Šta je novo?

Cene nekretnina

@BillHicks @Extroniks ne znam koje ste godište, odnosno u kom periodu ste studirali.
studije tokom 90ih i u današnje vreme su potpuno dve različite stvari.
generalno čitav život i način kako se živelo tada i danas ne mogu da se porede. tada je nekako bilo i prihvatljivo da se živi teško i da se mlad čovek odriče svega, dok je danas realno tako nešto nezamislivo. danas ko tako živi, 99% mogu biti siguran da je duboko nesretan jer je jednostavno vreme takvo da se od života očekuje više i teži ka većim mogućnostima.
svako vreme nosi svoje breme
ps danas iz te nesretnosti i nemaštine kod omladine dolazi često i do pribegavanju stvarima sa druge strane zakona

@BillHicks @Extroniks ne znam koje ste godište, odnosno u kom periodu ste studirali.
studije tokom 90ih i u današnje vreme su potpuno dve različite stvari.
generalno čitav život i način kako se živelo tada i danas ne mogu da se porede. tada je nekako bilo i prihvatljivo da se živi teško i da se mlad čovek odriče svega, dok je danas realno tako nešto nezamislivo. danas ko tako živi, 99% mogu biti siguran da je duboko nesretan jer je jednostavno vreme takvo da se od života očekuje više i teži ka većim mogućnostima.
svako vreme nosi svoje breme
Period 2010-2020 pricamo

@Nnn062 ja sam 2008-2012. ok razumem, drugacija su ocekvianja. velika je razlika koja su nasa ocekivanja bila kada smo mi poceli da radimo, kada uporedim sa danasnjim klincima sa faxa, bash je diff. ovi klinci u proseku vise grabe za sebe i trazu bolji priliku, a mi smo vise bili u fazonu, trudicemo se sto vise pa ce neko valjda da prepozna

ali opet, moj bias je sto sam ja dolazio iz provincije da studiram u bgu. moj brat koji je studirao kuci je imao totalno drugo iskustvo
keva svaki dan corbasto, uvece u dgra i to... sada kada razmislim sunce mu poljubim...

A ako ti misliš da te na Zapadu tretiraju kao ravnopravnog sebi, grdno se varaš. Nikad nisi niti ćeš biti jednak. Ko to shvati lakše je. Ja sam kao što sam i rekao Srbin s dva državljanstva. Nema nikakve ni tajne ni laži. I koristim prednosti oba sistema. Kad mogu multinacionalne korporacije onda mogu i ja barem ono što je do mene.
Džo, ovo nije tačno, a često čujem kao neki aksiom.
To kažem na mom ličnom primeru, gde nikada nisam ni osetio naznake da sam drugačije tretiran.
Ne kažem da je svuda tako, možda imam sreće jer je Brisel jedan lonac svih mogućih nacionalnosti.
Ima i do toga koliko se uklopiš, šta radiš, znaš li jezik. Naravno, uvek ima ljudi koji ne vole strance, ali imaš i u Bgu ljude koji ne vole doðoše iz Male Krsne.

Što se tiče troška za studenta, mnogo se izmišljate 😀
U moje vreme je bila menza, ako kupiš jedan obrok dnevno van iste, puna kapa. Pare štekaš za pivo, cigare, kako ko, ali generalno ti malo za sriću triba.

Pre 10 godina je bilo soba (krš) za 50e u Kumodražu, 100e malo komfornijih, a stanova od 150e pa na gore za studente. Bilo je i većih za 300-400 i tu je živelo oko 3 cimera.
Prodavala su se i mesta u domu naravno, i kartice za menzu. Menza je u to vreme bila ubedljivo najveća ušteda jer se moglo jesti super obrok za male pare (72 din u to vreme).

