Hteo sam reci u kontekstu imas 300k EUR u kesu i investiras samo 20-30k u nadi za neki fond za penziju, ispravio sam se u gornjem komentaru

Slazem se da je mnogo bolje nego da ti stoje na racunu banke pare.
Ali imaće i 2 stana za izdavanje i zemlju koju ako strateški odlično kupio i za nju možda dobije još 2 stana pre penzije.
3-4 rente omogućavaju penziju i ako jedan da deci, a drugi proda i ode negde na egzotiku da živi. S&P 500 kao što si rekao može mu biti samo dobra dugoročna investicija sa tih 20-30k nikako penzija.
Meni se svidja njegovo razmišljanje.
Ne bih otplatio kredite jer mislim da je to prilicno dobra motivacija za konstantan trud u poslovnom smislu
Tvoje mi je isto super, pogotovo ovo.
A za kuću na moru dobro razmisli...
Naterao bih ženu da napravimo treće dete (lagao bih da ću nas učiniti milionerima), dao bi otkaz i kupio kuću na periferiji kod njenih. Čuvao bih sam decu (možda bih ih slao nešto malo u vrtić), gajili bismo malo voća i povrća (samo osnovno za lične potrebe), pravili pasuljaru, jenkizulu i slično. Zabavljali bismo se najluđe moguće. Jer je strava kad su deca mala i lepe se za tebe, vole te najjače na svetu. Posle porastu, krenu da skroluju jako, a ti si tu da govoriš: "ne diraj to", "ne može", "može, ali prvo", odnosno postaneš olinjali, namrgođeni mačak.
U slobodno vreme bih završavao knjigu koju sam započeo pre ko zna kad (verovatno bi posle dobio Nobela ili neke silne nagrade, ali nećemo o tome sad). Ako baš ostane para, kupio bih akcije Baidua i sa distance se radovao letećim taksijima koji osvajaju svet.
Cilj bogatstva je valjda da kupiš slobodu i živiš. Ako samo ulažeš i treseš se, onda bolje da si "potrošio na drogu i žene", što kaže neki Bildža.

Iskreno se nadam da gledaš kuću da uzmeš na periferiji, napraviš još dece, neka njeni malo pomognu u čuvanju dok ti ne završiš knjigu.
U današnje vreme jeste bogatstvo slobodno vreme i finansijska sloboda, zato sada i radim po 10+ sati i ulažem, barem je zato jedna strana slobodna da se fokusira na dete a budućnosti i na decu, a ja ću valjda raditi sa sličnim ljudima analizu i ulaganja za nekoliko godina.
300k je malo za slobodu ali može da olakša život ako ne tebi ono nekom bližnjem.
S druge strane nije bogat onaj koji mnogo ima nego onaj kome malo treba.
Meni tako da padnu ti novci potrošio bih sve na školovanje dece.
Isto odlično, ali ako ti do toga treba 10-15god ne možeš unapred znati i platiti to školovanje.
Tačno je da treba da se nauči biti srećan i sa malo, pa imati takav svoj life-style a ulagati baš u unapredjivanje sebe ili svojih dugoročno(obrazovanje, kvalitetnija hrana...).
Meni je namenjena za početak garsonjera za jače obrazovanje u inostranstu ako mi dete to bude htelo.
U većini odgovora su nekretnine osim kod Bill-a, mada on traži jednu skuplju nekretninu trenutno.
Ja bih ili uzeo investicioni stan u Bloku 65/64 ili oročio dok se ne dogovorim da se udružim sa nekim da samostalno izgradim nešto i onda bih se na to više fokusirao.
Lepi odgovori, hvala, nisam ni sumnjao. Malo mi je žao što nema više nekog preduzetničkog duha i razvijanja biznisa, ali realno mala je suma za nešto iole ozbiljnije.