Šta je novo?

Cene nekretnina

Pa preko su izlozeni toj konkurenciji vec decenijama.

Svakako. Ja sam mislio isključivo na lakoću (ili njeno odsustvo) otplaćivanja kredita za stan u BG-u. Ima puno majstora u Srbiji koji solidno zarađuju. Govorilo se o tome ovde. Ja mislim da će migracija na njihove plate napraviti osetan pritisak. Tako da će zapadna blue-collar plata ponovo postati atraktivnija opcija, bar za one koje je QE zatekao u fazi sakupljanja za učešće, a neće ništa naslediti.

Evo za sve ljubitelje Nbg (ne računajte me u iste). Prosečna plata prema opštini prebivališta (Nbg) i prosečna cena kvadrata/m2 za starogradnju i novogradnju, podaci iz RGZ-a.

GodinaNovogradnja €/m²Starogradnja €/m²Nbg plata (EUR)Nbg plata/Nbg m2 (starogradnja)Nbg plata/Nbg m2 (novogradnja)
20243,2332,5611,3590.530.42
20232,5382,4151,2170.500.48
20222,5222,0901,0590.510.42
20212,1901,7709030.510.41
20202,2581,6068110.500.36
20192,2121,5107450.490.34
20182,0211,3366450.480.32

A možemo da vidimo i odnos prosečne Bg plate i kvadrata na Nbg, možda je to smislenije. Ne deluje da je 2018 cvetalo cveće (u proseku).

GodinaNeto plata EUR (BG)Neto Bg/Nbg m2 starogradnjaNeto Bg/Nbg m2 novogradnja
2024106041%33%
202393539%37%
202281039%32%
202170240%32%
202063540%28%
201958239%26%
201851939%26%
Pisem sa telefona.
Iz tabele se moze videti da je odnos starogradnje i neto plate manje-vise uvek stabilan (los). Ali kod novogradnje mislim da kasnjenje sa upisivanjem od par godina pravi velike distorzije.
Recimo, 2017. je prosecna neto plata na Novom Beogradu bila oko 650 evra, isto kao i 2018, a prosecna cena novogradnje 1700-1800 e/m2, sto daje odnos od oko 37% sto je neznatno manje od trenutnih 42%. Ne kazem da mozda nije za nijansu bolje, ali mislim da su oscilacije kod novogradnje prevelike i da ne daju realnu sliku. Gledajte odnos neto plate i cene starogradnji, rekao bih da je to mnogo realnija slika.

2018. je maksimalno cherry-pick-ovana (verujem sasvim slucajno) jer bas te godine smo imali rast cena novograsnje od 30% i plate skoro iste kao 2017 (rast od 0%). Ovo sto deluje kao poboljsanje u odnosu na 2018 je samo "oporavak" od tog velikog rasta cena 2018. E sad sta je diglo tad cene, da li West 65 ili nesto drugo ne znam, ali ova tabela daje malo iskrivljenu sliku.

Meni Suzijeva tabela pokazuje da je uvek bilo skupo kupiti stan u Beogadu. Pisali smo vec o tome ovde, a i Numbeo tako tvrdi. Steta sto nemamo ove podatke od ranih 2000ih na ovamo, ali verujem da bi pokazivali slican trend.

Tako da nema svrhe lamentirati nad vecom priustivosti stana u uporedivim gradovima tipa Sofija i Bukurest.

Skupo je bilo pre, skupo je sada, skupo ce biti i ubuduce. Blago je popravljena pokrivenost m2 prosecnom platom, i to je dobro, ali ne treba ocekivati neka cuda tu u buducnosti.

Tabela prikazuje Novi Beograd, gde spadaju i Ledine, koje drasticno umanjuju sve ove cene ispod realnih. Ledine su lokacijski dobre, ali je mikrolokacija katastrofa.

