BillHicks
Advanced
- Učlanjen(a)
- 11.05.2022.
- Pohvaljen
- 7.986
Inostrane korporacije rade ozbiljno istraživanje pre ulaganja u odredjene države, ja učim(kopiram) njih.
srecom sns njima ne udara reket
Inostrane korporacije rade ozbiljno istraživanje pre ulaganja u odredjene države, ja učim(kopiram) njih.
Нема шта да буде тачно или нетачно,пишем своје искуство а сви остали раде исто.Квалитетне земље нема довољно и борба је и за куповину и закуп.Родбини сам дао у закуп сву земљу по 700 е и мени да иду субвенције које даје држава(прошле године 32000 по хектару,ове 18 000).Сад кад купим дизела имаћу поврат 50 дин по литру акцизе.Тако је свугде у долини Мораве.Ako je tačna računica to je i bolje od nekretnina ako se računa amortizacija na istima. Nekretnine trenutno imaju samo brži porast cena a ko se kladi na tu kartu dugoročno ulazi u špekulaciju a ne investiciju.
Najviše bih voleo da ima više ljudi koji tako razmišljaju. Ulaganje u obrazovanje ima najbolji ROI ovo sve ostalo dođe, prođe, odnese oluja, zemljotres, rat ... Što bi rekao jedan moj prijatelj policijski pukovnik - "Tvoje je samo ono za šta država ne zna da imaš"Voleo bih više ljudi da upoznam ko bi dao 100-200k u smisleno obrazovanje dece nego u kupovinu za njih stana u Beogradu, ti si možda i jedini od kojeg sam to čuo da je barem napisao![]()
Vidi ovako..radim u firmi preko 25 godina...oko 300 ljudi koje znam i NIKO baš Niko se nije vratio na selo. Znam neke oceve i majke kolega koji su se vratili na selo....pre 2000.godine. ...ako je selo Ćuprija....Irig....Leskovac...На село се враћају сваког месеца.Највише из великих градова и иностранства.Чим добију прву пензију,стан оставе деци и повратак на дедовину.Обнове стару кућу,занимају се воћем и поврћем за себе,дружење са вршњацима који су ту провели живот,нађу свој мир.
Млади се не враћају,ко се дочепа Београдског асфалта тај се враћа само понеког викенда да напуни гепек.
Evo vidiš ja dajem zemlju u zakup za 300 evra i sve subvencije idu zakupcu...a Srem je u pitanju.Нема шта да буде тачно или нетачно,пишем своје искуство а сви остали раде исто.Квалитетне земље нема довољно и борба је и за куповину и закуп.Родбини сам дао у закуп сву земљу по 700 е и мени да иду субвенције које даје држава(прошле године 32000 по хектару,ове 18 000).Сад кад купим дизела имаћу поврат 50 дин по литру акцизе.Тако је свугде у долини Мораве.
Планинска села су пропаст,тамо су остали старци и воћари,деце нема,школе затворене.
Суседно село је прелепо(село Просинечког и Вука Јеремића) на 8 км од града,има све што треба,гас,канализацију,изворску воду,асфалт...али нема становника.Питају се радници који су уводили гас,за кога то раде кад између кућа има размак од километар.
Po meni najbolja investicija ubedljivo. Ja bih isto, pod uslovom da vidim da su deca za skolu. Ako moji budu bilmezi, necu ih forsirati, ali cu probati bar da ih usmerim.ja tako planiram iskreno. tj vec sada aktivno razmisljam kako mogu da ih skolujem sa strane i da ce za to mi trebati fine pare
Tako je, a ono sto malo ljudi kapira je da vrhunsko obrazovanje pored konkretnog znanja otvara mnoga vrata, poznanstva, menja nacin razmisljanja deteta...Najviše bih voleo da ima više ljudi koji tako razmišljaju. Ulaganje u obrazovanje ima najbolji ROI ovo sve ostalo dođe, prođe, odnese oluja, zemljotres, rat ... Što bi rekao jedan moj prijatelj policijski pukovnik - "Tvoje je samo ono za šta država ne zna da imaš"![]()
Ne tvrdim suprotno samo nisam u tim vodama pa sam se iznenadio povratom. Tvrdim da je bolje po toj ceni uložiti u zemlju nego ciglu.Нема шта да буде тачно или нетачно,пишем своје искуство а сви остали раде исто.
