Šta je novo?

Cene nekretnina

Ma šalim se zbog ROI svuda oko nas. Može sigurno da se napravi ok priča, kome leži taj rad.

Moram da uključim stealth mode. Da me da fasada ne čuje. Ili da skočim kao Prince of Persia i napravim eskivažu veka.
Nego mi dete u kenguru smeta, moram da smislim neku smelu akrobatiku...
IMG_20250410_182505.jpg

Meni je najbolji ROI do sada bio fakultet. Nista ne moze da potopi taj ROI.
to je zato što je, pod pretpostavkom da si bio na budžetu, trošak gotovo nepostojeći. Možda postoji izvesni opportunity cost ali je i on nizak jer šta bi pametno mogao raditi čovek u kasnim tinejdžerskim-ranim dvadesetim nego da ide na fakultet.

Jel IT fakultet ?
Elektro, ali sam se u nekom momentu prebacio u IT, iako nisam bas to konkretno diplomirao. Dobro su prosli i ovi sto su ostali da budu elektro inzenjeri, niko mi se ne zali.

Mislim da skoro svaki fakultet moze da ti donese para ako si zainteresovan i ako cesto menjas poslove. Recimo imas diplomirane ekonomiste koji rade u knjigovodstvenim agencijama za 50k dan i noc, ali zato kad napreduju i promene par firmi mogu da cepaju i 2-3k lagano.

to je zato što je, pod pretpostavkom da si bio na budžetu, trošak gotovo nepostojeći. Možda postoji izvesni opportunity cost ali je i on nizak jer šta bi pametno mogao raditi čovek u kasnim tinejdžerskim-ranim dvadesetim nego da ide na fakultet.
Ja sam bio na budzetu i u studentskom domu, ali trosak nikako nije nepostojeci. To je tako bilo i bio sam dobar student jer sam se trudio i kidao da se vise nikad ne bih vratio na selo, jer bi realno tamo skocio u reku da sam ostao (otkupna cena kupine 6-8 dinara i ostale čari zivota na selu i monopola otkupljivaca i izvoznika voća).

Elem, tipa da kazemo pre 15 godina se sve to desavalo. Tada je dom bio 1500 dinara, a menza za 30 dana sva 3 obroka bila oko 5k. E sad ako kidas kao student, to je znacilo da su ti bazicni troskovi oko 7k. Tada je cale imao minimalac koji je bio 20k, a meni je slao 8-9k mesecno. S tim sto sam cesto radio u studentskoj zadruzi, pa sam i tu zaradjivao neke pare. Jednom sam i svodio trosak, za 5 godina fakulteta, kao student u domu i na budzetu (znaci moras da budes medju najboljima realno da bi bio u domu, prosek iznad 8.3) i na kraju se sve svelo na okvirno milion dinara za 5 godina. Taj trosak bi bio daleko veci da sam na primer iznajmljivao stan.

Bas me zanima koliko danas kosta jednog roditelja koji ima top studenta, a koliko ako iznajmljuje stan i na samofinansiranju.

Poslednja izmena:
Ja sam bio na budzetu i u studentskom domu, ali trosak nikako nije nepostojeci. To je tako bilo i bio sam dobar student jer sam se trudio i kidao da se vise nikad ne bih vratio na selo, jer bi realno tamo skocio u reku da sam ostao (otkupna cena kupine 6-8 dinara i ostale čari zivota na selu i monopola otkupljivaca i izvoznika voća).

Elem, tipa da kazemo pre 15 godina se sve to desavalo. Tada je dom bio 1500 dinara, a menza za 30 dana sva 3 obroka bila oko 5k. E sad ako kidas kao student, to je znacilo da su ti bazicni troskovi oko 7k. Tada je cale imao minimalac koji je bio 20k, a meni je slao 8-9k mesecno. S tim sto sam cesto radio u studentskoj zadruzi, pa sam i tu zaradjivao neke pare. Jednom sam i svodio trosak, za 5 godina fakulteta, kao student u domu i na budzetu (znaci moras da budes medju najboljima realno da bi bio u domu, prosek iznad 8.3) i na kraju se sve svelo na okvirno milion dinara za 5 godina. Taj trosak bi bio daleko veci da sam na primer iznajmljivao stan.

Bas me zanima koliko danas kosta jednog roditelja koji ima top studenta, a koliko ako iznajmljuje stan i na samofinansiranju.
Ko iznajmljuje stan. 200-250e najjeftiniji smeštaj sa troškovima, 150-200e hrana, 100 evra da ima za knjige, 100e da se obuče i da može da dođe kući ponekad, 50e da se pošalje hrana od kuće. U principu ako nemaš dom ali kombinuješ parcijalno menzu.... minimum je oko 500-600e mesečno a da si na budzetu. I to je malo socijala varijanta. Godišnje je oko 6-7k. To je minimum minimuma za socijalni prosek i to da se stisnu svi. Nije idealno za studiranje danas. Mnogo su veliki troškovi.

