Šta je novo?

Cene nekretnina

@enfario u šta bi uložio 300k eur kada bi ti se stvorili na računu(tipa neko nasledstvo neočekivano)?
Mislim mogu svi da odgovore, ali iz nekog razloga sam baš ovom kolegi uputio pitanje 😉
Ja bi lično 150k u obveznice Srbije EURske. A ostatak bi za fazno plaćanje nekog stana u izgradnji. Pa ostatak do 200-250 vremenom uštedeo. Sada u berzu pa čak i S&P index je izuzetno riskantno (po meni barem lično). Obveznice ti daju 5% tax free I hassle free ali min investment je 100k.

@enfario u šta bi uložio 300k eur kada bi ti se stvorili na računu(tipa neko nasledstvo neočekivano)?
Mislim mogu svi da odgovore, ali iz nekog razloga sam baš ovom kolegi uputio pitanje 😉
Ako bih nakon novogradnje koju cekam i vikendice/kuce na 45 min od Beograda sto bih voleo da kupim nakon stana, nasledio 300k evra (ako sam te dobro razumeo, znaci samo za investiranje), ja bih dosta to rasporedio na razlicite stvari.

Pokusao bih da izvagam gde se vise isplati odnos kirija/cene stana, tipa Beograd ili Novi Sad (mozda cak i Novi Sad, mozda moze da se izvuce veca kirija u odnosu na cenu stana) i onda bih krknuo to u nekoliko garsonjera. Ne bih isao preko toga, mozda jednoiposoban ako ispadne nesto povoljno. Kod ove kupovine ovde je prednost jer mozes da uzimas i potkrovlja, ljudi ce iznajmljivati.

Ulozio bih 20k-30k u S&P 500 i to ne bih dirao narednih 20 godina, zaboravio bih na to, da bude kao fond za penziju.

Takodje bih razmislio recimo neki deo umesto betona da ulozim u placeve/njive za gradnju i odmah konvertovao u gradjevinsko zemljiste. Recimo nesto oko Iriga, kad se probije tunel taj deo Irig/Ruma ima da bude ultra popularan.

Da se ne lazemo, vecinu bih sipao u beton, dobar deo u zemlju koja je na perspektivnoj lokaciji i onda ostatak u S&P 500.

Koliki bi ROI bio na ovim garsonjerama ne znam, ali ce njihova cena rasti. Cak i ako padne, pasce na 5 godina, i onda ce posle tih 5 opet da poraste.

Nisam za ulaganje u fast food i ostalo, nisam taj tip koji vodi firme. Ne bih ostavio nista u banci da truli niti na stednju.

Iskren da budem nisam razmisljao o dobijanju 300k evra, ali eto na brzinu ako bi me pitao, ovako bih uradio. Nisam ti dao nesto precizno jer bi trebalo da istrazim trziste za sve ovo sto bih hteo, ali bih na te tri strane rasporedio 300k evra.

Ovakav vid sanjarenja ne postoji ni u NL kod Gijoea. Samo krvav i predan rad :)
Zezaj se ti, ja zamalo da nasledim kucu u Beogradu skoro. Nasledio drugar iz osnovne kuca do mene 😀

Šalu na stranu Filipovo pitanje je odlicno, voleo bih da cujem jos misljenja na ovu temu, ja kao ja nisam ni razmisljao o ulaganjima, samo da steknem dovoljno da sebi ugodim u zivotu, ali sam otvoren da cujem sta svako misli.

20-30k bez daljih ulaganja svaki mesec u S&P su bacene pare i nikako dovoljno za penziju.
Sto su bacene pare? Ali me stvarno zanima, nisam ulagao u to, samo cujem sta drugari pricaju.

Svakako ja ga cenim dobar dodatak, ako ne i penzija. Nominalno mogu da dostignu 200k za 20 godina, a realno kad uskladis inflaciju, to je dosta manje, ali opet okej. To je meni okej prica za 20 godina, zivecu na selu ako zagusti i to je to. Mozda propadnu te akcije skroz, mozda eksplodiraju, rizik mi je ulagati 100k evra u berzu, ako bih imao ukupno 300k. Ono sad zavisi sta kome treba za penziju, meni ne treba 500k.

Sad normalno, ovo je meni sve mastanje, jer me investiranje ne zanima, samo sam se ubacio u pricu da sam nasledio 300k evra, ta prica mi je dodeljena ovde kao hipoteticka 😀

Ja bih sav visak para spiskao na putovanja po svetu, sto radim i sad.

