Šta je novo?

Cene nekretnina

Montažne kuće su skoro sve u USA, pa koštaju ogromne sume novca. Pogledaj samo kakve straćare u okolini San Franciska koštaju par miliona $.
I kod nas razlika između montažnog kvadrata i običnog kvadrata je vrlo mala 20-30%, ali cena zemljišta, profit, takse za priključke itd... Tu se pumpa cena. Proizvodna cena ne čini krajnju cenu.
Ima razlike izmedju montažne i zidane. Problem kod nas je što nema normalnih montažnih već je sve nešto ivanjica stil pre 40god, a ako bi hteo da dodaješ nešto po svom ukusu onda može i da izadje skuplje od zidane.

Zato i jeste dobra mera jer možeš većinu da isplatiš pod subvencionisam uslovima!
Na kredit od 30 godina, prvih 7 godina se maltene samo plaća kamata. Ne znam da li je ovde uslovljen kredit na 40 godina ili može i na kraći rok?
Nisam ulazio u detalje zato što dok dodjem na red, biću matora drtina na koju se ne odnosi ova mera.

Na kredit od 30 godina, prvih 7 godina se maltene samo plaća kamata. Ne znam da li je ovde uslovljen kredit na 40 godina ili može i na kraći rok?
Nisam ulazio u detalje zato što dok dodjem na red, biću matora drtina na koju se ne odnosi ova mera.
Hoce da kaze da sa tako malom ratom mozes da ustedis tokom tih prvih X godina pa da sve sto stedis preko isplacujes glavnicu pre vremena.

Hoce da kaze da sa tako malom ratom mozes da ustedis tokom tih prvih X godina pa da sve sto stedis preko isplacujes glavnicu pre vremena.
Meni se čini da je bitno samo da se upumpa novac iz duga pa makar i za kupovine van Beograda. Da se izvuče poslednja kreditna likvidnost. Onda kroz vezane kupovine da se pokuša da se prelije na veće gradove. U principu da udješ u kolo koje se zove tržište nekretnina.
Da budem iskren, moji roditelji su medju prvima uzeli stambeni kredit kada su se pojavili nakon 2000-tih. Jesu bile niske cene ali kamate su bili katastrofa (logično da jedno vuče drugo). Za nekog ko bi da se skući iz provincije ako potpada i starogradnja (npr 40-50m2 bez manijačenja, da ima gde da čučne i da nešto zove svojim domom) , ovo i nije toliko loše.
Ovo će svakako održati cene i promet u manjim mestima (koje štucaju) i na jeftinijim lokacijama ali će uticati na zakup. Dodatno će smanjiti mićama roi.

Naravno radi se bas kako treba jer gradjevinski sektor pokrece sve druge sektore. Svaka cast da konacno imamo inteligentnu vlast za razliku od nekih drzava na zapadu gde rade sve sta mogu da ubiju u pojam bilo kakvu gradjevinu zarad lgbt promocija (da ne navodim sad primere).

+ socijalne programe za kupovinu nekretnine do 20k eura za mame ili porodice, najveci jednokratan deciji dodatak u Evropi a i sire, besplatan prevoz, besplatni vrtici, sad jos za dijasporu da uleti nesto i idemoooooooo to the moooooooon!!! :)

🤣🤣kako ti ideš u ovim socijalnim varijantama to the mooon legendo?
nema ovde nikakve domacinske ekonomske politike koja je odrziva, samo jeftinog populizma, koji ne opet skakavci iz vlasti uspeti da pojedu na neki način….

🤣🤣kako ti ideš u ovim socijalnim varijantama to the mooon legendo?
nema ovde nikakve domacinske ekonomske politike koja je odrziva, samo jeftinog populizma, koji ne opet skakavci iz vlasti uspeti da pojedu na neki način….
Pa meni ne treba nista od toga ali sam mnogo srecan sto ljudima ne naplacuju prevoz? Sto imaju jednokratan deciji dodatak skoro pa najveci na svetu, sto imaju besplatan vrtic (kad uporedis u CA $3,500 po detetu), porodiljsko da ne pricamo, sto prakticno kvalitet zivota mnogo ide na gore za prosecnog stanovnika. Naravno da se radujem tim stvarima???? Pa ne gledas u zivotu samo sebe valjda majku mu.

