Šta je novo?

Cene nekretnina

Mene interesuje i šta se smatra za investicionu kupovinu?
Ukoliko kupuješ trenutno nekretninu za decu u budućnosti da li to spada u investiciono?
Možda da se zabrani preprodaja nekretnine na nekoliko godina, stvaraju se sada tu mnoge ideje i šta je najbolje za neko društvo u celini, nije tako jednostavno.
Svakako sam prvi koji razmišljam da većinu nekretnina u budućnosti zamenim sa boljim i na boljim lokacijama kada bi se samo time bavio., a ne prosirivao portfolio sa novim.
Mojih 3 nekretnine i Mićinih 3 nekretnine je kao jedna bolja nekretnina, tako da neko mora ozbiljno da sastavi u budućnosti zakon o progresivnom izdavanju.
Kako je utvrdjeno barem ovde na forumu koliko sam shvatio od par članova da ljudi ne zive od rentanja nekretnina nego im je to zastita od inflacije i kao neka dodatna zarada koju opravdavam zbog dodatne ponude za izdavanjem i da je najgore da stoji prazna nekretnina, bukvalno je najgore da stoji prazna nekretnina.
Progresivno operezivanje ima nekog smisla, ali jednu nekretninu staviš na roditelje, pa na ženu, pa na decu itd...
Upravo u centar...
Ulozio novac u stanove koja ce deci sutra trebati..da li je to mafijanje ili donekle sigurnija buducnost koja ce opet s druge strane omeksati tu decu ...problem je u onome ko gleda a realni niko ne zna sta nosi dan a sta noć.
Radis onako kako ti dođe ili mislis da treba...a sto neko drugi nije u mogucnosti ...a sta da mu radim.

Oni koji kazu da rentijerstvo donosi vrednost kazu da donosi vrednost time sto ti omogucuje da stanujes na nekoj lokaciji i ne razmisljas o kupovini stana, i time se fokusiras na druge stvari u zivotu. Sto je po meni glupost, kao kad bi neko u vreme korone otisao da kupi sve maske u prodaji i posle ih preprodavao po visoj ceni i tvrdio da donosi vrednost time sto omogucuje ljudima da se zastite od korone.
Evo objasni onda idealan scenario, mada odlazimo onda u offtopic.
Niko više ne može da dodje u BG ako nije dobar za budzet i ne dobije studentski dom?
Ukoliko neko dobije lošije ocene onda napušta i dom i vraća se kući, jer nema svoj stan?
Neko sa odličnom idejom ne može da uloži u to i otvori mozda sam firmu jer pre toga mora stan da kupi?
Ili ko Trump da se kaže uslov za dobijanje prava na boravak i ostalih privilegija je da se kupi prvo sopstvena nekretnina od xy eura.
Za monopol se slažem da ne treba da postoji.

Upravo u centar...
Ulozio novac u stanove koja ce deci sutra trebati..da li je to mafijanje ili donekle sigurnija buducnost koja ce opet s druge strane omeksati tu decu ...problem je u onome ko gleda a realni niko ne zna sta nosi dan a sta noć.
Radis onako kako ti dođe ili mislis da treba...a sto neko drugi nije u mogucnosti ...a sta da mu radim.
Pa da, to jeste problem to omekšavanje zbog svega na tacni, ali to je već stvar vaspitanja na vreme i učenja o ulaganjima.
Po meni se od ulaganja u današnje vreme ne može pobeći i to bi trebalo da se uči već u srednjim školama i gimanzijama, ko zna možda i na kraju osnovne, ta neka finansijska pismenost, porezi, ulaganja, osnove ekonomije kao obavezno u celoj državi.
Ulaganje u nekretnine smatram onako prilično sporom i sigurnom investicijom u nemanju boljih ideja, zato toliko ljudi i kupuje nekretnine od viška para.
Postoje i tu razlike, ali generalno je tako.

Objasni tačno gde je doprinos, šta se novo stvara u rentijerstvu. Mislim da je stvarno elementarna stvar u pitanju, ne znam odakle dolazi zbun?
Jel možeš da mi citiraš neki izvor gde se rentijerstvo suzbija i smatra za nešto negativno, u bilo kojoj državi? Mislim da su benefiti mnogostruki, ali ih ne pružam ja kao vlasnik stana koji rentam već reflektuju u ekonomiji obima nekog ko izdaje 500 ili još bolje, 5000 objekata. Tada imaš opsežne usluge, facility management, neprekidna ulaganja u prostor i prateću infrastrukturu itd. Na taj nacin imas komfornije i bezbednije okruzenje, a ne kao kod nas devastirane stanove kojima otpadaju terase, a ti stanovi vrede vise stotina hiljada eur (Blok 30) Takodje, rentijersvo omogućava da i sprovođenje subvencionisanog stanovanja kroz upliv države i razne druge inicijative. Živeo sam prilično dugo u inostranstvu i uvek bio podstanar, nigde nisam stekao utisak da sam zbog toga građanin drugog reda ili da me neko eksplatiše iako sam stanove placao po tržišnim, a ne subvencionisanim cenama. Ipak, tržište rentala je daleko bolje uređeno i moram priznati da je standard života bio viši neko što ja pružam svojim zakupcima u Beogradu, baš iz razloga koje sam gore naveo.

Kad kupuješ za život, nije investicija, osim ako ne planiraš da prodaš i zaradiš na tome da bi kupio drugo.