Jel bi odradio kao u prvom teksu koji si mi odgovorio ili bi ih spiskao na putovanja po svetu?
20-30k bez daljih ulaganja svaki mesec u S&P su bacene pare i nikako dovoljno za penziju.
Svakako nisu bačene pare.
Ako bih nakon novogradnje koju cekam i vikendice/kuce na 45 min od Beograda sto bih voleo da kupim nakon stana, nasledio 300k evra (ako sam te dobro razumeo, znaci samo za investiranje), ja bih dosta to rasporedio na razlicite stvari.

Pokusao bih da izvagam gde se vise isplati odnos kirija/cene stana, tipa Beograd ili Novi Sad (mozda cak i Novi Sad, mozda moze da se izvuce veca kirija u odnosu na cenu stana) i onda bih krknuo to u nekoliko garsonjera. Ne bih isao preko toga, mozda jednoiposoban ako ispadne nesto povoljno. Kod ove kupovine ovde je prednost jer mozes da uzimas i potkrovlja, ljudi ce iznajmljivati.

Ulozio bih 20k-30k u S&P 500 i to ne bih dirao narednih 20 godina, zaboravio bih na to, da bude kao fond za penziju.

Takodje bih razmislio recimo neki deo umesto betona da ulozim u placeve/njive za gradnju i odmah konvertovao u gradjevinsko zemljiste. Recimo nesto oko Iriga, kad se probije tunel taj deo Irig/Ruma ima da bude ultra popularan.

Da se ne lazemo, vecinu bih sipao u beton, dobar deo u zemlju koja je na perspektivnoj lokaciji i onda ostatak u S&P 500.

Koliki bi ROI bio na ovim garsonjerama ne znam, ali ce njihova cena rasti. Cak i ako padne, pasce na 5 godina, i onda ce posle tih 5 opet da poraste.

Nisam za ulaganje u fast food i ostalo, nisam taj tip koji vodi firme. Ne bih ostavio nista u banci da truli niti na stednju.

Iskren da budem nisam razmisljao o dobijanju 300k evra, ali eto na brzinu ako bi me pitao, ovako bih uradio. Nisam ti dao nesto precizno jer bi trebalo da istrazim trziste za sve ovo sto bih hteo, ali bih na te tri strane rasporedio 300k evra.
Ovo je meni lično ok u tvom odgovoru.
Garsonjera i jednoiposoban stan u NS-u možda možeš za 220k da su potkrovlje i da nije bolja novogradnja ili u centru. 20-30k S&P 500 i ostane ti 50k za neko zemljište.
Sa time sto nisi racuna parking mesta u ovom slučaju i opremanje tih stanova.
Ali da kažem da bih ovo i mogao da ostvariš.
Hvala na odgovoru
Kod mene u okruženju je slično, mladji su počeli malo i u berzu i kripto je bio aktuelan, ali nakon 2 stana(u kom žive i za izdavanje jedan-decu), stariji samo nekretnine, baš baš retki u zemljište.

Poslednja izmena:
Ja bi lično 150k u obveznice Srbije EURske. A ostatak bi za fazno plaćanje nekog stana u izgradnji. Pa ostatak do 200-250 vremenom uštedeo. Sada u berzu pa čak i S&P index je izuzetno riskantno (po meni barem lično). Obveznice ti daju 5% tax free I hassle free ali min investment je 100k.
Ovo se može u slučaju da se nastavlja isti način života u kom se ozbiljno zaradjuje i deo zarade se odvaja za ulaganje, slično kako sam ja živeo i kako planiram da živim.
Samo što će mi biti plan za otprilike 3god da krenem da gledam da se preselim u kuću.
Na koliko godina se moraju čuvati te obveznice? Tu ne mogu da se povuku novci, kao kod oročenja u bankama?
Meni je isto sada riskantan S&P500 mada i on i nekretnine su na ATH, kao i kripto.

Jel bi odradio kao u prvom teksu koji si mi odgovorio ili bi ih spiskao na putovanja po svetu?

