Šta je novo?

Cene nekretnina

Dok mi je jedna od bivših devojaka studirala i tražila smeštaj da bude podstanarka, vlasnica(neka baka) joj je pored svih pravila rekla kako ne može da joj dolazi dečko(ja).
Pitala jel ima dečka i nakon iskrenog odgovora je usledio taj zahtev.
Inače neki podstanari neće samohrane majke sa decom, a i samu pomisao na decu pored ostalih stvari i zbog toga što njih ne može tek tako da se izbaci iz stana.
Delom zbog toga neće ni porodicu jer nakon mogućeg razvoda može uslediti da ostane samohrana majka sa detetom.
Sa pravom su podstanari kivni, pogotovo ako su imali iskustva sa takvim vlasnicima.
Ne razlikuju se ni neke firme po tom pitanju, jer kada se obavlja razgovor prilikom zapošljavanja mladje devojke, pogotovo one koje imaju partnera imaju minus kod poslodavca prilikom zapošljavanja, jer se razmišlja već o porodiljskom itd...

"Podaci su sledeći: U prvih dva dana do 15 sati već 1.167 prijavljenih mladih ljudi koji su tražili subvencionisane kredite.
Zanimljivo je da je proporcionalno broju stanovnika najviše traženo za područje Novog Sada, zatim Beograda pa svih ostalih lokalnih samouprava u našoj zemlji. "

Obrni okreni pasce rente jer od ovih 1200 ljudi sigurno je pola ili 2/3 podstanara :)

Koliko smo u kanalu jer nemamo podatke kao ameri sto imaju

ja nisam ni znao da to odredjene "gazde" forsiraju
ali kako su mi rekli dva razloga

da ne razmisljaju da li ce da smetaju komsijama
da im dece ne razje*******u namestaj

sada koliko je to realno neam pojma
Znajuci sta sam ja radio mojima u kuci, imam par razloga koje bih mogao navesti 😂

Medjutim opet, ako su normalni roditelji oni ce svakako sanirati stetu i znati da umire dete a komsije za malu decu imaju strpljenja uglavnom, tako da to kao stanodavcu ne bi trebalo da bude veliki faktor.

Ja znam da sam vise puta kukao zbog komsija iznad, ali ja popizdim tek kad buka koju prave traje vise od 3h i to da je bas velika, i jednostavno zivci se istanje.

Sve polazi od odraslih ljudi na kraju dana, ne treba mesati decu u to.

Kad sam tražio stan pre nego što se supruga porodila sa prvim detetom sam imao veoma "zanimljive" razgovore, tipa :
Agent: Ko bi živeo u stanu?
Ja: Supruga, ja i...pa, supruga je trudna, tako da verovatno i buduće dete.
A: Uf, izvinite, gazda je rekao da ne primamo ljude sa malom decom.
Ja: Nema frke, bebe su svakako mala čudovišta, bljucaju gde stignu, grebu noktićima, ma haooos prave.
A: Jeste, nezgodne su bebe.
Ja: Da, Nezgodni su i ljudi, ruka mu se osušila dabogda.
A: Molim?
Ja: Sve najbolje gospođo!
Problem nije ni buka, ni čudovišta već zakon da se porodica s decom ne sme izbaciti na ulicu. E zbog toga niko neće malu decu. Jer i da ne plaća 5 meseci i da ih izbaciš napolje fizički došlo bi 10 novinara i proglasili bi te ludim, pohlepnim i ne znam šta. Naravno važno je kod iznajmljivanja da se obavi intervju kome izdaješ i ni to nije garancija ali...
Ja lično sam izdavao porodicama i to uvek s malim bebama ali uslov je bio da su expati (ne EU državljani, a pogotovo ne NL državljani). Samim tim ako izgubi posao onda će ga država izbaciti.
Nema garancija, ali treba otvoriti četvero očiju.

Baš mi rođak gleda da kupi stan preko kredita za mlade. Kaže da nema ništa u tom rangu, a da nije Borča ili Mirijevo. Njemu se ne ide tamo. Kaže da su cene otišle u nebesa i da sada i u nekim udaljenim mestima u BG-u nema ništa ispod 2.000 evra. Ova mera je dodatno povećala cene malih stanova i otežala kupovinu mladima u ovoj nesrećnoj zemlji.
Što ne Borča? Neka pogleda planske delove Borče, npr centar 3,4 ili 5. I jedna moja poznanica je tako pricala dok nije dosla i videla planske delove, pa je tu kupila. Samo kazem.

