Šta je novo?

Cene nekretnina

Svi ti uredjaji su za komercijalnu upotrebu tj profi aparati prilagodjeni kucnom koriscenju. E sad se postavlja drugo pitanje. U vremenu kada tehnologija napreduje i moda se menja na svakih par god da li zelis uredjaj koji traje 20god? Ako imas mnogo para boli te q zamenices kad ti dune ali ako nemas onda jbg bice ti zao da zamenis, a em radi em tolike pare date :)

Zameniš stan, jer i stanovi i kompleksi dolaze sve bolji.
Tako da ćeš ove uredjaje ostaviti u stanu koji će neko drugi koristiti.

Evo, pogledao i ja i 5500din, ako mislimo na kompletan račun i to bez neke preterane potrošnje. U jednom poslovnom prostoru, gde radi jedan čovek od 9-17h, gde nema potrošača sem kompjutera i štampača 2600din (134kw potrosnja za jul), kod mojih (sami penzioneri) 4500din. Ako ti uspevaš sa porodicom 3600din gde je oko 1500din samo taksa što imaš struju, a da uvek imate tople vode, domaću hranu i provodite vreme u stanu onda svaka čast.
Ali je na forumu i priča o nekretninama ...kreditima...velikom novcu...pa to vidi

Nego kako da kupim nekretninu u Herceg Novom...Igalu... Kumboru...recimo...???

Struja poskupljuje 7%, prenos 10%, distribucija 15%, smanjuje se granica za crvenu zonu sa 1.600 na 1.200 kwh. Zivela Srbija.

Izvori:
Ali raste minimalac, raste BDP 😂. Kurs je stabilan.

Tačno, ali ako trenutna cena uređaja već ugradi očekivane uštede za narednih 10–15 godina, kupac danas zapravo plaća unapred. A to je već pitanje odnosa cene i vrednosti, ne samo efikasnosti.
LED sijalice na dimovanje kupljene 2012 25€/kom rade i dalje svako veče…tad je ta cena bila sumanoto visoka, best buy ever….sad i da hoćeš ne možeš naći taj kvalitet…

Miele se realno reklamira i na bilbordima i ima ga za komercijalnu upotrebu sada, uzeli su moji tu veš mašinu.Za ovog gaggenau prvi put čujem a liebher sam čuo od drugarice davnih dana za frižider da takav hoće u svom zamišljenom stanu.
Inače kada se kupuje u Boschu više uredjaja treba tražiti popust, mogu da odobre 5%, generalno treba tražiti uvek popuste kada se kupuje više stvari.
Bosch, Siemens, Gagenau su deo iste firme…Siemensa vise nema u Srbiji, samo Bosch za plebs…Gagenau nisam ulazio dublje, vrlo skupo, za probrane 😂

Tačno tako. U starom stanu pre nekih 15 godina sam ugradio običnu klimu a ne inverter jer je u tom trenutku inverter bio skuplji od obične klime plus razlika u struji na vremenu eksploatacije uredjaja. Razliku u novcu sam mogao da uložim dalje u druge uredjaje (birao sam kvalitet i prakticnost pre efikasnosti). U medjuvremenu se situacija promenila, efikasni uredjaji sada nisu toliko skupi pa se može racunati i sa efikasnošću a i izbor je mnogo veći.
Upravo to, odluka zavisi od trenutka i cene. Pre 15 godina inverter je bio luksuz, danas je praktično standard jer se odnos cena–efikasnost promenio. U suštini, efikasnost ima smisla samo kad razlika u ceni opravdava očekivanu uštedu, a kad to nije slučaj, bolje je rasporediti novac na druge stvari, baš kako si ti uradio tada.

Tačno tako. U starom stanu pre nekih 15 godina sam ugradio običnu klimu a ne inverter jer je u tom trenutku inverter bio skuplji od obične klime plus razlika u struji na vremenu eksploatacije uredjaja. Razliku u novcu sam mogao da uložim dalje u druge uredjaje (birao sam kvalitet i prakticnost pre efikasnosti). U medjuvremenu se situacija promenila, efikasni uredjaji sada nisu toliko skupi pa se može racunati i sa efikasnošću a i izbor je mnogo veći.
Upravo to, odluka zavisi od trenutka i cene. Pre 15 godina inverter je bio luksuz, danas je praktično standard jer se odnos cena–efikasnost promenio. U suštini, efikasnost ima smisla samo kad razlika u ceni opravdava očekivanu uštedu, a kad to nije slučaj, bolje je rasporediti novac na druge stvari, baš kako si ti uradio tada.