Sa obzirom na razradjen biznis, ako bi se mogao verifikovati prihod AirBnBa nije losa prica
Evo računam i baš je teško da ostane nekome 13000eur godišnje od stana za dan za ovu garsonjeru.
Postoji mogućnost ako sve sam radiš, pod time mislim i na spremanje i pranje posteljine itd i da stanuješ u blizini kako ne bi trosio na gorivo i parking prilikom dolaska.
50eur(što je po meni baš puno) za nocenje pa 30 dana izadje 1500eur.
Oduzmes 12% za usluge Bookingu, 2.5% Arbnbu, pa komunalije i internet itd.. na kraju porez na dobit i jednom godisnje je bilo da se plati za kategorizaciju po krevetu, ne znam za BG, u NS-u je bilo 8000din po krevetu.
Ako bi se davalo agenciji da sve to vodi ona uzima oko 25% od prihoda, tako da bi moralo dosta više da se zaradjuje a jednostavno ne vidim mogućnost.
Stan na dan iz mog iskustva ima druge prednosti, a to je da je stan i dalje kao nov, jer se redovno održava i gosti retko borave i kuvaju u njemu i nekako se više pazi o stvarima, a što se tiče zarade ukoliko se sam ne baviš time kompletno ima se nešto malo veća zarada ako si stvarno dobro obavlja posao i dobijaš pozitivne ocene i vremenom stalne goste i recenzije i bolju vidljivost.
Možda je ranije i bila dosta veća zarada dok nije bilo toliko konkurencije u ovom poslu i dok nisu došli Rusi i Ukrajinci koji su podigli mesečne kirije.
Ali eto kao što kažeš kada bi mogli da se vide i verifikuju finansijski izveštaji voleo bih da ih i analiziram jer mi je ovo skoro pa i nemoguće alo gledam čist profit.

Ko iznajmljuje stan. 200-250e najjeftiniji smeštaj sa troškovima, 150-200e hrana, 100 evra da ima za knjige, 100e da se obuče i da može da dođe kući ponekad, 50e da se pošalje hrana od kuće. U principu ako nemaš dom ali kombinuješ parcijalno menzu.... minimum je oko 500-600e mesečno a da si na budzetu. I to je malo socijala varijanta. Godišnje je oko 6-7k. To je minimum minimuma za socijalni prosek i to da se stisnu svi. Nije idealno za studiranje danas. Mnogo su veliki troškovi.
Slažem se s kalkulacijama. Otprilike jedan minimalac oko 60k din ili 500e treba mesečno studentu koji je na budžetu, hrani se u menzi i rentira studentsku sobu i da ima za sve ostalo, kopiranje knjiga, telefon, internet i slično. Ali ono što moram da kažem da iako je to "skupo" i dalje je MNOGO jeftinije ili priuštivije nego što je bilo 1998 ili 1999 ili 2000. Tada u nominalnim iznosima jeste bilo "jeftinije" ali kao procenat plate roditelja je bilo MNOGO skuplje.
Evo samo primer, vrlo se dobro sećam 1999 bombardovanje, mamina plata (apotekar u državnoj apoteci) 80DM, a studentska soba u Kumodražu 150 DM!!! Sad da se prebacim na današnje plate apotekari imaju 100-120k din, a studentska soba je isto 150 eura doduše. I sve da plaćaš opet je to pola plate farmaceutske u odnosu na ono vreme kad sam ja koštao skoro 3 plate farmaceutske.
Isto evo kad gledam troškove u NL, isto ispadne da studentu treba za sobu i život i studiranje minimalac jedan (i to da živi skromno). Tako da smo bukvalno isti kao EU države. Naravno minimalac je veći ali to je samo nominalna vrednost.

Pa on je ostao u tom vremenu kao i ostali penzioneri koji glasaju :D Kako ono rece pre neki post "kako li ce mene kao stranca da tretiraju". Sto se kaze u onom filmu "lako je tebi, po potrebi si Crnogorac, po potrebi si Srbin". Tako je i on po potrebi stranac po potrebi Srbin (kad vraca pdv na primer :D) :kum:

Hahah, Mariks surov.
Sad si me podsetio kada mi je ženina doktorka jednom iznebuha rekla (posle tri meseca odlaska kod nje): Vi veoma lepo govorite srpski. Reko: blagodarim gospa, trudim se da barem maternji govor da zvuči tako. Ona se pogubila skroz, trebalo joj je 10 minuta da shvati da sam domaća živalj.
Eh, budale. A mogao sam da uživam u tretmanu stranca.

. Još par njih koji su hteli da vrate banci stan ali banka nije htela jer nemamo zakon o ličnom bankrotu itd.
Sve se to zaboravi lako. Dovoljno je da prodje 12-14 godina i opet može u krug.
Ja znam za te slučajeve.

Međutim, besmisleno je reći da banka nije htela nazad stan, jer nisu ljudi kupovali stanove od banaka. Oni su uzeli novac od banke, a ne stan. Sad, što je došlo do krize i cene su otišle dole, ljudi ostali bez posla, a plate se obezvredile zbog kursa je druga stvar.

