Šta je novo?

Cene nekretnina

Pa ako gledas medijanu za Berlin kao sto si ti gledao medijanu za Beograd, i ako zivi kao podstanar, nije ta sansa bog zna koliko veca.
Nisam gledao medijanu, gledao sam prosecnu i to vecu od prosecne, 120k. Ja kad te pitam da gledas medijanu, ti uvaljujes prosecnu. Kad pricam o prosecnoj, ti uvaljujes medijanu, kako ti sta kad odgovara.

Melje se, i to se vidi po raspodela po decilima
Ako sam te dobro razumeo, ako je cilj da se covek uvrsti u top 20%, to je kod nas danas jako mala cifra, evo oko 120k. Srednja klasa bi bar po mojoj nekoj laickoj proceni trebalo da zivi mnogo bolje od coveka koji ovde ima platu od 120k. Srednja klasa u Americi zivi na obodu Cikaga i ima kucu u lepom kraju. Kod nas ta srednja klasa, ako racunamo top 20%, ne moze sebi ni nekretninu da priusti.

Mozda ja mracim, ali deluje mi da je situacija i gora nego sto si ti postavio. Opet kazem, ako sam dobro razumeo poentu.

Nemam neku poentu :) Samo imam utisak da su ovi procesi pokrenuti globalno, i da Srbija naravno neće ostati pošteđena. S obzirom da se ekonomski nalazimo na nižem stupnju razvitka, onaj veći deo Pareto distribucije će u proseku proći lošije nego u Španiji (uzeo sam zemlju za primer koja isto ne stoji dobro). A za donjih 50% populacije zaista ne znam šta će biti.

Ovde se zaboravlja da srednja klasa u Americi zarađuje 4-6x više od prosečne plate.

Srednja klasa u Srbiji ne postoji, postoje bolje plaćeni radnici u Beogradu koji misle da treba da žive kao knezovi za 2k evra mesečno.

Ti ovde polaziš od srednje klase kao pojma koji opisuje raspon ekonomskih situacija pojedinca/porodice koji omogućuje određen stil života, a kakav je "nekada" važio za najveći segment populacije.
Ako srednja klasa u Americi zarađuje 4-6x više od prosečne plate, onda to istorijsko značenja termina "srednja klasa" ne važi više ni za Ameriku.

GuZqMqkaYAANNqp1.jpg

I tu ima i puno milenijalaca koji su vratiti ceo iznos kredita za studije, a sada i dalje duguju veću sumu nego na početku. Vlasništvo stana za njih samo u i igrici "The Sims".

A kod nas ako se ne desi neko čudo, i sprovedu reforme i bar neki delić lustracije, dolazi isto ovo (donekle već je tu), samo u balkanskom stilu. Nek' svako pod ovim zamišlja šta god želi, neće pogrešiti. 😬

Eno, vidim Kavčić već postao rusofil za jugobumersku elite sa petokrakom, a "desnica" zamišlja studentsku listu kao autošovinistički elaborat. Prosto je neprijatno gledati šta se dešava.

Nisam gledao medijanu, gledao sam prosecnu i to vecu od prosecne, 120k. Ja kad te pitam da gledas medijanu, ti uvaljujes prosecnu. Kad pricam o prosecnoj, ti uvaljujes medijanu, kako ti sta kad odgovara.
Ne znam koliko puita treba da ti se ponovi, ali prosek i medijana za Srbiju nisu prosek i medijana za Beograd. Isto je i za Berlin.

Ne znam koliko puita treba da ti se ponovi, ali prosek i medijana za Srbiju nisu prosek i medijana za Beograd. Isto je i za Berlin.
I sa prosecnom za Beograd ti je isto, i medijanu da racunas i prosecnu, svakako covek i sa beogradskom prosecnom platom tesko kupuje u Batajnici stan. Zasto ti je toliko tesko da to prihvatis?
Jer smo ekonomski tigar i to kod tigra ne bi smelo da se desi?

I sa prosecnom za Beograd ti je isto, i medijanu da racunas i prosecnu, svakako covek i sa beogradskom prosecnom platom tesko kupuje u Batajnici stan. Zasto ti je toliko tesko da to prihvatis?
Jer smo ekonomski tigar i to kod tigra ne bi smelo da se desi?
Pa ne moze ni u Berlinu, valjda je to poenta. Odnos je jedva malo bolji tamo.

U Bataji imas i novogradnje ispod 2000 eur doduse:

A i uknjizene starogradnje ko nece da se stresira oko uknjizbe i investitora:

U Bataji imas i novogradnje ispod 2000 eur doduse:

A i uknjizene starogradnje ko nece da se stresira oko uknjizbe i investitora:

Oba stana u starogradnji su na prizemlju, ali svakako slazem se ima stanova ispod 2k. Ali jedva.

Poslednja izmena:
Bataja je grad za sebe. Otkako ima pristup autoputu uppste nije losa opcija za razmatranje. Pritom cene su prihvatljive jos uvek. S tim sto naravno moras prihvatiti cinjenicu da cete smatrati gradjaninom drugog reda ovi sto se stide opanaka.