Ovo je meni lično ok u tvom odgovoru.
Garsonjera i jednoiposoban stan u NS-u možda možeš za 220k da su potkrovlje i da nisu eskluzivna novogradnja. 20-30k S&P 500 i ostane ti 50k za neko zemljište.
Sa time sto nisi racuna parking mesta u ovom slučaju i opremanje tih stanova.
Ali da kažem da bih ovo i mogao da ostvariš.
Hvala na odgovoru
Kod mene u okruženju je slično, mladji su počeli malo i u berzu i kripto je bio aktuelan, ali nakon 2 stana(u kom žive i za izdavanje jedan-decu), stariji samo nekretnine, baš baš retki u zemljište.
Pa ovo na putovanja vec trosim i zadovoljan sam, 300k je previse za putovanja po svetu, bar uz posao od 9 do 5. Odradio bih ono sto sam tebi odgovorio prvo.

U kripto ne bih ulozio za 3 zivota.

Uh samo čekam da se strovale cene, pa da uletim u BNV ali za max 3k po m2. Jedino se bojim da me ovaj ne pretekne pa ne kupi ceo BNV plus faze 2 i 3 pride.

Ne znam koja je cool cena za BNV u slučaju sunovrata tržišta, čak ne znam ni da li bih kupio tamo jer će i odrzavanje da stane…onda svi problemi isplivaju, kao g…a po Savi ispred ….
Vidimo da bi Alaliticar dao 3k€/kvm za kljuc u ruku, kako ostali razmišljanju?

Mislim mogu svi da odgovore
Naterao bih ženu da napravimo treće dete (lagao bih da ću nas učiniti milionerima), dao bi otkaz i kupio kuću na periferiji kod njenih. Čuvao bih sam decu (možda bih ih slao nešto malo u vrtić), gajili bismo malo voća i povrća (samo osnovno za lične potrebe), pravili pasuljaru, jenkizulu i slično. Zabavljali bismo se najluđe moguće. Jer je strava kad su deca mala i lepe se za tebe, vole te najjače na svetu. Posle porastu, krenu da skroluju jako, a ti si tu da govoriš: "ne diraj to", "ne može", "može, ali prvo", odnosno postaneš olinjali, namrgođeni mačak.

U slobodno vreme bih završavao knjigu koju sam započeo pre ko zna kad (verovatno bi posle dobio Nobela ili neke silne nagrade, ali nećemo o tome sad). Ako baš ostane para, kupio bih akcije Baidua i sa distance se radovao letećim taksijima koji osvajaju svet.

Cilj bogatstva je valjda da kupiš slobodu i živiš. Ako samo ulažeš i treseš se, onda bolje da si "potrošio na drogu i žene", što kaže neki Bildža.

Poslednja izmena:
Ovo se može u slučaju da se nastavlja isti način života u kom se ozbiljno zaradjuje i deo zarade se odvaja za ulaganje, slično kako sam ja živeo i kako planiram da živim.
Samo što će mi biti plan za otprilike 3god da krenem da gledam da se preselim u kuću.
Na koliko godina se moraju čuvati te obveznice? Tu ne mogu da se povuku novci, kao kod oročenja u bankama?
Meni je isto sada riskantan S&P500 mada i on i nekretnine su na ATH, kao i kripto.
Obveznice možeš da čuvaš do kraja roka koji je propisan ali možeš i da ih prodaš kad god hoćeš po diskontoj ceni. Znači npr obveznice su na 5 god sa 5% godišnje. Prvu godinu ti isplate 5% tebi druge god trebaju pare prodaš obveznice i onda ne dobiješ kamatu pa te npr za 1,5 god ispadne 3%....

Sto su bacene pare? Ali me stvarno zanima, nisam ulagao u to, samo cujem sta drugari pricaju.
Jer ako ti je poenta da obezbedis se za penziju to treba tako i da posmatras da stavljas svaki mesec neke pare (ili barem godisnje da dotiras).
Ovako pobedices inflaciju i kroz 20 godina imati za ucesce da das sinu za stan (sto je opet super) ali nedovoljno da zivis od toga lagodno.

Sa druge strane po meni su bacene pare u kontekstu da imas 300k za investiranje i odlucis da investiras samo 10% a vec imas kupljen stan.

Nominalno mogu da dostignu 200k za 20 godina
Ako stavis 30k i svake godine imas 9% povracaj S&P 500 (neki prosek sa inflacijom) imaces 168k kroz 20 godina, uskladjeno sa inflacijom oko 116k (znaci x4 pare otprilike).
Kroz jos 10 godina bi to bilo 398k (x13 otprilike) uskladjeno sa inflacijom (oko 7% da racunamo) oko 228k, iliti x7 otprilike.

