Šta je novo?

Cene nekretnina

Svašta, kako takve banalizacije doprinose konstruktivnoj razmeni. Naravno da nije održivo da svi rentaju nekretnine i da ne postoji industrija u kojoj je jedina aktivnost gradnja stanova za dalju rentu. Medjutim, reći da je rentiranje loše za ekonomiju je potpuno neutemeljeno i pogrešno. Mnogo toga se renitra ne samo stanovi. Najveći deo poslovnog prostora je u renti, čak i osnovna sredstva kojima indistrijske firme proizvode svoje proizvode-razne mašine, postrojenja, čak i automobili se ne kupuju u vlasništvo već renteiraju kroz različite oblike lizinga. Kako neko može da kaže da je sve to loše i negativno, meni nije jasno.
Ružna devojka če uvek reçi da lepota nije važna....i nikad neče biti ljubomorna..baš nikad
Kažes ko covek da nemaš ..nečeš ili nisi sposoban da kupis...jednostavno.
Samo mi nije jasno sta radiš na ovoj temi ?

Svašta, kako takve banalizacije doprinose konstruktivnoj razmeni. Naravno da nije održivo da svi rentaju nekretnine i da ne postoji industrija u kojoj je jedina aktivnost gradnja stanova za dalju rentu. Medjutim, reći da je rentiranje loše za ekonomiju je potpuno neutemeljeno i pogrešno. Mnogo toga se renitra ne samo stanovi. Najveći deo poslovnog prostora je u renti, čak i osnovna sredstva kojima indistrijske firme proizvode svoje proizvode-razne mašine, postrojenja, čak i automobili se ne kupuju u vlasništvo već renteiraju kroz različite oblike lizinga. Kako neko može da kaže da je sve to loše i negativno, meni nije jasno.
Sve to što si naveo ide ka plaćanju poreza i zapošljavanju novih ljudi. Renterijerstvo Žika izdaje Miki nema nekog smisla, pogotovo kao što se ovde priča da je samo renterijerstvo isplativo i pošteno, a biznis ne.

Bogme, situacija se steže.
1. Evro jača, te je pritisak na dinar sve veći (a uvoz skuplji). Devizne rezerve za dva meseca smanjene za 750 miliona, što po meni nije sa šalu.
2. Očigledno su troškovi "bezbednosti" značajno povećani. Transfer budžeta sa obrazovanja na policiju i nadzor. We don't need no education.
3. Strane investicije do kraja godine su upitne do bola. Zasad samo zatvaranja, otvaranja niđe
4. Turizam? Ugostiteljstvo? U prve dve nedelje februara manje gostiju za 16-20%... Uz poskupljenja od 10% i jače.
5. Međunarodni sajam SEE otkazan, verovatno uz to i drugi kulturni događaji, eksurzije, mature.
6. Domaća i strana potrošnja je verovatno u celosti u padu, iako za ovo nemam podatke pa neću da tvrdim. Sad u subotu samo bukvalno imaš objekata koji nisu videli čoveka...
7. Školstvo!?

Otprlike od onora sto se primećuje na prvi pogled.

Bogme, situacija se steže.
1. Evro jača, te je pritisak na dinar sve veći (a uvoz skuplji). Devizne rezerve za dva meseca smanjene za 750 miliona, što po meni nije sa šalu.
2. Očigledno su troškovi "bezbednosti" značajno povećani. Transfer budžeta sa obrazovanja na policiju i nadzor. We don't need no education.
3. Strane investicije do kraja godine su upitne do bola. Zasad samo zatvaranja, otvaranja niđe
4. Turizam? Ugostiteljstvo? U prve dve nedelje februara manje gostiju za 16-20%... Uz poskupljenja od 10% i jače.
5. Međunarodni sajam SEE otkazan, verovatno uz to i drugi kulturni događaji, eksurzije, mature.
6. Domaća i strana potrošnja je verovatno u celosti u padu, iako za ovo nemam podatke pa neću da tvrdim. Sad u subotu samo bukvalno imaš objekata koji nisu videli čoveka...
7. Školstvo!?