Ovde se zaboravlja da srednja klasa u Americi zarađuje 4-6x više od prosečne plate.
Ne zaboravlja se :)
Srednja klasa u Srbiji ne postoji, postoje bolje plaćeni radnici u Beogradu koji misle da treba da žive kao knezovi za 2k evra mesečno.
Upravo tako. Mada bih voleo da definišemo pojam srednje klase, u svakom smislu onda posle toga da vidimo ko se nameće kao stanja klasa ovde (pa makar bilo i u procentima zanemarljivo) da bi svedočili o urušavanju sistema kod nas.

Oba stana u starogradnji su na prizemlju.

Pa vecina zgrada u Bataji ide do 4og sprata, dosta njih i samo do 3eg, tako da je vecina ponude prizemlje i poslednji sprat samim time.

Ono sto ja zakljucujem je da ti trazis u svemu problem kada su mesta kao Bataja u pitanju.

Kad je niska spratnost onda problem prizemlje i poslednji sprat, kad je visoka spratnost onda guzva i haos za infrastrukturu, kada uzimas kucu ne zelis visoku zgradu pored sebe.

Pa vecina zgrada u Bataji ide do 4og sprata, dosta njih i samo do 3eg, tako da je vecina ponude prizemlje i poslednji sprat samim time.

Ono sto ja zakljucujem je da ti trazis u svemu problem kada su mesta kao Bataja u pitanju.

Kad je niska spratnost onda problem prizemlje i poslednji sprat, kad je visoka spratnost onda guzva i haos za infrastrukturu, kada uzimas kucu ne zelis visoku zgradu pored sebe.
Ako ti je za utehu, posto te Batajnica boli zbog lokal patriotizma, mislio sam na bilo koje naselje na periferiji koje kosta 2k. A kostaju dosta njih 2k sada, pa i Jajinci.
A kad si vec spomenuo, nemacke periferije imaju sigurno bolje infrastrukturne uslove nego nase.

Bataja je grad za sebe. Otkako ima pristup autoputu uppste nije losa opcija za razmatranje. Pritom cene su prihvatljive jos uvek. S tim sto naravno moras prihvatiti cinjenicu da cete smatrati gradjaninom drugog reda ovi sto se stide opanaka.
Slazem se da nije losa opcija za razmatranje, ali ne mozemo ni da romantizujemo naselja koliko se ovde to radi na forumu. Istina je negde izmedju. Pola Batajnice nema kanalizaciju u 21. veku. I to nije samo Batajnica, da se ovde ljudi ne vredjaju i odmah skacu na mene. Mnoga naselja su kriticna za to, ne samo Batajnica. A ja septicku jamu za kuću imam i tamo gde sam nosio opanke, sto bih je koristio i ovde. Ali opet cu da brknem u osinjak i opet ce da se krene na mene.
Valjda smo neka metropola i mozemo da imamo kanalizaciju makar.

Ako ti je za utehu, posto te Batajnica boli zbog lokal patriotizma, mislio sam na bilo koje naselje na periferiji koje kosta 2k. A kostaju dosta njih 2k sada, pa i Jajinci.
A kad si vec spomenuo, nemacke periferije imaju sigurno bolje infrastrukturne uslove nego nase.
Ne sumnjam da imaju, samo demantujem da se mora platiti 2000 EUR m2 da se kupi stan u Bataji. Koliko vidim ima sarene ponude u 1400-1800 eur/m2 na oglasima.

Naravno treba onda spustiti malo standarde i prihvatiti da si dalji od centra i u drugacijem okruzenju.

A renoviranje i opremanje ce ti trebati par godina vrv ako si jedva skupio za ucesce, ali po meni to je skroz OK.

Kako ti lupetas, verujem da nisi nikada u zivotu bio u Batajnici niti na lokacijama koje ovde komentarises. Niko nije rekao da se Srbija komparira sa putnom infrastrukturom Nemačke. To se odnosi na ruralne predele, periferije gradova i same gradove. Nadam se da ne mislis da je centar Beograda bolje povezan nego Mitte u Berlinu? Međutim, Od svih periferija, Batajnica je u infrastrkturnom smislu izuzetak u Srbiji jer ima odlično resenu putnu infrastrukturu sa izlaskom na auto-put I Beovozom. Dakle, bolje nego 99% periferije u Srbiji. Opet, to tebi nije dovoljno, sad je problem sto nemaju svoju opersku kuću I balet. Bez kulture nema života, pa ni Bataja ne dolazi u obzir makar bila ispod 2k eur m2.

Covek lupeta, Bataja ima kanalizaciju, ima SVE od infrastrukture.
Nemaju ovi divlji periferni delovi, koje je Seselj "urbanizovao".
U nekim segmentima ima cak bolju infrastrukturu od toliko hvaljenog Nbgda i kruga 2, jer ima plin.

Mada bih voleo da definišemo pojam srednje klase, u svakom smislu onda posle toga da vidimo ko se nameće kao stanja klasa ovde (pa makar bilo i u procentima zanemarljivo) da bi svedočili o urušavanju sistema kod nas.
Po meni srednja klasa bi trebalo ovako da izgleda:
Otplacuju kredit za stan/kucu, imaju dvoje kola koja u totalu kostaju oko 10,000 EUR maks, imaju dvoje dece i dovoljno para da se ode na more i ustede 2000-3000 eur godisnje.