Svakako je super cifra, ali ako kreces od inicijalnih 300k koje si mogao investirati, da si ulozio 100k od onih 300k imao bi 1.3 miliona posle 30 godina i lagodno bi ziveo sa time, imao da das deci za ucesce i ne bi zavisio od penzije itd.

U kontekstu 300k imas da investiras a vec imas reseno stambeno pitanje po meni jesu ali dobro :)
Ja bih vrv kupio jos jedan investicioni stan na kredit blizu centra i fakulteta (ucesce bi bilo mozda da kazemo 70k EUR, ostalo kredit koji bi bio pokriven od Bookinga/AirBnB-a ili rente, neka garsonjera ili jednosoban stan), ostalo bih sve stavio u berzu/bond bills/kripto, radio rebalans portfolija na svakih par godina.

Ne bih otplatio kredite jer mislim da je to prilicno dobra motivacija za konstantan trud u poslovnom smislu, a i gledao bih od svojih primanja da obezbedim jos par nekretnina (kucu na perfieriji, jos jedan investicioni stan i kucu na moru) u sledecih 20 godina. Po meni nema zurbe za odmah kupovinom 2-3 nekretnine, ne treba stavljati sva jaja u jednu korpu.

Nisu bačene pare ali nisu ni dovoljne za penziju. 20-30k ti je u budućnosti iste te kupovne moći bez obzira koliko to bude nominalno tada. Možda bude po sadašnjim uslovima 40k kupovne moći. Ono što se praktikuje je 4% godišnje da prodajes da bi se i fond obnavljao. To bi značilo da bi imao 1600 godišnje po sadašnjim parama ili 130 eura mesečno. To ti je dosta za struju i SBB i kraj.

Nisu bačene pare ali nisu ni dovoljne za penziju. 20-30k ti je u budućnosti iste te kupovne moći bez obzira koliko to bude nominalno tada. Možda bude po sadašnjim uslovima 40k kupovne moći. Ono što se praktikuje je 4% godišnje da prodajes da bi se i fond obnavljao. To bi značilo da bi imao 1600 godišnje po sadašnjim parama ili 130 eura mesečno. To ti je dosta za struju i SBB i kraj.
Hteo sam reci u kontekstu imas 300k EUR u kesu i investiras samo 20-30k u nadi za neki fond za penziju, ispravio sam se u gornjem komentaru :D
Slazem se da je mnogo bolje nego da ti stoje na racunu banke pare.

Evo za sve ljubitelje Nbg (ne računajte me u iste). Prosečna plata prema opštini prebivališta (Nbg) i prosečna cena kvadrata/m2 za starogradnju i novogradnju, podaci iz RGZ-a.

GodinaNovogradnja €/m²Starogradnja €/m²Nbg plata (EUR)Nbg plata/Nbg m2 (starogradnja)Nbg plata/Nbg m2 (novogradnja)
20243,2332,5611,3590.530.42
20232,5382,4151,2170.500.48
20222,5222,0901,0590.510.42
20212,1901,7709030.510.41
20202,2581,6068110.500.36
20192,2121,5107450.490.34
20182,0211,3366450.480.32

A možemo da vidimo i odnos prosečne Bg plate i kvadrata na Nbg, možda je to smislenije. Ne deluje da je 2018 cvetalo cveće (u proseku).

GodinaNeto plata EUR (BG)Neto Bg/Nbg m2 starogradnjaNeto Bg/Nbg m2 novogradnja
2024106041%33%
202393539%37%
202281039%32%
202170240%32%
202063540%28%
201958239%26%
201851939%26%

Zavisi kako tumačiš balon. Možeš da gledaš situaciju iz široke, makro perspektive i kažeš da ceo svet živi iznad svojih mogućnosti, te su svi "u balonu". Možeš da gledaš i mikro sliku i spekulišeš o tome kako su plate rasle nesrazmerno rastu produktivnosti, recimo. Ali, drugo se prepliće sa prvim, pa se postavlja pitanje: kome nisu, i u kojoj meri su to rasle nama plate nesrazmerno? Možeš da se fokusiraš i na pojedinačni faktor, recimo inflaciju, upoređujući je sa drugim zemljama. Ima pristupa dosta, dokon um je đavolje igralište!

