Zdravo svima, nadovezala bih se na temu da li je lakše kupiti stan u inostranstvu sa inostranom platom ili u Bg sa Bg platom/u Srbiji sa srpskom platom. Prošli mesec sam kupila stan u Nemačkoj (ko hoće da čestita, nek čestita). Moje mišljenje je da je u Nemačkoj mnogo lakše kupiti stan (pogotovo drugi, treći itd…)
Razlozi: 1. Nije potrebno platiti takozvano “učešće” već samo Nebenkosten odnosno poreze, notara. I banka finansira ostalo (naravno ako proceni vrednost nekretnine kao prodavac), u mom slučajno morala sam malo doplatiti jer je banka procenila manje.
2. Kamate na stambene kredite su manje + postojanje Bauspar opcije sa jaaako niskim kamatama.
3. Od plate ti ostaje dosta više nego u Srbiji sa istim poslom i sličnim/boljim načinom života (lični primer - sigurno varira od osobe/zanimanja).
4. Razlog što je lakše kupiti drugi ili treći stan jeste jer kada već imaš stan u vlasništvu onda imaš milion nekih opcija za optimizaciju poreza i vraća ti se novac za notara itd. jer “stavljaš stan na tržište” dovde još nisam stigla pa ne znam detaljno ali može se proguglati
Disclaimer: Stan nije u centru Berlina ili Minhena, ali je u manjem vrlo turističkom gradu i blizu centra (pešaka).