Šta je novo?

Cene nekretnina

Kazem 200 godina ti dajes poslednjih 10 🤦‍♂️

Ubedljivo najveci pad u poslednjih 10 imamo zato sto kod njih vise i nema gde da padne, jer je ta tranzicija kod njih zavrsena nekoliko decenija pre nas.

Kao sto i sam mozes videti na grafikonima, kod nas se i posle tog pada poljoprovredom bavi 7 puta vise ljudi nego u Holandiji i 3,5 puta vise nego u Španiji, a proizvodimo manje po glavi stanovnika. Sto ti samo govori da taj broj treba da pada jos dosta pre nego sto srpski seljak iole moze po standardu da se uporedjuje sa spanskim i holandskim.
Neznanje veliko kao Kosmos.

Ja ne mogu da verujem da toliko ljudi ne zna najosnovnije stvari o ljudskom društvu i svetu uopšte.

Ali, zato arogancija na steroidima.

Kazem 200 godina ti dajes poslednjih 10 🤦‍♂️

Ubedljivo najveci pad u poslednjih 10 imamo zato sto kod njih vise i nema gde da padne, jer je ta tranzicija kod njih zavrsena nekoliko decenija pre nas.

Kao sto i sam mozes videti na grafikonima, kod nas se i posle tog pada poljoprovredom bavi 7 puta vise ljudi nego u Holandiji i 3,5 puta vise nego u Španiji, a proizvodimo manje po glavi stanovnika. Sto ti samo govori da taj broj treba da pada jos dosta pre nego sto srpski seljak iole moze po standardu da se uporedjuje sa spanskim i holandskim.
Izvini ne vidim logiku ...
Znaš koliko proizvodača automobila ima Kina ?
30% posto svetske proizvodnje
Po meni je pitanje samo uređenosti tj.monopola... Neko sme da izveze i uveze u piku cena a neko ne...dovoljno da ubijaš godinama poljiprivredu a proteziraš ..neke..

Da li ja ovo čitam dobro - kod nas je prosečna plata u privatnom sektoru za 7k manja nego u javnom? Komedija ako je tako.
Ja pričam odavno 🙂. Iznosio sam konkretno koliko je ko plaćen. I to je statistika koja uključuje i 150-200k Rusa.
Doduše bio sam zbog toga rušitelj idile našeg prosperiteta 😆. Pa smo iste te plate našli na netu ali onda je bilo majstori kidaju zilion evra mesečno.

To važi i za Nemca. I njegovih 50.000 evra ušteđevine za stan je pojela inflacija. Ili misliš da je Srbija naštampala evre i dolare i napravila svetsku inflaciju, a u drugim zemljama cene nekretnina miruju?

Zašto misliš da su cene kriptovaluta eksplodirale?
Kumulativna inflacija u Nemackoj poslednjih 10 godina, tj. od 2015. je 26%, (izvor).
Kumulativna inflacija kod nas od 2015. je 57% (izvor)
I to ako gledamo zvanicnu statistiku po kojoj je prosecnoj srpskoj porodici dovoljno 140 dinara mesecno za troskove obrazovanja i 2.600 dinara mesecno za transport.

Ja pričam odavno 🙂. I to je statistika koja uključuje i 150-200k Rusa.
Doduše bio sam zbog toga rušitelj idile našeg prosperiteta 😆
Gde se vide tih 150-200k Rusa? Statisika koja pokazuje broj zaposlenih ne pokazuje skoro nikakvo povecanje zaposlenih od 2022. pa nadalje.

Jedno pitanje, ovo je grafikon koji pokazuje broj zaposlenih u Srbiji pocevsi od 2016. godine. Gde se ovde vidi dolazak 300k Rusa ili koliko ih vec ima?
Pogledajte prilog 236584

Šta je po tebi "značajno niže"? Valjda bi i za to valjalo istaći konkretnu brojku, kad već navodite sve.
Iskreno mrzi me da racunam, pogotovo sto ce opet se nakaci neko da mi kaze da je 'prava inflacija' 100%. ChatGPT zavisno od izvora kaze kumulativno inflacija u Srbiji ~35% BiH ~25% od 2019.
Izvini ne vidim logiku ...
Znaš koliko proizvodača automobila ima Kina ?
30% posto svetske proizvodnje
Po meni je pitanje samo uređenosti tj.monopola... Neko sme da izveze i uveze u piku cena a neko ne...dovoljno da ubijaš godinama poljiprivredu a proteziraš ..neke..
Izvini mićo ali pojma nemam sta si hteo ovde da kažeš.

