Šta je novo?

Cene nekretnina

Ocekivao sam odgovor koji ce da me razbudi kao 5 kasicica kafe, a ono mlaka limunada 🥱

„Kada bi moglo da se utiče na to da se margine banke smanje – ali to je malo teže, jer se banke striktno drže tog raspona od 2,5 do tri odsto…

Kad bi bilo što ne može biti.

Hoće da kaže da je standard veći u Švedskoj (Nemačkoj, Austriji...ubaci zemlju po želji) ali da nije sve jeftinije tamo. U odnosu na plate jeste :)

Restart teme of ceni hrane + cenama u Svedskoj od pre 700 stranica 😂

Malo informacija o kreditima koje su zanimljive:

Jedna mozda bitnija tema je da NLB nudi 4.5% kamatne stope prvih 6 godina kredita sa kombinovanom kamatnom stopom, posle 6 godina je promenljiva.
Inteza je povukla kalkulator sa sajta koliko vidim tako da je kod njih ponuda malo sakrivena, osim fiksne kamatne stope koja je 4.89%.
OTP daje 4.75% fiksnu na par godina pa onda promenljivu.

Raiffeisen 4.99% fiksna
ProKredit 4.99% fiksna
UniKredit 4.99% fiksna

NLB izgleda kao pun pogodat za bili koga ko planira da radi prevremenu otplatu u prvih 6 godina po meni.

Sad mozda kasne sa azuriranjem sajta ali ne razumem sto bi iko razmatrao Raiffeisen/ProKredit/UniKredit kada OTP i NLB daju mnogo bolje uslove.

Ево малог ажурирања од мене у вези мог кредита, као и кратак историјат свега, обзиром да сам писао о дилеми да ли да скратим период отплате или да смањим рату.

Ја сам крајем 2021. године узео кредит у НЛБ, 2.95% + 6м Еурибор на 30 година. У том моменту, еурибор је био негативан, па ми је рата била ~270€.
Након дивљања еурибора, рата је ишла до ~420€.

Међутим, у ове 3.5г сам успео превремено да отплатим два пута максимална "дозвољена" износа, без плаћања додатних пенала. Са те две исплате, преполовио сам кредит и остало ми је за исплату још 15г. За тако кратко време, прилично сам задовољан шта сам успео да урадим, нарочито што ми је, услед промене каматне стопе, скочио целокупан дуг, па сам морао са ове две исплате уштедео/избегао плаћање додатне камате у износу од ~50к€.

По новом кредитном плану и каматној стопи од 5%, рата ми је ~380€.

Сада већ планирам да пустим да све иде својим током, нећу се оптерећивати са превременом отплатом јер ми се износ главнице и камате скоро изједначио, тако да је главно прошло.

Extroniks meni jedina prednost kod raiffeisena je bila to sto sam mogao da otplatim koliko god hocu prevremeno bez ikakvih penala/dodatnih troskova.

Hoces da kazes da je u Srbiji sa 400e minimalnom platom lakse ziveti nego u Svedskoj sa minimalnom platom od 2200e, gde je razlika u ceni litre mleka 150 RSD na prema 170 RSD? :D

Ne, hocu da kazem da nije istina da su 'cene osnovnih namirnica jeftinije nego u Srbiji' kao i da cene kvadrata nisu uporedive.

Mislim da je cinjenica da je u Svedskoj veci standard opste poznata, ne moramo to dodatno banalizovati bajkama da su im ne samo plate vece nego i cene nize, kada jednostavno nisu.

Ali ok, dobro je da vidis ono sto ja nisam pisao a ne vidis ono sto pera zdera vec tri godine (netacno) pise.

Malo zanimacije sa terena oglasa.