@enfario u šta bi uložio 300k eur kada bi ti se stvorili na računu(tipa neko nasledstvo neočekivano)?
Mislim mogu svi da odgovore, ali iz nekog razloga sam baš ovom kolegi uputio pitanje 😉
Uložio sam više u više nekretnina do sada .....a sa novih 300k uzeo novu samo meni za odmor i otvorio lokal za prodaju ne kvarljive robe...
Kupio i Q5 star 5 godina...

Ps...jel se sećaju mnogi ovde na forumu da su pisali kako puca balon ....Sečaju li se i sta kažu sad ?

300k je malo za slobodu ali može da olakša život ako ne tebi ono nekom bližnjem.
S druge strane nije bogat onaj koji mnogo ima nego onaj kome malo treba.

Meni tako da padnu ti novci potrošio bih sve na školovanje dece.
Свака част за коментар.

Сви ми живимо да помогнемо деци.
Никад нисам имао ту срећу да ми неко нешто поклони па не бих маштао о 300 х а кад зарадим купићу највероватније кућу у околини Београда (Батајница,Пазова и сл).

Započeli smo ranije diskusiju o tome da li je isplativije kupiti nekretninu pa izdavati ili njivu pa arendisati. Evo šta kaže ovaj članak, ukratko arenda ima mnogo manji ROI od njive. 40 hiljada evra hektar a 700e godišnja arenda. 57 godina da se otplati. Nema održavanja, traje "večno" kako kaže članak ali zato je prinos simboličan.

Ako je to tačno zaključujem da je kupovona zemljišta primarno namenjena da se parkira novac dok se sa nekretninom može računati na neki ROI koji je doduše trenutno u padu.

"Najskuplji hektar je u Južnobačkom i Sremskom okrugu i košta i do 40.000 evra, a arenda bi bila oko 700 evra godišnje. Mnogo niža cena hektara je u drugim delovima Vojvodine, što mnogo utiče i na cenu arende. Recimo, u Banatu cena hektara ide i do 1.000 evra, a arenda pada i na 10 evra po hektaru. Cene se dosta razlikuju i kada se posmatra čitava Srbija, ali se u Vojvodini poljopirvednim zemljištem u poslednjih pet godina dosta trguje."
Одличан текст и све је тачно .Моравички регион,хектар земље 1 класе,тренутно 20 000 е,,закуп 700-800 се годишње.Није нека зарада од изнајмљивања али не тражи никакво одржавање а потражња је све већа и цене расту.

Gde živiš ti ? Ko se vrača na selo ? Sanjaš ....
На село се враћају сваког месеца.Највише из великих градова и иностранства.Чим добију прву пензију,стан оставе деци и повратак на дедовину.Обнове стару кућу,занимају се воћем и поврћем за себе,дружење са вршњацима који су ту провели живот,нађу свој мир.
Млади се не враћају,ко се дочепа Београдског асфалта тај се враћа само понеког викенда да напуни гепек.

Одличан текст и све је тачно .Моравички регион,хектар земље 1 класе,тренутно 20 000 е,,закуп 700-800 се годишње.Није нека зарада од изнајмљивања али не тражи никакво одржавање а потражња је све већа и цене расту.
Znači za 200k eur se dobije 7-8k eur. To je po meni otprilike kao nekretnine, možda i bolje.

На село се враћају сваког месеца.Највише из великих градова и иностранства.Чим добију прву пензију,стан оставе деци и повратак на дедовину.Обнове стару кућу,занимају се воћем и поврћем за себе,дружење са вршњацима који су ту провели живот,нађу свој мир.
Млади се не враћају,ко се дочепа Београдског асфалта тај се враћа само понеког викенда да напуни гепек.
Tvoje jednostrane price smaraju, to je kako ti vidis stvari, a apsolutno nije tako u 90% sela.

I opet se pusta prica beogradskog asfalta i da ljudi iz besa i sile idu u Beograd. Koji je vama djavo vise sa time? Bukvalno bolje uslove zivota imaju ljudi da rade obicne poslove u Beogradu i rentaju na kraju Borce nego u selu. Evo u mom selu ti treba sat vremena busom do veceg grada i placa se mesecna oko 10k. Bolje da dodje u Beograd i da placa kiriju, mozda i napreduje, a u selu je osudjen na ropstvo.

