to je zato što je, pod pretpostavkom da si bio na budžetu, trošak gotovo nepostojeći. Možda postoji izvesni opportunity cost ali je i on nizak jer šta bi pametno mogao raditi čovek u kasnim tinejdžerskim-ranim dvadesetim nego da ide na fakultet.Meni je najbolji ROI do sada bio fakultet. Nista ne moze da potopi taj ROI.
Jel IT fakultet ?Meni je najbolji ROI do sada bio fakultet. Nista ne moze da potopi taj ROI.
Elektro, ali sam se u nekom momentu prebacio u IT, iako nisam bas to konkretno diplomirao. Dobro su prosli i ovi sto su ostali da budu elektro inzenjeri, niko mi se ne zali.Jel IT fakultet ?
Ja sam bio na budzetu i u studentskom domu, ali trosak nikako nije nepostojeci. To je tako bilo i bio sam dobar student jer sam se trudio i kidao da se vise nikad ne bih vratio na selo, jer bi realno tamo skocio u reku da sam ostao (otkupna cena kupine 6-8 dinara i ostale čari zivota na selu i monopola otkupljivaca i izvoznika voća).to je zato što je, pod pretpostavkom da si bio na budžetu, trošak gotovo nepostojeći. Možda postoji izvesni opportunity cost ali je i on nizak jer šta bi pametno mogao raditi čovek u kasnim tinejdžerskim-ranim dvadesetim nego da ide na fakultet.
Ko iznajmljuje stan. 200-250e najjeftiniji smeštaj sa troškovima, 150-200e hrana, 100 evra da ima za knjige, 100e da se obuče i da može da dođe kući ponekad, 50e da se pošalje hrana od kuće. U principu ako nemaš dom ali kombinuješ parcijalno menzu.... minimum je oko 500-600e mesečno a da si na budzetu. I to je malo socijala varijanta. Godišnje je oko 6-7k. To je minimum minimuma za socijalni prosek i to da se stisnu svi. Nije idealno za studiranje danas. Mnogo su veliki troškovi.Ja sam bio na budzetu i u studentskom domu, ali trosak nikako nije nepostojeci. To je tako bilo i bio sam dobar student jer sam se trudio i kidao da se vise nikad ne bih vratio na selo, jer bi realno tamo skocio u reku da sam ostao (otkupna cena kupine 6-8 dinara i ostale čari zivota na selu i monopola otkupljivaca i izvoznika voća).
Elem, tipa da kazemo pre 15 godina se sve to desavalo. Tada je dom bio 1500 dinara, a menza za 30 dana sva 3 obroka bila oko 5k. E sad ako kidas kao student, to je znacilo da su ti bazicni troskovi oko 7k. Tada je cale imao minimalac koji je bio 20k, a meni je slao 8-9k mesecno. S tim sto sam cesto radio u studentskoj zadruzi, pa sam i tu zaradjivao neke pare. Jednom sam i svodio trosak, za 5 godina fakulteta, kao student u domu i na budzetu (znaci moras da budes medju najboljima realno da bi bio u domu, prosek iznad 8.3) i na kraju se sve svelo na okvirno milion dinara za 5 godina. Taj trosak bi bio daleko veci da sam na primer iznajmljivao stan.
Bas me zanima koliko danas kosta jednog roditelja koji ima top studenta, a koliko ako iznajmljuje stan i na samofinansiranju.
Evo računam i baš je teško da ostane nekome 13000eur godišnje od stana za dan za ovu garsonjeru.Sa obzirom na razradjen biznis, ako bi se mogao verifikovati prihod AirBnBa nije losa prica
Slažem se s kalkulacijama. Otprilike jedan minimalac oko 60k din ili 500e treba mesečno studentu koji je na budžetu, hrani se u menzi i rentira studentsku sobu i da ima za sve ostalo, kopiranje knjiga, telefon, internet i slično. Ali ono što moram da kažem da iako je to "skupo" i dalje je MNOGO jeftinije ili priuštivije nego što je bilo 1998 ili 1999 ili 2000. Tada u nominalnim iznosima jeste bilo "jeftinije" ali kao procenat plate roditelja je bilo MNOGO skuplje.Ko iznajmljuje stan. 200-250e najjeftiniji smeštaj sa troškovima, 150-200e hrana, 100 evra da ima za knjige, 100e da se obuče i da može da dođe kući ponekad, 50e da se pošalje hrana od kuće. U principu ako nemaš dom ali kombinuješ parcijalno menzu.... minimum je oko 500-600e mesečno a da si na budzetu. I to je malo socijala varijanta. Godišnje je oko 6-7k. To je minimum minimuma za socijalni prosek i to da se stisnu svi. Nije idealno za studiranje danas. Mnogo su veliki troškovi.