Eto vidiš, ja i tome uopšte nisam razmišljao. Morao bih da sednem i detaljno sve izučim ali očigledno da postoji solidna profitna margina.Квалитетне земље нема довољно и борба је и за куповину и закуп.Родбини сам дао у закуп сву земљу по 700 е и мени да иду субвенције које даје држава(прошле године 32000 по хектару,ове 18 000).Сад кад купим дизела имаћу поврат 50 дин по литру акцизе.Тако је свугде у долини Мораве.
Planinska sela mogu da opstanu samo pored nekog turističkih centra ako se brzo prilagode ovo ostalo će šuma da pojede.Планинска села су пропаст,тамо су остали старци и воћари,деце нема,школе затворене.
Суседно село је прелепо(село Просинечког и Вука Јеремића) на 8 км од града,има све што треба,гас,канализацију,изворску воду,асфалт...али нема становника.Питају се радници који су уводили гас,за кога то раде кад између кућа има размак од километар.
Vidis Mićo niko nam nije javio da se zivot na selu itekako isplati daj da se vracamo na poljoprivreduEvo vidiš ja dajem zemlju u zakup za 300 evra i sve subvencije idu zakupcu...a Srem je u pitanju.
Ako je tačno to sto ti napisa svaka čast...ali prvi put čujem za toliko sumu...ispada da ima koristi raditi zemlju..pa što svi u grad pobegoše?
Cena psenice 2015 je bila 19.80 sa pdvБраво!
Slažem se, kao pojedinac ti je jednostavno to borba za opstanak. Otudjenost je uzelo maha, najpametniji budu draftovani da rade za korporacije, lep život im je omogućen kao pojedincu. Sve manje ima udruživanja takvih pa da probaju sami da krenu da grade, jer ti treba mnogo odricanja za pokušaj toga, koji nije izvestan.Najviše bih voleo da ima više ljudi koji tako razmišljaju. Ulaganje u obrazovanje ima najbolji ROI ovo sve ostalo dođe, prođe, odnese oluja, zemljotres, rat ... Što bi rekao jedan moj prijatelj policijski pukovnik - "Tvoje je samo ono za šta država ne zna da imaš"![]()
Balon ne postoji, sve je ovo reakcija na jeftin novac i nemogućnost ili neznanje ulaganja u druge opcije (dobro de ima i do mentaliteta).
Skoro je bio članak u novinama da masovno ko ima para van BG kupuje deci za "studije" stan (a pazi sad - sa garažom) i Beogradu. Ti ljudi svesno ili nesvesno znaju da za 20 godina vam pet većih gradove će biti pustara ako se nastavi ovakva državna politika (a nema naznaka da će da se promeni)
Ако си читао први коментар видео си да се НИКО млад и радно способан не враћа на село ако је отишао у град да ради.Evo vidiš ja dajem zemlju u zakup za 300 evra i sve subvencije idu zakupcu...a Srem je u pitanju.
Ako je tačno to sto ti napisa svaka čast...ali prvi put čujem za toliko sumu...ispada da ima koristi raditi zemlju..pa što svi u grad pobegoše?
Откад знам за себе пшеница,кукуруз се није производила за продају( јер је неисплатива),већ ако неко има неку малу површину провуче кроз стоку.Cena psenice 2015 je bila 19.80 sa pdv
Cena pšenice 2025 je 23 dinara
Sad ti meni reci gde je tu korist ?
Subvencije ?
Pa svi u Evropi imaju vece subvencije a otvoreno smo trziste pa ti iz recimo iz Hrvatske ili Albanije stigne jeftinija roba ...
Otvoreno trzoste a neko ti daje papir za izvoz ili uvoz..a dobiti papir ....hmmmm
Аналитичар ти је све лепо одговорио,свака му част.Tvoje jednostrane price smaraju, to je kako ti vidis stvari, a apsolutno nije tako u 90% sela.
