Šta je novo?

Cene nekretnina

Jel' ima neki razlog sto bas Atina, a ne Solun ili neki turisticki grad? Pitam onako, nemam nikakvu ideju, samo me zanima zasto Atina pada na pamet. Mozda neki Peloponez, tamo ne idu Srbi, vise kinte se trosi, a jeftinije moze da se prodje, lupam.
Kao i BG, meni je isto Solun bolji grad i njega sam ranije samo razmatrao(velikim delom i zbog blizine i blizine Halkidikija kojeg obožavam), ali zna se u ovom vremenu da nema greške kod najvećih kako finansijskih tako i glavnih gradova.
Turistička mesta su mi i bila primamljiva u Grčkoj, ali više puta sam i ovde pisao ako se tamo lično ne koristi i ne živi kako bi se time bavilo onda nije dobro kao u najvećim gradovima.
Migracije jasno pokazuju trend stanovništva pored svih dostupnih tehnologija, možda će se to u budućnosti promeniti da zdravlje i online školovanje budu normala ali to neće tako brzo biti.

Jel' ima neki razlog sto bas Atina, a ne Solun ili neki turisticki grad? Pitam onako, nemam nikakvu ideju, samo me zanima zasto Atina pada na pamet. Mozda neki Peloponez, tamo ne idu Srbi, vise kinte se trosi, a jeftinije moze da se prodje, lupam.
Najlakše se kupi u proda. Ulaganje u Grčku radi rentijersrva zahteva ozbiljno angažovanje u tom slučaju bih ore birao Dubai.

Ovo da Atinom je klasična spekulacija doduše i većina investicionih kupovina ovde je špekulativnog karaktera.

Zdravo svima, nadovezala bih se na temu da li je lakše kupiti stan u inostranstvu sa inostranom platom ili u Bg sa Bg platom/u Srbiji sa srpskom platom. Prošli mesec sam kupila stan u Nemačkoj (ko hoće da čestita, nek čestita). Moje mišljenje je da je u Nemačkoj mnogo lakše kupiti stan (pogotovo drugi, treći itd…)
Razlozi: 1. Nije potrebno platiti takozvano “učešće” već samo Nebenkosten odnosno poreze, notara. I banka finansira ostalo (naravno ako proceni vrednost nekretnine kao prodavac), u mom slučajno morala sam malo doplatiti jer je banka procenila manje.
2. Kamate na stambene kredite su manje + postojanje Bauspar opcije sa jaaako niskim kamatama.
3. Od plate ti ostaje dosta više nego u Srbiji sa istim poslom i sličnim/boljim načinom života (lični primer - sigurno varira od osobe/zanimanja).
4. Razlog što je lakše kupiti drugi ili treći stan jeste jer kada već imaš stan u vlasništvu onda imaš milion nekih opcija za optimizaciju poreza i vraća ti se novac za notara itd. jer “stavljaš stan na tržište” dovde još nisam stigla pa ne znam detaljno ali može se proguglati :)

Disclaimer: Stan nije u centru Berlina ili Minhena, ali je u manjem vrlo turističkom gradu i blizu centra (pešaka).
Cestitam na kupovini. Cisto me zanima par stvari kako funkcionise u Nemackoj sve.

Kolike su kamate okvirno i sta je taj bauspar, da li su ti potrebni neki posebni preduslovi za to, tipa prva nekretnina ili tako nesto? Kako se traze stanovi, oglasi ili agencije? Da li se kupuju i stanovi u izgradnji? Da li se pregovara prilikom prodaje ili neko procenjuje vrednost ili kako vec ide?

Sad pojeftinjuje brašno..mleko ..ulje..kobaja....osnovna sredstva za prezivljavanje. Time ostaje više novca za kupovinu kvadrata ...zar ne?
Ne. Ne kupuju ti ljudi. Uticanje na cene je da bi mogao da platiš skuplju struju, vodu, komunalije prebacuje država sebi novac tako. Kirije više nemaju gde da rastu

Atina na vodi bi bio primer kako skaču cene u jednom EU glavnom gradu za takav projekat.
Otrilike kao BNV tamo bih posmatrao porast cena nekretnina. Takvih projekata će biti sve više u budućnosti.
Ovaj IMT u NBG je nalik tome, ako krenu sa izgradnjom.

Poslednja izmena:
Koji ciklus rasta ulazi u poslednju fazu kad je promet u BG i NS pao jos 2022, a od tad su cene rasle sporije od inflacije?