Ja ne znam nikog da se vratio, a da nije morao jer je izgubio posao u gradu ili sa punim dzakom para. To vracanje iz inostranstva sa punim dzakom para na selo, da me manes tih prica. Pricaj kako je obicnom coveku na selu, kako je momku koji je za zenidbu, koja snajka hoce da dodje u selo i da se muci. Pa nije luda nijedna da dodje na selo, svaki posao od 9 do 5 je laksi od seoskog posla na njivi od kog ne mozes da zaradis za minimalac kada svedes celu godinu.

To sto si ti zavalio par plodnih njiva pored Morave, izdajes ih i deca otisla sa sela, pa bi voleo da se vrate, to su samo tvoji snovi i tvoje mogucnosti. Obican covek na selu ne zivi tako kao sto ti zamisljas. Pritom si deci dao pare za stanove, koliko se secam iz prethodne price.

Svesno niko ne ostaje u selu, samo onaj koji zeli da se rokne od depresije jer radi kao konj, a otkupljivaci mu uzmu sve.

I taj ko ulozi u njivu da bi je izdavao, neka se dobro zapita, stanje poljoprivrede ce biti sve gore i gore, nipodastavanje seljaka ce se nastaviti strmoglavom brzinom i sela ce se prazniti brze nego ikad. U selu ce ziveti samo povratnici iz inostranstva i starci koji su jednom nogom u grobu, a drugom na koru od banane.

Po meni nemaju veze u budućnosti ljudi i koliko njih živi u nekom selu sa izdavanjem njiva ili zemljišta. Kasnije će se to obradjivati(negde se već i obradjuje, automatski sve), neće biti potrebni seljaci za to.
Za razliku od nekretnina kod kojih su ti potrebni ljudi.
Za ove otkupljivače verujem da je tako i da se kao pojedinac loše prolazi. Kao pojedinac je odlično kupiti nekretninu i izdavati je, tu se ne upada u oči, zato to većina i radi.
Silosi su mi ranije bili zanimljivi, ali nisam iz tih priča i tu ne poznajem teren.

Ps...jel se sećaju mnogi ovde na forumu da su pisali kako puca balon ....Sečaju li se i sta kažu sad ?
Balon ne postoji, sve je ovo reakcija na jeftin novac i nemogućnost ili neznanje ulaganja u druge opcije (dobro de ima i do mentaliteta).
Skoro je bio članak u novinama da masovno ko ima para van BG kupuje deci za "studije" stan (a pazi sad - sa garažom) i Beogradu. Ti ljudi svesno ili nesvesno znaju da za 20 godina vam pet većih gradove će biti pustara ako se nastavi ovakva državna politika (a nema naznaka da će da se promeni)

Poslednja izmena:
Znači za 200k eur se dobije 7-8k eur. To je po meni otprilike kao nekretnine, možda i bolje.
Ako je tačna računica to je i bolje od nekretnina ako se računa amortizacija na istima. Nekretnine trenutno imaju samo brži porast cena a ko se kladi na tu kartu dugoročno ulazi u špekulaciju a ne investiciju.

Pisem sa telefona.
Iz tabele se moze videti da je odnos starogradnje i neto plate manje-vise uvek stabilan (los). Ali kod novogradnje mislim da kasnjenje sa upisivanjem od par godina pravi velike distorzije.
Recimo, 2017. je prosecna neto plata na Novom Beogradu bila oko 650 evra, isto kao i 2018, a prosecna cena novogradnje 1700-1800 e/m2, sto daje odnos od oko 37% sto je neznatno manje od trenutnih 42%. Ne kazem da mozda nije za nijansu bolje, ali mislim da su oscilacije kod novogradnje prevelike i da ne daju realnu sliku. Gledajte odnos neto plate i cene starogradnji, rekao bih da je to mnogo realnija slika.

