Šta je novo?

Cene nekretnina

„Obaveze banaka su da klijentima za nepokretnosti do 100.000 evra ponude učešće od jedan odsto i grejs period od godinu dana, ali svaki klijent ima pravo da poveća svoje učešće i da ne koristi grejs period, kao i da prevremeno otplati kredit bez naknade, delimično i u celosti“, navodi se u saopštenju.

Znači imaš pravo i otplate kredita bez penala kad god hoćeš! Pa uslovi su savršeni za ovaj zakon. Kao da sam ga ja pisao:)
Jedino bi ukinuo gornju granicu:)) Ali dobro.
Opet Joe, subvencije ne treba da budu za ljude koji vec imaju brdo kesa pa ko veli da se ispomognu jos malo vec za ljude kojima je skupljanje 20-30-50 hiljada EUR misaona imenica.
Po meni trebala je i gornja granica na cenu nekretnine, 150-160 hiljada i to ti je.

Svodi se da svako vidi ono sto zeli da vidi :) ja vidim pripremu za novu recesiju u USA, pad cena itd... Vradovic verovatno vidi armiju gastosa koji se vraca iz USA i kupuju Mirijevo za 5000 po kvadratu. p.s. ne zelim recesiju, samo to je ono sto vidim kao posledicu dosadasnjih pumpanja.

Nisi daleko od istine :)

Salim se realnije je da ocekujemo kad dodje Trump da ubaci zeton u ringispil i da da krene najjaca vrteska svih vremena.
Sa druge strane Musk ce da sece nepotrebne administrativne gluposti (da bi bilo efikasnije) a Trump ce da pumpa do besvesti. HYPEEEEEE daj josss. Taman su pripremili USD (ojacao je na kontu izjava Americki zaliv, Greenland, preuzimanje Kenjade, carine Evropi, Kini, Kenjadi, Meksiku....). Sve su to fore za lozenje ali na kontu toga jaca USD sto daje "prostor" da mogu da nastampaju barem 1-2 triliona USD bez pokrica a da se ne primeti mnogo tj da odnos EURUSD bude 1.2 umesto 1.025 i to je to. Inflacija ce da bude kao i uobicajeno. Eto predvidjanje mada je bas nezahvalno to raditi.

Gary verovatno leti za 5 dana, što će verovatno ojačati BTC (osim ako ovo već nije uračunato u trenutnu cenu)

Nisi daleko od istine :)

Salim se realnije je da ocekujemo kad dodje Trump da ubaci zeton u ringispil i da da krene najjaca vrteska svih vremena.
Sa druge strane Musk ce da sece nepotrebne administrativne gluposti (da bi bilo efikasnije) a Trump ce da pumpa do besvesti. HYPEEEEEE daj josss. Taman su pripremili USD (ojacao je na kontu izjava Americki zaliv, Greenland, preuzimanje Kenjade, carine Evropi, Kini, Kanadi, Meksiku....). Sve su to fore za lozenje ali na kontu toga jaca USD sto daje "prostor" da mogu da nastampaju barem 1-2 triliona USD bez pokrica a da se ne primeti mnogo tj da odnos EURUSD bude 1.2 umesto 1.025 i to je to. Inflacija ce da bude kao i uobicajeno. Eto predvidjanje i ako je nezahvalno to raditi.

Gary verovatno leti za 5 dana, što će verovatno ojačati BTC (osim ako ovo već nije uračunato u trenutnu cenu)

Ovakvo predviđanje sam video i na američkim forumima. Šta je krajnje ishodište ovoga?

Nista hype kao 2020. Ekonomija kao gruva a u stvari sve po principu stampanja. Kao Sloba kad nastapmpa pa pusti a ono svi se osete bolje.
Politika je guraj ekonomiju na sve nacine i povecavaj populaciju migrantima dokle god mozes dok roboti ne pocnu da proizvode u US i dok ne preuzmu trziste automatizacijom. Posle toga ce da isutiraju sve migrante napolje.

Znaci realno ocekivanje je 5-10% rast cena nekretnina godisnje i izbegavaj recesiju po svaku cenu. Uvlaci migrante pod izgovorom da su skilled i bolje filterisani.
Pumpaj piramidu i samo rokaj a usput paralelno usporavaj na sve nacine EU, Kinu, Indiju, Rusiju.

Ja se iskreno nadam da ce ovi sa 'viskom' para otici malo da se igraju sa kriptom, a da ce normalan sektor (i nekretnine) ostaviti na miru. Sad imaju kripto cara Saksa, Tramp i ekipa bi da prebace deo rezervi u kripto, tako da na tom polju vidim mozda hajp.

A vradovic je vec stigao do robota, izbacijavanja migranata i sletanja na mesec :)

Ja se iskreno nadam da ce ovi sa 'viskom' para otici malo da se igraju sa kriptom, a da ce normalan sektor (i nekretnine) ostaviti na miru. Sad imaju kripto cara Saksa, Tramp i ekipa bi da prebace deo rezervi u kripto, tako da na tom polju vidim mozda hajp.

A vradovic je vec stigao do robota, izbacijavanja migranata i sletanja na mesec :)
Nije se dzabe placao rucak sa Trumpom 650k i fotografisanje 90k u Nashville-u od strane kripto ekipe. Naravno verovatno ce kripto da ojaca dolaskom Trumpa. Ipak pumpanje ce biti na sve strane jer Trump ziv nece ostati dok ne spusti kamate i ne odradi QE. Prosto to ti je ego ja pa ja i hoce da se dokaze sad u inat svima a to ce biti na osnovu masovnog QE-a samo sto ce da ga rebrendiraju.