Gde se vide tih 150-200k Rusa? Statisika koja pokazuje broj zaposlenih ne pokazuje nikakvo povecanje zaposlenih od 2022. pa nadalje.
Bežanija iz zemlje sinko. Neće inzinjeri da rade za 1k kao opštinari. Zapravo niko neće.
Ako ne mogu da nadju ljude angažuju centralu iz matične zemlje i samo stižu fakture za usluge. Plata se ne povećava ili je to smešno.

Iskreno mrzi me da racunam, pogotovo sto ce opet se nakaci neko da mi kaze da je 'prava inflacija' 100%. ChatGPT zavisno od izvora kaze kumulativno inflacija u Srbiji ~35% BiH ~25% od 2019.

Izvini mićo ali pojma nemam sta si hteo ovde da kažeš.
Šteta

Strane firme odlaze iz Srbije zbog krize u automobilskoj industriji.
Koje? Ima li nekih vesti na tu temu ? Pogledajte emisiju SAT - Šangaj ... I mislim da će sve biti jasno :)

Niko ne komentariše cene stanova u Lješkoj?
3300 plus PDV. Zidaju neki Obrenovčani - Royal Home... U Obrenovcu prodaju za 1500-1600

Koje? Ima li nekih vesti na tu temu ? Pogledajte emisiju SAT - Šangaj ... I mislim da će sve biti jasno :)

Niko ne komentariše cene stanova u Lješkoj?
3300 plus PDV. Zidaju neki Obrenovčani - Royal Home... U Obrenovcu prodaju za 1500-1600

Mi smo na temi Cene Nekretnina, znači diskutujemo kuda će ići cena nekretnina a ne na temi šta mogu da kupim za minimalac!
Ako je negde minimalac veći i cene su veće i to je ČINJENICA! Misliš da bi u Švakcarskoj minimalac bio 4k eura da ne mora, a da je u Nemačkoj preko granice samo 1300! Znači ima razloga. I nemojte gledati cene samo namirnice, jer to je svuda mali % potrošnje. Gledaj ostalo sve! Po meni ljudi sa minimalcem i oni koji imaju +10% više od minimalca ne učestvuju na tržištu nekretnina ni u Srbiji ni na Zapadu! Tako da - ako je nutela jeftinija u NL nego u Srbiji to ne znači da si s minimalcem bogatiji!
Treba malo imati dodira sa realnošću. Nisu kupci nekretnina samo bogati gastosi iz Holandije, ima i domaćih ljudi pa čak i onih koji rade za minimalac. I ne, namirnice nisu mali % potrošnje, kod nas iznosi 40% prosečne plate. I ne kao što vidiš ima gde je minimalac veći, a cene jeftinije. NEMA POTREBE DA PIŠEŠ CAPSOM ako nešto ne razumeš. Znam da je tebi sa 10-15k platom mali procenat koji odlazi na namirnice ali jbg nemaju svi tu platu. Neko skuplja za učešće nakon svih troškova ma koliku platu imao, zato su bitne i cene ostalih proizvoda. Ako ti smeta neka diskusija ti je preskoči, ne možemo svi da pišemo "jeeeej poskupela mi je nekretnina koju sam kupio za decu da se nadje, mada verovatno nikad neće kročiti u nju, a verovatno kupujem još jednu od plate koju zaradjujem na trulom zapadu gde je sve loše ali mi ne pada na pamet da se vratim. Dobro je tu kod Vas imate mleka i brašna u prodavnicama, cene nekretnina trebaju da budu skuplje". Ako želiš samo to da čitaš otvori neki blog "mi gastosi koji radimo za 10k+ i gledamo gde da kupimo nekretnine. Minimalac i obični ljudi stop".

Ako ti smeta neka diskusija ti je preskoči, ne možemo svi da pišemo "jeeeej poskupela mi je nekretnina koju sam kupio za decu da se nadje, mada verovatno nikad neće kročiti u nju, a verovatno kupujem još jednu od plate koju zaradjujem na trulom zapadu gde je sve loše ali mi ne pada na pamet da se vratim. Dobro je tu kod Vas imate mleka i brašna u prodavnicama, cene nekretnina trebaju da budu skuplje". Ako želiš samo to da čitaš otvori neki blog "mi gastosi koji radimo za 10k+ i gledamo gde da kupimo nekretnine. Minimalac i obični ljudi stop".

