Šta je novo?

Cene nekretnina

Јеси озбиљан? Ко још прави базен 2х3? Имаш оне монтажне који су фи 3,66 и дубине од 0,76 до 1,1 метар.
Nisi ispratio celu diskusiju :)

Upravo gledam na companywall koliko prihoduju neki agenti za nekretnine ovde u Nisu. Svi imaju godisnji prihod od 1m-2m dinara, rekao bi covek da jedva prezivljavaju. A ko ih sretne na ulici i vidi sta voze, ili ko vidi koje jos poslove pokrecu pored agencije za nekretnine, jasno je da se razbijaju od para. Inace, iz mog licnog iskustva, agencije za nekretnine svoju proviziju uzimaju na ruke, bez ikakvih tragova i knjizenja.

Upravo gledam na companywall koliko prihoduju neki agenti za nekretnine ovde u Nisu. Svi imaju godisnji prihod od 1m-2m dinara, rekao bi covek da jedva prezivljavaju. A ko ih sretne na ulici i vidi sta voze, ili ko vidi koje jos poslove pokrecu pored agencije za nekretnine, jasno je da se razbijaju od para. Inace, iz mog licnog iskustva, agencije za nekretnine svoju proviziju uzimaju na ruke, bez ikakvih tragova i knjizenja.
To su najveći prevaranti koji postoje na tržištu nekretnina. Bukvalno parazitiraju na marketu.

To su najveći prevaranti koji postoje na tržištu nekretnina. Bukvalno parazitiraju na marketu.
Jos jedan razlog je bio za mene da uzmem novogradnju. Bukvalno vecina njih su klasične pošušnjare koje ni opis stana ne umeju da sastave. A pritom ti agencija nudi advokata za pomoc pri ugovoru da udje u trosak od 3% (ili 2% ne secam se), a taj advokat mogu da zamislim. 100% svi imaju svog i pored tog, ne bih mu verovao nikad. Pritom u opisu stave da je stan uknjizen, u razgovoru kazu da je uknjizen, odes na lice mesta, izadjes sa posla, iscimas se, e pa znas to je sad u legalizaciji bice to za par nedelja. Ma ćao.

Ako dam nekom 3% provizije, ocekujem da mi nadje stan kakav meni odgovara i da me zove kad se nesto pojavi pre nego sto izadje na oglasima, oglase umem i sam da gledam.

Jako je retko, gotovo nepostojeće, da se stan u Beogradu ne okači na oglas. Ne postoji dobar razlog da se to ne uradi.

Za kupca nema smisla da uzima agenta jer sve već može da pronađe sam na nekoliko domaćih sajtova.

Za prodavca ima smisla ako ne želi da se bavi čitavim procesom prodaje. Agencijski advokati nisu loši, ja sam sarađivao sa jednim koji je bio jako upućen i korektan prilikom prodaje nekretnine, kao što je bio i sam agent.

Da li mislim da njihova usluga vredi 2%? Naravno da ne. Da li mislim da oni imaju svoje mesto u sistemu? Da, čak bih rekao da su i neophodni.

Jos jedan razlog je bio za mene da uzmem novogradnju.
Kad gledaš koliko deru na njihovoj provizij bukvalno ih treba zaobilaziti u širokom luku.
Bukvalno vecina njih su klasične pošušnjare koje ni opis stana ne umeju da sastave. A pritom ti agencija nudi advokata za pomoc pri ugovoru da udje u trosak od 3% (ili 2% ne secam se), a taj advokat mogu da zamislim. 100% svi imaju svog i pored tog, ne bih mu verovao nikad.
2% od kupca i isto toliko od prodavca, zamisli bezobrazluk. Na 250K transakcije 10K za ništa. Malo li je ...
Pritom u opisu stave da je stan uknjizen, u razgovoru kazu da je uknjizen, odes na lice mesta, izadjes sa posla, iscimas se, e pa znas to je sad u legalizaciji bice to za par nedelja. Ma ćao.
Najgore su one varijante gde su vlasnici uzurpirali zajedničke prostorije ili terase pa je stan ukljužen na 50 kvadrata (recimo) a prodaje se kao 70, 80... Imao sam tako situaciju da stan ima tri kvadrature. Uknjiženu, oglašenu i merenu :) Debilno!
Ako dam nekom 3% provizije, ocekujem da mi nadje stan kakav meni odgovara i da me zove kad se nesto pojavi pre nego sto izadje na oglasima, oglase umem i sam da gledam.
Tačno tako. Za taj novac očekujem da ništa ne razmišljam nego samo da posle 15 dana gurne ključ u bravu. Ovako ti uradiš maltene sve a oni su tu kao da pokažu stan. More ... :)

