Šta je novo?

Cene nekretnina

Slobodno izvadi statistiku koja uporedjuje rast plate i rast cena u Srbiji u proteklih 10 godina.

Ukoliko ta statistika bude pokazivala da nam je standard veći, obećavam da ću priznati da si u pravu. Ne samo da ću priznati da si u pravu - nego ću ozbiljno porazmisliti o svim svojim ubedjenjima i razlozima zbog kojih sam otišao iz zemlje. I nadam se da će se to i desiti.
Za tako nesto ti je recimo PPP gdp per capita u konstantnim dolarima dobar pokazatelj jer prakticno eliminise i dolarsku i dinarsku inflaciju. Kao sto mozes videti na ovom grafikonu, on ide na gore (a nije obuhvacenq 2024 gde je realni rast, znaci usjladjen za inflaciju, bio 3,9%):

Pa ok, ne treba mešati lične osećaje i činjenično stanje. Ja sam veliki poštovalac portugalske gastro scene i uvek rado odem tamo, ali Porto je ipak drugi grad po značaju u jednoj od najsiromašnijh zemalja EU. Plaćati 4k eur tamo mi ne deluje tako jeftino. Slovenija je za njih kao Luksemburg po standardu, pa ne bih kupovao u Mariboru po 4k EUR m2.

4k evra u Portu vs 2.5-3k u Novom Sadu, odgovor se nameće sam.

Portugal jeste možda slabije razvijena EU zemlja, ali i kao takav ima veći standard od Srbije i duplo veći BDP po glavi stanovnika.

Ne znam kakve veze ima Slovenija kad je Extroniks pomenuo konkretno Srbiju vs Portugal.

Za tako nesto ti je recimo PPP gdp per capita u konstantnim dolarima dobar pokazatelj jer prakticno eliminise i dolarsku i dinarsku inflaciju. Kao sto mozes videti na ovom grafikonu, on ide na gore (a nije obuhvacenq 2024 gde je realni rast, znaci usjladjen za inflaciju, bio 3,9%):

Koliko je porastao standard onima kojima je inflacija pojela vrednost ustedjevine? Imas 50k evra ustedjevine kojom mozes da kupis neki stan. Ali inflacija pojede vrednost novca i sad taj stan koji si mogao da kupis za 50k evra kosta 100k evra, ali je tebi zato plata povecana sa 450 evra na 900 evra, ali i dalje ne mozes da ustedis nista od nje? Da li je tu neko opljackan? I za tebe je to progres?

Da li možeš da mi objasniš tačno šta ovaj grafik znači i kako uporedjuje rast plata sa rastom cena?

4k evra u Portu vs 2.5-3k u Novom Sadu, odgovor se nameće sam.

Portugal jeste možda slabije razvijena EU zemlja, ali i kao takav ima veći standard od Srbije i duplo veći BDP po glavi stanovnika.

Ne znam kakve veze ima Slovenija kad je Extroniks pomenuo konkretno Srbiju vs Portugal.
Pa Srbija je van konkurencije :D Samo sam rekao da je Portugalija divna zemlja koja budi sva čula, ali da su stanovi verovatno jedni od najnepriuštiviji u odnosu na dohodak u EU- u Lisabonu, a očigledno i Portu.

Masis poentu price. Pisem o tome kako si ranije u nekom malom mestu mogao da nadjes lako posao kao pravnik, ekonomista, inzenjer, u domacim firmama koje su imale svoj proizvod, i od plate u toj firmi si mogao da sebi sagradis kucu bez vecih problema. Sad u manjim mestima nema uopste posla sem javnih preduzeca i poneke manje ili vece robovlasnicke firme gde se radi za 400-500 evra i gde se ne postuju prava radnika. Koliko god domace firme u drustvenom vlasnistvu bile neefikasne, sigurno su 100 puta efikasnije od stotine hiljada botova koji sede u javnim preduzecima i ne rade nista. I tu pada cela prica o tome kako je danas mnogo bolje u Srbiji. Srbija nije samo Beograd.
To je ogroman problem metropolizacije. Da je zeleznica razvijena onda bi u krugu od 50km od BG ili drugih vecih gradova mogli dnevno komutirati. Ovako ne mogu ljudi da placaju putovanje automobilom plus su guzve.
Susedna Hrvatska ima ogroman problem u delovima odakle je masovno pobeglo srpsko stanovnistvo 1995. godine. Tamo rade isključivo javna preduzeća i ljudi se bave poljoprivredom ili preradom drveta i slično. Ima malo i turizma. Evo je mapa gustine naseljenosti:
1746458362278.png

To znaci da se manje naseljeni delovi nikad nece razvijati, slab je javni prevoz, slaba infrastruktura, nema radnih mesta.

