Šta je novo?

Cene nekretnina

To je tačno, medjutim ima i mnogo ljudi koji to shvataju, pa izmedju kratkoročne-srednjeročne nestabilnosti i dugoročno nepravednog sistema biraju ovo prvo.

Mene zabrinjava broj ljudi sa kojima razgovaram koji ne shvataju da što duže ova nestabilnost bude trajala, to će ekonomija biti u težem stanju.

Oni kao da misle da to njih neće pogoditi, nego će samo manje da zarade "tamo neki vlasnici firmi".

Na sve to početak ekonomskog rata SAD protiv ostalih.

(Ja razumem da je ljudima dosta svega i da žele da Vučić ode, ali ako ode silom, a ne tako što će da izgubi izbore, to će biti katastrofa i zakon rulje. Pri tome mi je jasno da studenti ne traže da Vučić ode, ali to je očekivanje velikog broja ljudi.

Podsetiću da je Sloba bio daleko gori i mnogo teže se živelo, ali je ipak izgubio izbore, pa je oteran jer nije hteo da preda vlast. Razlika između toga i revolucije je ogromna. Civilizacijska.)

Ako se ovo nastavi unedogled, zaista se može desiti da dođe do nominalnog pojeftinjenja nekretnina, ali da one postanu još nedostupnije za prosečnog čoveka.

P.S. Neka administrator briše deo u zagradi ako misli da je off. Ali silne me brige more zbog ove situacije. Zato napisah to.

Pa ništa, ako je tako daj da se povučemo. Da suspendujemo Ustav i zakone i da se prepustimo volji jednog čoveka ne bi li imali veći privredni rast.

Šta će posle toga ostati od države i naroda to je manje bitno, bitno je da ostvarimo zacrtanih 4% rasta u ovoj godini.

Mene zabrinjava broj ljudi sa kojima razgovaram koji ne shvataju da što duže ova nestabilnost bude trajala, to će ekonomija biti u težem stanju.
Ocigledno ljudima nije dobro. Dzaba stabilnost kad ne mogu ni kiriju da plate, nejednakost ogromna, stan ce kupiti na kukovo leto. I jos ih svakog dana gaslajtuju da im je dobro. Sto bi rekao Bukovski, stabilnost imas i u zatrvoru, svaki dan siguran obrok, nista racuni, nista stres...

Ne verujem da je Boza implicirao da je bolje da SNS ostane na vlasti zarad ekonomskog rasta i stabilokratije, vec da dosta ljudi nema u vidu da ce kada SNS padne i u narednom kratkorocnom periodu biti tezi period ekonomski.
Sa druge strane bolje je i pretrpeti 2 losije godine tranzicije radi boljeg dugorocnog zdravlja nacije i slobode ljudi nego po cenu ekonomskog rasta i stabilokratije tonuti dublje u autokratiju.

Izvinjavam se za off topic :)

Ja sam razumeo da Boži smeta ova nestabilnost i protesti jer otežavaju ekonomsku situaciju.

Ja sam razumeo da Boži smeta ova nestabilnost i protesti jer otežavaju ekonomsku situaciju.
Istina, al ne bi bilo protesta da situacija nije vec slozena. To sto mi zivimo u bublu i mislimo da su jedini tipovi ljudi u Srbiji - programer, Rus, investitor i gastarbajter... to je nas problem. Ako izadje 500k na ulice, nesto ozbiljno nije u redu. 13k gdp, 3000 kvadrat, 800 eur plata, 500 evra jednosoban stan, 200 din jogurt...

Ja mislim da Vučić može jako dugo da izdrži.

A deluje mi da protesti nemaju jasnu izlaznu strategiju i da su se ljudi predali svojim emocijama i željama.

Jednako je važno ko će zameniti Vučića, a očekivanja da posle Vučića dolazi pravedno društo i nekorumpirana vlast su infantilni. Pogotovo što ne znamo ko će ga zameniti.

Čak i da dođe nego pošten, može biti nesposoban.

Neću više u offtopic.

Boža je u fazonu: daj da napišem šta ja imam po pitanju najaktuelnijeg problema ikada, gde se svačija mišljenja lome na drugu stranu, ali nemojte da mi odgovarate, da ne idemo u off topic :D :D :D

A deluje mi da protesti nemaju jasnu izlaznu strategiju i da su se ljudi predali svojim emocijama i željama.

Jednako je važno ko će zameniti Vučića, a očekivanja da posle Vučića dolazi pravedno društo i nekorumpirana vlast su infantilni. Pogotovo što ne znamo ko će ga zameniti.

