Isto bih naglasio jednu veoma bitnu stvar, to sto je nama mozda nepojmljivo itd, sve je to super.pa da li je cesta, ne znam. ovo bih rekao da je bilo ako uzmem sada ugrubo, 3 ponude na 50-tak stanova. vise nam je bio osecaj da ti sto prodaju su neki pajaci, nego da je to cest stav. btw i meni se to desilo jednom. taj sto je meni nudio je prodao stan posle 2 godine. a nije bio bash overpriced.
vise sam bio u fazonu da ti sto kupuju, ne verujem da su prototip publike koja kupuje stan za zivot
nego isti neki dr mr![]()
ovim si me iznenadio iskreno, nisam znao da se negde primenjuje propisana obaveza koju prodavac ima.@Nnn062 cisto da se zna, da je to obaveza prodavca da placa, ali u bgu je praksa da se ugovorom to prebacuje na kupce, cisto ako neko nije informisan
na primer u kgu placa prodavac (bar je tako bilo pre par godina)
Jeste ali to samo ako prodaje pre isteka 10 godina! To je mali % ljudi. Drugo - koliko se tu smanji eto primer umesto 200k ti stavis 150k... A šta ako ti on ne plati tih 50k?! Kome da ga tužiš? Potpišete Ugovor kod Notara i obično imaš 3 dana da prebaciš pare. On kaže hoću i prebaci 150k, a ostalih 50 kaže neću da dam, zakonski je u pravu i stan je njegov. Posle se ti žali upravi Vodovoda. Čak je i pravo i pravda na njegovoj strani! Zbog 15% poreza na kapitalnu dobit (znači razliku između kupovne i prodajne cene).... Ko želi neka se igra. Ja lično ne bi.ne smanjuju ljudi zbog toga, nego da prodavac plati manji porez na kapitalnu dobit. cena po kojom kupis stan ne odredjuje porez za apsolutna prava.
Nisam pomešao. Znam. Opet se radi o malim iznosima u odnosu na cenu stana. Možeš izgubiti MNOGO više!pomešao si. porez na prenos plaća kupac, a kapitalnu dobit prodavac.
pa ni jedan prodavac neće ići kod notara na potpis bez da su se prethodno raskusurali na drugoj straniJeste ali to samo ako prodaje pre isteka 10 godina! To je mali % ljudi. Drugo - koliko se tu smanji eto primer umesto 200k ti stavis 150k... A šta ako ti on ne plati tih 50k?! Kome da ga tužiš? Potpišete Ugovor kod Notara i obično imaš 3 dana da prebaciš pare. On kaže hoću i prebaci 150k, a ostalih 50 kaže neću da dam, zakonski je u pravu i stan je njegov. Posle se ti žali upravi Vodovoda. Čak je i pravo i pravda na njegovoj strani! Zbog 15% poreza na kapitalnu dobit (znači razliku između kupovne i prodajne cene).... Ko želi neka se igra. Ja lično ne bi.
Jeste ali to samo ako prodaje pre isteka 10 godina! To je mali % ljudi. Drugo - koliko se tu smanji eto primer umesto 200k ti stavis 150k... A šta ako ti on ne plati tih 50k?! Kome da ga tužiš? Potpišete Ugovor kod Notara i obično imaš 3 dana da prebaciš pare. On kaže hoću i prebaci 150k, a ostalih 50 kaže neću da dam, zakonski je u pravu i stan je njegov. Posle se ti žali upravi Vodovoda. Čak je i pravo i pravda na njegovoj strani! Zbog 15% poreza na kapitalnu dobit (znači razliku između kupovne i prodajne cene).... Ko želi neka se igra. Ja lično ne bi.
Pa onda je taj Kupac LUDAK! Znači daš npr 50k unapred pre potpisa, na lepe oči, i onda idete kao kod Notara da potpišete ostatak?! I on dođe tamo i kaže ja odustajem i ne prodajem! I šta onda?! Bacio si npr. 50k. Nema dokaza jer je keš. Nema ništa! Pravno ovo je čisto samoubistvo. I to zbog 2,5% od razlike koje uštedi kupac?! Pa to ispadne sića... Ovo ne bi uradio ni u ludilu. Ja sam u NL tražio i platio dodatnih 300e da se odmah pri potpisivanju PredUgovora uvede zabeležba u Katastru da smo potpisali predugovor da ne može duplo da proda. Iako su mi rekli da to ne treba i da se to "nikad ne dešava". Reko zbog 300e hvala lepo. Kad kupuješ nekretninu od nekoliko stotina hiljada eura onda nek ide i 300. Ja stranac, holandski sudovi, kad bi ja dokazao pravdu. Nikad pa ni onda. Hvala lepo. Platio i prvi i drugi put to. Lepo je što to imaju kao opciju, i sigurno spadam u promile koji to koriste ali sam sa zadovoljstvom platio. I opet bi. Miran san zbog 300e razlike...pa ni jedan prodavac neće ići kod notara na potpis bez da su se prethodno raskusurali na drugoj strani
Razumem i ja motiv. Da uštedim makar i 100e i zakinem državu fazon. A onda kad izgubi potkovicu zbog jednog eksera onda kuku lele. Isto i sa švajcarcima i mnogim drugim stvarima. Kad kupuješ kapitalni objekat (stan) onda se ne štedi na sitnicama! Ali dobro 100 ljudi 100 ćudi. Lično ne bi nikad ulazio u takve šeme. Bolje dugovati državi porez jer se uvek može dogovoriti nego izgubiti stan i posle se povlačiti po Sudovima i kukati kako je sudstvo sporo i neefikasno a sam je kriv.ja se slazem sa tobom, ali ja ti pricam iz iskustva zasto su ljudi trazili. i sada to mi ima smisla iz ugla prodavca ako prodaje stan koji je kupio manje od 10 godina.
ali ja ne znam nikoga ko je pristao, da znam razumem koji je motiv
jedino ovo sto extro prica, da ljudi nisu samo upuceni, sto realno i nije toliko los argument
Baš tako.Bukvalno bih odsetao istog momenta da mi neko ponudi tako nesto. Ako hoce tako nesto da mulja, ko zna sta je muljano u stanu i kakvu macku u dzaku kupujem. Ili cisto sve 1/1 ili nema saradnje.
