Šta je novo?

Cene nekretnina

kupac ima obavezu da plati 2,5% poreza na prenos, a prodavac porez na kapitalnu dobit. što je manja cifra na ugovoru i jedna i druga strana će imati manje izdatke po navedenim osnovima.

jesam mico, verovatno i vise puta od tebe, samo nema potrebe da pominjem svaki put, svaki dan, svaku trecu poruku
Ne pričam o broju..konstatujem da si ti uradio tako a ja drugačije ..nisam te pitao. Svako ima svoj razlog...neko veči povrat PDV ..nekome nedostaje novac u tom trenutku pa ide na dogovor na placanje u ratama mimo kupoprodajnog...mozda ce garažu odmah a mozda i kasnije

Ja sam primetio da je ovaj stav dosta prisutan u generaciji naših roditelja, i moji dosta sarađuju s ljudima na veru i obraz. Milenijalsi s druge strane mnogo više veruju u papir.

ja imam zemlju neku na jugu zemlje, toplicki kraj.
deda pokojni sa svojim bratom od strica, "zamenio" parcele. i sada moj deda napravio na parceli toj novoj kuci, taj deda stric isto na parceli od mog dede
nigde nijedan dokaz da su oni to razmenili, jer naravno to su usmeno, nikakav papir
kuce naravno ni jedna ni druga nisu uknjizene :D sada oce tu da prave neki put, a naravno dede boli patka jer su ono fazon, mrtvi

deda pokojni sa svojim bratom od strica, "zamenio" parcele. i sada moj deda napravio na parceli toj novoj kuci, taj deda stric isto na parceli od mog dede
nigde nijedan dokaz da su oni to razmenili, jer naravno to su usmeno, nikakav papir
kuce naravno ni jedna ni druga nisu uknjizene :D sada oce tu da prave neki put, a naravno dede boli patka jer su ono fazon, mrtvi
Imaš svedoke...može tako da se uradi

Ja znam situaciju za jedno 15tak ljudi koji su dali učešće za stan 2021 bez predugovora kod notara. Blokada kanala, rast cena svega. Invesitor je svima koji nisu imali predugovor nudio vraćanje učešća ili da doplate za veće cene. Jbg

ali joe masis ponovo, kupac nista ne ustedi :D
Masite svi poentu po vec ko zna put jer se svako malo pomene ovo pitanje. Da, postoje mnogi ljudi koji pristaju na manju cenu u ugovoru, to je i kod novogradnje cest slucaj jer je porez veci ako kupujes veci stan jer nemas odbitak poreza na vise od 40m2 osim ako ne zelis da ukanalis i zenu i dete (ako imas). Uglavnom em dobijes manju cenu po m2 em platis manji porez, eto enterijera od razlike :)

Verovali su naši dok se nisu opekli, duple prodaje su bile prisutne u tim generacijama.
U mojoj bližoj okolini znam za dve porodice koje su tako ostala bez stana za koje lično znam situaciju, pitanje za koliko bih još saznao da svi otvoreno pričaju o tome.
Projektantima(nama) nisu isplaćeni novci niti dat dogovoren ozbiljan stan u kompenzaciji, već se nakon prodaje/duple prodaje bežalo iz zemlje. Dodješ jedan dan u njihovu kancelariju i vidiš da se sekretarica pakuje i kaže juče mi je porukom rečeno da je zatvorena firma.
Prošlo 20 godina vratili se osnovali firmu na kuma i pokušavaju ponovo da udju u gradnju, većina zaboravi na to.
Kuma su mi isterali iz svog stana iako je imao sve papire, trajalo 10 godina sudjenje i dokazivanje, dok se nije ponovo vratio u stan a u pitanju su dodeljivani stanovi za vojsku, dodeljen je bio nekoj ljubavnici nekog pukovnika ili generala, sačekali kuma pod punom opremom kada se vraćao iz škole.
Izašao je u to vreme u novinama.
Dosta te generacije neće ni da čuje da kupuju ili daju njihovoj deci da kupuju u izgradnji stan, samo uknjižen već gotov stan i prava cena u Ugovoru i ništa na keš.
Bila su drugačija vremena po tim pitanjima, sada je to bolje regulisano zbog Notara i uvodjenja sistema provere.

znaci, umesto da platim 400k, ja kazem da je 300k i onda ustedim 2.5k?
a ja mu dam 100k na ruke nekako?

i to ako poreska kaze da moj stan je 300k
da se cimam za 2.5k lol
I dalje ne kapiras al' ok :) Da se ne bi ubedjivali najbolje da svako misli onako kako misli da jeste, no situacija na terenu je uvek drugacija.

nemo tako da odgovaras tako, ja nisam rekao da se ne dogadja, nego sta bih ja uradio :)
samo mi reci gde u ovoj matematici gresim? tj posto ja trenutno ne vidim gde je falinka u ovim brojevima

E moj Joe, ne bih da delim previse licnih informacija, ali dovoljno je reci da u mojoj porodici imam primer gde smo ostali bez stana zbog ovakve situacije (neznanje + lakovernost).
"To je dobar covek, proveren, znaju ga svi, drzi do reci"

To se desilo pre manje od 10 godina, stan je vredeo oko 60 hiljada EUR tada u danasnjim cenama preko 80 hiljada, ja nisam konsultovan nista oko te transakcije.
Opet, ne zaboravite da ima dosta lakovernih ljudi... da se blago izrazim.

