Šta je novo?

Cene nekretnina

Melje se, i to se vidi po raspodela po decilima
Ako sam te dobro razumeo, ako je cilj da se covek uvrsti u top 20%, to je kod nas danas jako mala cifra, evo oko 120k. Srednja klasa bi bar po mojoj nekoj laickoj proceni trebalo da zivi mnogo bolje od coveka koji ovde ima platu od 120k. Srednja klasa u Americi zivi na obodu Cikaga i ima kucu u lepom kraju. Kod nas ta srednja klasa, ako racunamo top 20%, ne moze sebi ni nekretninu da priusti.

Mozda ja mracim, ali deluje mi da je situacija i gora nego sto si ti postavio. Opet kazem, ako sam dobro razumeo poentu.
Ako kao jedinu opciju za nekretninu podrazumevamo stan u centralnim opstinama Bg, onda da. Ali percentili u tim opstinama nisu ni blizu tih sa tabele.

Unistavaju se mali poljoprivrednici, sprdaju se sa njima ovde na forumu, pricaju im da su nesposobni i da zato ne mogu da zarade.

A onda se bune sto im ti isti sa sela dolaze u Beograd da zavrsavaju fakultete, kupuju stanove, zauzimaju parking, pa im smeta i sto rade obicne poslove, sto se ne vrate u svoja sela.

Ali zato forumasi cute kad treba da zvacu 40 tona piletine ko zna odakle zarazene salmonelom sto su skoro nasli u Cicevcu. Jescemo salmonelu sa piletinom, a ne piletinu sa salmonelom, a i dalje cemo pricati kako je mali proizvodjac nesposoban i ne razume se u poljoprivredu.
Ma niko se ne sprda ni sa kim, dobrodošli u Beograd! Nego, neki poput Perice pišu kako ljudi iz provincije više uopšte ne dolaze u Beograd, vec pravac inostranstvo, neće više da plaćaju ove sulude rente skuplje nego u Beču (a cena rente u BG tokom protekle 3 godine pala realno 40%). Ako ti kažeš da ipak dolazite ovde, umesto u neki sređen grad, sa uređenim saobraćajnicama, gde nema psećeg izmeta po trotoarima, onda hvala na tome. Međutim, onda opet dolazimo do problema- ljudi koji dokaze se žale na cene, kažemo im imate u Bataji jeftinije ali oni skaču kao da smo im opsovali majku- neće oni u Bataju, nije to u skladu sa njihovim standardom. Onda im mi kažemo, imate dobru novogradnju na NBG za pristojan novac, sve super sređeno i danas PRIUŠTIVIJE nego sto je bilo pre 10+ godina, oni kažu ma gde da plaćam 4k eur kvadrat, za te pare mogu da kupim u Beču, na 15 minuta od centra. Pouka priče, ne mozes svima ugoditi, šta god da kažemo, mi Beograđani ispadamo grbavi.

Srednja klasa bi bar po mojoj nekoj laickoj proceni trebalo da zivi mnogo bolje od coveka koji ovde ima platu od 120k. Srednja klasa u Americi zivi na obodu Cikaga i ima kucu u lepom kraju. Kod nas ta srednja klasa, ako racunamo top 20%, ne moze sebi ni nekretninu da priust
Onog trenutka kada iskreno krenemo da pričamo o tome gde koja klasa pripada u tom trenutku je kraj igrice.
Neokapiralizam je mrtav dobrodošli u postfeudalizam gde je asset i rentijersrvo sve a market mrtvo slovo na papiru.
Zatvorili smo pun krug, imamo i stadione i gladijatore, i igre i hleba ...

2018. je maksimalno cherry-pick-ovana (verujem sasvim slucajno)
Prosečna plata po opštini prebivališta mi daje podatke do 2018, a RGZ izveštaji idu nazad do 2017, tako da nisam imao druge u ovakvoj "analizi".
ali mislim da su oscilacije kod novogradnje prevelike i da ne daju realnu sliku.
Onda gledaj samo starogradnju.

a je odnos starogradnje i neto plate manje-vise uvek stabilan (los)
Da li se odnos blago poboljšao ili nije? I to za jednu od najjačih opština. Čak i kad gledaš odnos medijalne plate i kvadrata, i dalje je bolja situacija na mnogim opštinama. Sad, šta si mogao da biraš ranije za taj novac, da li si imao bolji izbor, bolji odnos cena-kvalitet, ne mogu da kažem. Ako hoćeš bolji odnos, možda da gledamo nešto van par opština Bg-a. Odnos prosečne plate i prosečne cene starogradnje u Pančevu ti je sad skoro 1 prema 1. Da ne pričam za nas ovde znatno iznad proseka, ispadne i prejefitno.

Poslednja izmena:
Ako kao jedinu opciju za nekretninu podrazumevamo stan u centralnim opstinama Bg, onda da. Ali percentili u tim opstinama nisu ni blizu tih sa tabele.
Pa ne bas. Aj da vidimo kako covek sa 120k platom koji placa kiriju 300e, znaci 400e sa rezijam (ajde da se ne razbacuje, neka zivi na kraju grada) da kupi stan u Batajnici gde je 2000e kvadrat, eto nije centralna opstina. Znaci 50kv 100k evra.

Cilj, sakupiti 20k evra ucesca sa platom od 120k pod gore navedenim uslovima. Pretpostaviti da sada krece stednju, uracunati povecanje cene kirije, kao i cene stana iz godine u godinu, pocevsi od 2020. godine da nastavi kako je islo. Koliko godina treba da stedi takav covek za ucesce?

Evo sta kaze chatpgpt za ovaj upit:
Zaključak (kratko)

Sa datiom platom 120k RSD (~€1.026) i troškovima koje si naveo, ne možeš realno da skupiš 20.000 € ako cene stanova nastave da rastu kao 2020–2024 (~10% godišnje) i plata ostane nominalno ista.