🔥💯

Treba malo imati dodira sa realnošću. Nisu kupci nekretnina samo bogati gastosi iz Holandije, ima i domaćih ljudi pa čak i onih koji rade za minimalac. I ne, namirnice nisu mali % potrošnje, kod nas iznosi 40% prosečne plate. I ne kao što vidiš ima gde je minimalac veći, a cene jeftinije. NEMA POTREBE DA PIŠEŠ CAPSOM ako nešto ne razumeš. Znam da je tebi sa 10-15k platom mali procenat koji odlazi na namirnice ali jbg nemaju svi tu platu. Neko skuplja za učešće nakon svih troškova ma koliku platu imao, zato su bitne i cene ostalih proizvoda. Ako ti smeta neka diskusija ti je preskoči, ne možemo svi da pišemo "jeeeej poskupela mi je nekretnina koju sam kupio za decu da se nadje, mada verovatno nikad neće kročiti u nju, a verovatno kupujem još jednu od plate koju zaradjujem na trulom zapadu gde je sve loše ali mi ne pada na pamet da se vratim. Dobro je tu kod Vas imate mleka i brašna u prodavnicama, cene nekretnina trebaju da budu skuplje". Ako želiš samo to da čitaš otvori neki blog "mi gastosi koji radimo za 10k+ i gledamo gde da kupimo nekretnine. Minimalac i obični ljudi stop".
Mislim da ti mene nisi shvatio. Ja sam samo rekao da ja ne znam nikoga ko je od minimalca kupio stan čak ni u manjim gradovima. Znam dosta ljudi koji rade poslove sa SSS i imaju 70 do 90k din plate. Ali minimalac je oko 52-54k din. Tako da čisto sumnjam da neko s dva minimalca kupuje stan u BGu. Ako ti znaš lično demantuj me i vrlo ću biti srećan da je to moguće. Jer ni u Holandiji to nije moguće.
Moguće je jedino kao što sam rekao da imaš nasleđenu nekretninu ili da ti neko da finansijsku injekciju pa onda uspeš tako. Ali dva minimalca i porodica teško da mogu kupiti stan.
Čak i da jedeš parizer od 220 din po kg. Jednostavno matematika se ne slaže. Naravno ako imaš još neka primanja sa strane onda je moguće ali onda nisi na minimalcu.

A šta ako je jedan na minimalcu, a drugi nije? Evo znam baš jednog kome je žena na minimalcu, on ima malo više i hoće da apliciraju za ovaj kredit za mlade, doduše nije BG. Njima znači svaki dinar koji im ostane posle troškova. Ako ti smeta poredjenje što stalno spomenješ tu lošu Holandiju i uporedjuješ? Takodje neko može dobiti podršku u vidu učešća od strane familije, njihova je rata kredita pa je takodje bitno koliko na kraju ostane. Pa čak i da imaš više od minimalca tj tvojih pomenutih 70-90k opet je veoma bitno koji su troškovi jer ne pričamo o 2-3k plate već o 600-700e. Da kupuju samo ljudi koji imaju 2-5k+ platu onda se ne bi prodavalo ništa sem centralnih delova Beograda. Na Ledinama, Altini, Borči, Pančevu... ne bi bilo ikoga.

Evo uzmi npr pomenutu Banja Luku ili ajd Sarajevo da bude glavni grad vs glavni grad, cena je oko 1800e po m2 van centra. Stan 60tak m2 108000e, dva minimalca 1170e, dva minimalca sa SSS 1270e, rata kredita uz učešće 20% je oko 560e. Cene svega ostalog su manje 10-20-30% nebitno. Neizvodljivo? Uzmimo BG, 2450e van centra, 60m2, 147000e. Dva minimalca 900e nevezano za SS, rata sa 20% učešća 765e. Gde će ljudi lakše kupiti stan sa minimalcem tj da li je isto neizvodljivo ili negde postoji mogućnost? Slažem se da svaka zemlja ima svoje specifičnosti, negde je lakše negde teže zato i diskutujemo. Ne živimo u bablu pa da se hvalimo kako zaradjujemo 2-5k+ i kupujemo stanove gde sirotinja ne može ni da prismrdi.

Mnogo ste zasli u diskusije vidim.
Ja bih rekao da je kupovina stanova u glavnom gradu sa 2x minimalca pre anomalija nego pravilo. Inace bi takav grad bio prava utopija.
Nesto tu onda ne stima drugo cim nije tolika pomama za stanovima, ne kazem da smo mi idealni ili ekonomski tigar, vec da je ocigledno onda potraznja u BGu veca od potraznje od Sarajeva. E sada zasto je to mozemo diskutovati do sutra.