Komentari ispod oglasa eksolodirali kao ova tema povremeno 🤣

Screenshot_20250219_103802.jpg

Sve bih te pustio u stan bez dve kirije depozita...
Ne sekiraj se ti za mene, i ja biram gde ulazim u stan.
Ko god trazi dva depozita ceni svoje stvari u stanu vise emocionalno, nego racionalno. Takva cepidlaka mi ne treba, svaki mesec u stanu bih imao problema sa takvim stanodavcem. Pa sto si izgrebao ovo, sto si izgrebao ono. Pa sto ti je crkao frizider koji je star 10 godina, sad ti se oduzima od depozita.
Znaci kad vidim 2 depozita da se traze, automatski mi mirise na takav scenario.

Nije bitno gde se nalazi stan, meni je ovo ok sa traženjem depozita, pogotovo u slučaju gde je potpuno opremljen stan, gde god da se nalazi.
E sada oko cene se može diskutovati kada se vidi stan i da li je realna, pošto ako nadje zakupca onda je ona ok prošla, a ako stoji na oglasima mesecima ona je loše prošla, jer je u ozbiljnom minusu svaki mesec.
Kada stoji stan onda ti plaćaš račune i nemaš prihod od kirije.

Ne sekiraj se ti za mene, i ja biram gde ulazim u stan.
Ko god trazi dva depozita ceni svoje stvari u stanu vise emocionalno, nego racionalno. Takva cepidlaka mi ne treba, svaki mesec u stanu bih imao problema sa takvim stanodavcem. Pa sto si izgrebao ovo, sto si izgrebao ono. Pa sto ti je crkao frizider koji je star 10 godina, sad ti se oduzima od depozita.
Znaci kad vidim 2 depozita da se traze, automatski mi mirise na takav scenario.

Nidje veze, svaki put trazim dva depozita. Prakticno ne posecujem stanare. Kad izlaze pregledam stan.

Sve je to u glavi, mogao bih i ja da kazem: Ko izbegava dva depozita sigurno ce mi unistiti stan.

To sa depozitom u većini slučajeva kada ga daš pozdravi se sa njim. Većina stanodavaca bude u fazonu, mora da se okreči (a ne okreči ga već ga odmah izda nekom drugom), mora da se popravi ovo, mora ono, a stan dotrajao jer nije ulagano.
Dakle ne.
Zna se za sta sluzi depozit. Krecenje da, ako se dogovoris unapred da ulaze u sveze okreceno. Ako su zidovi ostali cisti, ne odbija se od depozita. Samo ukoliko pokvare neki aparat ili uniste namestaj. Ovo sa kvarenjem aparata se uglavnom sanira u toku renitranja i ne doceka se depozit da to pokriva. Iz mog iskustva i kao stanodavca i kao stanara depozit se vracao u punom iznosu.

Ako se sve radi po PSu:
1. Zapisnik stanja stana
2. Ugovor o zakupu sa pravima stanara overen kod notara
3. Placeni PDV na kiriju

Onda je OK traziti 2 stanarine kao depozit, jer se na papiru tacno identifikuje stanje stana pa postoji mehanizam za odbranu prava stanara.
U inostranstvu se trazi i po 6 meseci kao depozit u nekim mestima.

E sad, sa obzirom da kod nas uglavnom nista od gore pomenutog se ne postuje, 2 kirije kao depozit nije praksa skoro nikad iz mog iskustva.
Ja sam praktikovao da se od depozita plate poslednji mesec racuna + u dogovoru sa gazdom sta oboje mislimo da treba jos da se sanira / ocisti itd da se odbije od tog depozita, uglavnom jedno 3-4 nedelje pre iseljenja se nadjem sa gazdom da pogleda stanje stana pa onda jos jednom pre samo iseljenje i tada se sve lepo dogovorimo.

Svi bi hteli da nista ne uloze u stan, a onda kad u stanu nesto crkne, da mu to plati podstanar. Niko nece da placa porez i da prijavi stanara na adresu, svi bi samo easy money. Samo daj da ima za mene, a ostali nek crknu.

Vrh