Šta je novo?

Cene nekretnina

Nakon kupovine stana koji je prethodno prometovan, a za potrebe poreza na prenos apsolutnih prava, poreska procenjuje vrednost stana svojim šac metodama.
Nakon toga uzimaju 2,5% od cifre koja je veća (ugovorena vs procenjena) i daju ti papir da platiš.
Jedina šansa da ih zezneš sa tim nameštenim cenama jeste ako njihova šac metoda omaši na niže u odnosu na ono što si ti platio. U tom slučaju zapitaj se da li je dobro što si "uštedeo", jer to onda znači da si stan debelo preplatio. Može biti i da u stanu imaju te neke lampe od 30.000 evra koje ulaze u cenu, pa je onda i okej da to zaobiđe oporezivanje 🙃

U mom slučaju kad sam kupovao nije bilo muljanja, a opet su skroz nerealno procenili da stan vredi 10-15% posto više (treba para izgleda). Pitam ih kako oni to računaju i kako su došli do te vrednosti, kaže mi smo pRoFeSiOnAlCi, imamo metode. Došlo mi da im kažem par stvari, al reko' da ne gubim živce...

wolf znam da si bio skupljao i trazio neko vreme, tako da cestitam na kupovini :cool:

kupac ima obavezu da plati 2,5% poreza na prenos, a prodavac porez na kapitalnu dobit. što je manja cifra na ugovoru i jedna i druga strana će imati manje izdatke po navedenim osnovima.
Porez se placa na osnovicu koji poreska odredi, a ne na osnovu vrednosti iz ugovora, osim ako je vrednost iz ugovora dovoljno visoka. Porez na prenos za kupca je 2.5%, a porez na kapitalnu dobit za prodavca 15%. Kupac nema skoro nikakav interes da zbog minimalne ustede ulazi u rizicnu transakciju gde ce tom prodavcu dati kes na ruke da bi ustedeo hiljadu ili dve evra za stan od 200k evra. Tu prodavac ima mnogo veci interes da cena u ugovoru bude znatno niza, tako da se ta transakcija moze obaviti samo ako postoji jako poverenje ili je neko previse naivan (ne mora znaciti da ce biti prevaren) pa udje u takvu transakciju nesvestan rizika. Ne kazem da se to ne radi u nekim situacijama, ali ne vidim razlog zasto bi kupac pristajao na takvu transakciju, pogotovo zato sto time sebe dovodi u problem da, ako bude nekad hteo da proda, onda ce on imati problem vezan za poreza na kapitalnu dobit, pa ce onda on morati da trazi neku zrtvu koju ce ubedjivati da mu deo novca da na ruke da bi platio manji porez.

Prodavcima se to najvise isplati. Oni ce pokusati predstaviti tebi to kao vau evo ustedeo si 500-1000e budi srecan sto ti nudim, a zapravo najvise oni tu dobijaju pa ne treba pristajati na tako smesne cifre. On tu plati manji porez, manji porez na dobit plus jeftinije dodje do kesa ako je doo.
Ma da, apsolutno se slazem. Ako nista drugo, zbog neozbiljnosti bih odmah odustao od takvog stana. Ko zna sta je sve muljao u gradnji kad je spreman to da radi.

Ne mora uopste da znaci da je muljao, mozda vise muljaju oni koji ne nude to. Kao kad bi rekao ko zna koga je on sve ubio cim se parkira na trotoaru ili je sakrio tablice. Jednostavno postoje pravila koja se ne postuju i to je to, ljudi vole da plate manje ili “zahebu sistem”.

2.5 sobe u 38m2 + terasa.
Pa ok došli smo i do toga.
1 sprat na Mirjevu, eto sa provizijom za agenta 3k/m2.
Dobro namešten se prodaje i uknjižen je.

41m2 2.5 soban, mislim jesu sobe 6m2 koliko vidim ali ko jos o tome brine.
Obzirom da je stan uknjizen, ne vidim drugu mogucnost vec da je stan pregradjivan/doradjivan posle tehnickog prijema.
Moze soba od 7 m2 za jednu osobu u jednosobnom stanu. Ako stan ima 2 spavace sobe, jedna mora da bude za 2 osobe (bracna) gde je minimum 11 m2.
Takodje, kupatilo ne sme biti uze od 160cm, a ovde je 140cm ako ne i manje...
Ovaj stan je verovatno projektovan kao jednosoban i sa vecim kupatilom, pa je naknadno budzen.

Kod uknjižene starogradnje vlasnik je pregradjuje i budzi kako hoće, pa kao takvu i prodaje.
Kačio sam više puta ali ovu su naši standardi.