2018. je maksimalno cherry-pick-ovana (verujem sasvim slucajno) jer bas te godine smo imali rast cena novograsnje od 30% i plate skoro iste kao 2017 (rast od 0%). Ovo sto deluje kao poboljsanje u odnosu na 2018 je samo "oporavak" od tog velikog rasta cena 2018. E sad sta je diglo tad cene, da li West 65 ili nesto drugo ne znam, ali ova tabela daje malo iskrivljenu sliku.
Mi se zapravo 6 godina oporavljamo od visokih cena iz 2018. znaci, lol.
Tabela prikazuje Novi Beograd, gde spadaju i Ledine, koje drasticno umanjuju sve ove cene ispod realnih. Ledine su lokacijski dobre, ali je mikrolokacija katastrofa.
Dobro je pa su Ledine jeftine a imaju iste plate ko ostatak nbg pa samo sa jedne strane krive statistiku lol.

Tvoje jednostrane price smaraju, to je kako ti vidis stvari, a apsolutno nije tako u 90% sela.

I opet se pusta prica beogradskog asfalta i da ljudi iz besa i sile idu u Beograd. Koji je vama djavo vise sa time? Bukvalno bolje uslove zivota imaju ljudi da rade obicne poslove u Beogradu i rentaju na kraju Borce nego u selu. Evo u mom selu ti treba sat vremena busom do veceg grada i placa se mesecna oko 10k. Bolje da dodje u Beograd i da placa kiriju, mozda i napreduje, a u selu je osudjen na ropstvo.

Ja ne znam nikog da se vratio, a da nije morao jer je izgubio posao u gradu ili sa punim dzakom para. To vracanje iz inostranstva sa punim dzakom para na selo, da me manes tih prica. Pricaj kako je obicnom coveku na selu, kako je momku koji je za zenidbu, koja snajka hoce da dodje u selo i da se muci. Pa nije luda nijedna da dodje na selo, svaki posao od 9 do 5 je laksi od seoskog posla na njivi od kog ne mozes da zaradis za minimalac kada svedes celu godinu.

To sto si ti zavalio par plodnih njiva pored Morave, izdajes ih i deca otisla sa sela, pa bi voleo da se vrate, to su samo tvoji snovi i tvoje mogucnosti. Obican covek na selu ne zivi tako kao sto ti zamisljas. Pritom si deci dao pare za stanove, koliko se secam iz prethodne price.

Svesno niko ne ostaje u selu, samo onaj koji zeli da se rokne od depresije jer radi kao konj, a otkupljivaci mu uzmu sve.

I taj ko ulozi u njivu da bi je izdavao, neka se dobro zapita, stanje poljoprivrede ce biti sve gore i gore, nipodastavanje seljaka ce se nastaviti strmoglavom brzinom i sela ce se prazniti brze nego ikad. U selu ce ziveti samo povratnici iz inostranstva i starci koji su jednom nogom u grobu, a drugom na koru od banane.
Uz dužno poštovanje, mislim da se ne razumes u poljoprivredu. Ne sumnjam da je teško obrađivati zemlju bez mehanizacije gde su mali posedi u planinskom selu u centralnoj Srbiji, ali Srbija je celokupno gledano mnogo vise poljoprivredna nego industrijska zemlja. Zemljište uz Moravu, Šumadija, Bačka, i te kako se živi dobro od poljoprivrede. Neka od tih seoskih domaćinstava samo u obradivoj zemlji i mehanizaciji imaju po nekoliko miliona eur. Naravno, nije to sve zaradio jedan čovek, vec se generacijski kupovalo, spajali posedi, ukrupnjavalo zemljište itd. Isto kao i primeri iz inženjerske struke gde neko radi u gumarskoj industriji za 800 eur, a neko sa istom tom diplomom radi direktno za strance I uzima 8k eur, u poljoprivredi je još širi dijapazon prihoda i zavisi od puno varijabila, ali kvalitet zemljišta i mehanizacija prave ključnu razliku, a catch 22 je da bi imao dobru zemlji i mehanizaciju moras da ulozis silan novac. Tako da ti sto su vec bogati zaradjuju dobro i šire svoje posede, a oni koji su siromašni nastavljaju samo da preživljavaju.