Na moje pitanje gde je ugovor potpisan "ne brini, sve je to sredjeno i OK", sve dok nije bilo.
Eeeh znam i ja jedan skoro isti slučaj.
Al posle toga taj prodavac ostao i bez kuće i kola i štošta čega 🔥
Nije mu se isplatilo.
Al jbg moralo tako valjda jer bi preko suda išlo sporo .

posto ja trenutno ne vidim gde je falinka u ovim brojevima
Nije greška u brojevima, nego u nama.
#novazemlja
IMG_20250410_103737.jpg

Evo drugar upravo to rešava jer je u sličnoj situaciji, samo što ima kao neki papir na kojem je to napisano i potpisano pre skoro 40g, sada vodi borbu sa svim rodjacima.
Zbog ovog slučaja hoće da napiše testament, jer ga jeza hvata da mu se deca tako ne svadjaju u budućnosti, zbog gluposti.
Zbog tih nerešenih vlasničkih pitanja postoje mnogi stanovi, zemljišta, lokali koji nisu u opticaju.
Dosta Investitora-kupaca neće ni da počinju pregovore ako nije sve 1/1.

nemo tako da odgovaras tako, ja nisam rekao da se ne dogadja, nego sta bih ja uradio :)
samo mi reci gde u ovoj matematici gresim? tj posto ja trenutno ne vidim gde je falinka u ovim brojevima
Ko bi kako uradio je druga prica, a do matematike dolazis tek kad dobijes odredjenu ponudu pa npr ako dodjes do racunice da na 200k ustedis 10-20k onda se menja i ono sto bi uradio i sto ne bi :) Tvoja racunica npr nema smisla i sa njom se slazem da na 400k ustedis 2,5k ali ima tu dosta drugih ponuda. Doduse sad je vreme (pre)prodavaca pa ne mozes mnogo ni da biras posto je njemu takodje bitno da plati manji porez.

a kako ustedis 10/20k? mi smo ovde pricali samo o apsolutnim pravima.
znaci cisto da budem jasan, ja ne pricam da se to ne radi. samo za tu tvoju racunicu je ne znam kako funkcionise, niti ikoga iz okruzenja da znam da je tako nesto radio. a oko mene svi su, ukljucujuci mene kupovali stanove i po vise puta. tako da vise pitam informativno a ne da preispitujem

znaci cisto da budem jasan, ja ne pricam da se to ne radi. samo za tu tvoju racunicu je ne znam kako funkcionise, niti ikoga iz okruzenja da znam da je tako nesto radio. a oko mene svi su, ukljucujuci mene kupovali stanove i po vise puta. tako da vise pitam informativno a ne da preispitujem
Spusti ti investitor cenu ukupnu

znaci, umesto da platim 400k, ja kazem da je 300k i onda ustedim 2.5k?
a ja mu dam 100k na ruke nekako?

i to ako poreska kaze da moj stan je 300k
da se cimam za 2.5k lol
Hoce da kaze da neplacanje pdv-a se podeli izmedju tebe i prodavca. Investitor ti smanji cenu koju na kraju platis - ugovor + kes. Mozda manja cena njemu smanjuje jos neki porez, ne znam da l' se tu placa neki porez na profit ili kako to ide sa preduzetnicima.

aha pricamo o novogradnjama. ok o tome ne znam, i ljudi oko mene niko nije imao takvu ponudu, madu su svi kupovali po nbgu po vecim projektima

danke

Ja sam spominjao za novogradnje gde je porez veci, dakle sve zavisi koju cenu stavis u ugovoru (moze biti i 50% manja), koliki je porez i koliko nizu cenu po m2 dobijes zbog toga. Kad imas te informacije onda stavis na papir i odlucujes da li se isplati. Vazi i za apsolutna prava.

a ono što može da bude iritatno do bola ukoliko se ova taktika primenjuje uz posredstvo agenta za nekretnine je to što on svoje naknade naplaćuje po punoj dogovorenoj ceni od obe ugovorne strane i to je apsolutno kriminalno

Nakon kupovine stana koji je prethodno prometovan, a za potrebe poreza na prenos apsolutnih prava, poreska procenjuje vrednost stana svojim šac metodama.
Nakon toga uzimaju 2,5% od cifre koja je veća (ugovorena vs procenjena) i daju ti papir da platiš.
Jedina šansa da ih zezneš sa tim nameštenim cenama jeste ako njihova šac metoda omaši na niže u odnosu na ono što si ti platio. U tom slučaju zapitaj se da li je dobro što si "uštedeo", jer to onda znači da si stan debelo preplatio. Može biti i da u stanu imaju te neke lampe od 30.000 evra koje ulaze u cenu, pa je onda i okej da to zaobiđe oporezivanje 🙃

U mom slučaju kad sam kupovao nije bilo muljanja, a opet su skroz nerealno procenili da stan vredi 10-15% posto više (treba para izgleda). Pitam ih kako oni to računaju i kako su došli do te vrednosti, kaže mi smo pRoFeSiOnAlCi, imamo metode. Došlo mi da im kažem par stvari, al reko' da ne gubim živce...

Hoce da kaze da neplacanje pdv-a se podeli izmedju tebe i prodavca. Investitor ti smanji cenu koju na kraju platis - ugovor + kes. Mozda manja cena njemu smanjuje jos neki porez, ne znam da l' se tu placa neki porez na profit ili kako to ide sa preduzetnicima.
Prodavcima se to najvise isplati. Oni ce pokusati predstaviti tebi to kao vau evo ustedeo si 500-1000e budi srecan sto ti nudim, a zapravo najvise oni tu dobijaju pa ne treba pristajati na tako smesne cifre. On tu plati manji porez, manji porez na dobit plus jeftinije dodje do kesa ako je doo.

Vrh