Poslednja izmena:
Ovo ide u prilog tome da ljudi imaju selektivno pamćenje, ko ce se sećati danas 2018 i koliko je nekome bilo tesko da tada kupi stan. Čujemo konstantno žaljenje kako je situacija nikad gora, a zapravo je ista (ili za nijansu bolja nego pre 10 godina) što se tiče priuštivosti stanova. Recimo, neko je pisao kako su rente pale 20% u odnosu na period pre tri godine. Sa kumukativnom inflacijom od 20%, u tom periodu, to je značajan pad. Niko ne piše o tome kako se moze lepo živeti za male pare u BG, nego i dalje se forsira (izmišljeni) narativ da su cene skuplje nego u Beču. Naravno, niko ne poredi odgovarajuće stanove, nego uzmu socijalni stan na periferiji koji subvencionise drzava i porede sa stanom u centru koji se izdaje na slobodnom trzistu.

Ovo ide u prilog tome da nikakav balon ne postoji. Danas mozes kupiti vise m2 nego pre 7 godina. A o periodima pre da ne pricamo.
Da je plata ostala ista, a m2 skoci mogli bi pricati o balonu.
A svako ko kupuje stan naravno da kuka kako je skup, nista neobicno.

Slažem se. Ja dešavanja na tržištu nekretnina objašnjavam isključivo Covid-štampom. Tržište je reagovalo u skladu sa investicionim ponašanjem u Srbiji i regionu.
Nekretnine su uvek bile skupe u odnosu i na medijalnu i prosečnu platu. Ništa novo dakle. Jedini koji su stvarno zaista loše prošli su oni koji su pre 2021 skupljali za učešće, ili koji su prodali u nezgodnom momentu bez da nađu nešto novo blagovremeno.

Ali vrednost Evra se neće oporaviti. Nikada u istoriji se tako nešto nije desilo. Tako da takvima ne preostaje ništa drugo nego ponovo krenu sa štednjom, i da nose "End the FED" majice.

Elem, reče neko da je pitanje kako li će dalje reagovati politika na krizu koja dolazi, da li će biti deflacije ili štampe. Meni je odgovor već jasan; najbolji pokazatelj za buduće ponašanje je ponašanje u prošlosti.

Biće velikog besa kod milenijalaca i zoomera. Bumeri su se zadužili, pokukopavli assete i onda naštampali novac. I sada su mlade generacije u SAD-u suočene sa neprobojnim inflacionim zidom koji ih sprečava da postanu vlasnici nekretnine. Tamo je to i mnogo veći problem dugoročno zbog tipa gradnje, gde su mnoge kuće nakon jedne generacije zrele za rušenje.

Ja mislim da će biti žestoke bitke da se očuva vrednost asseta, svuda u svetu a pogotovo u Srbiji gde je cigla svetinja. Zato lično mislim da potencijalni kupci u Srbiji, ako su sigurni da neće ili ne mogu da zapale preko, ne treba da čekaju sa kupovinom. Ako mogu da se pomire sa onim što sada mogu da dobiju za novac koji imaju. Biće samo sve gore i gore u budućnosti. U slučaju prelaska na CBDC (ja lično verujem) ja očekujem još jednu super-štampu koja će niže prihodne klase da baci u očaj, gde će kao "spas" da ih sačeka universal basic income u obliku CBDC. Za puko preživljavanje. Tada će ove cene stanova delovati kao bagatela.

Pritom ja lično sada ne bih preporučio ni kredit na max za prvi stan (ono što zagovara Joe), jer mi je isuviše neizvesno tržište rada dok se ne stabilizuju potresi koje izaziva AI. A za blue collar radnike je mislim trenutno bolja opcija odlazak iz Srbije, jer će ti poslovi neko vreme biti zaštićeni od AI, i solidno plaćeni, pa se tako može otplaćivati kredit za stan u BG-u. A u Srbiji će majstori relativno uskoro biti izloženi konkurenciji od strane talasa migranata koji predstoji.

