Šta je novo?

Cene nekretnina

Na osnovu dostupnih podataka, beogradsko tržište nekretnina beleži kontinuirani rast cena, ali dostizanje prosečne cene od 5.000 evra po kvadratnom metru u naselju Mirijevo verovatno neće biti ostvareno u bliskoj budućnosti. Faktori poput planirane izgradnje metroa, unapređenja saobraćajne infrastrukture, povećanja broja turista i rasta populacije doprinose porastu cena nekretnina, ali Mirijevo, kao periferno naselje, verovatno će sporije dostići tako visoke cene u poređenju sa centralnim delovima grada. Takođe, trenutni ekonomski uslovi i politički izazovi mogu uticati na dinamiku rasta cena.

ChatGPT- isto pitanje kao vradovic plus da uzme u obzir izgradnju Metroa

Ima li šanse za 5k€ Mirijevo do 2030:

Do 2030. godine, šanse da prosečna cena nekretnina u Mirijevu dostigne 5.000 evra po kvadratnom metru su male, ali ne i potpuno nezamislive. To bi zavisilo od nekoliko ključnih faktora:

1. Makroekonomski uslovi: Ako dođe do značajnog povećanja plata, priliva stranih investicija i rasta životnog standarda u Srbiji, tržište nekretnina bi moglo beležiti ubrzan rast.

2. Izgradnja metroa: Ako metro linije značajno povežu Mirijevo sa ostatkom grada, to bi moglo povećati atraktivnost i cene nekretnina u tom naselju.

3. Eksponencijalni rast cena nekretnina: Beograd već beleži skok cena u centralnim i atraktivnim zonama, ali prelazak ovog trenda u periferne delove poput Mirijeva bi zahtevao znatno brži i snažniji razvoj.

4. Urbanistički razvoj i investicije: Pojava luksuznih stambenih kompleksa ili modernizacija infrastrukture u Mirijevu može dodatno podići cene.

Međutim, cena od 5.000 €/m² do 2030. godine je realnija za centralne delove Beograda, poput Vračara, Dorćola ili Savskog amfiteatra. Za Mirijevo bi ovakva cena do 2030. godine bila moguća samo u slučaju značajnog preokreta u razvoju naselja i tržišta nekretnina.

Zar Expo 2027 nije značajan dogadjaj koji će doneti tu prekretnicu:

Expo 2027 je značajan događaj koji može uticati na razvoj Beograda i Srbije u celini. Organizacija ovakvog globalnog događaja privlači investicije, ubrzava razvoj infrastrukture i podstiče rast turizma, što može pozitivno uticati na tržište nekretnina. Evo kako Expo 2027 može doprineti:

1. Infrastruktura: Zbog priprema za Expo, Beograd može dobiti nove puteve, železničke veze, modernizovane aerodrome i druge infrastrukturne projekte, što povećava atraktivnost svih delova grada, uključujući Mirijevo.

2. Porast potražnje za nekretninama: Expo će privući turiste, poslovne ljude i investitore, što može podstaći veću potražnju za nekretninama, ne samo u centralnim, već i perifernim delovima grada.

3. Marketing i globalna vidljivost: Beograd će biti pod globalnim reflektorima, što može privući strane investitore zainteresovane za razvoj luksuznih i modernih stambenih kompleksa.

Ipak, dok će Expo nesumnjivo doprineti rastu cena nekretnina, Mirijevo kao periferna lokacija verovatno neće odmah osetiti značajan skok do luksuznih cena poput 5.000 €/m². Ta cifra bi do 2030. mogla biti realnija za luksuzne projekte bliže centru. Za Mirijevo bi ovako visoke cene mogle biti moguće do kraja naredne decenije, ako svi ovi trendovi ostanu povoljni.

Verovatno kako te algoritam targetira :)

Da se vratimo mi na domace "strucnjake" i njihove procene.

a evo i neke statistike.

Sve sam dao od sebe da budem pozitivan 5k€ Mirijevo do 2027, pa do 2030…izgleda da postoji mala šansa do 2040, ako sve okolnosti budu pozitivne…
Možda bude, ali ne mora da znaci…

Prastaj admine 🤣

Na daj se vradovicu, zamisli sprcas sve u Mirijevo po savetu AI ili naših renomiranih strucnjaka koje pratiš, pa te deca proklinju kad ne budu mogli da sve to prodaju posle i kupe nešto na Havajima…

I Subotičani su provalili foricu: ako ti je kredit skup, kupuj za keš 😎🤑🏚️🏠

"Daleko se više prodaje za gotovinu, nego na kredit, zbog visoke kamatne stope, stambeni krediti se ne isplate, pa se ljudi više odlučuju za kupovinu za gotovinu."

Cena je preko 6000 po kvadratu, a nije neka prica, poenta Dedinja je da imas kucu i dvoriste, a ne da zivis u zgradi
Hvala za info o ceni, mrzi me da popunjavam ono o zainteresovanosti pa da moram sa njima da pričam itd da bih saznao okvir cene.
Ne znam meni se lično svidja za život, manji projekat sa teretanom i saunom u mirnijem delu, to jest Dedinju. Vidim da će biti kvalitetna zgrada.
Za kuću se slažem, ali ona je skuplja i potrebno je odrzavanje i sve što ide uz kuću(skuplje održavanja i više posla oko spremanja itd) plus ako je sam gradiš treba 2-3god da izgubiš da je kompletnu izgradiš ili opremiš, a već dobre i gotove na Dedinju su preko 2m.
Ovako kada se u sklopu zgrade imaju teretana i sauna, po mogućstvu još neki kafić i samoposluga,meni je vrh, ne moram da gubim vreme na odlazak i traženje parkinga za te dve stvari. Predeo miran i siguran.
Samo eto porodicni stan od 80m2 po toj ceni je 480k plus 2 parkinga jos 70-80k, znači 560k plus opremanje izadje to na 600k.

