Šta je novo?

Cene nekretnina

To je moj utisak gledajući oglase, prvo ponuda starogradnje je na istorijskom minimumu, a ponuda novogradnje je pretežno fokusirana na visokoplatežne kupce, nema priuštivih projekata. Može da se nađe neka zgradica na obodima grada, Mirijevo 4 ili Jajinci mali investitori, ali nema ozbiljne planske gradnje koja bi adresirala tražnju u ovom segmentu.

To tvrde i bull analitičari (Đoković i Nešovanović) i kukavci (Kaća Lazarević), da kupcima koji traže stanove za život, a ne za investiciju nema mnogo šta da se ponudi trenutno. Nešovanović je pominjao u par intervjua te neke priuštive velike projekte koji su na pomolu i koji bi trebalo da reše taj segment tražnje, ali to realno nećemo videti još koju godinu dok se ne završi Ekspo.
Ali ideja investitora je da zaradi najvise novca, a ne da proda po najskupljoj mogućoj ceni. Ako postoji značajno tržište ljudi u tom srednjem sloju (kako god da definišeš to, ljudi koji su spremni da potroše 150-200k eur za trosoban stan od 65-70m2) onda će svakako pojaviti neko ko će svojom ponudom targetirati baš tu ciljnu grupu jer njih brojčano ima više nego ovih sto placaju novogradnje 4-5k eur. Problem je u tome što je i 150-200k značajna cifra, pa ljudi misle da kada daju taj novac hoće optimalno rešenje ali ne razumeju da moraju biti spremni na kompromise što se tiče lokacije i samog kvaliteta zgrade. Sunnyville je dobar primer takvog naselja gde se moglo kupiti po povoljnoj ceni makar u prvim fazama izgradnje, ali mnogi su i tada biki neodlučni pre svega zbog lokacije. Sada vidimo da su tamo cene za završene stanove dosta skočile u odnosu na cene u izgradnji od pre par godina.

Pozdrav svima, jako dugo čitam i pratim forum, ali tek sad se ubacujem u diskusiju. Gledam neko vreme manji stan kao investicionu kupovinu, ponuda i nije baš najsjajnija, međutim, na kraju sam našao i potpisao predugovor za stan tačno između Trga republike i Skadarlije, jednoiposoban za 3.830€/m². Lokacija mi je tu prevagnula, jer planiram da se bavim izdavanjem stan na dan (i devojka i ja imamo trenutno vremena i energije). Jako dugo sam vagao da li je dobra cena, jer iako je dobra lokacija opet je to visoka cena, itd, na kraju je prevagnulo to što želim da radim i imam vremena za dodatno angažovanje, moći ću sa pozajmicom od porodice da kupim na keš, te neću kroz kredit morati da vratim velike pare, a plus imam iskustva sa renoviranjem (stana u kom trenutno živim). Biće tu još dosta posla i stresa, mada pomirio sam se da ne mogu da vidim u budućnost, i da se stresiram kako će se cena kretati, jer bih za sada ga najradije ostavio budućoj deci, a i bolje mi da kroz 2-3-5 godina sam ga izdavao i zarađivao nego da mi inflacija jede novac (kao što se dešavalo do sada). Hteo sam da se javim i pitam vas da li je ta cena previsoka za tu lokaciju, međutim dok mi je registacija odobrena je prošlo dosta vremena, a za to vreme sam pročitao jedno 350 stranica foruma (nekada mnogo filozofirate haha), i bio satima na Goranovom i Wolf-ovom sajtu, filtrirajući i gledajući proseke cena, guglajući i upoređujući na netu koji su to prodati stanovi i u kakvom su bili stanju. Sve u svemu zadovoljan sam i uzbuđen, a to mi i govori činjenica da svaki put kad je dogovor trebalo da propadne sam bio nezadovoljan umesto da mi bude svejedno, te iako mi je ceo proces prilično bio stresan, uzbuđen sam. Eto, podelih svoje utiske izvinite na romanu :D
Sve si lepo obrazlozio, cena je realna, svaka cast na odluci i cestitke!