20250823_084935.jpg

Gerila marketing

U svakom slucaju se isplati. Pogotovo sto cena struje skace na svakih par meseci. Koga ne zanima usteda moze da stavi svuda sijalice od 100w, klimu od 3kw, kvarcnu pec… i da uziva. Izolacija svakako nije potrebna, a ni dobra stolarija jer je unapred.
Ma da, samo što u realnosti niko ne sedi pored kalkulatora dok pali svetlo ili klimu. Naravno da je efikasniji uređaj dugoročno bolji, ali ako razlika u ceni pojede 10–15 godina potencijalne uštede, pitanje je šta se zaista isplatilo. Cena struje raste, ali raste i cena uređaja, pa opet dođe na isto, zavisi od tačke gledišta i trenutne situacije.

LED sijalice na dimovanje kupljene 2012 25€/kom rade i dalje svako veče…tad je ta cena bila sumanoto visoka, best buy ever….sad i da hoćeš ne možeš naći taj kvalitet…
E to je pravi primer, tad su delovale kao sumanuta investicija, a na kraju se pokazalo da su najpametniji potez. Danas sve ide na masovnu proizvodnju i obaranje cene, pa često kvalitet strada. Nažalost, ušteda i kvalitet retko idu zajedno, ali kad se pogodi balans kao kod tvojih LED sijalica, onda je to pun pogodak.

Ma da, samo što u realnosti niko ne sedi pored kalkulatora dok pali svetlo ili klimu. Naravno da je efikasniji uređaj dugoročno bolji, ali ako razlika u ceni pojede 10–15 godina potencijalne uštede, pitanje je šta se zaista isplatilo. Cena struje raste, ali raste i cena uređaja, pa opet dođe na isto, zavisi od tačke gledišta i trenutne situacije.
Slazem se. Iskren da budem nisam siguran da li ce premium aparati biti dugovecni u Srbiji. Koliko god da su premium, namenjeni su za nase, a ne za EU trziste. Jedan isti laptop namenjen za EU trziste je daleko kvalitetniji nego isti namenjen za nase trziste. Bukvalno isti laptop, ali se serija razlikuje, jer jedna ide za EU, a druga za nas. Gledajuci opremanje stana za sebe, necu ici sa premium varijantama. Ne jer su skupe, nego ne verujem da su istog kvaliteta za nase trziste kao i za EU. Ne ulazim u to koja je marka, kupicu nesto iz srednje klase kvaliteta.

Previse filozofiranja. U realnosti svaka usteda se meri godinama. Cena struje raste, cena uredjaja raste ali ih ne kupujes svake godine. Ako tako gledas onda sijalice od 100w, kvarcna pec i ventilator i uzivaj.

Slazem se. Iskren da budem nisam siguran da li ce premium aparati biti dugovecni u Srbiji. Koliko god da su premium, namenjeni su za nase, a ne za EU trziste. Jedan isti laptop namenjen za EU trziste je daleko kvalitetniji nego isti namenjen za nase trziste. Bukvalno isti laptop, ali se serija razlikuje, jer jedna ide za EU, a druga za nas. Gledajuci opremanje stana za sebe, necu ici sa premium varijantama. Ne jer su skupe, nego ne verujem da su istog kvaliteta za nase trziste kao i za EU. Ne ulazim u to koja je marka, kupicu nesto iz srednje klase kvaliteta.
Apsolutno tacno, posebno stvari sa vecim prometom su krs, ali generalno tehnika je problematicna.

Po cemu se razlikuje npr ako je laptop isti, komponente iste, izrada ista…? Da nije mozda tastatura? :) nije to hrana pa da kod nas dolazi smrznuto od pre dve godine. Uglavnom to je kao da vozac juga ubedjuje vozaca mercedesa da je jugo bolji jer je mercedes nepouzdan, a oba te prevezu od tacke a do tacke b :) saomi, veruj bratu. Premium uredjaji uglavnom ne opravdavaju cenu ali je premium :) enfario letuje na maldive umesto u sutomore, a isto sunce greje.

Po cemu se razlikuje npr ako je laptop isti, komponente iste, izrada ista…? Da nije mozda tastatura? :) nije to hrana pa da kod nas dolazi smrznuto od pre dve godine. Uglavnom to je kao da vozac juga ubedjuje vozaca mercedesa da je jugo bolji jer je mercedes nepouzdan, a oba te prevezu od tacke a do tacke b :) saomi, veruj bratu. Premium uredjaji uglavnom ne opravdavaju cenu ali je premium :) enfario letuje na maldive umesto u sutomore, a isto sunce greje.
Kontrola kvaliteta najcesce
Ili mislis da je normalno sto je poslovni workbook placen 300k isao u servis 2 puta za 6 meseci... :)

Na kraju vratili pare

Isto ne znam sto je tesko poverovati da kod nas stize losija roba za tehniku, ali se svi slazemo da uvozimo losiju hranu i onu koja ne bi bila po regulativi u EU

Uzmes polovno iz Svajcarske, ja cu tako, Miele masine stare do godinu dana idu za 600 eura, 8kg kapacitet, saćasti bubanj, sama dozira potrosnju praska i omeksivaca i tako dalje

Vrh