Šta je novo?

Cene nekretnina

E, to za restrikcije u centru je suva istina.

Moji baba i deda na Vračaru nisu znali šta je restrikcija struje ili havarijsko isključenje devedesetih.

Ja živeo na periferiji Zemuna i kad je bilo bombardovanje 1999, nas prve isključe a zadnje uključe.
Pa da, nisam obraćao i pridavao značaju za to, prvo su restrikcije u prigradskim naseljima, pa periferija i onda centar grada.

Ovde na forumu je samo @vradovic napravio dve tabele za procenu kretanja nekretnina, u budućnosti koliko se sećam naveo je i izvore koje je upotrebljavao za to 😉

Bitno je dodati da nominalni rast nije isto što i realni rast, tj. da je bilo perioda kad su cene možda stagnirale ili rasle manje od stope inflacije.

Nezahvalno je prognozirati šta će se desiti sa cenama, posebno u ovakvim geopolitičkim okolnostima u kojima smo, ali generalno pravilo da je uvek bolje držati assete opstaje.

Dugorocno cene sigurno nece padati, kratkorocne oscilacije su normalne uvek.

Mislim da, dokle god države imaju "pravo" da devalviraju valute prema potrebi, cene nemaju zašto da padnu.

Monetarna politika je jako dugo već usmerena na obezvređivanje rada, dok ne vidimo da postoji neka naznaka u modernom poretku da će se taj pristup promeniti, bolje je da držiš bilo šta, nekretninu, akcije, zlato, pre nego novac kome se vrednost konstantno topi.

Pitanje je pre - da li je kupovati nekretninu danas bolja odluka od ostalih oblika asseta.

Pitanje je pre - da li je kupovati nekretninu danas bolja odluka od ostalih oblika asseta.
Sve dok se otezava nacin drugog investiranja u Srbiji vecina ljudi to nece raditi.
U americi ti dovoljna kartica i mobilna aplikacija kod nas pises NBSu izvestaj sta i za koliko para kupujes od akcija unapred 🤡

Ako nista nasa monterana politika dalje gura ljude u beton tako dok ne vidim da se to menja nema naznaka da ce biti drugacije.

Mislim da, dokle god države imaju "pravo" da devalviraju valute prema potrebi, cene nemaju zašto da padnu.

Monetarna politika je jako dugo već usmerena na obezvređivanje rada, dok ne vidimo da postoji neka naznaka u modernom poretku da će se taj pristup promeniti, bolje je da držiš bilo šta, nekretninu, akcije, zlato, pre nego novac kome se vrednost konstantno topi.

Upravo to.
I o tome bi moglo da se raspravlja.
Jedino kod zlata nema nekog izbora da neko pogreši, proveri se da li je zlato pravo i više manje je kod svih ista cena i svima jednako opada ili raste.
Ulaganjem u berzu ili akcije neke firme zahteva najviše razumevanje i praćenje, kao i veće i brže osvilacije, ok postoje neki više sigurni tipovi poput S&P500.
Kod nekretnina takodje ne prodju svi isto i ne može se globalizovati princip poput zlata, ali i ne mogu opasti poput berze toliko brzo.
Kripto ne želim da komentariš - veliki rizik, velike oscilacije.
Za kupovinu zemlje se može slično reći kao i za nekretnine.

Vrh