Šta je novo?

Cene nekretnina

Svi ti uredjaji su za komercijalnu upotrebu tj profi aparati prilagodjeni kucnom koriscenju. E sad se postavlja drugo pitanje. U vremenu kada tehnologija napreduje i moda se menja na svakih par god da li zelis uredjaj koji traje 20god? Ako imas mnogo para boli te q zamenices kad ti dune ali ako nemas onda jbg bice ti zao da zamenis, a em radi em tolike pare date :)

Zameniš stan, jer i stanovi i kompleksi dolaze sve bolji.
Tako da ćeš ove uredjaje ostaviti u stanu koji će neko drugi koristiti.

Evo, pogledao i ja i 5500din, ako mislimo na kompletan račun i to bez neke preterane potrošnje. U jednom poslovnom prostoru, gde radi jedan čovek od 9-17h, gde nema potrošača sem kompjutera i štampača 2600din (134kw potrosnja za jul), kod mojih (sami penzioneri) 4500din. Ako ti uspevaš sa porodicom 3600din gde je oko 1500din samo taksa što imaš struju, a da uvek imate tople vode, domaću hranu i provodite vreme u stanu onda svaka čast.
Ali je na forumu i priča o nekretninama ...kreditima...velikom novcu...pa to vidi

Nego kako da kupim nekretninu u Herceg Novom...Igalu... Kumboru...recimo...???

Struja poskupljuje 7%, prenos 10%, distribucija 15%, smanjuje se granica za crvenu zonu sa 1.600 na 1.200 kwh. Zivela Srbija.

Izvori:
Ali raste minimalac, raste BDP 😂. Kurs je stabilan.

Tačno, ali ako trenutna cena uređaja već ugradi očekivane uštede za narednih 10–15 godina, kupac danas zapravo plaća unapred. A to je već pitanje odnosa cene i vrednosti, ne samo efikasnosti.
LED sijalice na dimovanje kupljene 2012 25€/kom rade i dalje svako veče…tad je ta cena bila sumanoto visoka, best buy ever….sad i da hoćeš ne možeš naći taj kvalitet…

Miele se realno reklamira i na bilbordima i ima ga za komercijalnu upotrebu sada, uzeli su moji tu veš mašinu.Za ovog gaggenau prvi put čujem a liebher sam čuo od drugarice davnih dana za frižider da takav hoće u svom zamišljenom stanu.
Inače kada se kupuje u Boschu više uredjaja treba tražiti popust, mogu da odobre 5%, generalno treba tražiti uvek popuste kada se kupuje više stvari.
Bosch, Siemens, Gagenau su deo iste firme…Siemensa vise nema u Srbiji, samo Bosch za plebs…Gagenau nisam ulazio dublje, vrlo skupo, za probrane 😂

Tačno tako. U starom stanu pre nekih 15 godina sam ugradio običnu klimu a ne inverter jer je u tom trenutku inverter bio skuplji od obične klime plus razlika u struji na vremenu eksploatacije uredjaja. Razliku u novcu sam mogao da uložim dalje u druge uredjaje (birao sam kvalitet i prakticnost pre efikasnosti). U medjuvremenu se situacija promenila, efikasni uredjaji sada nisu toliko skupi pa se može racunati i sa efikasnošću a i izbor je mnogo veći.
Upravo to, odluka zavisi od trenutka i cene. Pre 15 godina inverter je bio luksuz, danas je praktično standard jer se odnos cena–efikasnost promenio. U suštini, efikasnost ima smisla samo kad razlika u ceni opravdava očekivanu uštedu, a kad to nije slučaj, bolje je rasporediti novac na druge stvari, baš kako si ti uradio tada.

