Šta je novo?

Cene nekretnina

Uvodjenje evra u Španiji. Ministri se dogovorili sa drugarima da napumpaju tržište nekretnina. Novac iznosili van zemlje i kupovali zlato i šta sve ne. Došla seka i nikad se nije oporavilo tržište. Ni nakon prestanka krize. Svaka sličnost sa nama je slučajna 😉
Bukvalno nema sličnosti. Španija pred krizu gradila milion stanova godišnje.

Will the price of real estate increase until 2035 in Belgrade?

ChatGPT said:​

Predicting the exact trajectory of real estate prices in Belgrade, or any market for that matter, involves a variety of factors, many of which are unpredictable. However, we can consider several key influences that will likely shape the market through 2035:
  1. Economic Growth: Serbia's economy has shown steady growth in recent years, and if this continues, Belgrade could see rising real estate demand, especially as more international companies establish offices or invest in the region.
  2. Urbanization and Infrastructure: Belgrade is already experiencing significant urbanization, and with ongoing infrastructure improvements (such as the expansion of the Belgrade metro, new roads, and bridges), the city's real estate market is likely to become more attractive for both local and foreign investors.
  3. Foreign Investment: Serbia’s real estate market has seen increasing interest from foreign investors, particularly from countries like the UAE, Russia, and China. If this trend continues, it could drive up prices, particularly in high-demand areas.
  4. Government Policies: The Serbian government’s policies on housing, construction, taxes, and foreign investment will also play a significant role. Proactive policies aimed at boosting the housing sector could support price growth, while restrictive policies might limit it.
  5. Demographics: Belgrade is the largest city in Serbia, and it continues to attract a significant portion of the country’s population, as well as migrants from other regions. The demand for housing, especially in central areas, will likely increase as a result of demographic trends.
  6. Global and Regional Economic Factors: The broader regional and global economic conditions, including inflation rates, interest rates, and geopolitical stability, will also impact the real estate market. For example, if the global economy enters a downturn, this might affect the local market, especially for luxury or speculative investments.
In conclusion, while it’s difficult to guarantee an upward trend in prices, the factors above suggest that, barring unforeseen global or regional disruptions, the real estate market in Belgrade could continue to appreciate, albeit with periods of volatility. A more conservative estimate would see moderate to strong price increases through 2035.

1.) Mozes da ga pitas na nasem jeziku
2.) Mozes da mu kazes da ti da tacnu procenu po godinama ali da ukljuci expo u racunicu.
3.) Kazes mu da pregleda dosadasnje trendove i da na osnovu toga uradi zakljucak
4.) Kazes mu da ti da njegovu procenu a ne da prenosi sa intereneta razne izvestaje
5.) Napises mu da ti da procenu rasta po godinama
6.) Kazes mu da uzme u obzir predvidjanja za kamatne stope
7.) Kazes mu da uzme u obzir rast broja turista u Beogradu

Kada to uradis onda mu kazes da ti da "sazeto" a ne da pise tekst na 5 strana. Takodje mali screenshot bi bilo bolje a ne copy/paste
(jer ima ljudi koji vole da modifikuju da bi spinovali)
Just fyi admin nije bas fan postovanja sa GPT-a pogotovo ne tako tekstova suvoparnih a i mislim da pise negde u pravilima.
Da je nesto kratko pa i da progleda kroz priste.

Sto to ne uradis sam vradovicu, zadjabe je ;) ako uracuna Expo i Surcin i Jarkovo, sta ce biti s Jajincima... ili ne daj boze Sunvilom kraj Lesca. Ako vec verujes govorecem robotu bez svesti i pitas ga za inuiciju i oseceanje koje nema... Ja ga pitao, veli ne zna.. Mozda, mozda ne, zavisi kako ga pitas. Pitao ga kad je after u Mirijevu, bilo jace od mene. Pogubio se ko prase u Teheranu, kaze nije obavesten, on je iz Stranke Srpskog Jedinstva, dezura samo.

Mogao sam i na srpskom i sažeto, znam da može, takodje može i da se navodi na stranu kojoj odgovara sa pitanjima i uračunavanjem pozitivnih stvari ili negativnih itd...
Evo do sada sam pričao sa njime vezano za neke druge stvari, pa dobar asistent u svakom slučaju 😉
Sve sam ostavio što je napisao baš na ovo po meni ok pitanje, jer na neki način o tome se ovde i diskutuje, a i slažem se sa napisanim.
Nisam čitao pravila foruma i eto prvi put da kačim copy past od chat gtp-a.