Ali ideja investitora je da zaradi najvise novca, a ne da proda po najskupljoj mogućoj ceni. Ako postoji značajno tržište ljudi u tom srednjem sloju (kako god da definišeš to, ljudi koji su spremni da potroše 150-200k eur za trosoban stan od 65-70m2) onda će svakako pojaviti neko ko će svojom ponudom targetirati baš tu ciljnu grupu jer njih brojčano ima više nego ovih sto placaju novogradnje 4-5k eur. Problem je u tome što je i 150-200k značajna cifra, pa ljudi misle da kada daju taj novac hoće optimalno rešenje ali ne razumeju da moraju biti spremni na kompromise što se tiče lokacije i samog kvaliteta zgrade. Sunnyville je dobar primer takvog naselja gde se moglo kupiti po povoljnoj ceni makar u prvim fazama izgradnje, ali mnogi su i tada biki neodlučni pre svega zbog lokacije. Sada vidimo da su tamo cene za završene stanove dosta skočile u odnosu na cene u izgradnji od pre par godina.

Ne pratim argument, kako može da zaradi najviše novca prodajući po nižoj ceni od najviše moguće?

Nebitno je koliko ljudi zapravo ima koji bi nešto kupili po x ceni, kada on svakako na parceli može da izgradi broj stanova koji mu je dozvoljen, može da ima 50 visokoplatežnih kupaca i 1500 sirotinje, on opet može da proda samo 50 stanova.

Ne pratim argument, kako može da zaradi najviše novca prodajući po nižoj ceni od najviše moguće?

Nebitno je koliko ljudi zapravo ima koji bi nešto kupili po x ceni, kada on svakako na parceli može da izgradi broj stanova koji mu je dozvoljen, može da ima 50 visokoplatežnih kupaca i 1500 sirotinje, on opet može da proda samo 50 stanova.
Pa ne nužno, jer ako govorimo o parceli u centru grada onda svakako da važi ovo što ti govoriš, maprosti limitiran si fizičkim ograničenjima u prostoru i onda investitor teži da taj limitirani broj stanova koji je moguće izgraditi proda po najvećoj mogućoj ceni. Medjutim, neki projekat poput Sunnyvilla koji se nalazi na ledini i nema nikakvih prostornih organičenja da se pored ili iza postojećih zgrada izgradi još x puta toliko zgrada. Zar nije logičnije ponuditi priuštive stanove i prodati količinski više stanova sa manjom profitonom marginom, a u konačnici zaraditi daleko više para nego investor koji zida zgradu u centru sa 35 stanova gde je cena 5k eur po m2.

Kao što Louis Vuitton većinu svojih torbi prodaje za 2k-5k eur a Inditex (Zara, Berska, Pull and Bear, Stradivarius) prodaje svoje torbe za 50-100 puta manji iznos, ali na kraju je profit Indetixa veći nego profit LV-a zbog volumena robe koji prodaju, iako su razlike u cenama i profitnim maržama drastične.

Mislim da bi to važilo da imamo situaciju da investitori ne uspevaju da prodaju stanove, međutim ono što vidimo dosad je da se sve proda koju god cenu da stave, čak i na najgorim lokacijama.

Mislim da i iz toga možemo izvući koliko je tražnja jača od ponude. Komercijalno ponašanje investitora ima apsolutno smisla i ne mogu ih kritikovati jer hoće da zarade pare. Ali u kontekstu nekog društvenog stanja i čemu treba da težimo, mislim da je ta investiciona pomama veliki pakao za ljude koji ne raspolažu viškovima od 200-300k evra za investiranje.

I mislim da ti poređenje sa robom ne stoji, jer i na ledini on može da izgradi određeni broj stanova i to je to. Luj Viton može da naštanca milion torbi, ali ovaj ne može da štanca stanove u beskraj. Logično je da će uvek maksimizovati cenu ako osete da tržište hoće to da plati.