I Subotičani su provalili foricu: ako ti je kredit skup, kupuj za keš 😎🤑🏚️🏠

"Daleko se više prodaje za gotovinu, nego na kredit, zbog visoke kamatne stope, stambeni krediti se ne isplate, pa se ljudi više odlučuju za kupovinu za gotovinu."
Ovo je zaključak u rangu Alana Forda.
"Bolje živeti sto godina kao milioner, nego sedam dana u bedi"
Ali dobro trenutna situacija povećaće emigraciju tako da:
"Bolji je nečastan beg nego častan poraz" jer "Ako želiš pobediti, ne smeš izgubiti".
Na kraju krajeva "Bolje nešto od nečega nego ništa od ničega".

Scenario 1: vradovic se vraca u Srbiju, to vidi G.I.Joe pa se i on vrati, Tramp i Putin isto dodju u Srbiju i postigne se mir u svetu, dinar stabilan, Mirijevo 5000
Scenario 2: G.I.Joe se vraca u Srbiju, to vidi vradovic pa se i on vrati, Tramp napadne i osvoji Kinu, Putin kaze ok pobedili ste, mir u svetu, dinar stabilan, Mirijevo 5000
Scenario 3: G.I.Joe i vradovic se u isto vreme vracaju u Srbiju, Tramp napadne i osvoji Rusiju, Kina kaze ok pobedili ste, mir u svetu, dinar stabilan, Mirijevo 5000
Scenario 4: G.I.Joe krece za Srbiju a vradovic je Srbija, Tramp, Sidjipink i Putin se napiju, Grenland to iskoristi da ovoji sve, mir u svetu, dinar stabilan, Mirijevo 5000
Scenario 5: G.I.Joe je SRB a vradovic je IJA, Tramp naredi napad na Kinu, pocinje Treci sv rat, SAD unistena, Kina unistena, Rusija unistena, Srbiji nista, dinar stabilan, Mirijevo 5000
Scenario 6: G.I.Joe i vradovic su srpski mocni rendzeri, treci svetski rat je u toku a oni se spajaju u srpskog megazorda koji brani cenu nekretnina u Beogradu, Srbiji nista, dinar stabilan, Mirijevo 5000
Scenario 7: G.I.Joe i vradovic su sve vreme u Srbiji koja je najbolja zemlja za zivot ikad, van granica Srbije svi zive lose jer je rat, nemastina i woke kultura, Srbiji nista a i skace BDP, dinar stabilan, Mirijevo 5000
Hvala na ovako ukazanom poverenju. U svim slučajevima Mirijevo ide na 5k to znači NBg i Vračar na 9-10k. Pa u tom slučaju srpski penzioneri će da se sele na Tajlande, Kube i ko zna gde. Svako će imati pola miliona eura vrednosti min! Većina BG postaju Marko Đurići i viču Aco Srbine jer im je omogućio srpski san.
Ja bi bio srećan da Mirijevo ide na 5k jer onda bi sve skočilo 2,5x i to u evrima i mnogim penzionerima bi se san ostvario. Imali bi bukvalno američki san da putuju i žive po svetu u toplim krajevima.
Mislim da nije toliko realno ali bilo bi lepo.

Poslednja izmena:
To je vec cene koje prestizu Berlin i Amsterdam... Da li stvarno imamo kupce tog profila i da li iko veruje da nase trziste nije postalo meme coin, sredstvo spekulacije koje ocekuje ozbiljan rug pull u nekom trenutku.

To je vec cene koje prestizu Berlin i Amsterdam... Da li stvarno imamo kupce tog profila i da li iko veruje da nase trziste nije postalo meme coin, sredstvo spekulacije koje ocekuje ozbiljan rug pull u nekom trenutku.
Ako se porede sa istom kategorijom nekretnina (ekskluzivni projekti u centru), ne prestizu ni blizu.

Ovo je moja pretpostavka na osnovu cene za kompleks kod hotela Jugoslavija, gde se cene kreću od 7-11k.
Deluje mi da će Trumpova biti najluksuznija i da će postaviti cenu iznad svih kao neki sam vrh prestiža. Pošto se tako i reklamira ,,Trumpov luksuz bez premca,,.
Ta lokacija je za većinu kupaca tog kalibra prestiž i pogotovo jer ga gradi jedan od najmoćnijih trenutno ljudi u svetu, to isto podiže cenu.
Ako ima kupaca za hotel Jugoslaviju tek će ih i za ovaj projekat biti.
Takodje verujem da će i dosta kupaca biti firme,pojedinci koje saradjuju sa Trumpom i koje ga prate u projektima, kolekcionari luksuznih nekretnina po glavnim gradovima.

Tek sada imamo par zgrada u celom gradu gde su cene na nivou EU gradova, a broj stanova koji se proda u vrednosti preko milion EUR na godišnjem nivou se može izbrojati na prste dve ruke. Ne bih rekao da se po cenama možemo komparirati sa Ansterdamom i Berlinom, ni blizu toga.

Imamo i mi vile koje odu za milione, al stanovi u principu... Da bi isplatio stan od milion evra za 20ak god moras da ga izdajes za preko 4000 evra. Ne znam da li mi imamo toliku klijentelu za te vrste nekretnina, sto kaze Kaca Lazarevic.

Ma takvi stanovi se ne kupuju za izdavanje. Mi imamo klasu kriminalaca koji barataju ciframa tog reda i koji bi to kupili zbog prestiža.

Vrh