Neću više u offtopic.
Infantilno je misliti da prosecni ljudi bas razmisljaju tako povrsno. Nemojte pocenjivati prosecnog coveka. Nije se ovde jednom menjala vlast pa da ljudi ocekuju da cemo biti Svajcarska. Ja samo kazem da je ljudima mnogo teze nego sto prosecan beobildovac/beobilder :cool: moze da zamisli. Ne diraj nista, moze biti jos gore. Nemoj da vam dodje neki posten, a nesposoban :D

Neću više u offtopic.
Da, šta će biti sa Kosovom? Kosovo poklonio. Šta će biti sa RS-om? Ništa, kao i do sada deo BIH. Srbija je toliko propala da nema šta da izgubi. Vučić vas ubeđuje da imamo nešto i da to treba da čuvamo. Nemamo ništa, nemamo šta da izgubimo. Zaslužio si 500 evra.

Šta će biti? Deliće ordenje naopako? Loše će okačiti značku nekome?
Dođe neko koga ubete da je dinar prejak i da treba da ga devalviramo 20%.

Onda imamo inflaciju, pad kupovne moći i opštu kuknjavu. I ovi što sad jedva žive od 70.000 počnu još jadnije da žive ili konačno odu odavde. Ako u opštoj situaciju u svetu bude moglo da se ode na neko bajno mesto.

Neću više u offtopic.

U engleskom postoji izraz "ne stavljaj kola ispred konja". Ne možemo govoriti o ekonomiji u situaciji kad ne postoji elementarno poverenje u institucionalni okvir države. Kad se vrati poverenje u državu i rad institucija, tek tad možemo da se bavimo BDP-om i rastom.

Da, šta će biti sa Kosovom? Kosovo poklonio. Šta će biti sa RS-om? Ništa, kao i do sada deo BIH. Srbija je toliko propala da nema šta da izgubi. Vučić vas ubeđuje da imamo nešto i da to treba da čuvamo. Nemamo ništa, nemamo šta da izgubimo. Zaslužio si 500 evra.
Eh, sad za ovo zaslužio si 500 evra stvarno nije u redu.

Ja Vučića ne volim od devedesetih, bio sam na demonstracijama još tada i petog oktobra sam bio ispred skupštine i rts-a, da rušim Slobu i vladu u kojoj je bio Vučić. Tako da sam veteran u borbi protiv Vučića i dovoljno imam životnog iskustva da znam da uvek ima nešto da se izgubi i da ljudi neke stvari uzimaju zdravo za gotovo.

Otišli Sloba i Vučić, došla nova- objektivno bolja vlast- ali kad ono, vratiše se Vučić i Dačić- mali Sloba? Pa, kako to? Kako onda nismo dobili pravednnu i nepotkupljivu vlast?

Tada smo bar znali ko je alternativa Slobi sa ljudima koji su rizikovali živote, robiju, imovinu a sad imamo neke anonimuse iz Plenuma. Masa dobija direktive kao kod boljševika, a ti Plenumi nigde ne mogu da se vide- kako se donose odluke i slično. Ako ja razmišljam kao penzioner vi razmišljate kao balava dečurlija.

Za Kosovo i RS se mi najmanje pitamo. Svaka vlast od petog oktobra naovamo ima vruć krompir. Sudbina Kosova ima više veze sa planovima velikih sila nego sa bilo kojom našom vladom.

I u Rusiji su znali da komunizam ne valja, srušili su ga- podržavam uvek- ali izlazna strategija im je bila katastrofa. Država im je završila u rukama nekoliko oligarha.

U Britaniji devedesetih su jedva dočekali Tonija Blera za premijera a sada ga gledaju kao ratnog zločinca i otvarača vrata za masovnu imigraciju.

Da ne spominjem ove slučajeve u Trećem svetu kad ode neomiljeni diktator pa dobiju genocide i građanske ratove.

Moja mana je izgleda da ne volim da srljam za svojim željama i ne donosim odluke na bazi praznih nadanja, već hoću da znam u šta se upuštam.

U engleskom postoji izraz "ne stavljaj kola ispred konja". Ne možemo govoriti o ekonomiji u situaciji kad ne postoji elementarno poverenje u institucionalni okvir države. Kad se vrati poverenje u državu i rad institucija, tek tad možemo da se bavimo BDP-om i rastom.
Ekonomija uvek postoji. i u ratu i pod okupacijom- uvek. To nije neka apstraktna stvar. To je aktivnost od koje ljudi žive.