Ako cena stana ne raste — cilj je dostižan za ~7–8 godina. Ako cena raste istorijskom stopom, cilj postaje praktično nedostižan bez povećanja prihoda, smanjenja troškova ili drugačijeg pristupa kupovini.

Znaci, ni u Batajnici ne moze da skupi za stan.

Pa ne bas. Aj da vidimo kako covek sa 120k platom koji placa kiriju 300e, znaci 400e sa rezijam (ajde da se ne razbacuje, neka zivi na kraju grada) da kupi stan u Batajnici gde je 2000e kvadrat, eto nije centralna opstina. Znaci 50kv 100k evra.

Cilj, sakupiti 20k evra ucesca sa platom od 120k pod gore navedenim uslovima. Pretpostaviti da sada krece stednju, uracunati povecanje cene kirije, kao i cene stana iz godine u godinu, pocevsi od 2020. godine da nastavi kako je islo. Koliko godina treba da stedi takav covek za ucesce?

Evo sta kaze chatpgpt za ovaj upit:
Zaključak (kratko)

Sa datiom platom 120k RSD (~€1.026) i troškovima koje si naveo, ne možeš realno da skupiš 20.000 € ako cene stanova nastave da rastu kao 2020–2024 (~10% godišnje) i plata ostane nominalno ista.

Ako cena stana ne raste — cilj je dostižan za ~7–8 godina. Ako cena raste istorijskom stopom, cilj postaje praktično nedostižan bez povećanja prihoda, smanjenja troškova ili drugačijeg pristupa kupovini.

Znaci, ni u Batajnici ne moze da skupi za stan.
To je i dalje Beograd, i to je samac koji zivi kao podstanar od jedne skoro medijalne plate za Beograd. Ne znam u kom gradu bi u takvoj situaciji lagano kupio stan.

To je i dalje Beograd, i to je samac koji zivi kao podstanar od jedne skoro medijalne plate za Beograd. Ne znam u kom gradu bi u takvoj situaciji lagano kupio stan.
Ne radi pogresne aproksimacije, medijalna plata je 80k, ovo je 120k o cemu ja pricam. To je 150% medijalne plate, a vise i od prosecne plate koja je 108k.

Ali u stvari kapiram te, znaci samac koji zaradjuje vise od prosecne plate treba da zivi van Padinske Skele, u Perlezu npr... Ako je to shvatanje, onda se slazemo Defke, nemam sta da dodam.

Ne radi pogresne aproksimacije, medijalna plata je 80k, ovo je 120k o cemu ja pricam. To je 150% medijalne plate, a vise i od prosecne plate koja je 108k.

Ali u stvari kapiram te, znaci samac koji zaradjuje vise od prosecne plate treba da zivi van Padinske Skele, u Perlezu npr... Ako je to shvatanje, onda se slazemo Defke, nemam sta da dodam.
U Beogradu medijalna plata sigurno nije 80k. Samac koji zivi kao podstanar i zaradjuje medijalnu platu ce tesko kupiti stan u vecini iole zivih gradova u Evropi.

U Beogradu medijalna plata sigurno nije 80k. Samac koji zivi kao podstanar i zaradjuje medijalnu platu ce tesko kupiti stan u vecini iole zivih gradova u Evropi.
Ne slazem se. Pa u nekoj Batajnici Berlina mozes da uzmes za 4k kvadrat. A plata prosecna je veca od 4k, znaci 4 puta veca nego ovde. Obzirom na sve ostale troskove, uselice se mladi Hans u berlinsku Batajnicu, a mladi Milanče će da juri povoljne novogradnje iza Padinske skele.

Onog trenutka kada iskreno krenemo da pričamo o tome gde koja klasa pripada u tom trenutku je kraj igrice.
Neokapiralizam je mrtav dobrodošli u postfeudalizam gde je asset i rentijersrvo sve a market mrtvo slovo na papiru.
Zatvorili smo pun krug, imamo i stadione i gladijatore, i igre i hleba ...

Ovde se zaboravlja da srednja klasa u Americi zarađuje 4-6x više od prosečne plate.

Srednja klasa u Srbiji ne postoji, postoje bolje plaćeni radnici u Beogradu koji misle da treba da žive kao knezovi za 2k evra mesečno.

Ne slazem se. Pa u nekoj Batajnici Berlina mozes da uzmes za 4k kvadrat. A plata prosecna je veca od 4k, znaci 4 puta veca nego ovde. Obzirom na sve ostale troskove, uselice se mladi Hans u berlinsku Batajnicu, a mladi Milanče će da juri povoljne novogradnje iza Padinske skele.
Prosecna neto plata u Berlinu je negde oko 3k, ne znam odakle ti vise od 4k. A medijana je jos manja. Mozda gledas bruto platu.

Edit: I nas vrli korpo analiticar ti lajkuje post, koliko vi ljudi pricate napamet a ne znate neke osnovne orijentire kad su te cifre u pitanju to je strasno.

Pa ako ima porodicu..znači ima ženu i decu..ta druga plata ode na njih...i malo bude

Kako je meni drago što ovi iz satora i dalje misle da je Nemačka propala...tj.da smo je prestigli...i da je nama bolje nego pod kraljem Nikolom...oni ni tv nisu imali u 19 veku

Moje pitanje je na osnovu tvoje izjave da u Nemackoj svako moze da kupi stan u Nemackoj varijanti Batajnice mnogo lako.

Ako je to tako zasto ljudi to ne rade?
Sele se stalno zbog posla, nije centralizovana zemlja, nije bauk ziveti pod kirijom, imas prava za razliku od podstanara ovde. Kulturoloska i prakticna stvar.

Vrh