Mi jos uvek nemamo tu kategoriju 0-10 stanovnika na km2. Verujem da ce se sve resavati uvozom radne snage. Za sada nisko obrazovane, sledeci korak je visoko obrazovana. Nasi su odselili na zapad, neko ce ih zameniti sa juga ili istoka.

Poslednja izmena:
Zvao sam za jedan projekat u Ljeskoj 14 na Banovom Brdu. Tek su na pocetku gradnje, 3300 EUR+ PDV, Parking 25000+ PDV.
U Pozeskoj 33, skoro zavrsena zgrada, imaju jedan stan od 102kvm, 3000+PDV/kvm. Parking 20000+PDV.

Ako ljudi koriste proizvod A, a ti u potrosackoj korpi racunas samo proizvod B, ti onda mozes da dizes cenu proizvoda A koliko hoces i pljackas narod, i da to ne utice na inflaciju i potrosacku korpu. Samim tim zvanicna statisika je nastimovana i ne daje reaalnu sliku. Pa i ta zvanicna statistika ne govori previse u prilog tome da zivimo ne znam ni ja koliko dobro. Nemci sa 3 puta vecim platama u potrosackoj korpi imaju 3 puta veci budzet za transport, a plate su im dovoljno velike da trose samo 12% plate za hranu, za razliku od nasih 40%. Cak i za obrazovanje imaju 0.9% na platu od 3k evra (27 evra), a mi samo 0.26% na platu od 900 evra (2.24 evra). Jel hoces da kazes da je obrazovanje kod nas 10 puta jeftinije nego u Nemackoj? Nama je potrosacka korpa oduvek bila nerealna, a ona ucestvuje u racunanju inflacije (ili neka njena modifikacija), pa pozivanje na zvanicnu statistiku zaista izgleda smesno, kad svi znamo kako se zivi.

Pogledajte prilog 237240

Postoji statisika koja to pokazuje da je navodno malo porastao standard. Ta statisika istovremeno smatra da je tvojoj porodici dovoljno 140 dinara mesecno za troskove obrazovanja i 2.600 dinara mesecno za transport. Pa ti vidi koliko je realna ta statistika.
Potrosacka korpa je uvek aproksimacija, i u Nemackoj mozes izvuci zakljucak da je ‘nastimovano i ne daje realnu sliku’. Koliko znam ona se odredjuje anketama i uskladjuje se tako da reprezentuje potrosacke navike prosecnog stanovnika. E sad taj prosek se kao i svaki prosek nece u potpunosti uklooiti ni u cije troskove jer ne trose na iste stvari Rom iz Kostolca i gospodja sa Vracara, cak i kad zaradjuju isto. U prakticno svakoj zemlji sveta poslednjih 4 godine ljudi po internetima tvrde kako je ‘prava inflacija’ mnogo veca, tu nista specificno nije za Srbiju.

Da li možeš da mi objasniš tačno šta ovaj grafik znači i kako uporedjuje rast plata sa rastom cena?
Grafikon predstavlja bruto nacionalni proizvod po glavi stanovnika (aj da kazemo koliko u proseku trosimo, mada je to malo uproscavanje).

E sad dodatno je uskladjen za purchasing power parity, znaci uskladjuje se za neki koeficijent u skladu sa time koliko su stvari i usluge ovde skupe/jeftine u odnosu na USA. To obezbedjuje da se negira domaca inflacija jer ce ona ako je manja/veca od americke povecavati/smanjivati taj koeficijent.

Takodje, gleda se u konstantnim dolarima iz 2021. i tu se eliminise sama dolarska inflacija jer sami dolari iz 2010 npr ne vrede ni blizu dolara danas.