@Nnn062 - to se zove odricanje radi viših ciljeva. Uvek je bilo i ovoga i onoga, i studenata koji su BMW-om dolazili na faks (možda iz njihovog ugla je ovakav život nezamisliv), ali i onih koji nisu mogli da priušte razne stvari koje sad kao zaposleni imaju

Iz mog ugla nezadovoljni su uglavnom Beogradjani koji ocekuju veci standard zivota dok studiraju.

Ljudi van BGa su skroz navikli na osnovno, devojka mi je tek pre koju godinu zavrsila faks i ona isto mi je pricala kako je jedan od osnovnih stvari njoj bilo guarana da se uvece spremaju ispiti i nudle za veceru u domu :)

Niko ko je dosao van BGa nisam cuo da se zali ili pada u depresiju jer zive kao "siromasni" studenti, a i to je delimicno bio i car naseg studiranja znao si da si student bez para i velika vecina oko tebe je bila u istom drustvenom / finansijskom stanju.

E sad ko se navikne na konja pa predje na magarca, on mozda i padne u depresiju.

samo hoću da kažem da lično ne podržavam stav "u redu je u studentskim danima živeti kao sirotinja". ali nismo mi krivi za to, kriv je sistem i ova država koja odvajkada omladini kreše krila a da nisu ni poleteli

pa tebra, niko to ne podrzava
da se osvrnemo na mudrost

"Bolje živjeti sto godina kao milijunaš, nego sedam dana u bijedi"

nego ono jbg, snalazis se. ja se secam iz tog perioda, kao ideja da imam svoj stan, to mi je delovalo ne nemoguce, nego u fazonu da se uopste ne nadam. pa 10 godine kasnije evo nekako me di izvinies usra

Sirotinja je relativan pojam, mozda nekome ko je navikao na neki luksuz taj nacin zivota izgleda kao sirotinja.

Iz mog ugla, imao si krov nad glavom, hranu i mogucnost skolovanja bez duznickog ropstva. To sto ne ides po restoranima ne znaci da ti je los kvalitet zivota, mene je kuci ipak cekala vecera spremljena od keve i cista posteljina.
Imalo se da odes na pivo sa ekipom, mozda poneku zurku sa vremena na vreme, nije se islo na letovanja i nisu se kupovali novi telefoni od po par stotina eur ali realno nije to potreba svakako.

Ja ne znam kako drugi ljudi poimaju studentski zivot, ali meni je to bilo normalno skroz, za nesto vise ipak je trebalo raditi pa zaraditi.
No ne bih vise u off topic :)

Mladi danas su navikli na sve i odmah i onda se cudimo sto nisu preduzimljivi i padaju u depresiju ako ne mogu da kupe stan u krugu dvojke. Mora se prikazati instagram lajfstajl i dok studiras, da neko slucajno ne pomisli da si sirotinja. Bolje da ne znaju ni kakva je ponuda posla i plata bila tipa 2008-2015te skocili bi u Savu.

generacijske razlike menjaju svest ljudima. mi ne možemo da zamislimo da živimo kao što su naši roditelji, naša deca ne mogu da zamisle da žive kao što smo mi. našim genracijama je možda bilo u redu da se ne ode na more, na žurku, da se ne sedne u restoran itd jer se sve to smatralo za luksuz. generacija koja ide posle nas ne verujem da se lako miri sa odsustvom takvih stvari. oni žive u vreme kad se takve stvari podrazumevaju. a sve dok studiraju, verujem da su roditelji tu da im obezbeđuju sve to. kad se završi taj fakultet, posao, džungla pa snalaženje.