Za te novce možda nešto ovako:

Najgore su one varijante gde su vlasnici uzurpirali zajedničke prostorije ili terase pa je stan ukljužen na 50 kvadrata (recimo) a prodaje se kao 70, 80... Imao sam tako situaciju da stan ima tri kvadrature. Uknjiženu, oglašenu i merenu :) Debilno!
A cena kvadrata uvek ide 70-80*prosecna cena stana, umesto 50 koliko je uknjizeno, da deluje povoljnije. Jake fore jake obmane

Lol, koje lupetanje. Što ne gledaš EBIT, šta uopšte znači prihod od milion, dva dinara. To je simbolično čak I za trafiku. Sad će neko da dođe I kaže da su vlasnici piljarnica I trafika milioneri jer njihove firmice ostvaruju milionske prihode.
A drugo, ako agenti uzimaju na proviziju na ruke i to se ne knjizi, onda sigurno ne bi bilo prikazano ni na Companywall-u ili odakle već vadiš podatke. Dakle, dupli nonsense

Lol, koje lupetanje. Što ne gledaš EBIT, šta uopšte znači prihod od milion, dva dinara. To je simbolično čak I za trafiku. Sad će neko da dođe I kaže da su vlasnici piljarnica I trafika milioneri jer njihove firmice ostvaruju milionske prihode.
Tebi je bitno da kontriras, nebitno koja tema je u pitanju :) Ja upravo i pisem o tome kako oni veliki deo prihoda ne knjize. Prihodi od 1m-2m godisnje su smesni, to je i bila poenta mog posta, tako da mi nije jasno sta hoces da kazes. Prosecna plata je navodno 50k-60k, ebitda 20k-30k, bukvalno knjize minimum samo da bi imali kao neko pokrice.
A drugo, ako agenti uzimaju na proviziju na ruke i to se ne knjizi, onda sigurno ne bi bilo prikazano ni na Companywall-u ili odakle već vadiš podatke. Dakle, dupli nonsense
Pa upravo o tome pisesm da oni 99% prihoda uopste ne knjize, tj. 99% rada im je na crno.

Dobar dan, izvolte, izvolte u salonu

+6000 EUR

a drko sam ih malo, kao fiskalni racun i to, iako znam da od toga nema nista, nego jbg ja znam da budem jako prgav.
vise je problem u tome, sto smo na kraju mi nasli stan (a imali smo ugovor da nam oni traze), sto nista ne znaju o zgradama koje smo trazili, a pricalu su da znaju, i sto na kraju su mi predlozili takav predugovor, gde prodavca stavljaju u mnogo tezi polozaj nego nas kupce, u trenutku kada smo znali da budemo 20. po redu u cekanju za gledanje drugih stanova.
i onda skontas kakvu su dilitanti

u stvari najjaci njihov skill jeste
redom

1. udjete u stan
2. kaze vam "ovo je dnevna soba"

i to je to

edit: u sutini kada kupujes stan, samo treba neki advokat da ti proveri papire i to je to.
ugovori postaju sablonski a notari ti takodje rade dupli check (pricam za starogradnju)

a drko sam ih malo, kao fiskalni racun i to, iako znam da od toga nema nista, nego jbg ja znam da budem jako prgav.
vise je problem u tome, sto smo na kraju mi nasli stan (a imali smo ugovor da nam oni traze), sto nista ne znaju o zgradama koje smo trazili, a pricalu su da znaju, i sto na kraju su mi predlozili takav predugovor, gde prodavca stavljaju u mnogo tezi polozaj nego nas kupce, u trenutku kada smo znali da budemo 20. po redu u cekanju za gledanje drugih stanova.
i onda skontas kakvu su dilitanti

u stvari najjaci njihov skill jeste
redom

1. udjete u stan
2. kaze vam "ovo je dnevna soba"