I opet se pusta prica beogradskog asfalta i da ljudi iz besa i sile idu u Beograd. Koji je vama djavo vise sa time? Bukvalno bolje uslove zivota imaju ljudi da rade obicne poslove u Beogradu i rentaju na kraju Borce nego u selu. Evo u mom selu ti treba sat vremena busom do veceg grada i placa se mesecna oko 10k. Bolje da dodje u Beograd i da placa kiriju, mozda i napreduje, a u selu je osudjen na ropstvo.
Ja ne znam nikog da se vratio, a da nije morao jer je izgubio posao u gradu ili sa punim dzakom para. To vracanje iz inostranstva sa punim dzakom para na selo, da me manes tih prica. Pricaj kako je obicnom coveku na selu, kako je momku koji je za zenidbu, koja snajka hoce da dodje u selo i da se muci. Pa nije luda nijedna da dodje na selo, svaki posao od 9 do 5 je laksi od seoskog posla na njivi od kog ne mozes da zaradis za minimalac kada svedes celu godinu.
To sto si ti zavalio par plodnih njiva pored Morave, izdajes ih i deca otisla sa sela, pa bi voleo da se vrate, to su samo tvoji snovi i tvoje mogucnosti. Obican covek na selu ne zivi tako kao sto ti zamisljas. Pritom si deci dao pare za stanove, koliko se secam iz prethodne price.
Svesno niko ne ostaje u selu, samo onaj koji zeli da se rokne od depresije jer radi kao konj, a otkupljivaci mu uzmu sve.
I taj ko ulozi u njivu da bi je izdavao, neka se dobro zapita, stanje poljoprivrede ce biti sve gore i gore, nipodastavanje seljaka ce se nastaviti strmoglavom brzinom i sela ce se prazniti brze nego ikad. U selu ce ziveti samo povratnici iz inostranstva i starci koji su jednom nogom u grobu, a drugom na koru od banane.
Uhvatite se u kolo vas dvojica.Аналитичар ти је све лепо одговорио,свака му част.
Пишем како је у мом крају а не како је у Бабушници и не нагађам,предвиђам већ директно са" терена"
Slažem se potpuno, samo konstatujem stanje i ne vidim da će nešto da se promeni. Trenutno ne postoji društveni konsenzus da nam je udruženjima bolje već samo kao pojedincima. To je nametnuta ideologija da bi se lakše podnela težina lanaca. Onda i oni koji uspeju da se malo uzdignu očajnički brane sistem i ako su sami eksplatisani (imaš primere i ovde na forumu) ne kapirajući da je lutkar samo jedan.Ljudi uvek i samo reaguju na podsticaje, ako sistemski uništavaš malog poljoprivrednika i stočara decenijama, naravno da će da odustane i pređe u Beograd da nosi ajncer za iste (ili veće) pare.
Забрињава тренутна ситуација са образовањем.Колегиница исписала ћерку из државног и уписала у приватни факултет,комшиница уписала факс у Фочи,рођак у Бањалуци а овде се стално прича да ће нову школску годину у Словенији на јесен похађати чак 80 Чачанских студената.Већ се организују родитељи .Ако је то истина онда је не само забрињавајуће већ катастрофа.Већ сада у Чачку раде лекари из Ужица,Крагујевца,Милановца а недостаје много специјалиста.Najviše bih voleo da ima više ljudi koji tako razmišljaju. Ulaganje u obrazovanje ima najbolji ROI ovo sve ostalo dođe, prođe, odnese oluja, zemljotres, rat ... Što bi rekao jedan moj prijatelj policijski pukovnik - "Tvoje je samo ono za šta država ne zna da imaš"![]()
Ta sto se prebaca sa drzavnog na privatni verovatno nije bas kapacitet da zavrsi drzavni. Ako je mama ispisala sa fakulteta, onda je stvar jasna. Ti sto su dolazili roditelji sa njima da ih upisu na fakultet, nisu pregurali 2 semestra. Ta druga ne znam sta trazi u Foči.Забрињава тренутна ситуација са образовањем.Колегиница исписала ћерку из државног и уписала у приватни факултет,комшиница уписала факс у Фочи,рођак у Бањалуци а овде се стално прича да ће нову школску годину у Словенији на јесен похађати чак 80 Чачанских студената.Већ се организују родитељи .Ако је то истина онда је не само забрињавајуће већ катастрофа.Већ сада у Чачку раде лекари из Ужица,Крагујевца,Милановца а недостаје много специјалиста.