Mogao sam i na srpskom i sažeto, znam da može, takodje može i da se navodi na stranu kojoj odgovara sa pitanjima i uračunavanjem pozitivnih stvari ili negativnih itd...
Evo do sada sam pričao sa njime vezano za neke druge stvari, pa dobar asistent u svakom slučaju 😉
Sve sam ostavio što je napisao baš na ovo po meni ok pitanje, jer na neki način o tome se ovde i diskutuje, a i slažem se sa napisanim.
Nisam čitao pravila foruma i eto prvi put da kačim copy past od chat gtp-a.
ChatGPT generise tekst na osnovu podataka sa kojih je ucio. A ucio je sa novinskih clanaka koji govore o tome kako smo mi ekonomski tigar.

Normalna stvar kod svakog AI-a su takozvane "halucinacije". A njih ima mnogo. Ako krenes da se raspravljas sa njim vezano za svaku stavku koju je izneo, ubedices ga u suprotno i izvinice ti se.

Dobar je AI, ali se oslanjas na njega recimo kao na jos jedno misljenje koje je genericko, a pritom pola izlozenog moze da bude cista izmisljotina koju samo sam sistem zna kako je dosao do iste. Recimo za programiranje zna da ti predlozi resenje sa funkcijama koje ne postoje.

Samo 🐂. U principu sve ono što sam pričao.

"odliv dividendi naglo raste, kao i troškovi kamata za dug prema inostranstvu, pa je visina SDI u prošloj godini praktično izjednačena sa odlivom na ime dividendi i kamata. Narednih godina ti odlivi će samo rasti, jer će usled rasta spoljnog duga, rasti i odlivi po osnovu kamata."

"Iako nominalno rastu, SDI opadaju u odnosu na BDP: u periodu od 2018-2022. godine SDI su iznosile 7,5 odsto do 7,3 odsto BDP-a, da bi 2024. godine bile oko 5,5 procenata."

"postojeći model ekonomskog rasta iscrpljen i neodrživ "

"Posebno zabrinjava to što se pogoršavaju sve komponente spoljnotrgovinske razmene: smanjuju se doznake, raste odliv po osnovu dividendi i kamata, a uvoz raste brže od izvoza"

Poslednja izmena:
postojeći model ekonomskog rasta iscrpljen i neodrživ
Izostavio si da kažeš da nas zasad vade devizne rezerve od 30 milijardi kojima otplaćujemo deficit, te imamo nekoliko godina da se prilagodimo, kako kažu. Nekoliko godina i nije tako loš rok. A ako se ne prilagodimo, imaćemo recesiju, u kojoj je već skoro cela Evropa.
Tako da... i nije tako loše (zasad).

Deder preracunaj ti to opet, lol. Nema Španaca 500 miliona.
"Ministri se dogovorili sa drugarima da napumpaju tržište nekretnina. Novac iznosili van zemlje i kupovali zlato i šta sve ne"

Ima li ovde sličnosti gospodine? Ajde malo o ovom delu da diskutujemo. Ili me preskoči.

Kako su ga to napumpali?
Imaš pretragu mojih poruka. Nadji listu koju sam naveo šta je država uradila sve radi povećanja cena kod nas. Tri puta sam ti već navodio. Mrzi me više. Poslednji put si čak naveo da sam se potrudio da navedem sve. Kad pročitaš pitaj ako ti nešto nije jasno pa možemo da pričamo.

Imaš pretragu mojih poruka. Nadji listu koju sam naveo šta je država uradila sve radi povećanja cena kod nas. Tri puta sam ti već navodio. Mrzi me više. Poslednji put si čak naveo da sam se potrudio da navedem sve. Kad pročitaš pitaj ako ti nešto nije jasno pa možemo da pričamo.
Znaci pitanje je samo volje- država donese odluku i cene asseta idu to the moon. Samo pozitivno razmišljanje i manifestovsnje vodi ka boljitku. Sada ću da zamislim da moj stan na Vračar historical-u vredi kao da je na Petoj Aveniji, pa ako se upola od toga ostvari biću presrećan, a drzava nek pomogne koliko može.

Pa nije bila mnogo ubedljiva ta lista. Navedes recimo kako drzava ogranicava kamate da bi ‘pumpala’ a u sledecem postu kako samo lud covek ovde uzima kredit jer je svuda u Evropi kamata niza. I takve kontradiktornosti u gotovo svakoj stavci.

Mislio sam da objasnis kako su to pumpali u Spaniji, ako vec pricamo o slucnostima.

Jel zna neko buduće cene ovde? Konkretno me zanima staro krilo, drugi sprat, pogled na Resavsku.