Neko ko ima kredit a smanjuje mu se promet- koliko će da izdrži pre nego što počne da smanjuje plate, otpušta, bankrotira?

Šta će da donese kući?

Eh, sad za ovo zaslužio si 500 evra stvarno nije u redu.

Ja Vučića ne volim od devedesetih, bio sam na demonstracijama još tada i petog oktobra sam bio ispred skupštine i rts-a, da rušim Slobu i vladu u kojoj je bio Vučić. Tako da sam veteran u borbi protiv Vučića i dovoljno imam životnog iskustva da znam da uvek ima nešto da se izgubi i da ljudi neke stvari uzimaju zdravo za gotovo.

Otišli Sloba i Vučić, došla nova- objektivno bolja vlast- ali kad ono, vratiše se Vučić i Dačić- mali Sloba? Pa, kako to? Kako onda nismo dobili pravednnu i nepotkupljivu vlast?

Tada smo bar znali ko je alternativa Slobi sa ljudima koji su rizikovali živote, robiju, imovinu a sad imamo neke anonimuse iz Plenuma. Masa dobija direktive kao kod boljševika, a ti Plenumi nigde ne mogu da se vide- kako se donose odluke i slično. Ako ja razmišljam kao penzioner vi razmišljate kao balava dečurlija.

Za Kosovo i RS se mi najmanje pitamo. Svaka vlast od petog oktobra naovamo ima vruć krompir. Sudbina Kosova ima više veze sa planovima velikih sila nego sa bilo kojom našom vladom.

I u Rusiji su znali da komunizam ne valja, srušili su ga- podržavam uvek- ali izlazna strategija im je bila katastrofa. Država im je završila u rukama nekoliko oligarha.

U Britaniji devedesetih su jedva dočekali Tonija Blera za premijera a sada ga gledaju kao ratnog zločinca i otvarača vrata za masovnu imigraciju.

Da ne spominjem ove slučajeve u Trećem svetu kad ode neomiljeni diktator pa dobiju genocide i građanske ratove.

Moja mana je izgleda da ne volim da srljam za svojim željama i ne donosim odluke na bazi praznih nadanja, već hoću da znam u šta se upuštam.
Ako sam dobro razumeo, treba da ostavimo Vučića? A o čemu da razmišljam? Suština je u promeni političara, treba da se plaše naroda. Vaš post je bez glave i repa, klasična filozofija. Nije dobar Vučić, ali hajde da vidimo šta nam se nudi sa druge strane? Taman da Vučić dođe do 70-te godine pa da vidimo šta dalje? Treba i dalje da vlada lik koji je razorio društvo i doveo do toga da 50% ljudi zabole za državu i dešavanja u njoj? Mladi treba da istraju u svojoj težnji ka boljem sutra.

To su teze kojima se vode glasači SNS-a. Drugo, moje mišljenje je da mladi treba da izaberu sebi budućnost. Opšte je poznato da starije osobe ne vole promene i da su manje sklone revolucijama. Biće da je do godina.

Dođe neko koga ubete da je dinar prejak i da treba da ga devalviramo 20%.

Onda imamo inflaciju, pad kupovne moći i opštu kuknjavu. I ovi što sad jedva žive od 70.000 počnu još jadnije da žive ili konačno odu odavde. Ako u opštoj situaciju u svetu bude moglo da se ode na neko bajno mesto.

Не треба да га убеђују, треба само да не интервенишу овако агресивно (до одређене границе), па да видимо да ли ће да апресира или да депресира. Волео бих да видим податак колико новца годишње оде само на тим разликама, али не могу да пронађем. Огласила се НБС у неком тренутку мислим око 2022. онако прилично неформално и то су биле стотине милиона еур за неколико месеци (тад је било баш екстремно). То би требало бити транспарентније.

Домаћински је да пробаш да испеглаш дефиците платног биланса, а не да ти се цела економија своди да ти севају муда да ли ће бити СДИ, дознака и сл. Уосталом ако се настави ова нестабилност, ако буду желели да наставе овако, мораће више да се задужују, што се буквално и види, без кочница ових пар месеци и изнад свих таргета! Цементираш колонијални статус.

Мислим, ништа ново то није, цела Европа се понаша тако, надајући се да ће прерасти штампање. На крају се увек испостави да је тај маргинални скоку у продуктивности по наштампаној јеидници све мањи и да се плати инфлаторно. Ја сам искрено био позитивно изненађен кад су Немци показали конзервативан став према томе, како и треба по мени! Онда су дошли нови и преко ноћи бам, 800 милијарди. За мене је то дефиниција бољшевичке банде.

Vrh