Tačno tako. U starom stanu pre nekih 15 godina sam ugradio običnu klimu a ne inverter jer je u tom trenutku inverter bio skuplji od obične klime plus razlika u struji na vremenu eksploatacije uredjaja. Razliku u novcu sam mogao da uložim dalje u druge uredjaje (birao sam kvalitet i prakticnost pre efikasnosti). U medjuvremenu se situacija promenila, efikasni uredjaji sada nisu toliko skupi pa se može racunati i sa efikasnošću a i izbor je mnogo veći.
Upravo to, odluka zavisi od trenutka i cene. Pre 15 godina inverter je bio luksuz, danas je praktično standard jer se odnos cena–efikasnost promenio. U suštini, efikasnost ima smisla samo kad razlika u ceni opravdava očekivanu uštedu, a kad to nije slučaj, bolje je rasporediti novac na druge stvari, baš kako si ti uradio tada.

20250823_084935.jpg

Gerila marketing

U svakom slucaju se isplati. Pogotovo sto cena struje skace na svakih par meseci. Koga ne zanima usteda moze da stavi svuda sijalice od 100w, klimu od 3kw, kvarcnu pec… i da uziva. Izolacija svakako nije potrebna, a ni dobra stolarija jer je unapred.
Ma da, samo što u realnosti niko ne sedi pored kalkulatora dok pali svetlo ili klimu. Naravno da je efikasniji uređaj dugoročno bolji, ali ako razlika u ceni pojede 10–15 godina potencijalne uštede, pitanje je šta se zaista isplatilo. Cena struje raste, ali raste i cena uređaja, pa opet dođe na isto, zavisi od tačke gledišta i trenutne situacije.

LED sijalice na dimovanje kupljene 2012 25€/kom rade i dalje svako veče…tad je ta cena bila sumanoto visoka, best buy ever….sad i da hoćeš ne možeš naći taj kvalitet…
E to je pravi primer, tad su delovale kao sumanuta investicija, a na kraju se pokazalo da su najpametniji potez. Danas sve ide na masovnu proizvodnju i obaranje cene, pa često kvalitet strada. Nažalost, ušteda i kvalitet retko idu zajedno, ali kad se pogodi balans kao kod tvojih LED sijalica, onda je to pun pogodak.

Ma da, samo što u realnosti niko ne sedi pored kalkulatora dok pali svetlo ili klimu. Naravno da je efikasniji uređaj dugoročno bolji, ali ako razlika u ceni pojede 10–15 godina potencijalne uštede, pitanje je šta se zaista isplatilo. Cena struje raste, ali raste i cena uređaja, pa opet dođe na isto, zavisi od tačke gledišta i trenutne situacije.
Slazem se. Iskren da budem nisam siguran da li ce premium aparati biti dugovecni u Srbiji. Koliko god da su premium, namenjeni su za nase, a ne za EU trziste. Jedan isti laptop namenjen za EU trziste je daleko kvalitetniji nego isti namenjen za nase trziste. Bukvalno isti laptop, ali se serija razlikuje, jer jedna ide za EU, a druga za nas. Gledajuci opremanje stana za sebe, necu ici sa premium varijantama. Ne jer su skupe, nego ne verujem da su istog kvaliteta za nase trziste kao i za EU. Ne ulazim u to koja je marka, kupicu nesto iz srednje klase kvaliteta.

Previse filozofiranja. U realnosti svaka usteda se meri godinama. Cena struje raste, cena uredjaja raste ali ih ne kupujes svake godine. Ako tako gledas onda sijalice od 100w, kvarcna pec i ventilator i uzivaj.

Slazem se. Iskren da budem nisam siguran da li ce premium aparati biti dugovecni u Srbiji. Koliko god da su premium, namenjeni su za nase, a ne za EU trziste. Jedan isti laptop namenjen za EU trziste je daleko kvalitetniji nego isti namenjen za nase trziste. Bukvalno isti laptop, ali se serija razlikuje, jer jedna ide za EU, a druga za nas. Gledajuci opremanje stana za sebe, necu ici sa premium varijantama. Ne jer su skupe, nego ne verujem da su istog kvaliteta za nase trziste kao i za EU. Ne ulazim u to koja je marka, kupicu nesto iz srednje klase kvaliteta.
Apsolutno tacno, posebno stvari sa vecim prometom su krs, ali generalno tehnika je problematicna.

Vrh