Ako gdp ne uskladjujes za PPP ili ne gledas u konstantnim dolarima, skok je jos veci, ovo dajem bas da bih dao sto realniju i ‘nenaduvanu’ sliku.

Mogu dati jos neke statistike ali iskreno bas je tesko izmisliti neku koja ce pokazati da se danas zivi gore nego pre 10 godina. Barem u ekonomskom smislu, apstraktnije teme kao sto su sloboda medija, percepcija korupcije ili politicka kultura su druga prica ali o tome sada i ne govorimo.

U razvijenim poljoprivredama jako mali procenat ljudi živi od poljoprivrede i to je trend i kod nas.
Zato ne volim demokratiju u kojoj i neko ko izjavi ovo, ima pravo glasa...

Poljoprivrada kao delatnost nije prirodna pojava pa da je nesto trend ili logično... Ovo što nazivaš trendom je posledica uvoznih lobija, kartela, monopola, dogovora velikih igrača.... Znam da znaš i da samo troluješ....

Pa ok, ne treba mešati lične osećaje i činjenično stanje. Ja sam veliki poštovalac portugalske gastro scene i uvek rado odem tamo, ali Porto je ipak drugi grad po značaju u jednoj od najsiromašnijh zemalja EU. Plaćati 4k eur tamo mi ne deluje tako jeftino. Slovenija je za njih kao Luksemburg po standardu, pa ne bih kupovao u Mariboru po 4k EUR m2.

Slovenci su možda malo bogatiji od Portugalaca, al u odnosu na Portugalce oni su, što bi Džoni reko, ustajala žabokrečina. Ne može da se poredi ni način života, ni kultura, ni istorija, niti duh naroda. Nebo i zemlja.

Zato ne volim demokratiju u kojoj i neko ko izjavi ovo, ima pravo glasa...

Poljoprivrada kao delatnost nije prirodna pojava pa da je nesto trend ili logično... Ovo što nazivaš trendom je posledica uvoznih lobija, kartela, monopola, dogovora velikih igrača.... Znam da znaš i da samo troluješ....
Jeste, procenat ljudi koji se bavi poljoprivredom je u slobodnom padu u prakticno celoj severnoj hemisferi vec 200 godina zbog uvoznih lobija i kartela. A proizvodnja hrane zamisli vise nego udesetostrucena. Stvarno ko sve danas ima pravo glasa.

Zvao sam za jedan projekat u Ljeskoj 14 na Banovom Brdu. Tek su na pocetku gradnje, 3300 EUR+ PDV, Parking 25000+ PDV.
U Pozeskoj 33, skoro zavrsena zgrada, imaju jedan stan od 102kvm, 3000+PDV/kvm. Parking 20000+PDV.
Jesi video onu zgradu u Karposevoj? Koliko je ona sada?

Jeste, procenat ljudi koji se bavi poljoprivredom je u slobodnom padu u prakticno celoj severnoj hemisferi vec 200 godina zbog uvoznih lobija i kartela. A proizvodnja hrane zamisli vise nego udesetostrucena. Stvarno ko sve danas ima pravo glasa.
Ubedljivo najveci pad procenta ljudi koji se bave poljoprivredom imamo, tako da je nezahvalno generalizovati podatke za celu severnu hemisferu.
Serbia
1746469229582.png

Spain
1746469269131.png

Netherlands
1746469294590.png

Nije pad zaposlenosti u poljoprivredi kod nas zbog napretka, kako se to predstavlja. Ima tu i dosta drugih problema. Otkupljivači i izvoznici drže monopol, pa mali proizvođači nemaju gde da prodaju osim njima po ceni koja im se servira. Subvencije su tanke i nesigurne, dok recimo u EU je mnogo bolje. I naravno, sela se prazne, jer mladi vide da nema vajde, pogotovo kad si prepušten sam sebi.

