Izvinjavam se. Da, mislio sam na hartije od vrednosti. U principu, proces kupovine je prilično jednostavan. Najteži deo tu je odabir. Dobra stvar je što imaš ogroman izvor što akcija, što obveznica i što nekih derivata. Ja bih ti preporučio da pronadješ neki
ETF (jer je on već diverzifikovan) i to da kupuješ.
Znam da si iz te branše, zbog toga i pitam za diverzifikaciju. Ako se nešto desi, možeš da nagrabusiš jer ti je sve vezano za gradjevinu. Ovako, ako imaš nešto u nekretninama, nešto u akcijama, manje su šanse da nagrabusiš na svakom polju.
Trenutno i ja/firma plaćamo zakup par stanova i to se neće promeniti u budućnosti, jer će nam biti potrebno i više nekretnina - proširenje ogranka,zaposlenima-partnerima, relaksacija porodici-prijateljima- zaposlenima itd...
Svaka nekretnina je na neki način i planski kupljena zbog budućnosti, a ne samo kao generator neke zarade, trenutno ta zarada odlično dodje zbog nekih drugih stvari koje su lične prirode i zbog moje trenutne porodične finansijske situacije i uvek će biti neka sigurnost.
Kako da kažem i da mi ne donose zaradu(nekretnine) našle bi i imale bi svrhu i potrebno mi je još, a kupuju se isključivo kao ulaganje, to jest da novci ne stoje na računu. I mogao bih da kažem da se kupuju bez preteranog razmišljanja(ako ne računam prisustvo na forumu

).
Naravno da optimizujem i da hoću da se konstantno koristi ta kupljena nekretnina i da imam što se toga tiče minimalan rizik i utrošak vremena u tome.
Od akcija bih verovatno počeo da ulažem u firme od nekih mojih klijenata (barem malo), ali nakon još neke kupovine nekretnine, ako bi i počeo da ulažem u to.
Jednostavno meni treba vremena da se upustim u tako nešto i jer ovo kao provereno, brzo i efikasno mi odgovara i pokazalo se odličnim, ali objektivno se slažem da treba raditi barem malu diverzifikaciju.
Pre toga bi počeo sa više potencijalnih partnera da se bavim izgradnjom zgrada i to mislim da bih pre izgradnje imali više od 50% prodatih/rezervisanih stanova u našem krugu, to jest medju nama(kompenzacije, prodaje široj porodici, prijateljima, partnerima, zaposlenima itd...).
Ponavljam da sam u ovoj branši čitav život i u takvom okruženju i jednostavno se trenutno time bavim i u tome idem korak po korak.