Šta je novo?

Cene nekretnina

Na pravi si forum došao 😉
Meni u banci nisu znali da objasne detaljnije o fondovima za ulaganje(za koja su me nagovarali), bukvalno trivijalno objašnjenje i sve neodredjeno, nakon par uopštenih i trivijalno logičkih pitanja i to glavna menadzerka, koja je sada postala direktorka filijale.
Bolja objašnjenja dobijem ovde od nekog nepoznatog kada malo istražim.
Meni nisu znali da kažu koliko im dajem za prenos deviza sa računa na račun....Posle pola sata bilo onako kako sam im i rekao ...A o dobijanju potvrde o uplati za koju su rekli da odmah dobijam...a istina je tek do 24 h....
Znam neke koji su od čistacica postali ......bolje da cutim

Koja je prednost hodnika? I sta smatras pravim hodnikom, kad imas vrata izmedju hodnika i ostalih prostorija?
Stvarno me zanima, posto ne pridajem tome toliki znacaj, a realno sada se skoro nigde ne pravi pravi hodnik. Sada sve novogradnje prave ono, ulaz u stan, malo predsoblje, odmah ti se kaci tu dnevna soba sa kuhinjom i to je to. Meni licno to ne smeta, sta znam.
Stan u kome živim je jednim delom open space i obuhvata toalet, dnevni boravak, trpezariju i kuhinju koja je disproprcionalno manja nego što je ostatak tok otvorenog prostora. Zatim spavaći blok sa kupatilom koji je vratima ovdojen od te celine i hodnik iz koga se ulazi u svkau od 3 sobe. Celom dužinom hodnika je ugradni orman tako da je prostor dobro iskorišćen, mada celokupan prostor nije veliki. Dve od tri sobe su po10 kvadrata, bukvalno samo može da stane krevet i noćni stočić, treća soba ja recimo 15 m2 i malo je komotnija i tu je stao još jedan ugradni orman. U suštini tako je danas kada u 90 m2 spakuju 4.0 stan, sve sa terasom. Kada sam živeo u USA imao sam one-bedroom koji je po površini bio veći od ovog stana sa tri spavaće sobe.

Ja sam u gradjevini od 17-te godine da kažem(u toku školovanja povremeni rad na gradilištu kao pomoćni majstor sa istim tim drugarima-prijateljima, koje opisujem) druga generacija u tome, sada imam duplo toliko godina.
Većina prijatelja koja bi ulazila u takva investiranja je u situaciji poput mene i iste generacije, ili su nasledili u potpunosti firme sa kojima rukovode već dosta godina ili to rade u partnerstvu i dalje sa roditeljima i direktorima, top menadzmentom itd...
Neki su Investitori, Izvodjači, Projektanti, Nadzori itd...
Prvi moj lični projekat tog tipa(Suinvestitora gradnje mini kompleksa ukupno oko 2000m2) je trebao da se desi pre nekih 2god, nije uspeo i od tada zbog nemanja vremena zbog primarnog posla i fokusa na to nije ni u bliskom planu, moja procena tek za 2god, ako se nameste kockice 😉
Mnogo brzo godine ide..sa 45 je vec kasno...ali Ok...radiš dok si ziv..cenio neko ili ne ....A zavidnih tek.....

Stan u kome živim je jednim delom open space i obuhvata toalet, dnevni boravak, trpezariju i kuhinju koja je disproprcionalno manja nego što je ostatak tok otvorenog prostora. Zatim spavaći blok sa kupatilom koji je vratima ovdojen od te celine i hodnik iz koga se ulazi u svkau od 3 sobe. Celom dužinom hodnika je ugradni orman tako da je prostor dobro iskorišćen, mada celokupan prostor nije veliki. Dve od tri sobe su po10 kvadrata, bukvalno samo može da stane krevet i noćni stočić, treća soba ja recimo 15 m2 i malo je komotnija i tu je stao još jedan ugradni orman. U suštini tako je danas kada u 90 m2 spakuju 4.0 stan, sve sa terasom. Kada sam živeo u USA imao sam one-bedroom koji je po površini bio veći od ovog stana sa tri spavaće sobe.
Tako ti je to kod nas kad su ti ovo zakonski minimumi:

Screenshot 2025-03-05 at 11.27.06.png

Koja je prednost hodnika? I sta smatras pravim hodnikom, kad imas vrata izmedju hodnika i ostalih prostorija?
Stvarno me zanima, posto ne pridajem tome toliki znacaj, a realno sada se skoro nigde ne pravi pravi hodnik. Sada sve novogradnje prave ono, ulaz u stan, malo predsoblje, odmah ti se kaci tu dnevna soba sa kuhinjom i to je to. Meni licno to ne smeta, sta znam.

