Šta je novo?

Cene nekretnina

Kako u deblom plusu kada je medijalna plata 650 eur, odakle ostane za posete ugostiteljskim objektima, osim za kafu u lokalnom kaficu sto izadje 250-300 dinara. Ti sto prave velike cehove po kafanama i ostavlaju masne baksise su manje od 1% populacije. Velika je kriza u ugostiteljskom sekotru, skoro na nivou perioda lock-downa od pre 5 godina. Ljudi su se masovno preorjentisali na cirkanje u kucnom ambijentu.
Ako je tako vidi se da postajemo Evropa! Restorani nikad. Taxi nikad. I samo pričaš da si busy i da je kriza i skupo :))) tipično zapadnjački.

Malo o dinaru, kroz vreme, na osnovu rasta cena na malo... 1 din 2000. = 15 din danas

1742586272588.png

Mene zabrinjava broj ljudi sa kojima razgovaram koji ne shvataju da što duže ova nestabilnost bude trajala, to će ekonomija biti u težem stanju.

Oni kao da misle da to njih neće pogoditi, nego će samo manje da zarade "tamo neki vlasnici firmi".

Na sve to početak ekonomskog rata SAD protiv ostalih.

(Ja razumem da je ljudima dosta svega i da žele da Vučić ode, ali ako ode silom, a ne tako što će da izgubi izbore, to će biti katastrofa i zakon rulje. Pri tome mi je jasno da studenti ne traže da Vučić ode, ali to je očekivanje velikog broja ljudi.

Podsetiću da je Sloba bio daleko gori i mnogo teže se živelo, ali je ipak izgubio izbore, pa je oteran jer nije hteo da preda vlast. Razlika između toga i revolucije je ogromna. Civilizacijska.)

Ako se ovo nastavi unedogled, zaista se može desiti da dođe do nominalnog pojeftinjenja nekretnina, ali da one postanu još nedostupnije za prosečnog čoveka.

P.S. Neka administrator briše deo u zagradi ako misli da je off. Ali silne me brige more zbog ove situacije. Zato napisah to.
Kratkoročno da. Ako bi ikad dobili ljude koji zaslužuju da budu na vlasti što znači najbolje od svih nas, onda bi ovo bio samo mali štuc što se tiče ekonomije.
Ova situacija nece uticati na izvoz IT-a, izvoz proizvoda iz fabrika, izvoz autorskih prava, sirovina, žitarica, hrane itd.
Samo će osetiti turizam plus, ako se zaista nešto promeni i bar smanji nivo lopovluka, smanjiće se zaduživanje a imati isti rezultati.

Tesko je biti podstanar i raditi za kiriju, ali je jos teze ziveti od izdavanja stanova, muka stanodavaca je pregolema.

Poslednja izmena:
Kad vidim lice ovog mučenika shvatim da živim kao car. Odmah prestanem da mislim i o selidbi, i o nekretninama, i o situaciji u zemlji - svet mi naprosto u trenutku postane jedna neizrecivo sretna, široka livada po kojoj svi lebdimo laki kao zrna zlatne prašine i kikoćemo se kao deca.

Pustim ponekad ovog lika dok uspavljujem dete u kenguru, onda krenem da se valjam od smeha i dete se probudi besno. Onda me žena kudi, pita me što se probudila tako brzo. A ja joj kažem da se neka omladina drala pumpaj, i eto...
Ali nikad ne naučim lekciju. Mučim se isto k'o i on.

Mogu da se nadju, samo ne na Vracaru
Sportski pozdrav
Pa brate nisam ni pominjao Vračar. Tamo te 40m2 (ako uzmemo da je to minimalna humana kvadratura za jednog čoveka) košta 200.000 EUR.
Ovde se govori o stanu od 100.000 EUR sto znaci da kvadrat mora da ga izađe 2.270€+pdv. I ovo važi pod uslovom da uspe da nađe stan od 40m2 sto je u danasnje vreme prava retkost jer se prodavcima ne isplati da prave takve stanove kad istu tu strukturu mogu da skockaju na 50m2 i uzmu više para za istu stvar.
Slozicemo se nadam svi ovde da tako nešto na teritoriji grada beograda ne postoji.

Vrh