Investicija može biti samo ako očekuješ da zaradiš neke pare, ako je krov nad glavom, onda ne kapiram zašto ti je bitna cena i da li će mu rasti vrednost.
Ne moras nesto da planiras da prodas, zivot pise romane.

Jel možeš da mi citiraš neki izvor gde se rentijerstvo suzbija i smatra za nešto negativno, u bilo kojoj državi? Mislim da su benefiti mnogostruki, ali ih ne pružam ja kao vlasnik stana koji rentam već reflektuju u ekonomiji obima nekog ko izdaje 500 ili još bolje, 5000 objekata. Tada imaš opsežne usluge, facility management, neprekidna ulaganja u prostor i prateću infrastrukturu itd. Na taj nacin imas komfornije i bezbednije okruzenje, a ne kao kod nas devastirane stanove kojima otpadaju terase, a ti stanovi vrede vise stotina hiljada eur (Blok 30) Takodje, rentijersvo omogućava da i sprovođenje subvencionisanog stanovanja kroz upliv države i razne druge inicijative. Živeo sam prilično dugo u inostranstvu i uvek bio podstanar, nigde nisam stekao utisak da sam zbog toga građanin drugog reda ili da me neko eksplatiše iako sam stanove placao po tržišnim, a ne subvencionisanim cenama. Ipak, tržište rentala je daleko bolje uređeno i moram priznati da je standard života bio viši neko što ja pružam svojim zakupcima u Beogradu, baš iz razloga koje sam gore naveo.

Mene to što ti pričaš podseća na onu parabolu o slomljenom prozoru Frederika Bastije, gde to što ću ja uzeti kamen i slomiti prozor ima mnogostruke pozitivne efekte u angažovanju različitih industrija i radnika koji su neophodni da se proizvede novi prozor koji sam razbio. Tako da, s obzirom da sa svakim slomljenim prozorom kreiram mnogostruko radnih mesta i angažujem kapital, idealno bi bilo da po ceo dan idem i razbijam prozore.

Državna politika u Evropi koja preferira rentijerstvo je dovela do bukvalno široko raspostranjene socijalne krize koju sad ne mogu da reše. Treba gledati primere kao Singapur, koji se fokusirao na socijalnu stambenu politiku i obezbeđivanje stanova za građane nauštrb rentijerskog biznisa.

Poslednja izmena:
Izdavanje na 99 godina je tek katastrofa, ne treba se navikavati na ne posedovanje nicega.
Apsolutno se slažem, ali očekujem i takve stvari jer sada to i vidim da se dešava u svetu.
EDIT: Imao sam situaciju da čak tako nešto i odradim, neko zemljište sam stavio na prodaju, žena mi se javila i zainteresovana je ali njoj bi odgovaralo da ga koristi tokom života, ne treba joj u vlasništvu, pa me je pitala za cenu u tom slučaju. Ja onako začudjem nazovem advokata nakon razmišljanja da mu predložim to i da li bi mogli da izvedemo.
Cenu bih joj tada dao za nekih 40% jeftinije, ali nisam se odlučio za tu prodaju ili zakup.

Poslednja izmena:
Kanada je zemlja rentijera za šišanje imigranata.
Kanada je zemlja u kojoj je samo od 2021 do 2034 broj stanovnika porastao sa 37 na 41 milion. Imaju imigraciju kao niko drugi, i to sa onakvom klimom. I ne dolaze nepismeni i nesposobni. Bilo bi svetsko cudo da tamo rentiranje bude jeftino. Ali ipak, vlast, sta god ja mislio o Trudou radi nesto po tom pitanju. Kakvo je stanje kod nas? Nas niko ne sisa?

@sutraw Tako nesto. Svaka vrsta monopola stvara lenju, neinventivnu elitu i radnicku klasu koja takodje izbegava inovacije i rizik, jer nije resila ni egzistenciju. Ne mora covek da bude skolovani sociolog, niti Marksista, pa da vidi zasto je to put u raslojavanje i stagnaciju.

Objasnjavas kome ?

Zavisi, ja bih pre iznajmio na 99god za 1000e po m2 nego kupio za 5k po m2. Svakako sam sebe i dete obezbedio za zivota plus mi je ostalo 4k po m2 u dzepu za druge stvari.
NE razumem poentu?
Pisate neke nerealne stvari je malo...znaš
Ja bi pre išao na Mesec nego na Neptun..???
Mojih 4 je mnogo bolje nego tuđih 86....ili ne ?

Kada smo kod Singapura.
Drugi oglas je manji stan i 2.5x puta skuplji na istom sajtu.
Ovaj stan se prodaje, to jest izdaje na 99god, možda je to budućnost.
U fazonu evo jeftini stan ali ne može da bude skroz u tvom vlasništvu.
Živeo mi drug u Singapuru pa sam upoznat s tim. Oni za većinu zgrada za raju običnu imaju lease zemljišta i to je na 99 godina i onda je to kao "socijalna gradnja". A imaš i stanove i kuće koje su freehold i tamo nema ograničenja već zauvek je tvoje. Drugo oni stalno ruše stare zgrade i dižu nove. Isto kao što su za aute uveli max 10 godina starosti posle ide u presu. A Singapur je jedina zemlja gde npr Golf košta 120-150k eura! Od toga državi za "pravo na korišćenje puteva daješ" 90% ostalo je auto. Praktično na taj način su uveli da nema gužvi u saobraćaju već ima uvek isti broj auta. Ali to je drugi sistem ljudi.

Vrh