"Тесла" обрати пажњу на здравље,терапију не прескачеш,хладовина.....Ta sto se prebaca sa drzavnog na privatni verovatno nije bas kapacitet da zavrsi drzavni. Ako je mama ispisala sa fakulteta, onda je stvar jasna. Ti sto su dolazili roditelji sa njima da ih upisu na fakultet, nisu pregurali 2 semestra. Ta druga ne znam sta trazi u Foči.
Slovenija je prava stvar i treba da idu tamo. Kad za dobre ljude nema mesta u nekom sistemu, oni moraju da traze bolji. Ja znam par njih sto su decu u srednju skolu poslali u Sloveniju.
Ne znam zasto sve ovo tebe brine, ti izdajes njive, cim obrazovanje ne ide, znaci da ces imati kome da izdajes njive. Jedino sto ce da te lece doktori iz Gane i projektovace ti puteve inzenjeri iz Gane, jer su sve takvi imigranti dosli, doktori i inzenjeri.
Zabrinjava situacija sa obrazovanjem opasno, treba omoguciti mladima da zele da ostanu u zemlji, a ne pljuvati po obrazovanju i vikati im da idu ako im nesto ne odgovara ovde.
Aha, a sto ne bi radio fakultet? Sto li ne rade fakulteti? Sto li deca idu u Sloveniju? Da nije mozda povezano nekako sve to... E bas ce da nabere med na privatnom, prava odluka od strane gospodje za svoju cerku, neka joj posle nadje i muza, da ne mora cerka da se sekira i oko toga..."Тесла" обрати пажњу на здравље,терапију не прескачеш,хладовина.....
Уписала је у приватни јер се неће догодити да плаћа стан а не ради факултет.Такође,мора се јести тако да се не бринем за земљу јер све што купиш у Максију и Лидл-у је из мог села.
Нисам пророк као ти али ако је истина оно што ти и неколицина заступате да смо пропали,сумњам да ће доћи неко из Гане без долара за карту,да живи у кући са које ће кров да му падне на главу,да ради заради за себе и породицу.А ми који имамо станове,куће,авионе камионе припадамо(за годину две,три).Ако неки јадник из те Гане и дође брзо ће сломити кичму са крампом,,будаком.лопатом....
Ali ....mehanizacija..zemlja...kučaАко си читао први коментар видео си да се НИКО млад и радно способан не враћа на село ако је отишао у град да ради.
Изузетак су појединци који заврше факултет и врате се на село јер имају земљу и механизацију.Најачи произвођач је мој први комшија,правник,рођен и одрастао у граду.Већ сам писао да је купио пола села и снабдева Махи.До њега је дечко који је завршио ФТН (њему сам издао земљу).
Шта гаје у Срему?Који је квалитет земље,шта успева најбоље?
Већ сам писао,да нема користи нико неби плаћао 800 е хектар,улагао и зарадио.Али не може се зарадити као у ИТ,лаптоп ,програмираш и новац леже из иностранства на рачун.Мораш имати механизацију и земљу која се наслеђује генерацијама и набавља годинама.А кад имаш механизацију,треба ти много више земље да је максимално искористиш.
Неколико стотина метара од Мораве прошао је аутопут и промењен ток реке.То је земља 1а класа у огромним површинама претворена у асфалт.Делом је утицала на мањак добре земље.
Melje se, i to se vidi po raspodela po decilimaPogledajte prilog 247924
Pareto-raslojavanje na delu. Srednja klasa se melje. Isto tako i za Srbiju mislim da je ključno da se čovek promišljenim strateškim planiranjem uvrsti u top 20% po obrazovanju i prihodima. Ostali će imati velike probleme, i tome se ne nazire kraj, naprotiv. Biće sve teže.
Ja verujem da će se ubuduće procenat ljudi koji žive u nekretnini čiji su vlasnik smanjivati svuda u svetu. U Srbiji će to samo biti bolniji proces nego recimo u Nemačkoj.