Ubedljivo najveci pad procenta ljudi koji se bave poljoprivredom imamo, tako da je nezahvalno generalizovati podatke za celu severnu hemisferu.
Serbia
Pogledajte prilog 237258
Spain
Pogledajte prilog 237259
Netherlands
Pogledajte prilog 237260

Nije pad zaposlenosti u poljoprivredi kod nas zbog napretka, kako se to predstavlja. Ima tu i dosta drugih problema. Otkupljivači i izvoznici drže monopol, pa mali proizvođači nemaju gde da prodaju osim njima po ceni koja im se servira. Subvencije su tanke i nesigurne, dok recimo u EU je mnogo bolje. I naravno, sela se prazne, jer mladi vide da nema vajde, pogotovo kad si prepušten sam sebi.
Kazem 200 godina ti dajes poslednjih 10 🤦‍♂️

Ubedljivo najveci pad u poslednjih 10 imamo zato sto kod njih vise i nema gde da padne, jer je ta tranzicija kod njih zavrsena nekoliko decenija pre nas.

Kao sto i sam mozes videti na grafikonima, kod nas se i posle tog pada poljoprovredom bavi 7 puta vise ljudi nego u Holandiji i 3,5 puta vise nego u Španiji, a proizvodimo manje po glavi stanovnika. Sto ti samo govori da taj broj treba da pada jos dosta pre nego sto srpski seljak iole moze po standardu da se uporedjuje sa spanskim i holandskim.

Kazem 200 godina ti dajes poslednjih 10 🤦‍♂️

Ubedljivo najveci pad u poslednjih 10 imamo zato sto kod njih vise i nema gde da padne, jer je ta tranzicija kod njih zavrsena nekoliko decenija pre nas.

Kao sto i sam mozes videti na grafikonima, kod nas se i posle tog pada poljoprovredom bavi 7 puta vise ljudi nego u Holandiji i 3,5 puta vise nego u Španiji, a proizvodimo manje po glavi stanovnika. Sto ti samo govori da taj broj treba da pada jos dosta pre nego sto se srpski seljak iole moze po standardu da se uporedjuje sa spanskim i holandskim.
Ma pusti ti 200 godina, pre 200 godina je bila industrijska revolucija i sta se sve desilo od tad, Prvi srpski ustanak itd... Grafici su na sajtu i za period od devedesetih na ovamo su isti kao ovi novi. I dalje smo najgori i imamo najveci pad ljudi u poljoprivredi, ali zbog svojih internih prilika, ne globalnog trenda severne hemisfere.

Naravno da ce broj poljoprivrednika jos vise da pada, kad je stanje na selu sve gore i gore. Prvo su ljudi prodali sve krave, pa koze, pa svinje, pa su batalili vinograde, pa kupine i maline... Sad ce samo kokoske i jajca da budu po selu.

Skoro pricam sa drugarom (bio na proputovanju po Italiji), kaze u Milanu Navigli distrikt, koji je turisticki/nocni zivot i prakticno centar grada, mogu da se nadju stanovi za oko 5k evra po kvadratu. Obzirom da je to Milano (mozda neko ko zivi tamo bolje zna), deluje kao skroz okej prica u odnosu na njihov standard.

Skoro pricam sa drugarom (bio na proputovanju po Italiji), kaze u Milanu Navigli distrikt, koji je turisticki/nocni zivot i prakticno centar grada, mogu da se nadju stanovi za oko 5k evra po kvadratu. Obzirom da je to Milano (mozda neko ko zivi tamo bolje zna), deluje kao skroz okej prica u odnosu na njihov standard.
Verovatno se misli o starogradnju i pitanje je u kakvom su stanju stanovi, to jest da li su u izvornom stanju?

Pa ovo je stan od 140m2, takvi stanovi se u BGu u Novogradnji mogu kupiti za 3000-3300 EUR /m2 u Novogradnji.
Ja koliko sam bacio pogled na stanove od 60m2 ide cena u rangu oko 6500-7000 EUR /m2 na toj lokaciji.

Probaj da nadjes neki manji stan za te pare.

Ok piše da je totalno renovirano po klasi Energetskog pasoša(ako dobro razumem) koja je G klasa, rekao bih da je neka dosta starija starogradnja. Stan ima 140m2. Piše da ima mogućnost za dva parking mesta i za motocikl mesto.

Ma pusti ti 200 godina, pre 200 godina je bila industrijska revolucija i sta se sve desilo od tad, Prvi srpski ustanak itd... Grafici su na sajtu i za period od devedesetih na ovamo su isti kao ovi novi. I dalje smo najgori i imamo najveci pad ljudi u poljoprivredi, ali zbog svojih internih prilika, ne globalnog trenda severne hemisfere.

