Šta je novo?

Cene nekretnina

Ja ne znam druže jel ti se ovde sprdaš sa svima nama, ili pišeš onako bezdušno kao da si investitor a ne kupac...
Ovo je isključivo moje lično mišljenje i ne sprdam se, da me čuje žena rekla bi svakome da stvarno meni to ne bi bio problem, ali da onda mogu sam tamo da živim.
Ne pričam konkretno za ovaj projekt, ali da sam na višem spratu sa pogledom na groblje bi mi bilo bolje nego da sam na 1 spratu neke prometnije ulice ili da gledam u zgradu na nekoliko metara od mene koja mi zaklanja Sunce.

Investicioni kupac da nije? 😂
Kakav kupac, investitor. Digne zgradu pored groblja, malo spusti cenu i to predstavi kao Deluxe brisani pogled.. bolje malo prostranstva i svezeg vazduha, uz miris cveca i tamjana nego pogled na goli beton i komsijski tanjir. Sta ako neka komsinica voli da seta bez spavacice a ne treba ti ni durbin.. :)
Suma sumarum, investitori su bezdusni!

Samo pokušavam da shvatim kako misliš kontrolisana ponuda, da je stigla naredba ili da su se dogovorili da se ne grade veliki stambeni projekti?
U tom slučaju šta ti Investitori rade sa tekućim troškovima, mehanizacijom, zaposlenima budu premešteni na druge kapitalne projekte, jer sigurno neće čekati i ići u ogromni minus?
Ja sam navodio druge primere gde znam da grade zgrade u nedostatku profitabilnijih poslova
Država je glavni investitor trenutno na državnim projektima a plaća (makar na papiru) značajno više jer je sve hitno i kasni se.
Ovi koji ne rade te poslove a presušili su ostali prave zgrade. U broju izdatih dozvola je slično ali u broju kvadrata nije. Mnogo je sve usmereno od strane države i stanogradnja je bačena u drugi plan pa se koristi situacija.
Da se razumemo, ova katastrofa situacija sa stanogradnjom se dešava i na zapadu ali onda država interveniše direktno gradnjom i porezima. Kod nas je suprotno, dajemo 1% kredite na 40 godina.
Ja ne vidim kako ovo može da se reši iskreno u dogledno vreme osim osiromašenja ljudi (bilo gubitka posla ili zbog kursa) i odlaska Rusa.
Pare još 1-2 godine ulaze u zemlju iz kredita.....u manjem iznosu ali ulazice.....još 1% učešće za kredit. Baš loša priča.

Poslednja izmena:
Hoce neko da nam opise sta je problem sa zgradom koja gleda na groblje tacno? :D
Mislim daleko je od nekog luksuza, ali ne shvatam zasto je imalo gore to nego na par metara gledati u drugu zgradu?
Pa kao pored groblja si, depresija i te šeme. Moj stan ima pogled na ulicu i železnički most :) neki kompromisi moraju da se naprave. Svi bi mi neku zgradu sa pogledom na cvetnu poljanu, a da nam je na pljuckomet i autobus i voz i dz i vrtič i škola i posao i razne aktivnosti...

Voleo bih da mi je stan blizu posla, ali ipak dovoljno daleko da ne moram da mislim o njemu.Voleo bih i veliko dvorište, ali taman toliko da ne moram da se cimam previše oko košenja trave i sličnog. Voleo bih i da mi komšije budu ok, ali ne previše, pa da me smaraju da se družim sa njima.
Voleo bih ako može veću platu, ali ne baš toliku pa da moram da se razvaljujem od posla.
Sve bih voleo. I ništa ne bih voleo.

Otkad je zaraditi novac nešto loše Mićo, pa ja bih onda mogao reći da si ti halapljiv i loš jer zarađuješ od kirije od nasledstva što ti ostalo.
A ko je rekao nesto o novcu....????
Ja odgovorio samo na navodnu bahatost investitora tj odluku o visini zarade.....

Mislim da su motivi poreza na nasledjivanje da se stimulise produktivnost i rad u odnosu na akumulaciju bogatstva nasledstvom.
Ako se prikupljeni porez koristi za jačanje socijalne komponente, meni je to ok 🙂
U Holandiji i Britaniji su to pokušali da urade farmerima, koji se često generacijski bave proizvodnjom hrane i po prinosima su među svetskim rekorderima. Dakle, vrlo produktivni deo stanovništva.

Sa druge strane, ogroman novac se troši na rešavanje smeštaja migranata, koji su neto gubitak, dok se ukidaju socijalne beneficije penzionerima.

Migranti su mahom iz zemalja nenaviknutih na slobodu i prečesto žive od budžeta.

Mračna agenda je u pitanju, a ne jačanje produktivnosti.

U Holandiji i Britaniji su to pokušali da urade farmerima, koji se često generacijski bave proizvodnjom hrane i po prinosima su među svetskim rekorderima. Dakle, vrlo produktivni deo stanovništva.