1000016979.png

"Iako nominalno rastu, SDI opadaju u odnosu na BDP: u periodu od 2018-2022. godine SDI su iznosile 7,5 odsto do 7,3 odsto BDP-a, da bi 2024. godine bile oko 5,5 procenata."
Mentalna gimnastika na nivou. Prokleti BDP, što je morao da raste toliko? A i priča o prevelikoj zavisnosti od stranih investicija je volšebno pala u vodu.

Kolegin brat uzeo stan nakon više mesečne potrage. Ne živi u BG-u to jest radi u regionu.
Malo slobodnog vremena nakon dolaska u BG za neki vikend kod porodice (žena i mala deca) gleda sa agentom po 10 stanova, od toga izabere po 2 i pokaže ženi.
Odlučili su se pre koji mesec i uzeli trosoban oko 80m2(+-m2) stan u starogradnji u Zemunu po ceni od 2200eur, sada ide polako selidba i renoviranje hitnih stvari u stanu.
EDIT: Ne znam tačnu lokaciju kaže ok je ima svega u blizini i parkinga i škole i vrtić, nije periferija...

Poslednja izmena:
ChatGPT ne može da proceni bilo šta. U pitanju je sistem koji generiše niz reči po principu verovatnoće. Ne postoji razumevanje bilo koje vrste koje rukovodi procenom, sve je samo imitacija racionalnog rasuđivanja.
Verujem da i ovaj NAFO doprinosi njegovom rasudjivanju, ok slažem se sa tvojim napisanim.
Ako je servirano to,većina plebs-a će tako i raditi pa i misliti.
Što me dovodi do toga da će to tako i biti.
Neka je i imitacija racionalnog rasudjivanja, to nam govori da kada bi svi ljudi racionalno i objektivno razmišljali da bi isto to rekli, barem na dostupnim informacijama.
Zato i ja sam govorim iz svih podataka oko mene(objavljenim i zvaničnim statistikama kao i u okruženju oko mene) da će i dalje cene nekretnina rasti u ovakvom okruženju u Beogradu i Novom Sadu, kao i da ima mnogo kupaca i ljudi koji hoće da kupuju i da ulažu u te nekretnine. Nekako je po meni to postao i trend ulaganja.

Kolegin brat uzeo stan nakon više mesečne potrage. Ne živi u BG-u to jest radi u regionu.
Malo slobodnog vremena nakon dolaska u BG za neki vikend kod porodice (žena i mala deca) gleda sa agentom po 10 stanova, od toga izabere po 2 i pokaže ženi.
Odlučili su se pre koji mesec i uzeli trosoban oko 80m2(+-m2) stan u starogradnji u Zemunu po ceni od 2200eur, sada ide polako selidba i renoviranje hitnih stvari u stanu.
EDIT: Ne znam tačnu lokaciju kaže ok je ima svega u blizini i parkinga i škole i vrtić, nije periferija...
Kako je uboo za 2200 svaka cast.

Verujem da i ovaj NAFO doprinosi njegovom rasudjivanju, ok slažem se sa tvojim napisanim.
Ako je servirano to,većina plebs-a će tako i raditi pa i misliti.
Što me dovodi do toga da će to tako i biti.
Neka je i imitacija racionalnog rasudjivanja, to nam govori da kada bi svi ljudi racionalno i objektivno razmišljali da bi isto to rekli, barem na dostupnim informacijama.
Zato i ja sam govorim iz svih podataka oko mene(objavljenim i zvaničnim statistikama kao i u okruženju oko mene) da će i dalje cene nekretnina rasti u ovakvom okruženju u Beogradu i Novom Sadu, kao i da ima mnogo kupaca i ljudi koji hoće da kupuju i da ulažu u te nekretnine. Nekako je po meni to postao i trend ulaganja.

Informacije koje servira su pokupljene sa nekih foruma kao što je ovaj, medija itd. Ne postoji misleći entitet koji predviđa, razumeš li to?

Informacije koje servira su pokupljene sa nekih foruma kao što je ovaj, medija itd. Ne postoji misleći entitet koji predviđa, razumeš li to?
Pazi i mi formiramo zaključke na osnovu nekih nama dostupnih informacija.
Kao što preispitujem i mišljenje/izjave političara, profesora, lekara, kolege, napisanih teorija/definicijama u knjigama itd, tako naravno da i njegov zaključak analiziram.
Znam da ne predvidja budućnost 😂
Meni je veoma koristan kao asistent za odredjene poslove/istraživanje, a odavno se radi i ide sa ka tom takozvanom mašinskom učenju...
Mislim dakle postojim, dok on ne misli, ali se mogu dobiti bolji rezultati nego od mislilaca...otići ćemo u offtopic.

Vrh