Šta je novo?

Cene nekretnina

Danaske me cimnuo jedan drugar iz inostranstva, kaže šta se to bre opet neko nešto buni, čuje kaže opet neki protesti. Zar im malo što precednik gradi puteve, zgrade... Rekoh mu da ne znam, on svakako bolje od mene zna kakva je situacija u zemlji u kojoj ne živi i od koje ne zavisi. Nikom nije lako al' meni najteže.

mnogo je cudno to. meni je dobar drugar rekao da ne setam posle 10 po nbgu jer je opasno! (pre ovih sranja a i sada nije opasno)

ono sto je iaro siptomaticno je sto ima dve struje

Prva: caci gastos
druga: koja ste vi st***, gde vi zivite ja nikada ne bih tu ziveo (ono daje sebi na vrednosti jer su utekli)

za obe grupe kao i za vucica mogu da kazem fino

Požarevac:
Cene su višlje nego u Somboru. Cena kvm je 1750e.

Težak i mukotrpan je život u dijaspori - čovek ne zaboravi Jorgovanku, ali zaboravi sopstveni jezik; postane stručnjak za sve, a ostane polupismen.

Da vradovic sa Temua ne bi višlje bio ćaci, topla preporuka da umesto što traći dane i dane na botovanje ovde, to vreme uloži u sopstveno opismenjavanje.
https://kakosepise.com/rec/vislji-ili-visi/

Srdačan poz

Meni deluje Košutnjak kao dobra lokacija u BG-u i Banovo brdo.

mnogo je cudno to. meni je dobar drugar rekao da ne setam posle 10 po nbgu jer je opasno! (pre ovih sranja a i sada nije opasno)
Neki mutirani stokholmski sindrom.
ono sto je iaro siptomaticno je sto ima dve struje

Prva: caci gastos
druga: koja ste vi st***, gde vi zivite ja nikada ne bih tu ziveo (ono daje sebi na vrednosti jer su utekli)
Ova druga grupa je opasnija. Mogu da dodam i izraziti autošovinizam sa elementima patološke mržnje prema svemu što dolazi iz zemlje. Neka vrsta kompenzacije vezana za traumu za vreme života ovde.:)

Ova druga grupa je opasnija. Mogu da dodam i izraziti autošovinizam sa elementima patološke mržnje prema svemu što dolazi iz zemlje. Neka vrsta kompenzacije vezana za traumu za vreme života ovde.:)
Jedan od mojih najboljih drugara iz inostranstva. Veličanje samo pozitivnih stvari iz države u kojoj je trenutno, a sa druge strane samo isticanje negativnih stvari ovde. Primete se takvi slučajevi i ovde na forumu.
Jedna od naših tema kada se sretnemo je i cena nekretnina, kao šta ja to u Srbiji dobijem da je normalno da je kvadrat 2000eur, pa ja(zavisi od raspoženja) dolivam ulje na vatru i pokazujem koliko su trenutne cene dobrih nekretnina 😂
Pa mi on pokazuje kuće/vile u Toskani ili Španiji za neke male novce ili kuće na moru u Turskoj itd...
Veoma slična diskusija kao ovde 😂
Mafijaši grade i zna se ko to sme i može, pa mu ja kažem ko je sve od naših zajedničkih drugara izgradio već nekoliko zgrada i po kojoj ceni je prodao isto našim drugarima.
Uvek neki izgovori, poput ona se verovatno švalera sa biznismenom, onom je stric u politici, deda od jednog je pukovnik, onaj par je jbg u IT-iju(tamo je lova), advokat lako je njemu na tudjoj muci zaradjuje, majstorima je lako sada itd...

Jorgovanki je posao da drži kurs a da se napravi inflacija. Raste inflacija= raste BDP. Raste BDP= može mnogo više para da se uzme od naroda i države u burazerskoj ekonomiji i prćiji.
Šutiranje limenke i problema samo dalje i dalje. Nekome ostaju dugovi i problemi a nekome kapital da kupi pola Srbije.
Joe treba prvi da kuka na taj fiksni kurs i inflaciju zbog čega dotira svoje bližnje ovde (kao što milion ljudi zavisi od dijaspore da preživi) i što može da kupi mnogo manje. Zašto to ne radi? Ne znam.
Što se tiče cena u Srbiji na koje "svi" kukaju mogu da kažem da uopšte ne kukam. Cene u prodavnici su skroz u skladu s cenama u NL i Grčkoj. Naravno da ćete naći neke artikle koji su skuplji ili jeftiniji ali generalno mislim da nismo ni blizu "deranja" kao što se propagira.
Cene u restoranima i cene svih drugih usluga su DALEKO ispod bilo kog EU nivoa a kvalitet je daleko iznad.
Cene stanova u BG na top lokacijama su opet povoljnije nego slična gradnja u Holandiji tj. Amsterdamu kao glavnom gradu!
Ja moje roditelje pomažem ne zato što im treba, jer im sada stvarno ne treba! Imaju super penzije. I majka i otac imaju veće penzije od prosečne plate u Srbiji i oboje su prezadovoljni, a ne moraju da rade! Ja im pomažem jer ja hoću i verovatno što osećam neku grižu savesti što nisam stalno tu pored njih u Srbiji. A već sam i rekao da se trudim da svake godine uložim u Srbiju barem platu koju bi imao kao farmaceut u apoteci. To ide kroz stan, pomoć roditeljima i kroz plaćanje roba i usluga. To po sadašnjim uslovima znači min 12k eura godišnje se trudim da vratim otadžbini! I mislim da bi svaki gastarbajter trebao tako da radi.
I dalje za npr 100e ja mogu da kupim mnogo više nego u Holandiji. Evo sada smo kuvali paradajz sos, paradajz direkt od seljaka u obližnjem selu smo plaćali 50din kg na veliko. E ljudi 50 din kg. Džabe! Na pijaci je od 120-150 din kg ali po kg kad kupuješ. Neko voće jeste poskupilo kao kajsije pa sam opet kupio i pravio džem. Šljive sam juče kupio za 120din kg na veliko na pijaci. Da sam išao po selima sigurno bi našao i manje nego nisam. Čemu drama oko cena?
Ja stabilan dinar i fiksni kurs ne bi menjao NIKADA! Verovatno je to zbog hiperinflacije i zbog toga što sam se uvek čudio da svi oko nas znaju napraviti valutu jedino smo mi bili "pametni" i nikad prave valute i uvek da se svi sprdaju kako dinar klizi svaki put kad dođu u posetu! E sad to nije slučaj već 13+ godina i nadam se da će još toliko minimum!

Vrh