Prvo, u stanu bez hodnika tj. predsoblja obično moraš da improvizuješ mesto za jakne, cipele, kišobrane i sl. Ja sad živim u takvom stanu i jako je nepraktično, faktički ulazim u dnevnu sobu s vrata. Imam neki kao jadni plakarčić u koji trpamo jakne i obuću.

Hodnik ako je dobrih dimenzija, takođe može da posluži kao mesto za odlaganje, možeš da staviš neke elemente, plakar, fioke itd.

Takođe hodnik je praktičan u smislu razdvajanja prostorija, tj. ne moraš da prolaziš kroz jednu prostoriju da bi ušao u drugu.

Meni je ok da imas odvojeno kuhinju i trpezariju. Cini mi se da se danasnji open space pravi za novo vreme gde se manje kuva.
Kod mene bas obrnuto, daleko vise kuvamo sad kad imamo open space nego u prethodnom stanu gde nam je kuhinja bila odvojena. Malo je mozda i do toga sto je sad bas kuhinja kakvu smo hteli i osmislili pa je uzivanje a malo je i do toga sto ne mora kuvar(ica) da se izoluje na par sati nego moze da se prica/gleda tv/slusa muzika usput lakse.

Kod mene bas obrnuto, daleko vise kuvamo sad kad imamo open space nego u prethodnom stanu gde nam je kuhinja bila odvojena. Malo je mozda i do toga sto je sad bas kuhinja kakvu smo hteli i osmislili pa je uzivanje a malo je i do toga sto ne mora kuvar(ica) da se izoluje na par sati nego moze da se prica/gleda tv/slusa muzika usput lakse.
A kako resavate mirise? Pretpostavljam neki ubica aspirator (Faber?)?

Ja više volim da je kuhinja odvojena zbog mirisa i buke. Mislim da ni dobar aspirator ne može skroz da eliminiše širenje mirisa.

To, u banci, su najgore moguće opcije. Em je prosečan prinos fonda nizak, em su troškovi vodjenja fonda ogromni. Reda veličine, imaš ETF-ove gde su troškovi ispod 0,3% dok fondovi idu od 1% pa naviše. Veći prinos imaš od oročene štednje u dinarima, a nemaš porez na kapitalnu dobit.
Nema ništa dok ne sedneš sam i istražiš ono što tebe interesuje kako bi se najbolje zaštitio.
Ja sam ulozio u Intezi u te dinarske fondove i mogu ti reci da su prinosi veci od orocene stednje, nista specijalno bukvalno samo cuva od inflacije ali i to je nesto. Imam nesto i u deviznim fondovima ali tu su prinosi manji i placa se porez na kapitalnu dobit. Verujem da ako ides na svoju ruku da mozes vise da profitiras ali stvarno ne mogu se i time baviti i ulaziti u celu tu pricu, ovako oni uzmu neki procenat sta da se radi. Svakako ovo mi je prvi bio poduhvat u tim investicijama i voleo bih ako imas neke savete da podelis sa nama. Ja sam ulozio u manje rizicne fondove gde su pronosi do 5%. Video sam da ima i rizicnijih za ulaganje gde prinosi mogu biti i 15% na godisnjem nivou.

Ipak je bolje da se o tome detaljnije piše na ovoj temi.

Ja sam ulozio u Intezi u te dinarske fondove i mogu ti reci da su prinosi veci od orocene stednje, nista specijalno bukvalno samo cuva od inflacije ali i to je nesto. Imam nesto i u deviznim fondovima ali tu su prinosi manji i placa se porez na kapitalnu dobit. Verujem da ako ides na svoju ruku da mozes vise da profitiras ali stvarno ne mogu se i time baviti i ulaziti u celu tu pricu, ovako oni uzmu neki procenat sta da se radi. Svakako ovo mi je prvi bio poduhvat u tim investicijama i voleo bih ako imas neke savete da podelis sa nama. Ja sam ulozio u manje rizicne fondove gde su pronosi do 5%. Video sam da ima i rizicnijih za ulaganje gde prinosi mogu biti i 15% na godisnjem nivou.
Ja sam isto uložio u dinarski fond u Intesi, prinos je viši od 5% godišnje, a možeš uzeti novac bilo kada bez ikakvih penala. Uložio sam i u onaj Alternativni fond u EUR zbog optimizacije poreza, ali taj je rizičniji i tu sam samo stavio tek par hiljada tek da umanji poresku obavezu. Svakako taj novac ne mogu podizat itri godine, pa cemo videti dugorocne efekte.