I mislim da ti poređenje sa robom ne stoji, jer i na ledini on može da izgradi određeni broj stanova i to je to. Luj Viton može da naštanca milion torbi, ali ovaj ne može da štanca stanove u beskraj. Logično je da će uvek maksimizovati cenu ako osete da tržište hoće to da plati.
Gressis...
Sta ako zeli sto pre da proda jer mu se pojavio neka dobar plac i treba mu keš što pre....?
Šta ako ima dobru ponudu za materijal ?
Šta ako zeli ima dobru reputaciju i prodaje po realnim cenama...?
Hiljadu je razloga ...zašto polaziti od sebe i misliti da su i drugi toliko halapljivi ili loši ...
.....

Kako misliš LV može da naštanca milion torbi, Patek može da naštanca milion satova itd? Praviti luksuznu robu je daleko kompleskije i teže nego praviti stanove ali to je neka druga tema.
Moj argument je da ako uzmeš samo primer ledine na kojoj se nalazi Sunnyville, ima TONA prostora za hiljade i hiljade stanova, apsolutno nisi prostorno ograničen.
Ono što je meni paradoksalno je da čak i NBG ima tonu prostora (cela ona leva strana Jurija Gagarina prema savskom nasipu, nekadasnji Buvljak, depo GSP, livada oko FDU, itd.) Uprkos navodno nezapamcenoj gradnji i urbanizaciji, kada se šetaš tim delom grada imaš utisak da su u nekom second tier ruskom gradu. Jedini delovi Beograda koji deluju zaista urbano i koji pulsiraju su Dorćol, Vračar (između Crvenog Krsta i Cvetnog Trga), centralni delovi Palilule i Zvezdare (Tašmajdan, Vuk), tu je gustina naseljenosti na zadovoljavajucem nivou. Ostalo deluje kao neka kasaba.

Gressis...
Sta ako zeli sto pre da proda jer mu se pojavio neka dobar plac i treba mu keš što pre....?
Šta ako ima dobru ponudu za materijal ?
Šta ako zeli ima dobru reputaciju i prodaje po realnim cenama...?
Hiljadu je razloga ...zašto polaziti od sebe i misliti da su i drugi toliko halapljivi ili loši ...
.....

Otkad je zaraditi novac nešto loše Mićo, pa ja bih onda mogao reći da si ti halapljiv i loš jer zarađuješ od kirije od nasledstva što ti ostalo.

Vi baš kao da ne razumete šta je kontrolisana ponuda......naveli smo xy razloga gde država direktno svojim merama utiče namerno na porast cena.
Tako da..... može sve to mnogo jeftinije ali ne može.

Slobodno reci, gledao sam tamo da nešto uzmem u izgradnji ali mi cena deluje visoko. Svako mišljenje/analiza/uvid bi mi bila od koristi.
Nema šta PDV da traži NA toj ceni nego U ceni.
Zgrada je pored groblja al ajde, Novo groblje mu dodje kao neki park, al kretanje tom mikrolokacijom je katastrofalno.
Ta lokacija deluje kao da su prevideli da tu ljdi žive.Ulice, trotoari pešački sve je usko udaljeno, nepristupačno.
Ajde skorz da preskoćimo to što je pored šina i pored jedne prometnih ulica (onih stvarno bučnih i brzih prometnih).
Zamišljam samo nekoga ko sa kolicima sa bebom mora tu da se provlači, penje pazi...parking da ne pominjem.
Tu sam proveo dobar deo života pa znam.Na mapi lokacija izgleda top al za nekoga ko je to mesto samo na mapi i video.
4000+ pdv .... 4000+ vam mj

Meni je bolje na groblje da gledaš nego u zgradu pored, nemaš buku od komšiluka i niko te ne gleda.
Taman da se se podsetiš da je život prolazan i da si srećan što nisi tamo 😉

Meni je bolje na groblje da gledaš nego u zgradu pored, nemaš buku od komšiluka i niko te ne gleda.
Nije stvar što je groblje , rekoh da je N groblje kao park i na neki način lepo.
Čak je taj donji deo groblja je neaktivan još od Topalovića , tu su grobovi iz 1896e.
Problem je baš taj deo na ćočku jer je otpadni, tu su kontejneri, buka, istovar pretovar krš...