Uz dužno poštovanje, mislim da se ne razumes u poljoprivredu. Ne sumnjam da je teško obrađivati zemlju bez mehanizacije gde su mali posedi u planinskom selu u centralnoj Srbiji, ali Srbija je celokupno gledano mnogo vise poljoprivredna nego industrijska zemlja. Zemljište uz Moravu, Šumadija, Bačka, i te kako se živi dobro od poljoprivrede. Neka od tih seoskih domaćinstava samo u obradivoj zemlji i mehanizaciji imaju po nekoliko miliona eur. Naravno, nije to sve zaradio jedan čovek, vec se generacijski kupovalo, spajali posedi, ukrupnjavalo zemljište itd. Isto kao i primeri iz inženjerske struke gde neko radi u gumarskoj industriji za 800 eur, a neko sa istom tom diplomom radi direktno za strance I uzima 8k eur, u poljoprivredi je još širi dijapazon prihoda i zavisi od puno varijabila, ali kvalitet zemljišta i mehanizacija prave ključnu razliku, a catch 22 je da bi imao dobru zemlji i mehanizaciju moras da ulozis silan novac. Tako da ti sto su vec bogati zaradjuju dobro i šire svoje posede, a oni koji su siromašni nastavljaju samo da preživljavaju.
Браво!

ja znam coveka koji je uneo silan novac, pokupio zemlju od kostica, i sns ga je sacekao gde god da je stigao, i sada oce da batali sve i proda zemlju...
izgleda da je kako ti se zalomi

Ako je tačna računica to je i bolje od nekretnina ako se računa amortizacija na istima. Nekretnine trenutno imaju samo brži porast cena a ko se kladi na tu kartu dugoročno ulazi u špekulaciju a ne investiciju.
Samo sam izračunao ono što je kolega napisao a to da za 20000eur kupi hektar i dobije 700-800eur.
Problem je tu što većina ljudi iz grada nemaju dodira sa tim ulaganjem, kao i traženjem zakupaca i kupovinom zemljišta. Njiva, koja klasa, granice parcele itd...Ovo je jednostavno najlakše, kupiš stan, oglasiš ga u toku od dana i skokneš nekome na pauzi tokom posla da mu pokažeš i to je to.
Po meni ubedljivo lakša stvar za ljude u gradu, to što mi ovde komentarišemo zdravstvene benefite podnog grejanja i komšiluk to je nebitno. Koliko kvadrata, lokacija, cena i izdavanje, sve se brzo odradi i krenu da kaplju novci.
Kupci daju ozbiljne provizije agentima za nekretnine za nešto što mogu sami da odrade, a ne da se cimaju oko novina i kupovine zemljišta i njegovog izdavanja.
Da ne idem u akcije i berze, ETF-ove, o kojima tek retki znaju da pričaju ozbiljnije a ne i da su sami u tome i da daju nekome savete.
Kupi lepo stan i izdaj ga i to je to, tako većina radi, zato i jeste potražnja i takve cene.
Voleo bih više ljudi da upoznam ko bi dao 100-200k u smisleno obrazovanje dece nego u kupovinu za njih stana u Beogradu, ti si možda i jedini od kojeg sam to čuo da je barem napisao 😉

Voleo bih više ljudi da upoznam ko bi dao 100-200k u smisleno obrazovanje dece nego u kupovinu za njih stana u Beogradu, ti si možda i jedini od kojeg sam to čuo da je barem napisao 😉

ja tako planiram iskreno. tj vec sada aktivno razmisljam kako mogu da ih skolujem sa strane i da ce za to mi trebati fine pare

Vrh