Da je minimalac bitan za kvalitet zivota jeste, kao sto smo pricali ranije minimalac u Svajcarskoj je oko 3200 EUR valjda a kod nas oko 450 EUR.
Ako Srbin ustedi 10% plate njemu ostane 45 EUR a Svajcarcu 320 EUR.
Sa obzirom da za kvalitet zivota dosta stvari kostaju fiksno (telefon, kola, putovanja, hrana) mozda im nije lakse da kupe nekretninu ali im je mnogo priustivije sve ostalo, a i otvara im se mogucnost kupovine nekretnine u nekoj drugoj zemlji lakse.

Da ne spominjemo da svajcarac moze tih 320 EUR da mesecno rokne u berzu a srbin ne moze ni da pokrije bankarsku proviziju za inostrani transfer kod brokera.
Para na paru se lepi, kroz 5 godina svajcarac koji je ulagao svaki EUR ustedjeni u berzu ce debelo da prednjaci nad nasim covekom koji ce verovatno tu stednju da potrosi cim mu zatrebaju nove kocnice, veliki servis, mozda se casti i sladoledom od ostatka.

Porodica sa dva minimalca kupuje stan...izuzetno nenormalna konstatacija.

Jedino tetku uz to...plac na Zl.....zemlja za auto put...groblje.

Poskupljenja struje za domaćinstva (2021–2025):
1. 1. februar 2021.: Cena struje povećana za 3,4%. Uključujući i povećanje naknade za obnovljive izvore energije, ukupno povećanje računa iznosilo je oko 8% (7 do 10% u praksi).

2. 1. septembar 2022.: Poskupljenje od 6,5%. Prosečna cena bez poreza i taksi porasla je sa 7,647 na 8,144 dinara po kilovat-satu (kWh)

3. 1. januar 2023.: Novi rast cena od 8%

4. 1. maj 2023.: Još jedno poskupljenje od 8%. Cena u zelenoj zoni porasla je sa 1,896 na 2,084 dinara po kWh

5. 1. novembar 2023.: Četvrto poskupljenje u 14 meseci, takođe za 8%. Prosečna cena bez poreza i taksi dostigla je 10,26 dinara po kWh.

6. 1. maj 2024.: Planirano poskupljenje od dodatnih 8%, u skladu sa obavezama prema Međunarodnom monetarnom fondu (MMF)

U 2025 nas očekuje snižavanje praga zona tako da će efektivno verovatno isto biti oko 8%.

Kumulativno 2021-2024 je oko 43-44%.
Slično važi i za većinu drugih naknada i energenata. Hrana je preko 50%.

Samo je "zvanična" inflacija niža. Kumulativno 34%. Kako? Niko ne zna 🙂. Pogotovo uz najskuplje gorivo. Maltene sve najskuplje plaćamo 🙂.
Ali čim država tako kaže sigurno je istina? A cene su naš subjektivni osećaj.

Sada bio na okupljanju i počeli priču o nekretninama.
Jao šta je ovo sa cenama kuća u NS-u 400k kuća, kao u Španiji, nenormalno.
Pitam a kolika je kuća, gde se nalazi jel sredjena, koliko je dvorište? Sve top baš im se svidja nije u centru grada, kažu pa bilo bi duplo skuplja da je u centru grada...
Ok, pa jeftinije, ali jbg ostale im se ne svidjaju.
Kupili za sebe stan za život 2022god za 1250eur/m2 u širem delu NS-a za totalno renoviranje koje su platili tada 350eur/m2(ključ u ruke sa arhitektom i zadovoljni su bili). Sada taj stan vredi, to jest sličan stan na toj lokaciji i te kvadrature i sredjenosti vredi 2650eur/m2.
Ubedjivali ih ljudi da tada ne kupuju i ne pozajmljuju novce za kupovinu jer će pasti cena po m2-prijatelji i rodbina ih ubedjivala, kao izvor informacija su navodili internet i da tako ljudi pričaju.
EDIT: Povela se priča i koliko košta izgradnja kuće i sada renoviranje, da skratim priču opseg cena se razlikovao 100% i naravno da od mnogo faktora to zavisi.