generacijske razlike menjaju svest ljudima. mi ne možemo da zamislimo da živimo kao što su naši roditelji, naša deca ne mogu da zamisle da žive kao što smo mi. našim genracijama je možda bilo u redu da se ne ode na more, na žurku, da se ne sedne u restoran itd jer se sve to smatralo za luksuz. generacija koja ide posle nas ne verujem da se lako miri sa odsustvom takvih stvari. oni žive u vreme kad se takve stvari podrazumevaju. a sve dok studiraju, verujem da su roditelji tu da im obezbeđuju sve to. kad se završi taj fakultet, posao, džungla pa snalaženje.
Nije da se ne slazem ali kako ocekujes da se taj student, koji je navikao na luksuz dok studira, snadje posle u "dzungli". Pa pada u depresiju prvi mesec ako ne zaradi 5k da ima i za more i za dolce gabanu, i za devojku u restoran svako vece... Ja sam vise misljenja da deci treba obezbediti da ne gladuju, podrzavati ih i uciti ih da budu samostalni i ljudi pa posle ako zarade da mogu da pijuckaju mai tai na maldivima super, a ne da dok studira mora da zivi instagram lajfstajl. Mislim ko ima para za bacanje zasto da ne ali nije da je sad neko pravilo.. Gde ima tu se i prosipa. Mozda tako razmisljam jer nisam milioner i ne zivim instagram zivot.

Obezbedis detetu sve sto drustvo koje se klanja novcu i konzumerizmu smatra da je podrazumevano pa se onda pitamo zasto su deca razmazena i padaju u depresiju ako nemaju za StarBucks :D

Dolazimo do toga da ce onda kroz koju generaciju biti podrazumevano da ti dete student zivi u garsonjeri koju si kupio, pa nece valjda da cimerise ili zivi u tudjem stanu?
Znaci cene nekretnina only go up.

Imao sam i taj primer gde je drugarici otac kupio stan garniseru dok je studirala jer mu se nisu svidele supe koje traze stanodavci i po kojim cenama. Ko ima, ne branim. Sad razmisljam jbt ako imas dete, a nisi milioner da mu obezbedis stan, more, dolce gabanu, restoran... pa bolje da se bacis u Savu jer si ti tu da obezbedis detetu sve to dok studira. Nece valjda da jede u menzi i zivi u domu.

ako je stav takav da su obezbeđivanje letovanja za dete, nekada hrane u restoranu i mogućnost da ode na žurku luksuz...onda se stvarno zadovoljavamo malim stvarima na max.

Ok je da studenti rade ako hoce da priušte stvari koje roditelji ne mogu, bila to letovanja, D&G, C&K ili koja već moda.
Ali ako neko ko je već mlad i razuman čovek očekuje od roditelja da podržavaju očekivani lifestyle, a zna da jedva plaćaju školovanje, tome nisu sve na broju.

ako je stav takav da su obezbeđivanje letovanja za dete, nekada hrane u restoranu i mogućnost da ode na žurku luksuz...onda se stvarno zadovoljavamo malim stvarima na max.
Sreca je u malim stvarima. Sto pre naucis to bolje. Nekome su i danas te stvari luksuz, a kamoli nekom studentu koji ocekuje da mu mama i tata placaju sve sto pozeli.

Elektro, ali sam se u nekom momentu prebacio u IT, iako nisam bas to konkretno diplomirao. Dobro su prosli i ovi sto su ostali da budu elektro inzenjeri, niko mi se ne zali.

Mislim da skoro svaki fakultet moze da ti donese para ako si zainteresovan i ako cesto menjas poslove. Recimo imas diplomirane ekonomiste koji rade u knjigovodstvenim agencijama za 50k dan i noc, ali zato kad napreduju i promene par firmi mogu da cepaju i 2-3k lagano.
Ovde ti je opportunity cost izuzetno visok, isto to si mogao da postignes sa nekim kursom, i radom u IT-u, umesto gubitka 5 godina na ETF-u i mlacenja sa teskim ispitima koji u IT-u ne znace nista.
Ovo se odnosi na period 2012-2022.
Znaci nisi bio bas efikasan, ako samo tako gledas stvari :)

Mi imamo generacije 2015-2025 koja ne znaju za krizu i platu od 250-300e. A i ovi matoriji su zaboravili. Što bliže 2025 to su bahatije generacije...... tako da.....zreli smo za stiskac uskoro. Čisto da bogati po x-ti put pokupe kajmak.