To bih ja smatrao srednjom klasom u Srbiji.
Znaci placa se kredit umesto kirije, stedi oko 200-300 eur mesecno, ide na obicno letovanje (grcka/turska) i voze kola oko 10 god stara.

Covek lupeta, Bataja ima kanalizaciju, ima SVE od infrastrukture.
Nemaju ovi divlji periferni delovi, koje je Seselj "urbanizovao".
U nekim segmentima ima cak bolju infrastrukturu od toliko hvaljenog Nbgda i kruga 2, jer ima plin.
Da be da, ja cu gledam u pasulj ko je radio koju ulicu i dal' ce neko pored mene da zezne nesto i da bude picvajz. To nije grad, to je onda selo, ako je tako idem u Bečmen u pravo selo da budem domacin i orem njivu vikendom, a radnim danima da idem na posao, i lepše ću da živim nego u Batajnici. Ne mogu ja ta naselja na pola, ima nema, ovako onako. Mozete da me ubedjujete koliko hocete, ja imam svoj stav po pitanju ovih stvari.

Da be da, ja cu gledam u pasulj ko je radio koju ulicu i dal' ce neko pored mene da zezne nesto i da bude picvajz. To nije grad, to je onda selo, ako je tako idem u Bečmen u pravo selo da budem domacin i orem njivu vikendom, a radnim danima da idem na posao, i lepše ću da živim nego u Batajnici. Ne mogu ja ta naselja na pola, ima nema, ovako onako. Mozete da me ubedjujete koliko hocete, ja imam svoj stav po pitanju ovih stvari.
Sad ce da ti kazu da treba da se raspitas, da dodjes u taj kraj i ispitujes ljude, da sa sobom povedes advokata i inzenjera... Mesto da drzava garantuje neki sistem, stabilnost, standard, kvalitet...

Jbg da je Bataja idealna kvadrat bi bio 3000/4000 EUR.

Svakako da ima lokacija koje su OK za zivot po OK ceni ima, sad kome sta smeta i sta ko ceni je dalje individualno.

Ostavljas utisak veoma sujetne osobe. Neko to skrene paznju da si omašio platu y Berlinu za 50%, ti kao nema veze i dalje ja ostajem pri svome. Utvrdili smo do sada sa Bataja ima kanalizaciju, voz, pristup auto-putu, osnovnu skolu I vrtic, ambulantu...samo nema balet i operu i to je tačno. Ali da i dalje verglas po svome...zaista visok nivo infantilnosti i nedokazanosti. Samo da neko drugi ne bude u pravu

Po meni srednja klasa bi trebalo ovako da izgleda:
Otplacuju kredit za stan/kucu, imaju dvoje kola koja u totalu kostaju oko 10,000 EUR maks, imaju dvoje dece i dovoljno para da se ode na more i ustede 2000-3000 eur godisnje.

To bih ja smatrao srednjom klasom u Srbiji.
Znaci placa se kredit umesto kirije, stedi oko 200-300 eur mesecno, ide na obicno letovanje (grcka/turska) i voze kola oko 10 god stara.
Mislim da si malo skroman, moze to bolje. Srednja klasa bilo gde u Evropi vozi nov auto, a ne 2 od 5k evra. Isto ne znam koja 2 auta od 10 godina stara mogu da se kupe za 10k ukupno, ali okej.
200-300e je smesno za porodicu u srednjoj klasi da stedi, vise bih ocekivao od ljudi koji imaju minimalac tako nesto, u normalnim uslovima. Grcka/Turska ajde okej, ali ono, zavisi od afiniteta naravno.

Ako mene pitas, srednja klasa je to sto si ti pisao samo x2 sto se tice primanja, para, stednje...

Pa valjda je normalno da se raspitas o lokaciji koju razmatras za zivot?
Nema sta da se raspitujes, dovoljno je da odes i pogledas gde se nalazi i sta je u blizini. Za sve ostalo ako komsije mora da ti kazu kako u blizini zivi neko problematican ili da su ispod podzemne vode i sl, to znaci da sistem ne valja. Mislim, trebas da se raspitas, ali zbog toga sto nam je sve u drzavi neuredjeno.

Ostavljas utisak veoma sujetne osobe. Neko to skrene paznju da si Omarion platu y Berlinu za 50%, ti kao nemesis veze i dalje ja ostajem pri svome. Utvrdili smo do sada sa Bataja ima kanalizaciju, voz, pristup auto-putu, osnovnu skolu I vrtic, ambulantu...samo nema balet i operu i to je tačno. Ali da i dalje verglas po svome...zaista visok nivo infantilnosti i nedokazanosti. Samo da neko drugi ne bude u pravu
"Тесла" је умислио да је попио сву памет овог света.Знам његов психолошки профил али не иде да о томе пишем.Читали смо да пише и коментарише о местима у којима никад није био само да било шта пише.Превише докон

Vrh