Otprlike od onora sto se primećuje na prvi pogled.
Sto se tice evra, evro ne jaca nego dolar slabi usled zabrinutosti po pitanju tarifa i sl. Nakon sto je nenormalno porastao posle izbora u USA. Imali smo pad evra sa 1.10 na 1.03, pa se sad stvari vracaju u normalu. Sa ostalim se slazem.
Ali ove tacke od 1. do 7. nemaju neki bitan uticaj na tipicnog kupca nekretnina u BG. Mozda ce imati za 6-12 meseci.
E sad, sa druge strane danas je zlato opet dotaklo ATH na 3015 USD za uncu. U evrima nije ATH zbog trenutno slabog dolara, ali ce do leta/jeseni vrlo moguce biti 100 EUR/gram.
Banke obaraju kamatne stope, stamparije se zahuktavaju. Treba nastampati 800 milijardi evra za nemacke i francuske proizvodjace oruzja, plus jos 200-300 milijardi za Ukrajinu jer se rat nastavlja.
Po meni, cene nekretnina idu lagano (5-10%) gore do kraja godine osim za BNV gde ocekujem stagnaciju jer je ponuda trenutno velika u odnosu na traznju.

Sto se tice evra, evro ne jaca nego dolar slabi usled zabrinutosti po pitanju tarifa i sl.
Striktno rečeno da.
Ali ove tacke od 1. do 7. nemaju neki bitan uticaj na tipicnog kupca nekretnina u BG.
Kod nas je tržište nekretnina žilavo kao ulični ker, te ni ja ne smatram da će u narednih minimum godinu dana biti nekih značajnih promena osim praćenja inflacije. Ovo sam naveo kao znakove zabrinutosti ako se nastavi politička nestabilnost.

Sto se tice evra, evro ne jaca nego dolar slabi usled zabrinutosti po pitanju tarifa i sl. Nakon sto je nenormalno porastao posle izbora u USA. Imali smo pad evra sa 1.10 na 1.03, pa se sad stvari vracaju u normalu. Sa ostalim se slazem.
Ali ove tacke od 1. do 7. nemaju neki bitan uticaj na tipicnog kupca nekretnina u BG. Mozda ce imati za 6-12 meseci.
E sad, sa druge strane danas je zlato opet dotaklo ATH na 3015 USD za uncu. U evrima nije ATH zbog trenutno slabog dolara, ali ce do leta/jeseni vrlo moguce biti 100 EUR/gram.
Banke obaraju kamatne stope, stamparije se zahuktavaju. Treba nastampati 800 milijardi evra za nemacke i francuske proizvodjace oruzja, plus jos 200-300 milijardi za Ukrajinu jer se rat nastavlja.
Po meni, cene nekretnina idu lagano (5-10%) gore do kraja godine osim za BNV gde ocekujem stagnaciju jer je ponuda trenutno velika u odnosu na traznju.
Skroz se slažem s mišljenjem. Rat se nastavlja do min 2027, Rusi nam ostaju skoro sigurno (kao što sam i mislio). A ovo ludilo od štampanja 800 milijardi SAMO za potrebe vojne industrije mi se ni malo ne sviđa. Najmanje zbog inflacije, a mnogo više zbog vrlo izvesnog rata. I Evropljani vide da više Ukrjaina sama ne može da drži front ne zbog oružja već zbog ljudstva pa hoće i ljude da šalju. Ako se tako nastavi imaćemo mi još jedan "udar" a to će biti naši gastarbajteri koji će bežati od rata u EU (ja lično PRVI!) nazad u Srbiju.
Mogu da prenesem nešto skroz nenormalno što se dešava barem na NL tržištu, ECB je spustila kamatu, a hipotekarne kamate su porasle?! I to najviše u zadnje 2,5 godina.

Znam da je to povećanje kad gledate minimalno 0,19%, ali ECB smanjuje kamate a banke dižu... Tako da izgleda Srbija nije izuzetak po tom pitanju. U svakom slučaju vrlo zanimljiv period ispred nas.

Ako se tako nastavi imaćemo mi još jedan "udar" a to će biti naši gastarbajteri koji će bežati od rata u EU (ja lično PRVI!) nazad u Srbiju.

