Eto bukvalno si potvrdio sve što sam napisao. To da su prethodni stanari odneli i svoje lustere i sijalična grla to je zato što u ugovoru piše da moraš da ostaviš stan u kakvom si ga i zatekao (znači bez ičega i Holi podovi)!! Pa iako se to našima čudno čini kad izlaziš iz stana moraš da vadis laminat iako si "poboljšao" stan i hoćeš da ga ostaviš za dž oni ti to ne daju osim ako se novi stanar ne saglasi!!
Realna mi dođe priča oko 3 meseca sa extra cimanjem da sve namesti i da posle posla sve sama montira. Znači kao što rekoh 5k za second hand nameštanje sa ŽNj nameštajem. I sama laminat i sama električar i sve sam. Sam organizuj kombi prevoz, pa onda tek ljude da iznajmiš koja je tu tek komedija može ali na min 4h i min 2 kom
)) ihaaa. Što se tiče NL i Nemačke samo mi tu nemojte prodavati fore o "jeftinom" životu.
Ako su joj komšije sve starci onda je to senior zgrada gde valjda nisi našli ni jednog fosila pa izdali njima. Ima takvih zgrada i u NL ali je obično uslov min 60 god. E sad u tim zgradama jeste Rent jeftiniji (mada zgradi kao zgradi nista ne fali) ali su skuplji service costs (ili održavanje zgrade) jer imaš dole portira 24/7 jer stalno neko umire ili treba zvati pomoć. I to sve to placas a onda su troškovi održavanja veći nego u drugim zgradama. To je onda možda Rent za 650 e ali samo Rent i održavanje zgrade a PLUS je struja, internet i sve ostalo....
I još onda dodaj na mesečni nivo 5k što si spucao inicilano na nameštanje ... Pa ugovor na min god dana... Pa ti onda otiđi ako možeš u drugi stan... Nema da mrdneš 3 god min. A ne kao kod nas nađeš stan i pređeš sledeći mesec...
Plus za svaki novi stan moraš min 3 renta da platiš, što čak i da je 650 e je 2k odmah (1 mesec tekući, 1 depozit i 1 usluga agentu ili firmi koja ti je iznajmila + PDV ovde platiš pa je malo više od 3 renta)!!
A onda za sve ostale režije kad se prijavite odmah 2 meseca ti skinu s računa unapred dok nisi ni ušao ni kilovat potrošio. Pa računaj da prvih dva meseca placas 4 meseca struju i grejanje i internet i sve . One režije iz starog stana će ti refundirati oni kad naprave konačni obračun ali to obično traje 8 nedelja!!! Na Zapadu nema plaćam mesečno po potrošnji!! Nego akontacije mesečna pa na kraju god sravnimo račune !!! Neverovatno koliko su nazadni za te stvari u odnosu na nas. Sve vi na kraju dobijete refundirano ali sve ti moraš da finansiraš dok ne dobiješ povrat što je obično 2 meseca
)
Ovo su vam samo neke "praktične stvari" koje vam niko ne govori.
Za Basic start na Zapadu Nemačka ili NL računaj da ti treba 5k da odmah istreseš da bi samo iznajmio stan a gde su ostali troškovi!!! Da vas niko ne laže došao je s 100 eura u džepu.
Osim ako firma ne plaća 2 meseca stan pa firma garant za depozit i ostalo onda je druga priča ali onda ni tih 5k ti nije problem! To je opet ono catch 22. Onda od firme dobijaš i pare za preseljenje i pare za agenciju s ljudima da ti presele nameštaj iz Srbije ili odakle kažeš i ostalo... Ali ti ne žive u senior zgradama.