Poslednja izmena:
Zdravo svima,

Evo malo informacija u skladu sa temom, iz prve ruke. Kupio sam stan u Mirijevu, novogradnja, ulica bez trotoara, 10 km od centra.
Izgradnja zgrade započeta 2022, cena 1750. Kupovina dogovorena 2023 za 1800.
Nakon završetka gradnje 2024. godine cena je bila 2000. Prodati su svi stanovi (preko 50 stanova).
2019 godine su cene bile ~1000-1200.
Pored ove zgrade grade se još dve novogradnje, jedna će biti završena u oktobru 2025 (2700 na oglasima) a druga 2026 godine (2950 na oglasima).
Sve cene su iskazane bez PDV-a.

OffTopic, vezano za Nemačku - informacija iz prve ruke za Nemačku. Član porodice je u Nemačkoj na bodenskom jezeru, mesto od ~40k stanovnika, RENT stana 1800 EUR za 5 soba i 3 garažna mesta, 120 kvadrata, u RENT su uključeni svi troškovi. Vlasnik stana je agencija (cela zgrada pripada agenciji, izdaju se sobe po 300 EUR ali takođe jedna osoba može uzeti ceo stan). Plata u Deutche Post 1750 EUR NETO (+ 13-ta plata, vraćanje za gorivo na kraju godine, bakšiš). Cene manjih stanova (RENT) 1000-1200 tako da sa tom platom jedna osoba nema načina da rentiran stan bez cimera. Možda je to jer se ipak radi o turističkom mestu. Ne znam druge primere, ali je toliko naših ljudi u Nemačkoj tako da sigurno ima tačnih informacija sa terena.

Zdravo svima,

Evo malo informacija u skladu sa temom, iz prve ruke. Kupio sam stan u Mirijevu, novogradnja, ulica bez trotoara, 10 km od centra.
Izgradnja zgrade započeta 2022, cena 1750. Kupovina dogovorena 2023 za 1800.
Nakon završetka gradnje 2024. godine cena je bila 2000. Prodati su svi stanovi (preko 50 stanova).
2019 godine su cene bile ~1000-1200.
Pored ove zgrade grade se još dve novogradnje, jedna će biti završena u oktobru 2025 (2700 na oglasima) a druga 2026 godine (2950 na oglasima).
Sve cene su iskazane bez PDV-a.

OffTopic, vezano za Nemačku - informacija iz prve ruke za Nemačku. Član porodice je u Nemačkoj na bodenskom jezeru, mesto od ~40k stanovnika, RENT stana 1800 EUR za 5 soba i 3 garažna mesta, 120 kvadrata, u RENT su uključeni svi troškovi. Vlasnik stana je agencija (cela zgrada pripada agenciji, izdaju se sobe po 300 EUR ali takođe jedna osoba može uzeti ceo stan). Plata u Deutche Post 1750 EUR NETO (+ 13-ta plata, vraćanje za gorivo na kraju godine, bakšiš). Cene manjih stanova (RENT) 1000-1200 tako da sa tom platom jedna osoba nema načina da rentiran stan bez cimera. Možda je to jer se ipak radi o turističkom mestu. Ne znam druge primere, ali je toliko naših ljudi u Nemačkoj tako da sigurno ima tačnih informacija sa terena.
Sreca pa su u Srbiji plate u posti mnogo vece, cak 500 evra (izvor, podaci iz 2024., od pre godinu dana), pa sa tih 500 evra mozes da nadjes mnogo bolji stan u Beogradu, i plus da ti ostane dovoljno para za normalan zivot. Nemacka propo.

Mnogo ste zasli u diskusije vidim.
Ja bih rekao da je kupovina stanova u glavnom gradu sa 2x minimalca pre anomalija nego pravilo. Inace bi takav grad bio prava utopija.
Nesto tu onda ne stima drugo cim nije tolika pomama za stanovima, ne kazem da smo mi idealni ili ekonomski tigar, vec da je ocigledno onda potraznja u BGu veca od potraznje od Sarajeva. E sada zasto je to mozemo diskutovati do sutra.
U Beču dva minimalca 3400e, takodje nije nemoguće, a pomama velika al jbg državni sistem. Sarajevo 3x manji grad od Beograda, manja tražnja, manja zemlja manji i pritisak iz unutrašnjosti, manje gastosa... Svaka zemlja ima svoje specifičnosti. Ako radiš na natalitetu i zadržavanju stanovnika moraš da im obezbediš opstanak. Naravno, čak i u takvim uslovima je teško kupiti u centru, pričamo više o periferiji.

Vrh