Naravno da ce broj poljoprivrednika jos vise da pada, kad je stanje na selu sve gore i gore. Prvo su ljudi prodali sve krave, pa koze, pa svinje, pa su batalili vinograde, pa kupine i maline... Sad ce samo kokoske i jajca da budu po selu.
O cemu ti pricas covece, kako moze da padne u Holandiji vise kad se ukupno bavi 1.9% stanovnika poljoprovredom? Znaci da im svi seljaci sutra nestanu to je pad od 1.9%. Kod nas i pored ‘najgoreg’ pada opet ostane 7 puta vise seljaka.

I uoravo to, bila industrijska revolucija, kod njih mnogo mnogo ranije i sa time i urbanizacija. U jednom trenutku se i kod njih i kod nas 95% stanovnistva bavilo zemljom pa smo sad ovde. Kamo srece da taj broj kod nas pada jos brze jer je apsurdno da se u jednoj modernoj evropskoj ekonomiji svaki deseti stanovnik poljoprivrednik.
Ja sam bio u Milanu bukvalno prosle nedelje i gledajuci te oglase, skuplje je otprilike duplo. Sto i nije bas toliko jeftino za njihov standard. Plate su im oko 2k, znaci malo je priustivije od Beograda.

Opet, to je Milano, sa svim prednostima (ima svega) i manama (ima svega) koje to nosi

Zapravo, cak i kad se gleda apsolutna razlika, samo Crnogorci zaradjuju opipljivo vise, ostali su u rangu od 10-20 evra. Za Makedoniju i Bosnu je kako god da racunas losije po njih.
Ne znam za Bosnu ali u Republici Srpskoj već duže vremena je minimalac veći od našeg, razliku čini obavezan topli obrok od minimum oko 150e mesečno.

Što mu dodje za minimum minimuma minimalac 450e + 135e = 585e. Ako imaš srednju školu minimalac je veći za 50e, a ako imaš fakultet +200e. Ako dodatno uzmemo u obzir da su cene maltene svega jeftinije tamo vidimo da se možda i bolje živi čak i sa minimalcem.

Uostalom, nije da su MK, BA, AL bili bolji od nas pa da se hvalimo kako smo ih prestigli.

Poslednja izmena:
Ne znam za Bosnu ali u Republici Srpskoj već duže vremena je minimalac veći od našeg, razliku čini obavezan topli obrok od minimum oko 150e mesečno.

Što mu dodje za minimum minimuma minimalac 450e + 135e = 585e. Ako imaš srednju školu minimalac je veći za 50e, a ako imaš fakultet +200e. Ako dodatno uzmemo u obzir da su cene maltene svega jeftinije tamo vidimo da se možda i bolje živi čak i sa minimalcem.

Uostalom, nije da su MK, BA, AL bili bolji od nas pa da se hvalimo kako smo ih prestigli.
Trenutno je u Bosni prosecna plata 770e (https://bhas.gov.ba/data/Publikacije/Saopstenja/2025/LAB_04_2025_02_1_BS.pdf). znaci 83% nase. Kao sto mozes videti na prethodnom linku koji sam dao 2019 su bili neki frtalj iznad nas. Znaci da ih jesmo prestigli.

Makedonska je isto bila 87% srpske, sada je 75% (https://faktor.mk/eve-kolkava-e-prosechnata-neto-plata-po-vraboten-nadminuva-40-iljadi)

Ja o minimalcu ti o prosečnoj plati, pa i neka je naša veća za 17%, cene su nam veće bar 30-40% tako da... i nismo se pretrgli u prestizanju sem po cenama :) mada i ne vidim nešto da im je prosečna plata bila veća od naše 2019te tj ako su bili bolji od nas 2019te, a mi sve godine mimo te, znači da smo mi pali, a ne da smo ih prestigli. Potejto potato. Ti gledaš kroz pink naočare da bi dokazao nedokazivo,a ja kroz realistične jbg.

You would need around 6,528.8KM (391,066.4Дин) in Belgrade to maintain the same standard of life that you can have with 4,900.0KM in Banja Luka (assuming you rent in both cities).

Vrh