Zašto bi bežao iz NL u Srbiju u slučaju rata? Mnogo je veća šansa da Srbija završi u nekom lokalnom konfliktu u toj situaciji nego da se išta desi u Holandiji.

Joe, šta znači bonus?
Pa ceo compensation package se sastoji od plate (koja MORA da se isplati), bonusa (to je procenat godišnje bruto plate koji dobiješ ako ti i kompanija ostvarite dobre rezultate - u mom slučaju je to 6% godišnje bruto plate) i od akcija (koje dobijaš ali imaju vesting period što znači da su ti zaključane i neupotrebljive dok ne dođu na dospeće).
E sad kod bonusa npr. 6% dobiješ ako i ti i kompanija ostvarite rezultate. E sad pošto ja sam imao 100% ali kompanija nije onda se to množi s 68% pa onda 6% x 68% što je 4,08% dobijem godišnje bruto plate povrh mesečne plate. I na to onda 55,5% državi poreza:)) Biće taman za prase za Uskrs

Drugari da li se u Beogradu neki kraj izdvaja po boljem ROI kad je u pitanju izdavanje stanova ? Znam da su se stanovi u Beogradu na vodi dobro kotirali po tom pitanju. Čini mi se da je Novi Beograd dobar zbog velikog broja firmi sa visokim prosečnim zaradama ?

Drugari da li se u Beogradu neki kraj izdvaja po boljem ROI kad je u pitanju izdavanje stanova ? Znam da su se stanovi u Beogradu na vodi dobro kotirali po tom pitanju. Čini mi se da je Novi Beograd dobar zbog velikog broja firmi sa visokim prosečnim zaradama ?
transakcione aktivnosti su zbog političke i društvene situacije u posledje vreme potpuno stale. recimo, proverene informacije iz lizing kuća jesu da je prodaja automobila skoro pa nepostojeća, mizerna. sajmu se uopšte ni ne nadaju, tj ni ne obraćaju paznju na njegovo održavanje. u fazonu su, ok lepo što će biti ali ne gledamo da će nam bilo šta pomoći. veliki poslovi se obustavljaju od matica iz inostranstva jer nisu voljne da plasiraju velike iznose. ako vam ne gori za stan, trenutno se ne kupuje jednostavno.

transakcione aktivnosti su zbog političke i društvene situacije u posledje vreme potpuno stale. recimo, proverene informacije iz lizing kuća jesu da je prodaja automobila skoro pa nepostojeća, mizerna. sajmu se uopšte ni ne nadaju, tj ni ne obraćaju paznju na njegovo održavanje. u fazonu su, ok lepo što će biti ali ne gledamo da će nam bilo šta pomoći. veliki poslovi se obustavljaju od matica iz inostranstva jer nisu voljne da plasiraju velike iznose. ako vam ne gori za stan, trenutno se ne kupuje jednostavno.
Mislim da moramo da sačekamo podatke iz januara i februara da vidimo šta se stvarno dešava s transakcijama i kupovinom ili prodajom stanova. Pošto decembar je bio super. E sad ono što mi mislimo da se dešava i što se stvarno dešava su dve različite stvari.

Zato što ću ja i meni slično biti prvi na listi za mobilizaciju za Istočni front. Šta misliš da li će slati mene ili Jan Janssena? Ako dođe do mobilizacije.
Slažem se da ni Srbija nije safe haven ali daleko lakše i bolje od NL. Inače jedna vrlo nepoznata činjenica, da su Holanđani "najtemeljnije" sve Jevreje dali i isporučili Nemcima u 2.S.R. ček više nego i u samoj Nemačkoj. Toliko su bili tačni i precizni. Tako da s sadašnjom tehnologijom ne bi se igrao.
Ali dobro za sad je sve ok. Imamo još 2 godine fore po meni.
Kolko kapiram gaziš uveliko petu deceniju. I verovatno zamišljaš 90-te kad su lovili ljude po ulicama, mada i sad to rade uveliko po Ukrajini. Ali mobilizacija nije baš tako jednostavan proces, i mislim da realno nemaš čega da se plašiš čak i kad bi nekim slučajem do toga došlo, jer sumnjam da si u Holandiji prošao vojnu obuku, a čak i da jesi, daleko si od vojnika. Ako i budu slali trupe na front u Ukrajini, biće to profi vojska. Rusija je imala jedan talas mobilizacije u jesen 2022, ali nakon toga je sakupljala samo dobrovoljce (koji primaju platu po ugovoru). Sumnjam da bi u Holandiji bilo gore u tom smislu, a ako slučajno imaš u vidu opštu mobilizaciju, ako do toga dodje, onda će najmanji problem biti gde se ko nalazi. Izvinjavam se za off!