Hteo sam reci u kontekstu imas 300k EUR u kesu i investiras samo 20-30k u nadi za neki fond za penziju, ispravio sam se u gornjem komentaru :D
Slazem se da je mnogo bolje nego da ti stoje na racunu banke pare.
Ali imaće i 2 stana za izdavanje i zemlju koju ako strateški odlično kupio i za nju možda dobije još 2 stana pre penzije.
3-4 rente omogućavaju penziju i ako jedan da deci, a drugi proda i ode negde na egzotiku da živi. S&P 500 kao što si rekao može mu biti samo dobra dugoročna investicija sa tih 20-30k nikako penzija.
Meni se svidja njegovo razmišljanje.
Ne bih otplatio kredite jer mislim da je to prilicno dobra motivacija za konstantan trud u poslovnom smislu
Tvoje mi je isto super, pogotovo ovo.
A za kuću na moru dobro razmisli...
Naterao bih ženu da napravimo treće dete (lagao bih da ću nas učiniti milionerima), dao bi otkaz i kupio kuću na periferiji kod njenih. Čuvao bih sam decu (možda bih ih slao nešto malo u vrtić), gajili bismo malo voća i povrća (samo osnovno za lične potrebe), pravili pasuljaru, jenkizulu i slično. Zabavljali bismo se najluđe moguće. Jer je strava kad su deca mala i lepe se za tebe, vole te najjače na svetu. Posle porastu, krenu da skroluju jako, a ti si tu da govoriš: "ne diraj to", "ne može", "može, ali prvo", odnosno postaneš olinjali, namrgođeni mačak.

U slobodno vreme bih završavao knjigu koju sam započeo pre ko zna kad (verovatno bi posle dobio Nobela ili neke silne nagrade, ali nećemo o tome sad). Ako baš ostane para, kupio bih akcije Baidua i sa distance se radovao letećim taksijima koji osvajaju svet.

Cilj bogatstva je valjda da kupiš slobodu i živiš. Ako samo ulažeš i treseš se, onda bolje da si "potrošio na drogu i žene", što kaže neki Bildža.
👍👍👍
Iskreno se nadam da gledaš kuću da uzmeš na periferiji, napraviš još dece, neka njeni malo pomognu u čuvanju dok ti ne završiš knjigu.
U današnje vreme jeste bogatstvo slobodno vreme i finansijska sloboda, zato sada i radim po 10+ sati i ulažem, barem je zato jedna strana slobodna da se fokusira na dete a budućnosti i na decu, a ja ću valjda raditi sa sličnim ljudima analizu i ulaganja za nekoliko godina.
300k je malo za slobodu ali može da olakša život ako ne tebi ono nekom bližnjem.
S druge strane nije bogat onaj koji mnogo ima nego onaj kome malo treba.

Meni tako da padnu ti novci potrošio bih sve na školovanje dece.
Isto odlično, ali ako ti do toga treba 10-15god ne možeš unapred znati i platiti to školovanje.
Tačno je da treba da se nauči biti srećan i sa malo, pa imati takav svoj life-style a ulagati baš u unapredjivanje sebe ili svojih dugoročno(obrazovanje, kvalitetnija hrana...).
Meni je namenjena za početak garsonjera za jače obrazovanje u inostranstu ako mi dete to bude htelo.

U većini odgovora su nekretnine osim kod Bill-a, mada on traži jednu skuplju nekretninu trenutno.
Ja bih ili uzeo investicioni stan u Bloku 65/64 ili oročio dok se ne dogovorim da se udružim sa nekim da samostalno izgradim nešto i onda bih se na to više fokusirao.
Lepi odgovori, hvala, nisam ni sumnjao. Malo mi je žao što nema više nekog preduzetničkog duha i razvijanja biznisa, ali realno mala je suma za nešto iole ozbiljnije.

Poslednja izmena:
Lepi odgovori, hvala, nisam ni sumnjao. Malo mi je žao što nema više nekog preduzetničkog duha i razvijanja biznisa, ali realno mala je suma za nešto iole ozbiljnije.
Treba imati i u vidu koga pitas, ovde je mahom dobar deo ozenjen, sa decom ili u planu da uskoro prave decu ili stupaju u brak.
Onda se ipak fokus prebacuje ka stabilnosti, obezbedjivanja krova nad glavom i sto manje rizika.

Sto se tice preduzetnickog duha, ono sto sam video da ljudi praktikuju je da otkupe gotov biznis i onda iskoriste kreditni rejting firme da uzmu kredit od banke u cilju pokusavanja prosirenja i unapredjenja biznisa. Dobijas leverage jer rizikujes inicijalni otkup samo, smanjen rizik jer si kupio vec postojeci biznis i imas duzi vremenski period generalno da se prilagodis trzistu. Pored toga posto biznis postoji vec neko vreme, imas neku prisutnost na trzistu, moguce je odmah dobiti poslovni kredit od banke, sto je mnogo teze nego kada kreces od nule.

Tako da to moze biti zanimljiva ideja sta uraditi sa novcem, doduse tu treba bas dosta biti sposoban i lepo proceniti isplativost.

Vrh