i to je to

edit: u sutini kada kupujes stan, samo treba neki advokat da ti proveri papire i to je to.
ugovori postaju sablonski a notari ti takodje rade dupli check (pricam za starogradnju)
Ne bih da mistifikujem posao agencije za nekretnine, ali šta očekuješ da urade osim da 1) pokažu stan ("izvolite ovo je dnevna soba") i
2) provere papire (ne samo u smislu zabelezbi koje su vec evidentirane u katastru, vec i eventualnih sudskih sporova koji se vode)
Dakle, kakvu dodatnu uslugu bi ti agenti mogli ponuditi. Ne mogu oni da rode kršten stan, kada je 80% stanova na tržištu krš. shodno tome, veliki broj stanova koje ce ti bilo koji agent pokazati nece biti po tvom (ili bilo čijem) ukusu. Nije to krivica agencije.

Ne bih da mistifikujem posao agencije za nekretnine, ali šta očekuješ da urade osim da 1) pokažu stan ("izvolite ovo je dnevna soba") i
2) provere papire (ne samo u smislu zabelezbi koje su vec evidentirane u katastru, vec i eventualnih sudskih sporova koji se vode)
Dakle, kakvu dodatnu uslugu bi ti agenti mogli ponuditi. Ne mogu oni da rode kršten stan, kada je 80% stanova na tržištu krš. shodno tome, veliki broj stanova koje ce ti bilo koji agent pokazati nece biti po tvom (ili bilo čijem) ukusu. Nije to krivica agencije.
Pa za pocetak bi mogli da znaju osnovne informacije, ja sam imao iskustva da ih pitam koje je godiste zgrade ili orijentacija stana i ni to ne znaju

mnogo je prosto.
1) ako ih pitas detaljnije stvari o stanu, ocekivao bi da nesto znaju? ne sada u fazonu koji su pregradni zidovi, ali uporedba sa drugim stanovima iz iste zgrade/kraja
fora je u tome sto su vecina njih mutavi, vidi se da ono ovo im je side poso ili ne znaju nista drugo da rade.

tj, ja koji sam trazio stan godinu dana, sam za njih posto expert koji to rade vise od deceniju

2) cak i provera papira je upitna. a da ne pricam pomoc oko poreza i slicno, tu se pokazali apsolutno neuki (a ovo pricam na osnovu prica mojih, prijatelja i kolega sa posla - znam bar 30 ljudi koji su kupili stanove u poslednjih 5 godina).

ne pricam o tome da su stanovi krs, to nije tema. to je nebitno
pricamo o tome da oni o njima nista ne znaju, nebitno da li su krs ili ne

tj podsecaju na klasicnog srpskog radnika koji radi u salesu, ako oces kupi ako neces ne moras
u smislu sto me smaras (pogotovo sto kazu da njima glavni revenue stream je izdavanje a ne kupovina)

ima ono sto sam citao negde, zena kada dosla iz norveske i prica, kako se izgradilo u srbiji i mnogo vise ima turista i sve kul, ali je i dalje ostalo ono

gazda tlaci radnika -> radnik tlaci kupca

Saglasan sam s većinom, naročito oko poreza na nasleđe i načina na koji velike firme koriste sistem protiv malih. Ali kad kažeš da SAD i EU gube identitet zbog migracija, tu bih ipak uzeo pauzu. Promena je konstantna u tim društvima, pitanje je da li su sistemi dovoljno jaki da integrišu ljude, a ne samo da ih dovedu. Inače, u vezi sa Izraelom i globalizmom, jasno je da postoji dvostruki standard. Ali da li je alternativa zaista povratak u zatvorene ekonomije i političku izolaciju?
Nisam za zatvorene ekonomije, ali jesam protiv migracija.

Opravdavam migrante samo u slučaju legitimnih brakova, dakle ne fake zbog papira, i slučajeve izuzetih stručnjaka.

Očigledno je da ovaj ogroman priliv migrana menja karakter zemalja Prvog sveta i pretvara ga u Treći svet. Zbog toga ćemo svi biti dugoročno na gubitku.

2) cak i provera papira je upitna. a da ne pricam pomoc oko poreza i slicno, tu se pokazali apsolutno neuki (a ovo pricam na osnovu prica mojih, prijatelja i kolega sa posla - znam bar 30 ljudi koji su kupili stanove u poslednjih 5 godina).
Imao sam situaciju gde agenti znaju da papiri nisu u redu a pokušavaju da sto predstave kao čisto stanje.

Vrh