neki pouzdaniji podaci o emigraciji/radnim dozvolama u inostranstvu mogu dati objektivniju sliku.

GPT kaze da je koristio podatke sa https://wid.world/country/serbia/, ali ti podaci zapravo ne potvrdjuju podatke iz grafa koje je ispisao.

Sta znaci "opremanje"? Namestaj, kuhinja, ugradni plakari....pisao je @enfario da samo jedan luster moze da kosta 40k, tako da je ovo prilicno siroka tema....
Pomesao si sa nekim me ja u zivotu nisam pricao o lusterima haha
Kad budem sredjivao ja stavljam ono iz Ikee onu sipku sa nekoliko svetiljki i to je to

Pre ce biti da sam ja pricao jer sam gledao projekte koje devojka radi.
Mislim da je bila dizajnerska stojeca lampa od 20k EUR i luster od 40k EUR u jednoj vili sto je stavljano, kuhinja onaj bozemeprosti skup brend Gagenau i tako.

U mom okruzenju je upravo suprotno, sve vise onih koji su emigrirali tamo ranih 2010ih su se ili vratili ili dosta vise vremena provode ovde. Od ovih sto su ostali, trenutno ne znam nikoga ko uopste razmatra odlazak. NIje ni moje ni tvoje okruzenje istina, te nam tek neki pouzdaniji podaci o emigraciji/radnim dozvolama u inostranstvu mogu dati objektivniju sliku.

GPT kaze da je koristio podatke sa https://wid.world/country/serbia/, ali ti podaci zapravo ne potvrdjuju podatke iz grafa koje je ispisao.

kod mene je situacija, da se dosta ljudi namlatilo para mnogo mnogo iznad proseka (ukljucujuci mene) od 2012. u smislu usralo nas sa poslovima i sa mnogo jakim bonusima.
i sada kada imas sredjeno sve to, pocnes da razmisljas da begas van zemlje jer politika i dosla deca

a da ne pricam da mi dosta prijatelja pobeglo jos pre korone.
niko, ali niko nije otiso zbog para

a i ja sam na klackalici do sledecih izbora
Nije pitanje izbora, nego vere u male, postepene promene. Promena vlasti može da donese drugačiji ton, novi pristup nekim nacionalnim pitanjima, ali neće sigurno preko noći raspetljati komplikovani čvor institucionalnih slabosti i spoljnopolitičkih pitanja za koje doslovno nemamo rešenja. Možda prođe čitava decenija a da ne vidiš ni "r" od rezultata te neke nove garniture. Niti će se točak istorije tako lako obrunti, niti će stići mesijanska figura koja će nešto naprasno promeniti (možda samo narativ koji će te na početku ispuniti nekom neobjašnjivom nadom).
Naša pozicija će mnogo više zavisiti od dugoročnih, međunarodnih pomeranja koje potencijalno mogu da se okrenu na našu stranu (od kojih su neka, još minorna doduše, u toku).

Ja ovde vidim razloge za optimizam
Lepo je biti optimističan.

Sta je srednja klasa? Jel' to ovi Džoovi sto kupuju BW stanove? Gledajuci na to da nam top 10% ljudi ima platu od 160k neto, ko je kod nas srednja klasa? Ili ako nije po tome, koji je drugi kriterijum? Da li je top 10% visoka klasa onda? Ako je visoka, zasto ne moze da zivi lagano?
U Beogradu to je recimo bracni par koji zaradjuje dve prosecne beogradske plate (trenutno oko 136k). Do pre nekoliko godina dve beogradske prosecne plate nisu bile dovoljne za to.

U ostalim gradovima su manje plate ali i manji troskovi, pa zavisi od slucaja do slucaja.

Neki moj rule of thumb je da ako troclana porodica zaradjuje preko dve prosecne korpe, to je srednja klasa. Znaci za svaki grad iz tabele pomnozi kolonu 3 sa 2 da bi dobio neki minimum za upad u tu klasu (koji sam definisao samo ja i realno ne znaci nista :)).

Screenshot 2025-10-01 at 14.22.15.png

Nije pitanje izbora, nego vere u male, postepene promene. Promena vlasti može da donese drugačiji ton, novi pristup nekim nacionalnim pitanjima, ali neće sigurno preko noći raspetljati komplikovani čvor institucionalnih slabosti i spoljnopolitičkih pitanja za koje doslovno nemamo rešenja. Možda prođe čitava decenija a da ne vidiš ni "r" od rezultata te neke nove garniture. Niti će se točak istorije tako lako obrunti, niti će stići mesijanska figura koja će nešto naprasno promeniti (možda samo narativ koji će te na početku ispuniti nekom neobjašnjivom nadom).
Naša pozicija će mnogo više zavisiti od dugoročnih, međunarodnih pomeranja koje potencijalno mogu da se okrenu na našu stranu (od kojih su neka, još minorna doduše, u toku).
Nece, ali narod trazi odgovornost i robiju kao znak nade da necemo jos 30 godina vrteti iste ljude i docekati jos vece posrnuce morala i uredjenosti drustva.
U pitanju je povratak vere u bolje sutra, a to ne moze doci bez promene vlasti i revansizma prema ljudima koji su nas dovukli gde jesmo trenutno.

Ako docekamo jos jedne legaliste koji nece da odrade lustraciju, pakujem kofere koliko tog dana.

Ovde se neko baš igrao sa potrošačkom korpom i razlikom između gradova.........

kod mene je situacija, da se dosta ljudi namlatilo para mnogo mnogo iznad proseka (ukljucujuci mene) od 2012. u smislu usralo nas sa poslovima i sa mnogo jakim bonusima.
i sada kada imas sredjeno sve to, pocnes da razmisljas da begas van zemlje jer politika i dosla deca

a da ne pricam da mi dosta prijatelja pobeglo jos pre korone.
niko, ali niko nije otiso zbog para
Ja sam onda okruzen borcima, ne dezerterima 💪

Odlazak zbog politike mi je, sem ako nisi bas ono progonjeni disident, signal niske vibracije. Vise razumem i postujem one koji odu zbog para.

Vrh