Lični bankrot nije loša stvar, ali ne bi "vraćao" stan banci ili bilo kome.

Pa on je ostao u tom vremenu kao i ostali penzioneri koji glasaju :D Kako ono rece pre neki post "kako li ce mene kao stranca da tretiraju". Sto se kaze u onom filmu "lako je tebi, po potrebi si Crnogorac, po potrebi si Srbin". Tako je i on po potrebi stranac po potrebi Srbin (kad vraca pdv na primer :D) :kum:
Nisam ja ostao u tom vremenu. Ja sam rekao kako je bilo kad sam ja BIO student. Ali sam napravio paralelu i sa sadašnjim vremenom u NL gde vrlo dobro znam cene u cent. I kažem da ti treba minimalac jedan za jednog studenta. Što je po meni OK, i daleko ispod USA gde ti treba mnogo više po studentu. Ali da ne idemo dalje u offtopic.
A ako ti misliš da te na Zapadu tretiraju kao ravnopravnog sebi, grdno se varaš. Nikad nisi niti ćeš biti jednak. Ko to shvati lakše je. Ja sam kao što sam i rekao Srbin s dva državljanstva. Nema nikakve ni tajne ni laži. I koristim prednosti oba sistema. Kad mogu multinacionalne korporacije onda mogu i ja barem ono što je do mene.

"Од почетка године, НБС је нето продала 955,0 милиона евра ради одржавања релативне стабилности курса динара према евру."

Skoro milijarda za tri meseca. Privremene intervencije zbog vanrednih okolnosti, ili sve jači pritisak na dinar? Ostaje da vidimo.

Referenta kamatna stopa zadržana je na istom nivou, inače.

Iznajmljujes stan sa cimerom (ili cimerima), ne dajes 100e na knjige svaki mesec, ne dajes ni na garderobu 100e svaki mesec, ako jedes u menzi ne trosis bas 200-250e (hrana + da se posalje hrana od kuce) na hranu. Znaci pravi minimum minimuma je maltene pola od navedenog. Naravno treba i za neku zabavu i to, ali sa 500-600 mesecno itekako imas za to.

dok sam studirao najveci trosak bile su cigare. mogao sam da jedem jednom dnevno tako da to nije neki trosak. koja menza, ziveo sam toliko daleko od prve menze, da kada bih otiso jeo, vratio se kuci, istrosio bih to sto sam jeo :D

cim sam poceo da radim, sam i batalio cigare
to ti ono u zivotu, nikako da klikne sve kad osh

Edit: a tada sam placao sobu 100e, to ti je 2008/2009 ne znam ni sam

Iznajmljujes stan sa cimerom (ili cimerima), ne dajes 100e na knjige svaki mesec, ne dajes ni na garderobu 100e svaki mesec, ako jedes u menzi ne trosis bas 200-250e (hrana + da se posalje hrana od kuce) na hranu. Znaci pravi minimum minimuma je maltene pola od navedenog. Naravno treba i za neku zabavu i to, ali sa 500-600 mesecno itekako imas za to.
i živiš tako da ti se u suštini i ne živi...sve je moguće naravno.

i živiš tako da ti se u suštini i ne živi...sve je moguće naravno.

pa nisam siguran. brate ja sam bash ziveo bedno kao student, ono sirotinja na max, ali ja to nisam osecao
mlad si, zdrav si, imas nadu sta posle. bitno je samo da nisi sam, da imas ekipicu
i najbitnije ako imas cimera, je da je normalan, u suprotnom, uf

Realno se ne izmišljam. Oko 500-600e je neki iznos bez doma i školarine. Probaj da nadješ sobu za 150e sa troškovima. Ćorak. To koliko je danas sve skupo najbolje govori da maltene niko ne "prodaje" mesto u domu i kartice za menzu. To nije bio slučaj ranije (pre skoro 20 godina 😂).

Nisam ja ostao u tom vremenu. Ja sam rekao kako je bilo kad sam ja BIO student. Ali sam napravio paralelu i sa sadašnjim vremenom u NL gde vrlo dobro znam cene u cent. I kažem da ti treba minimalac jedan za jednog studenta. Što je po meni OK, i daleko ispod USA gde ti treba mnogo više po studentu. Ali da ne idemo dalje u offtopic.
A ako ti misliš da te na Zapadu tretiraju kao ravnopravnog sebi, grdno se varaš. Nikad nisi niti ćeš biti jednak. Ko to shvati lakše je. Ja sam kao što sam i rekao Srbin s dva državljanstva. Nema nikakve ni tajne ni laži. I koristim prednosti oba sistema. Kad mogu multinacionalne korporacije onda mogu i ja barem ono što je do mene.
Sve Ja to shvatam, samo i dalje mislim da si ostao u tom vremenu kako pises. Kao moj tast koji kaze da je danas nikad bolje jer ima mleka i brasna u prodavnicama.

Vrh