A kako resavate mirise? Pretpostavljam neki ubica aspirator (Faber?)?
Nikad ovo nisam razumeo, prvo hrana koju spremam uglavnom mirise ne smrdi, drugo aspirator + preciscavac vazduha u dnevnoj radi super posao, a cak i da ne radi, izluftira se soba za 10-15 minuta uglavnom :)

Samo otvorena kuhinja, dinamicnije je i vise volim da mogu da pricam sa osobom u kuhinji i da je vidim nego da se zavlacimo u malu kuhinju.

Samo otvorena kuhinja, dinamicnije je i vise volim da mogu da pricam sa osobom u kuhinji i da je vidim nego da se zavlacimo u malu kuhinju.
Ja sam prvi put kod ženinih spremao u otvorenoj kuhinji - milina božja. Bukvalno blejiš sa svima, ćaskaš i spremiš očas posla. Još ti i pomogne neko usput 😅
Kad sam se vratio ovde sa odmora bio sam smoren 3 meseca fazon što moramo se izolujemo supruga ili ja na drugi kraj stana kad nešto hoćemo da uradimo u kuhinji. Još kad čujem da se svi smeju, kao nešto strava, smorim se ko pas 😢

Ja sam prvi put kod ženinih spremao u otvorenoj kuhinji - milina božja. Bukvalno blejiš sa svima, ćaskaš i spremiš očas posla. Još ti i pomogne neko usput 😅
Kad sam se vratio ovde sa odmora bio sam smoren 3 meseca fazon što moramo se izolujemo supruga ili ja na drugi kraj stana kad nešto hoćemo da uradimo u kuhinji. Još kad čujem da se svi smeju, kao nešto strava, smorim se ko pas 😢
Plus racunam kad imas malu decu, lakse mozes da pazis na njih i da komuniciras sa njima dok im spremas hranu, a ako hoce da te gnjave barem ne rade to u maloj prostoriji vec u celoj dnevnoj sobi.
Mada to je samo moje teoretsko misljenje, videcemo kako ce biti u praksi u buducnosti 😅😂

Ja nekako računam za taj hodnik može malte ne da se dobije manja sobica za dete sutra. Tako da uvek biram sobu na uštrb direktnog ulaska u dnevni boravak. 😁

Nikad ovo nisam razumeo, prvo hrana koju spremam uglavnom mirise ne smrdi, drugo aspirator + preciscavac vazduha u dnevnoj radi super posao, a cak i da ne radi, izluftira se soba za 10-15 minuta uglavnom :)

Ne može nijedan aspirator da ubije mirise pa čak ni defketov u ploči. Ja imam haubu plus prečišćivač i opet nema šanse. Rešenje je luftiranje prostorije sa aspiratorom, malo bude zeznuto kad je zima ali nadje se način. Slažem se da hrana miriše nego postoje jači mirisi kad spremaš luk npr. Prednost spojenih prostorija je upravo to, dok spremaš u kontaktu si sa svima i lakše paziš na decu, mana je što ti svi gledaju kuhinju i ti mirisi koji se lakše izluftiraju kada je odvojena prostorija pa sad šta ko voli.

Ne moram npr da ulazim iz sobe u sobu već imaš koliku toliku privatnost.

Ne može nijedan aspirator da ubije mirise pa čak ni defketov u ploči. Ja imam haubu plus prečišćivač i opet nema šanse. Rešenje je luftiranje prostorije sa aspiratorom, malo bude zeznuto kad je zima ali nadje se način. Slažem se da hrana miriše nego postoje jači mirisi kad spremaš luk npr. Prednost spojenih prostorija je upravo to, dok spremaš u kontaktu si sa svima i lakše paziš na decu, mana je što ti svi gledaju kuhinju i ti mirisi koji se lakše izluftiraju kada je odvojena prostorija pa sad šta ko voli.
Ja ne znam šta ti kuvaš kad ti mirisi smetaju?:)) Obično kad se kuva ti mirisi prijaju a ne da moraš da luftiraš sobu od smrada? Pa šta ima lepše nego kad se krčka polako žuta supa 2-3 sata. Pa taj miris je predivan.

Zdravije nego one hemikalije koje se koriste za ,,mirišljav,, i čist stan.
Problem je ako stvarno ne prijaju mirisi osobama, spremanje ribe i tako toga.
Meni je inače koncept open space to jest dnevna sa kuhinjom odličan i uvek bih gledao da ih spojim ukoliko su odvojeni.
Tast na primer insistira na odvojenu kuhinju i prilikom sada projektovanja njegove kuće to mu je bio jedan od uslova.

Vrh