Što se tiče toga do kad će da traje rat, meni se u ovom trenutku čini mnogo verovatnije da će uskoro da se završi, nego da traje do 2027. Da zanemarimo izjave političara, i pratimo ekonomske teme, trenutno je stanje u Rusiji takvo da je berza jako porasla u prethodnih mesec dana (index sa 2500 došao skoro do 3300), rublja ludački jača poslednje 2 nedelje , a postoje i vesti iz Ruskog ministarstva finansija da su Ameri počeli ponovo da kupuju državne obveznice Rusije... sve to u momentu kad se očekuje večerašnji razgovor Putina i Trampa. Bez podrške Amera, ovaj rat ne može dugo da traje.

Prijatelj koji je u vinskom biznisu kaže da je opala prodaja, i da se navodno dobro oseća pad u poslovanju restorana...

Mislim da moramo da sačekamo podatke iz januara i februara da vidimo šta se stvarno dešava s transakcijama i kupovinom ili prodajom stanova. Pošto decembar je bio super. E sad ono što mi mislimo da se dešava i što se stvarno dešava su dve različite stvari.
Nisu nekretnine jedina roba koja se prodaje niti je to tržište jedino tržište.
Ima li neko informacije o tržištu elektronike, prodaje uređaja? Za autoindustriju znam.

ima tu dve strane medalje. pobornici vlasti su sigurno u frci jer ne znaju šta sutra može da ih zadesi u svakom smislu i onda su se verovatno pritajili sa investicijama i potrošnjom, dok pobornici opozicije sede i ćute jer se s jedne strane sav fokus usmerio na borbu protiv vlasti, a s druge strane isto nesigurnost u generalno društveno stanje i potencijalnu promenu režima koja će bez ikakve dileme doneti nestabilnost na neko vreme.

Ja imam kontakte u M&A (finansijski konsalting, advokati itd.) i mogu da potvrdim da je transakciono tržište stalo, i da nema novih ulazaka na tržište.

Nemaju posla generalno, u Srbiji se trenutno čeka rasplet političke situacije jer niko ne može da predvidi šta će biti, kapital beži od političke nestabilnosti.

Ja imam kontakte u M&A (finansijski konsalting, advokati itd.) i mogu da potvrdim da je transakciono tržište stalo, i da nema novih ulazaka na tržište.

Nemaju posla generalno, u Srbiji se trenutno čeka rasplet političke situacije jer niko ne može da predvidi šta će biti, kapital beži od političke nestabilnosti.
Za advokate mi je logično kad im je i zabranjen rad od strane Komore. Tako da normalno da nemaju posla (osim hitnih slučajeva, što svakako ne spada u visoke tarife).
Normalno da niko neće da investira i da gledaju šta će biti. Eto ja sam iz Srbije, kupio karte i za kraj aprila i za leto pa i dalje ne znam da li ću doći ili ne. Za sad 80% da da ali ostaje poveći procenat za ne. Isto neću kupiti ni jednu kartu za pozorište pošto ne znam da li će raditi u aprilu ili neće ili da li će biti blokirani putevi vikendom. Tako da evo ovo će biti prvi put da kad dolazim u SR da neće biti potrošnje u BGu. Znam da to nikome ne odgovara ali tako je. Koliko će se to odraziti na cene nekretnina ne znam. Na rentijere se odrazilo već koliko čujem na ovom forumu. E sad to su dva različita tržišta, povezana ali različita.

Vrh