Pre ce biti da tek ulazimo u novu fazu rasta sto smo otprilike i mogli da vidimo u poslednjim dostupnim podacima (oporavak prometa, iako i dalje dosta ispod rekordnih brojeva, procente kupovina preko kredita koji rastu).

Ova akutna faza politicke krize donekle usporava taj oporavak ali to samo znaci da ce nakon razresenja krize rast samo biti strmiji.
Razumem tvoju poentu, ali mislim da se mora praviti razlika između realnog i nominalnog rasta. Ako cene rastu sporije od inflacije, to u suštini znači pad u realnim vrednostima. Promet je pao još 2022. i još uvek se nije vratio na nivoe iz 2021, a to je uvek signal hlađenja ciklusa, čak i ako postoji blagi oporavak u poslednjim kvartalima.
Faza rasta u kojoj smo bili (2020–2022) je iscrpela najveći deo tražnje, dok je sada inflacija ono što održava nominalni rast. Zato mnogi to vide kao završnu fazu ciklusa, pre stagnacije ili korekcije.
Politička kriza može da utiče na tempo, slažem se, ali teško da sama po sebi menja osnovne trendove, pre će ubrzati ili odložiti nešto što se ionako dešava.

Zaboravio si eksperte za ljudsku dušu, dele se i dijagnoze ovde, odredjuju psihološki tipovi ličnosti, usvajaju i razbijaju predrasude, sve po potrebi.
Tako je, plus se ceni strukturna stabilnost Pančevačkog mosta, definiše statika i sve što uz to ide. Nadam se da nadležni iz Ministarstva prate ove vredne analize.

Moram samo da se ogradim od ulaganja u Grčku u narednom periodu. Može lako da se desi da Sultan reši da uzme Kipar ako Jevreji uzmu Gazui Zapadnu obalu i onda će da bude veliki karambol.

Razumem tvoju poentu, ali mislim da se mora praviti razlika između realnog i nominalnog rasta. Ako cene rastu sporije od inflacije, to u suštini znači pad u realnim vrednostima. Promet je pao još 2022. i još uvek se nije vratio na nivoe iz 2021, a to je uvek signal hlađenja ciklusa, čak i ako postoji blagi oporavak u poslednjim kvartalima.
Faza rasta u kojoj smo bili (2020–2022) je iscrpela najveći deo tražnje, dok je sada inflacija ono što održava nominalni rast. Zato mnogi to vide kao završnu fazu ciklusa, pre stagnacije ili korekcije.
Politička kriza može da utiče na tempo, slažem se, ali teško da sama po sebi menja osnovne trendove, pre će ubrzati ili odložiti nešto što se ionako dešava.
Pa upravo zbog realnog pada, ne razumem o kakvom kraju faze rasta pricamo?
Taj kraj se dogodio jos 2022, sada eventualno gledamo pocetak nove faze rasta gde ce nominalni rast prestici inflaciju.

Realni pad 😂😂😂😂😂. Diletantizam. Minimalno duplo veći % porast od zvanične inflacije = realni pad 😂😂😂

Poslednja izmena:
Nema načina da ih nateraš da te isplate ali možeš da ih tužiš što koriste tvoj deo bez naknade. Mislim da bi bilo najbolje da im ponudiš da odkupe tvoj deo po nekoj fer ceni a nekako da nagovestiš da ima i drugo "rešenje".
U nekim zemljama EU imas institut razvrgavanja suvlasništva. Izađe veštak, proceni sve, tražiš da ti isplate, sud donese odluku i to je to ...

Pa upravo zbog realnog pada, ne razumem o kakvom kraju faze rasta pricamo?
Taj kraj se dogodio jos 2022, sada eventualno gledamo pocetak nove faze rasta gde ce nominalni rast prestici inflaciju.
Razumem tvoju logiku, ali ako gledamo širu sliku, taj realni pad od 2022. mnogi i vide kao kraj prethodnog ciklusa rasta. Posle toga tržište je praktično ušlo u fazu stagnacije gde su cene nominalno išle gore, ali sporije od inflacije. Sad je pitanje da li se zaista otvara novi ciklus (kao što ti kažeš), ili smo još u produženom plateau-u dok se tržište ne prelomi. Tek kad nominalni rast nadmaši inflaciju i promet stabilno poraste, možemo govoriti o novom ciklusu.

Po meni, ovo je kao da pitaš što Bg, a ne Subotica npr ili Zlatibor.

Možda je mislio 100eur po m2, to bi bilo ok. Zamena slavina, krečenje, popravka nečeg uočljivog, štelovanje vrata, prozora i kompletno čišćenje.
Ovih 100eur je dovoljno jedino za čišćenje stana.

Vrh