Pa uštedi, plati porez na prenos na 150k umesto na 200k. Sića...ali joe masis ponovo, kupac nista ne ustedi![]()
To je možda izolovan primer. Porez na prenos apsolutnih prava isključivo svuda plaća kupac. Od najmanje varošice u Srbiji do Beograda.@Nnn062 cisto da se zna, da je to obaveza prodavca da placa, ali u bgu je praksa da se ugovorom to prebacuje na kupce, cisto ako neko nije informisan
na primer u kgu placa prodavac (bar je tako bilo pre par godina)
apsolutno ima. ovo nije tačno. porez na prenos od 2,5% se plaća na cenu koja stoji na ugovoru.ne, tebi poreska odredjuje koliki porez placas nevezano od cene po kojoj si kupio stan.
to teoretski moze da bude vise ili manje of 2.5%
znaci da ponovim
prodajna cena nema veze sa visinom poreza na prenos apsolutnih prava
apsolutno ima. ovo nije tačno. porez na prenos od 2,5% se plaća na cenu koja stoji na ugovoru.
Mislim da se plaća po ceni u Ugovoru ako je ona veća od procenjene tržišne, dok ako je kojim slučajem cena u Ugovoru manja od tržišne onda se plaća 2.5% na tržišnu.apsolutno ima. ovo nije tačno. porez na prenos od 2,5% se plaća na cenu koja stoji na ugovoru.
baš tako2,5% se plaća na cenu koja je u ugovoru (a nije manja od tržišne). Ukoliko se neko pravi pametan iz xy razloga, onda poreska sama proceni tržišnu vrednost (iz prosečne cene kvadrata za porez na imovinu za tu lokaciju npr) i na to ti obračunaju 2,5%.
upravo to, verujem da je jasno i da se podrazumeva da ni jedan kupac neće prodati zvanično nešto za manje od tržišne cene.Mislim da se plaća po ceni u Ugovoru ako je ona veća od procenjene tržišne, dok ako je kojim slučajem cena u Ugovoru manja od tržišne onda se plaća 2.5% na tržišnu.
Zaštitili su se po tom pitanju![]()
E moj Joe, ne bih da delim previse licnih informacija, ali dovoljno je reci da u mojoj porodici imam primer gde smo ostali bez stana zbog ovakve situacije (neznanje + lakovernost).Pa onda je taj Kupac LUDAK! Znači daš npr 50k unapred pre potpisa, na lepe oči, i onda idete kao kod Notara da potpišete ostatak?! I on dođe tamo i kaže ja odustajem i ne prodajem! I šta onda?! Bacio si npr. 50k. Nema dokaza jer je keš. Nema ništa! Pravno ovo je čisto samoubistvo. I to zbog 2,5% od razlike koje uštedi kupac?! Pa to ispadne sića... Ovo ne bi uradio ni u ludilu. Ja sam u NL tražio i platio dodatnih 300e da se odmah pri potpisivanju PredUgovora uvede zabeležba u Katastru da smo potpisali predugovor da ne može duplo da proda. Iako su mi rekli da to ne treba i da se to "nikad ne dešava". Reko zbog 300e hvala lepo. Kad kupuješ nekretninu od nekoliko stotina hiljada eura onda nek ide i 300. Ja stranac, holandski sudovi, kad bi ja dokazao pravdu. Nikad pa ni onda. Hvala lepo. Platio i prvi i drugi put to. Lepo je što to imaju kao opciju, i sigurno spadam u promile koji to koriste ali sam sa zadovoljstvom platio. I opet bi. Miran san zbog 300e razlike...
Na moje pitanje gde je ugovor potpisan "ne brini, sve je to sredjeno i OK", sve dok nije bilo.
Duplo prodat stan ili?E moj Joe, ne bih da delim previse licnih informacija, ali dovoljno je reci da u mojoj porodici imam primer gde smo ostali bez stana zbog ovakve situacije (neznanje + lakovernost).
"To je dobar covek, proveren, znaju ga svi, drzi do reci"
To se desilo pre manje od 10 godina, stan je vredeo oko 60 hiljada EUR tada u danasnjim cenama preko 80 hiljada, ja nisam konsultovan nista oko te transakcije.
Opet, ne zaboravite da ima dosta lakovernih ljudi... da se blago izrazim.
Na moje pitanje gde je ugovor potpisan "ne brini, sve je to sredjeno i OK", sve dok nije bilo.
E moj Joe, ne bih da delim previse licnih informacija, ali dovoljno je reci da u mojoj porodici imam primer gde smo ostali bez stana zbog ovakve situacije (neznanje + lakovernost).
"To je dobar covek, proveren, znaju ga svi, drzi do reci"
To se desilo pre manje od 10 godina, stan je vredeo oko 60 hiljada EUR tada u danasnjim cenama preko 80 hiljada, ja nisam konsultovan nista oko te transakcije.
Opet, ne zaboravite da ima dosta lakovernih ljudi... da se blago izrazim.