Sve u svemu po meni krece novi ringispil.

Ukinuli su granicu da nekretnina mora biti do 100k, a ne da je kredit max 100k. Znaci možeš kupiti stan od 300k, a država ti daje subvencionisani kredit od 100k a onih 200 ili keš ili komercijalni kredit.
I znaci za taj subvencionisani deo kredita od max 100k EUR drzava placa 124 x 12 x 6 = 8928 EUR?

Nije se dzabe placao rucak sa Trumpom 650k i fotografisanje 90k u Nashville-u od strane kripto ekipe. Naravno verovatno ce kripto da ojaca dolaskom Trumpa. Ipak pumpanje ce biti na sve strane jer Trump ziv nece ostati dok ne spusti kamate i ne odradi QE. Prosto to ti je ego ja pa ja i hoce da se dokaze sad u inat svima a to ce biti na osnovu masovnog QE-a samo sto ce da ga rebrendiraju.

Sve u svemu po meni krece novi ringispil.
Za nekretnine mislim, kakav dalji ringispil, po ovim graficima kuce su i sad preskupe, a krediti nepovoljni. Ja zelim kripto ekipi da se presele u kripto svet i da za prenastampane dolare kupuju prenamajnovane koine jedni o drugih, a da nas malo ostave na miru :)

I znaci za taj subvencionisani deo kredita od max 100k EUR drzava placa 124 x 12 x 6 = 8928 EUR?
Ma da ne plaća ništa samo da daju s 1% učešća svima to je super! Da ne budu nikakve kamate i grejs periodi samo da ne mora učešće već sve na rate kao u NL pa to je super stvar. To bi poguralo prodaju i cene do max.

Za nekretnine mislim, kakav dalji ringispil, po ovim graficima kuce su i sad preskupe, a krediti nepovoljni. Ja zelim kripto ekipi da se presele u kripto svet i da za prenastampane dolare kupuju prenamajnovane koine jedni o drugih, a da nas malo ostave na miru :)
Te grafike ja posmatram kao da je doslo vreme za novi zeton. :)

Bez zetona recesija svakako ali mislim da ce ga Trump vrlo rado ubaciti :)

Mislim da ce da odrade barem 1.5-2T

Screenshot 2025-01-17 at 2.08.14 AM.png

Bez zetona recesija svakako ali mislim da ce ga Trump vrlo rado ubaciti :)

Mislim da ce da odrade barem 1.5-2T
Lično mislim da će do recesije doći i sa žetonom. Ali to sad treba da se vidi u stvarnosti.

kakve sve ovo suštinski ima veze sa nama i kako se to odražava na prosečnog srbina...rekao bih nikakve i nikako...ne treba trošiti toliko vremena na globalne momente kada ne možemo da prodremo dalje od balkana

1-2 T je ništa. Nula. Zbog ogromne količine novca ne bi se ni primetilo.
Pa samo oko ovih požara biće gubici 0,3T.
2008 kada je bila SEKA, gašenje požara je koštalo 5-6T.
Ako bude isti nivo potreban to je danas 35-40T. Bez multiplikovanog dejstva. Sa multiplikovanim verovatno 60-70T. Nema od toga ništa.

Poslednja izmena:
kakve sve ovo suštinski ima veze sa nama i kako se to odražava na prosečnog srbina...rekao bih nikakve i nikako...ne treba trošiti toliko vremena na globalne momente kada ne možemo da prodremo dalje od balkana
Zivimo u globalnom vremenu i svaki poremecaj na jednoj strani se odrzava na nas. Pogotovo tipa ECB ako odluci da spusta kamate ili da stampa jos eura. Kad ECB krene da stampa NBS mora isto da stampa jer bi dinar ojacao (koliko god to apsurdno zvucalo). Na taj nacin bilans je da Srb ima vise Eura. Tako da na zalost ne moze da se posmatra samo lokalno sta se desava.

Ne postoji veća povezanost sveta u istoriji nego danas. O da, ako kriza izbije u Evropi ili u USA, danas ćeš više da je osetiš nego 2010. Ili 1985, ili 1970 (da ne računam period 1990-2000).

Zivimo u globalnom vremenu i svaki poremecaj na jednoj strani se odrzava na nas. Pogotovo tipa ECB ako odluci da spusta kamate ili da stampa jos eura. Kad ECB krene da stampa NBS mora isto da stampa jer bi dinar ojacao (koliko god to apsurdno zvucalo). Na taj nacin bilans je da Srb ima vise Eura. Tako da na zalost ne moze da se posmatra samo lokalno sta se desava.
A ako nema štampe nego sve zemlje fiskalnom politikom gledaju da uštede (npr USA već najavljuje fiskalno rezanje 2T godišnje). I to sve zemlje krenu da kopiraju. Gde ćemo mi da uštedimo?
Realno pitanje postavljam.
Drugo, kamate se ne spuštaju jer je ekstra situacija već kad postoje problemi.
Koliko sam gledao poslednji izveštaj o inflaciji u USA, inflacija koja pada ima pozitivne brojke u transportu i uslugama. Roba prelazi u deflaciju.

Poslednja izmena:
Vrh