Ja znam za te slučajeve.. Još par njih koji su hteli da vrate banci stan ali banka nije htela jer nemamo zakon o ličnom bankrotu itd.
Sve se to zaboravi lako. Dovoljno je da prodje 12-14 godina i opet može u krug.
Nisam ja ostao u tom vremenu. Ja sam rekao kako je bilo kad sam ja BIO student. Ali sam napravio paralelu i sa sadašnjim vremenom u NL gde vrlo dobro znam cene u cent. I kažem da ti treba minimalac jedan za jednog studenta. Što je po meni OK, i daleko ispod USA gde ti treba mnogo više po studentu. Ali da ne idemo dalje u offtopic.Pa on je ostao u tom vremenu kao i ostali penzioneri koji glasajuKako ono rece pre neki post "kako li ce mene kao stranca da tretiraju". Sto se kaze u onom filmu "lako je tebi, po potrebi si Crnogorac, po potrebi si Srbin". Tako je i on po potrebi stranac po potrebi Srbin (kad vraca pdv na primer
)
![]()
Iznajmljujes stan sa cimerom (ili cimerima), ne dajes 100e na knjige svaki mesec, ne dajes ni na garderobu 100e svaki mesec, ako jedes u menzi ne trosis bas 200-250e (hrana + da se posalje hrana od kuce) na hranu. Znaci pravi minimum minimuma je maltene pola od navedenog. Naravno treba i za neku zabavu i to, ali sa 500-600 mesecno itekako imas za to.Ko iznajmljuje stan. 200-250e najjeftiniji smeštaj sa troškovima, 150-200e hrana, 100 evra da ima za knjige, 100e da se obuče i da može da dođe kući ponekad, 50e da se pošalje hrana od kuće. U principu ako nemaš dom ali kombinuješ parcijalno menzu.... minimum je oko 500-600e mesečno a da si na budzetu. I to je malo socijala varijanta. Godišnje je oko 6-7k. To je minimum minimuma za socijalni prosek i to da se stisnu svi. Nije idealno za studiranje danas. Mnogo su veliki troškovi.
i živiš tako da ti se u suštini i ne živi...sve je moguće naravno.Iznajmljujes stan sa cimerom (ili cimerima), ne dajes 100e na knjige svaki mesec, ne dajes ni na garderobu 100e svaki mesec, ako jedes u menzi ne trosis bas 200-250e (hrana + da se posalje hrana od kuce) na hranu. Znaci pravi minimum minimuma je maltene pola od navedenog. Naravno treba i za neku zabavu i to, ali sa 500-600 mesecno itekako imas za to.
i živiš tako da ti se u suštini i ne živi...sve je moguće naravno.
Sve Ja to shvatam, samo i dalje mislim da si ostao u tom vremenu kako pises. Kao moj tast koji kaze da je danas nikad bolje jer ima mleka i brasna u prodavnicama.Nisam ja ostao u tom vremenu. Ja sam rekao kako je bilo kad sam ja BIO student. Ali sam napravio paralelu i sa sadašnjim vremenom u NL gde vrlo dobro znam cene u cent. I kažem da ti treba minimalac jedan za jednog studenta. Što je po meni OK, i daleko ispod USA gde ti treba mnogo više po studentu. Ali da ne idemo dalje u offtopic.
A ako ti misliš da te na Zapadu tretiraju kao ravnopravnog sebi, grdno se varaš. Nikad nisi niti ćeš biti jednak. Ko to shvati lakše je. Ja sam kao što sam i rekao Srbin s dva državljanstva. Nema nikakve ni tajne ni laži. I koristim prednosti oba sistema. Kad mogu multinacionalne korporacije onda mogu i ja barem ono što je do mene.
Moja devojka je pre nego sto se preselila kod mene prosle godine placala cimerisanje 110e u stanu na Banovom Brdu.Probaj da nadješ sobu za 150e sa troškovima.