U principu ništa. Ono što sam upozoravao da će nam se obiti o glavu. Pogubna ekonomska politika države poslednjih 5 godina gde je sve podređeno kvadratima dovelo je do toga da smo nekonkurentni. Ljudi koji su nekada radili za minimalac a imaju već nešto u svom vlasništvu sada ne mogu da prežive sa minimalcem i pritiskaju kompanije da povećaju zaradu. Kompanijama se to ne isplati i polako će menjati zaposlene ljudima iz uvoza jer "neće niko da radi". Naši ljudi će zatvarati poslove i ići u inostranstvo gde su troškovi života isti a plate veće. Nekretnine neće da prodaju u Srbiji. Svake godine 40-60k stranaca ce napraviti pritisak na rentu (minimalnu doduše) i niske zarade. I tako se dalje urušavamo kao zemlja uz zamenu stanovništva. Ali hej, imamo od rente 300-400e. Dobra kompenzacija za uništenu zemlju. Makar ce kvadrati ostati skupi.

Intervju bez početka i kraja. Nabacuje podatke a ni jedan da izanalizira. Šta nju briga koliko je prazno ili nije prazno stanova? Ako neko plaća sve režije i poreze na taj stan taj stan je PUN i tačka. Ako se njemu isplati da ga drži zaključanog 364 dana i da prespava samo jednom onda on zna koja mu je računica.
Ista zamena teza kao sad s autima i štednjom u EU. Da li ste isto znali i da vaš auto koji čak i koristite svaki dan 80-90% vremena je neiskorišćen i ne vozi se? I sad po EU birokratama to ne valja i bačene su pare i treba da nisi više vlasnik vozila već da samo koristiš taxi jer oni jedini imaju 100% iskorišćenje!? Totalna ludost.
Isto i sa štednjom - sada su videli da ljudi imaju puno na računima a da nisu pare ni na štednji (oročenoj) niti su uložene u akcije/fondove ili šta god već, nego samo tako stoje/leže... Pa sad razmišljaju kako da se te pare "uzmu" i da se iskoriste za ovaj oružani fond?!
Nisam pristalica ni samo slobodnog tržišta ali mi smo svetlosnim godinama daleko od bilo kakve krize stanovanja (izuzev kruga dvojke)! Ko god se mrdne samo 20km dalje od centra BG može da BIRA bukvalno šta god hoće - stan, kuću, salaš, hacijendu... Apsolutno sve! I to za mnogo manje para nego u krugu dvojke.
A evo koliko vidim i po postovima i rentovi polako padaju tako da... A niti je država intervenisala, niti su Marsovci napravili nova naselja niti su se Rusi odselili, sve je isto a nekom magijom kirije počele da padaju...

Evo sad je intervenisala ovim kreditima. Ima da porastu cene kvadrata a da padnu rente. Superhik država za investitore.

statsticki_prilog_3.png

Intervju bez početka i kraja. Nabacuje podatke a ni jedan da izanalizira. Šta nju briga koliko je prazno ili nije prazno stanova? Ako neko plaća sve režije i poreze na taj stan taj stan je PUN i tačka. Ako se njemu isplati da ga drži zaključanog 364 dana i da prespava samo jednom onda on zna koja mu je računica.
Ista zamena teza kao sad s autima i štednjom u EU. Da li ste isto znali i da vaš auto koji čak i koristite svaki dan 80-90% vremena je neiskorišćen i ne vozi se? I sad po EU birokratama to ne valja i bačene su pare i treba da nisi više vlasnik vozila već da samo koristiš taxi jer oni jedini imaju 100% iskorišćenje!? Totalna ludost.
Isto i sa štednjom - sada su videli da ljudi imaju puno na računima a da nisu pare ni na štednji (oročenoj) niti su uložene u akcije/fondove ili šta god već, nego samo tako stoje/leže... Pa sad razmišljaju kako da se te pare "uzmu" i da se iskoriste za ovaj oružani fond?!
Nisam pristalica ni samo slobodnog tržišta ali mi smo svetlosnim godinama daleko od bilo kakve krize stanovanja (izuzev kruga dvojke)! Ko god se mrdne samo 20km dalje od centra BG može da BIRA bukvalno šta god hoće - stan, kuću, salaš, hacijendu... Apsolutno sve! I to za mnogo manje para nego u krugu dvojke.
A evo koliko vidim i po postovima i rentovi polako padaju tako da... A niti je država intervenisala, niti su Marsovci napravili nova naselja niti su se Rusi odselili, sve je isto a nekom magijom kirije počele da padaju...
Čekaj bre brate, jel ovo sve od tvog života?
Što se toliko tangiraš?