Vi baš kao da ne razumete šta je kontrolisana ponuda......naveli smo xy razloga gde država direktno svojim merama utiče namerno na porast cena.
Tako da..... može sve to mnogo jeftinije ali ne može.
Samo pokušavam da shvatim kako misliš kontrolisana ponuda, da je stigla naredba ili da su se dogovorili da se ne grade veliki stambeni projekti?
U tom slučaju šta ti Investitori rade sa tekućim troškovima, mehanizacijom, zaposlenima budu premešteni na druge kapitalne projekte, jer sigurno neće čekati i ići u ogromni minus?
Ja sam navodio druge primere gde znam da grade zgrade u nedostatku profitabilnijih poslova

Nije stvar što je groblje , rekoh da je N groblje kao park i na neki način lepo.
Čak je taj donji deo groblja je neaktivan još od Topalovića , tu su grobovi iz 1896e.
Problem je baš taj deo na ćočku jer je otpadni, tu su kontejneri, buka, istovar pretovar krš...
Jasno, lepo si naveo mane mikrolokacije pošto si i sam živeo u tom kraju, dosta kupaca ne istraži dovoljno mikrolokaciju prilikom kupovine.
Jedan primer mi se svideo ovde na forumu od jednog člana koji je spomenuo da je trenutno podstanar u kvartu u kojem planira da kupi stan, to bi bilo po meni idealna kupovina, ali nažalost nemaju svi mogućnosti za tako nešto.

E o ovome ja pričam kao moje mišljenje u kojem pravcu idemo, gde često stavljam izraz ,,Nećete posedovati ništa i bićete srećni,,.
Kao što i mislim da će gradnja od strane firmi i korporacija da sve češće pravi celokupne zgrade za izdavanje poput AFI-a u Beogradu.
Mislim da sam i ovde navodio primer Investitora u Novom Sadu odlične zgrade na skoro najboljoj lokaciji koji nije nijedan stan hteo da proda, sada je u toku još jedan sličan projekat gde Investitor neće da prodaje stanove.
Za razliku od prošlosti, ljudi su sve manje zainteresovani za samostalnu gradnju kuća i neće u to da se upuštaju jer nemaju znanje i nametnuto im je skoro podsvesno da se ne mešaju u ono što nisu studirali ili što im nije struka.
Pretežno svi hoće da idu pa i moraju u gradove itd...
Primer Holandije koju smo ovde često spominjali i porez od 30% pri nasledjivanju je otprilike korak ka tome.
Po meni hoće da nateraju ljude da ne žive od nasledjivanja i truda nekog uspešnog roditelja, čukunddede, rodjaka nego da podstaknu da svi moraju da se trude i rade, dok korporacijama sa druge strane daju benefite.
Odlazim u offtopic sa mojim pisanjem i posmatranjem na stvari ali eto videćemo(ko bude živ) za 20god 😂
Ukratko, hoće moderni feudalizam. Da običan čovek bude kao zavisni seljak nekada.

Posedovati svoju nekretninu je prepreka pa otuda toliki porez na nasleđivanje.

Nadajmo se da kod nas neće zaživeti.

Pa zato treba liberalizovati skroz trziste, da se izgradi sto vise nekretnina.
Onda to dovede do pada cene nekretnina i bankrota ovih i slicnih malicioznih fondova.
Stanovi moraju nekome da se iznajmljuju, ako se to nastanca, uz pad broja stanovnika, cena mora da ide dole.
Problem je što su fondovi poput Blackrocka projekti duboke države koji dobijaju naštampane dolare.

Mogu da krvare milijarde da bi postigli agendu.

Posedovati svoju nekretninu je prepreka pa otuda toliki porez na nasleđivanje.
Mislim da su motivi poreza na nasledjivanje da se stimulise produktivnost i rad u odnosu na akumulaciju bogatstva nasledstvom.
Ako se prikupljeni porez koristi za jačanje socijalne komponente, meni je to ok 🙂

Ja ne znam druže jel ti se ovde sprdaš sa svima nama, ili pišeš onako bezdušno kao da si investitor a ne kupac...

Vrh