Šta je novo?

Cene nekretnina

Јеси озбиљан? Ко још прави базен 2х3? Имаш оне монтажне који су фи 3,66 и дубине од 0,76 до 1,1 метар.
Nisi ispratio celu diskusiju :)

Upravo gledam na companywall koliko prihoduju neki agenti za nekretnine ovde u Nisu. Svi imaju godisnji prihod od 1m-2m dinara, rekao bi covek da jedva prezivljavaju. A ko ih sretne na ulici i vidi sta voze, ili ko vidi koje jos poslove pokrecu pored agencije za nekretnine, jasno je da se razbijaju od para. Inace, iz mog licnog iskustva, agencije za nekretnine svoju proviziju uzimaju na ruke, bez ikakvih tragova i knjizenja.

Upravo gledam na companywall koliko prihoduju neki agenti za nekretnine ovde u Nisu. Svi imaju godisnji prihod od 1m-2m dinara, rekao bi covek da jedva prezivljavaju. A ko ih sretne na ulici i vidi sta voze, ili ko vidi koje jos poslove pokrecu pored agencije za nekretnine, jasno je da se razbijaju od para. Inace, iz mog licnog iskustva, agencije za nekretnine svoju proviziju uzimaju na ruke, bez ikakvih tragova i knjizenja.
To su najveći prevaranti koji postoje na tržištu nekretnina. Bukvalno parazitiraju na marketu.

To su najveći prevaranti koji postoje na tržištu nekretnina. Bukvalno parazitiraju na marketu.
Jos jedan razlog je bio za mene da uzmem novogradnju. Bukvalno vecina njih su klasične pošušnjare koje ni opis stana ne umeju da sastave. A pritom ti agencija nudi advokata za pomoc pri ugovoru da udje u trosak od 3% (ili 2% ne secam se), a taj advokat mogu da zamislim. 100% svi imaju svog i pored tog, ne bih mu verovao nikad. Pritom u opisu stave da je stan uknjizen, u razgovoru kazu da je uknjizen, odes na lice mesta, izadjes sa posla, iscimas se, e pa znas to je sad u legalizaciji bice to za par nedelja. Ma ćao.

Ako dam nekom 3% provizije, ocekujem da mi nadje stan kakav meni odgovara i da me zove kad se nesto pojavi pre nego sto izadje na oglasima, oglase umem i sam da gledam.

Jako je retko, gotovo nepostojeće, da se stan u Beogradu ne okači na oglas. Ne postoji dobar razlog da se to ne uradi.

Za kupca nema smisla da uzima agenta jer sve već može da pronađe sam na nekoliko domaćih sajtova.

Za prodavca ima smisla ako ne želi da se bavi čitavim procesom prodaje. Agencijski advokati nisu loši, ja sam sarađivao sa jednim koji je bio jako upućen i korektan prilikom prodaje nekretnine, kao što je bio i sam agent.

Da li mislim da njihova usluga vredi 2%? Naravno da ne. Da li mislim da oni imaju svoje mesto u sistemu? Da, čak bih rekao da su i neophodni.

Jos jedan razlog je bio za mene da uzmem novogradnju.
Kad gledaš koliko deru na njihovoj provizij bukvalno ih treba zaobilaziti u širokom luku.
Bukvalno vecina njih su klasične pošušnjare koje ni opis stana ne umeju da sastave. A pritom ti agencija nudi advokata za pomoc pri ugovoru da udje u trosak od 3% (ili 2% ne secam se), a taj advokat mogu da zamislim. 100% svi imaju svog i pored tog, ne bih mu verovao nikad.
2% od kupca i isto toliko od prodavca, zamisli bezobrazluk. Na 250K transakcije 10K za ništa. Malo li je ...
Pritom u opisu stave da je stan uknjizen, u razgovoru kazu da je uknjizen, odes na lice mesta, izadjes sa posla, iscimas se, e pa znas to je sad u legalizaciji bice to za par nedelja. Ma ćao.
Najgore su one varijante gde su vlasnici uzurpirali zajedničke prostorije ili terase pa je stan ukljužen na 50 kvadrata (recimo) a prodaje se kao 70, 80... Imao sam tako situaciju da stan ima tri kvadrature. Uknjiženu, oglašenu i merenu :) Debilno!
Ako dam nekom 3% provizije, ocekujem da mi nadje stan kakav meni odgovara i da me zove kad se nesto pojavi pre nego sto izadje na oglasima, oglase umem i sam da gledam.
Tačno tako. Za taj novac očekujem da ništa ne razmišljam nego samo da posle 15 dana gurne ključ u bravu. Ovako ti uradiš maltene sve a oni su tu kao da pokažu stan. More ... :)

Za te novce možda nešto ovako:

Vrh