A cekaj Dzo, zar onda ne bi trebalo ukinuti i 'Poseban porez na neobrađeno obradivo poljoprivredno zemljište'? Ako neko placa porez na imovinu, sta je drzavu briga da li je njiva obradjena ili neobradjena?

Znaci kad drzva ulaze samo u jedan grad (a ulaze novac svih nas) i time utice na to da se neko bogati samo zato sto zivi u tom gradu, tad je u redu da se drzava mesa jer neko u tome vidi interes. A kad drzava treba da porezima recimo utice na sprecavanje gomilanja stanova i samim tim povoljnije cene stanova (sto nasa drzava ne radi), onda to nije u redu, jer sta drzava ima da se mesa?

Dok god drzva uzima 40% bruto zarada i 20% PDV-a + akcize i carine ne mozemo pricati o slobodnom trzistu i nemesanju drzave. Ako se drzava mesa u trziste time sto dize cene nekretnina, onda ima smisla i da oporezuje prazne i dodatne nekretnine kako bi "ispravila" svoju gresku. Cilj tog oporezivanja nije da se uzmu pare (kod nas ipak jeste), nego da se omoguci da veci broj ljudi moze da ima svoj krov nad glavom.

Imamo srecu sto niko ne moze da gomila vazduh i da nam prodaje, inace bi bila prica "sta drzavu briga koliko ljudi ima neiskosircen vazduh (dok neko drugi nema sta da dise)".

Znaci kad drzva ulaze samo u jedan grad (a ulaze novac svih nas) i time utice na to da se neko bogati samo zato sto zivi u tom gradu, tad je u redu da se drzava mesa jer neko u tome vidi interes. A kad drzava treba da porezima recimo utice na sprecavanje gomilanja stanova i samim tim povoljnije cene stanova (sto nasa drzava ne radi), onda to nije u redu, jer sta drzava ima da se mesa?

Samo kupi stan 20km od grada bro, rešen problem.

Ja bih prvo uveo porez na nepročitane knjige na policama srpskih domaćinstava.
I porez na 27 otvorenih tabova koji ti stoje nepročitani. Svaki tab stariji od 5 dana automatski se oporezuje kao "digitalni horderaj"
IT svetu bi uveo jak porez na VS Code ekstenzije koje nikad u životu nisu koristili.
Ma na sve bi narokao neke poreze, tarife, samo da se roka!

I porez na 27 otvorenih tabova koji ti stoje nepročitani. Svaki tab stariji od 5 dana automatski se oporezuje kao "digitalni horderaj"
IT svetu bi uveo jak porez na VS Code ekstenzije koje nikad u životu nisu koristili.
Ja sam prvi protiv toga da se placa porez kojim se finansiraju "ćaci". Ali normalna država bi pored ekonomske trebalo da ima i socijalnu funkciju, a porezi ne služe samo za punjenje budžeta nego i kao mera stimulacije ili destimulacije nekih aktivnosti. To sto je kod nas mnogo toga izvrnuto naopako to je druga priča.

Nemoj da nam ironijom ubijas poentu :LOL: vrlo je jasno na sta ciljamo. Ako je moja familija mogla da daje neke njive u budzasto zakup, samo da bi bile obradjivane, zasto ne bi neko sa 5 stanova bio stimulisan a uradi isto. Kola, vs code extenzni i ostalo nisu uporedivi ni sa cim gore navedenim...

Ma šalim se malo, ja da znam na šta bi trebalo porez da se uvodi ne bi bio forumaš, nego državni činovnik u lokalnoj poreskoj administraciji.
Išao bi na posao u cik zore noseći ponosno svoj šinjel, i zahtevao bi da me svi oslovljavaju po prezimenu.

Vrh