Ovde ti je opportunity cost izuzetno visok, isto to si mogao da postignes sa nekim kursom, i radom u IT-u, umesto gubitka 5 godina na ETF-u i mlacenja sa teskim ispitima koji u IT-u ne znace nista.
Ovo se odnosi na period 2012-2022.
Znaci nisi bio bas efikasan, ako samo tako gledas stvari :)
Diploma ETF-a je itekako nosila (a i dalje nosi) tezinu kada ti stigne 200 CV-eva da odaberes juniora.
Nema niko vremena da ih sve zove i intervjuise sigurno.

A i dosta se kritickog razmisljanja razvijalo tu + dobre osnove programiranja, ne bih rekao da je bas sve to gubitak, dobar deo jeste odvojen od potreba indrustrije ali ima tu i do razvijanja drugih stvari (radne navike, potreba da se nesto izgura do kraja kao projekat, konzistentnost u radu)

Ma kad si student nikad ti nije dovoljno para, ali ti ujedno i malo treba da se dobro provedeš.

Život u iznajmljenim stanovima je uvek bio skup, ali se ja sećam pre jedno 10-15 god si ipak mogao da nađeš i jeftinije stanove u širem centru, sad je to nemoguća misija.

Diploma ETF-a je itekako nosila (a i dalje nosi) tezinu kada ti stigne 200 CV-eva da odaberes juniora.
Nema niko vremena da ih sve zove i intervjuise sigurno.

A i dosta se kritickog razmisljanja razvijalo tu + dobre osnove programiranja, ne bih rekao da je bas sve to gubitak, dobar deo jeste odvojen od potreba indrustrije ali ima tu i do razvijanja drugih stvari (radne navike, potreba da se nesto izgura do kraja kao projekat, konzistentnost u radu)
U vremenu koje sam naveo 2012-2022, stvarno nije znacila, potpuno isto su se tretirali oni koju su zavrsili ETF, FON ili neki privatni "faks".
Jer je potraznja bila ogromna, i poslodavci nisu mogli da biraju.
Danas, kao i pre 2012 je potpuno druga prica, mogu da traze ETF i jos da im pevas na uvce :)
Edit: ovo se ne odnosi na MS i mozda jos par firmi, oni su kao ime, pa su mogli da izvoljevaju.

Imao sam i taj primer gde je drugarici otac kupio stan garniseru dok je studirala jer mu se nisu svidele supe koje traze stanodavci i po kojim cenama. Ko ima, ne branim. Sad razmisljam jbt ako imas dete, a nisi milioner da mu obezbedis stan, more, dolce gabanu, restoran... pa bolje da se bacis u Savu jer si ti tu da obezbedis detetu sve to dok studira. Nece valjda da jede u menzi i zivi u domu.
Menza je nešto najbolje što studiranje u BGu ima da ponudi. Vrhunska klopa i 2 TOPLA obroka a nekada i 3 (čak nekad i doručak bude topli - jaja ili burek ili šta već). To realni da budemo nemamo ni kući! Meni je hrana stvarno bila vrhunska u menzi i ne mogu da se požalim, a sada pre 3 godine doduše kad sam otišao s mojom decom da jedemo u menzi (na ekonomski bon) da im pokažemo menzu, mogu samo da kažem da je klopa vrhunska. Svuda u svakom jelu meso (ne sojine pljeskavice), uvek ili voće ili desert. Da budem iskren posle 5.oktobra 2000 poboljšala se menza značajno i onda ali je sada stvarno dobra. Barem iz mog iskustva pre 3 godine u Studenjaku. Čak je bolje jesti i sa ekonomskim bonovima nego se hraniti po pekarama i sličnim filijalama brze hrane. I zdravije i jeftinije.

Vrh