Sa druge strane, ogroman novac se troši na rešavanje smeštaja migranata, koji su neto gubitak, dok se ukidaju socijalne beneficije penzionerima.

Migranti su mahom iz zemalja nenaviknutih na slobodu i prečesto žive od budžeta.

Mračna agenda je u pitanju, a ne jačanje produktivnosti.

Ima svega, a ponajviše nijansi sive (50🤪) izmedju crnog i belog.

Migranti su bili vrlo značajni da popune poslove koje zapadnjaci nisu hteli da rade za malu platu. Od toga su koristi imali svi starosedeoci.
Sad, razmisljanja su da je bolje davati im neki evro da imaju iako ne rade, nego da se bave kriminalom. Neki rade, neki su na socijali.
Svakako Evropa mora da nadje nove modele rasta za budućnost, Dragi je napravio korak u tom smeru. Videćemo da li će EU birokratija to uspeti da izvede.

Migranti su bili vrlo značajni da popune poslove koje zapadnjaci nisu hteli da rade za malu platu. Od toga su koristi imali svi starosedeoci.
Sad, razmisljanja su da je bolje davati im neki evro da imaju iako ne rade, nego da se bave kriminalom. Neki rade, neki su na socijali.
Svakako Evropa mora da nadje nove modele rasta za budućnost, Dragi je napravio korak u tom smeru. Videćemo da li će EU birokratija to uspeti da izvede.
Model rasta postoji. Treba samo sačekati 10tak godina (ili kad reše globalni vlastelini jer roba mora da se troši). AI+ humanoidni roboti i zamena svih ljudi u proizvodnji. Solar na krov hale da puni robote i milina. E onda ide deportacija i tako te nedemokratske metode jer.....moj ste (unesi random grad) došli da prljate 😂😂😂.

Nisam optimista.

Model rasta postoji. Treba samo sačekati 10tak godina (ili kad reše globalni vlastelini jer roba mora da se troši). AI+ humanoidni roboti i zamena svih ljudi u proizvodnji. Solar na krov hale da puni robote i milina. E onda ide deportacija i tako te nedemokratske metode jer.....moj ste (unesi random grad) došli da prljate 😂😂😂.
Hmmm… neće moći to tako lako, jer ima dosta migranata drugo-treće koleno koji imaju državljanstvo, a mnogi su i integrisani u društvo.
Nisam optimista.
Ni ja neki preterani, ali mi nadu uliva kec de rukavu koji ima Evropa: USA i Kina će se u budućnosti boriti za naklonost / kontrolu nad Evropom. Ko nju ima uz sebe će dominirati svetom. Ako bude odigrala pametno, moći će da balansira (da se kurva) tako da uzima najbolje od oba sveta.

Da ne širim dalje off topic 🙂

Hmmm… neće moći to tako lako, jer ima dosta migranata drugo-treće koleno koji imaju državljanstvo, a mnogi su i integrisani u društvo.

Ni ja neki preterani, ali mi nadu uliva kec de rukavu koji ima Evropa: USA i Kina će se u budućnosti boriti za naklonost / kontrolu nad Evropom. Ko nju ima uz sebe će dominirati svetom. Ako bude odigrala pametno, moći će da balansira (da se kurva) tako da uzima najbolje od oba sveta.

Da ne širim dalje off topic 🙂
Pa ja nisam rekao za sve odjednom 🙂. To je proces koji će trajati godinama. Ne ide to na klik. Mislio sam na ove koji su na socijali. Radi ili karta u jednom pravcu.

Mislim da će pre ići ka suzbijanju migracije, i zato vidimo rast popularnosti desnih pokreta. U Holandiji je na vlasti desnica, u Belgiji je pre neki dan napokon konstituisana Vlada, premijer je iz Flamanske partije koja zagovara nezavisnost, manje izdavanje za socijalu i pooštravanje uslova za istu uz strožije planove integracije u društvo (obavezan jezik, kulturološka integracija…) U Nemačkoj raste AfD…
Teško da će izbaciti te na socijali, ali svakako gledaju da smanje izdavanja i da ih nateraju da rade, uz zaustavljanje novog talasa migracije.

Da li ovde neko zna sta se desava sa naseljem Plavi Horizonti? Kakvo je ono za zivot, da li ima neku ociglednu manu osim lokacije i gradskog prevoza? Nikad nisam bio tamo, samo znam na mapi gde je. A kako se siri Beograd, Plavi Horizonti su sve blize i blize.

Ne znam za horizonte ali "jeftinije" lokacije su porasle minimalno 10% u odnosu na septembar 2024. U novcu je to oko 120-150e po m2 pa naviše. Minimalno za stan u novogradnji. Barem ovo što vidim i čujem. Rasprodaju se samo stanovi po starim cenama kao polovni (da li je kompenzacija u pitanju ili šta god).

Vrh