IMG_0395.png

Pa onda je taj Kupac LUDAK! Znači daš npr 50k unapred pre potpisa, na lepe oči, i onda idete kao kod Notara da potpišete ostatak?! I on dođe tamo i kaže ja odustajem i ne prodajem! I šta onda?! Bacio si npr. 50k. Nema dokaza jer je keš. Nema ništa! Pravno ovo je čisto samoubistvo. I to zbog 2,5% od razlike koje uštedi kupac?! Pa to ispadne sića... Ovo ne bi uradio ni u ludilu. Ja sam u NL tražio i platio dodatnih 300e da se odmah pri potpisivanju PredUgovora uvede zabeležba u Katastru da smo potpisali predugovor da ne može duplo da proda. Iako su mi rekli da to ne treba i da se to "nikad ne dešava". Reko zbog 300e hvala lepo. Kad kupuješ nekretninu od nekoliko stotina hiljada eura onda nek ide i 300. Ja stranac, holandski sudovi, kad bi ja dokazao pravdu. Nikad pa ni onda. Hvala lepo. Platio i prvi i drugi put to. Lepo je što to imaju kao opciju, i sigurno spadam u promile koji to koriste ali sam sa zadovoljstvom platio. I opet bi. Miran san zbog 300e razlike...
Moj drug prodaje neku kucu sto je nasledio, kaze 15k na racun, 10k na ruke da bude manji porez.
Pitam ga pa kako ces biti siguran da ce ti dati tih 10k, i on kaze da su u govor stavili da ako mu ne da 10k u roku od 3 dana da gubi stan i pare koje je platio na racun.
Pitam pa koji ti je to notar overio i kako ti to smanjuje porez kad se i dalje u ugovoru vidi cena, on nema pojma jer su mu roditelji to radili...kaze mozda ima neki dodatni ugovor o tome, nije u tom ugovoru o prodaji stana.
Prema tome ljudi pojma nemaju ni sta rade i koji su rizici...posle se cude kako je sve divlje.

🌠🎈

Активност тржишта, мерена бројем купопродаја и укупном вредношћу, у четвртом тромесечју 2024. године достигла је највиши ниво у задње две године: 13.372 уговора којима су прометовани станови са укупном тржишном вредношћу од 1,3 милијарде евра.

Од укупног броја прометованих станова у четвртом тромесечју 2024. године, 25% финансирано је из кредита, што је за осам процентних поена више у односу на исти период претходне године (

Moj drug prodaje neku kucu sto je nasledio, kaze 15k na racun, 10k na ruke da bude manji porez.
Pitam ga pa kako ces biti siguran da ce ti dati tih 10k, i on kaze da su u govor stavili da ako mu ne da 10k u roku od 3 dana da gubi stan i pare koje je platio na racun.
Pitam pa koji ti je to notar overio i kako ti to smanjuje porez kad se i dalje u ugovoru vidi cena, on nema pojma jer su mu roditelji to radili...kaze mozda ima neki dodatni ugovor o tome, nije u tom ugovoru o prodaji stana.
Prema tome ljudi pojma nemaju ni sta rade i koji su rizici...posle se cude kako je sve divlje.
Znači on nema pojma ni šta radi ni šta potpisuje pravno. A onda taj isti Ugovor mora podneti Poreskoj upravi da bi mu oni odredili koliki porez treba da plati!! I sad pazi, kao da u poreskoj rade debili i da ne znaju šta znači dođem ti još 10k na ruke:))) Ma daaaj! Pa ovo je priča na nivou deteta u vrtiću... Ovo može da prođe da se svi baš bukvalno prave ludi od Notara pa do Poreske... I zbog čega? Bukvalno 250 e razlike na porez na prenos. I to ako Poreska usvoji tu foru:)) Ako ne mogu da mu odrape i veći porez i kažu tvoja kuća vredi 50k a ne 25 za koliko si prodao pa da si još i u minusu...

Ako prodaš nešto iz nasledstva valjda nema kapitalne dobiti?

Nema ali moraš da prijaviš. Isto kao i da prodaješ nakon 20 godina. Nemaš porez ali moraš da prijaviš. Jeste pro forme ali mora da se podnese prijava.
Ok, za prenos apsolutnih prava je glupost smanjivati cenu.
Ako ne grešim kod notara se radi prijava i to je po službenoj dužnosti po novom?

Morao sam.

www.halooglasi.com/odlican-roi/stan... 😂😂

<div class="odlican__roi-wrapper">
<div class="odlican__roi--header">
<h2 class="odlican__roi-title">Kupi me, imam odličan ROI!</h2>
</div>
</div>

ROI.jpg

Vrh