Montažne kuće su skoro sve u USA, pa koštaju ogromne sume novca. Pogledaj samo kakve straćare u okolini San Franciska koštaju par miliona $.
I kod nas razlika između montažnog kvadrata i običnog kvadrata je vrlo mala 20-30%, ali cena zemljišta, profit, takse za priključke itd... Tu se pumpa cena. Proizvodna cena ne čini krajnju cenu.
Siva gradnja, upravo radim projekte i tražim ponude/okvirne cene za izgradnju jedne kuće/vikendice za tasta. Sličnog kvaliteta kuća montažna oko 790eur, dok je monolitna(standardna) oko 920eur po m2.
Isplati se montažna ako se uzima tipska kod nekih koji već imaju i projekat za nju i sve definisano, ukoliko hoćeš malo izmenjenu i kvalitetniju onda naravno cena raste.
Prednost njihova, osim te cene za tipske montažne jeste brža izgradnja.Mi smo se svakako odlučili za normalnu gradnju to jest monolitnu.

Siva gradnja, upravo radim projekte i tražim ponude/okvirne cene za izgradnju jedne kuće/vikendice za tasta. Sličnog kvaliteta kuća montažna oko 790eur, dok je monolitna(standardna) oko 920eur po m2.
Isplati se montažna ako se uzima tipska kod nekih koji već imaju i projekat za nju i sve definisano, ukoliko hoćeš malo izmenjenu i kvalitetniju onda naravno cena raste.
Prednost njihova, osim te cene za tipske montažne jeste brža izgradnja.Mi smo se svakako odlučili za normalnu gradnju to jest monolitnu.
Eto znači 15% razlike. To na te cifre ne znači ništa. To sigurno neće smanjiti cene nekretnina kao što neki misle.

Proporcija je ok, ali ja govorim o perspektivi da 800 EUR mesečno za kiriju znači da bacaš ogromne pare u bunar, ljudi odavde će uvek težiti tome da kupe stan nego da ga rentaju za te pare ako su sposobni toliko da plate.

Nije isto na plate, makar i ove beogradske, da daješ 400 EUR i da daješ 800 EUR za kiriju. Ne slažem se da 800 EUR nije ništa posebno što se tiče kirije, znam mnogo ljudi koji pristojno zarađuju i ne plaćaju tolike kirije u BG.
Znaš kako, ima i ljudi koji jednostavno obrću/zaradjuju novce na različite načine, biznis, posao, ulaganje u akcije, kripto itd.. Zaradjuju odlično i u to ulažu i neće da daju ogromne početne iznose(koje im služe za pomenuto) za nekretninu ali hoće u odličnom stanu da žive. Takvi iznajmljuju te skuplje stanove gde je kirija dosta veća od prosečne.
Kasnije i oni kada baš dosta zarade kupe neki luksuzan stan, ali to im nije prioritet.

Onda Vradoviću mora da si srećan što je Stup Vršac obustavio sve polaske, što se u svim gradovima osim Bg, plaća i bus i vrtić, što se kupuje vreme i socijalni mir. Što su u Crnoj Travi plate 45.000, i što penzioneri ne mogu da žive sa 30.000 pa moraju dodatno da rade, onda si sigurno srećan i što je Bg na turističkoj mapi sveta (prostitucija, i izrada jeftinih zuba). Takođe i treći najzagađeni grad na svetu. Ja se isto radujem što ćemo imati lepe rudnike i proizvoditi zelenu energiju za Eu, a deo iste postati nećemo nikada.

Pa meni ne treba nista od toga ali sam mnogo srecan sto ljudima ne naplacuju prevoz? Sto imaju jednokratan deciji dodatak skoro pa najveci na svetu, sto imaju besplatan vrtic (kad uporedis u CA $3,500 po detetu), porodiljsko da ne pricamo, sto prakticno kvalitet zivota mnogo ide na gore za prosecnog stanovnika. Naravno da se radujem tim stvarima???? Pa ne gledas u zivotu samo sebe valjda majku mu.
🤣🤣🤣🥲top vradovicu, fly high 🤣još kad bi uspeo da se setis zadnjeg dobrog dela ili dobre misli gde bi ti bio kraj….ovako mlohavo, retorički, po forumu je lako….

Naravno radi se bas kako treba jer gradjevinski sektor pokrece sve druge sektore. Svaka cast da konacno imamo inteligentnu vlast za razliku od nekih drzava na zapadu gde rade sve sta mogu da ubiju u pojam bilo kakvu gradjevinu zarad lgbt promocija (da ne navodim sad primere).

+ socijalne programe za kupovinu nekretnine do 20k eura za mame ili porodice, najveci jednokratan deciji dodatak u Evropi a i sire, besplatan prevoz, besplatni vrtici, sad jos za dijasporu da uleti nesto i idemoooooooo to the moooooooon!!! :)
20m2 u mirijevu puna kapa!

Onda Vradoviću mora da si srećan što je Stup Vršac obustavio sve polaske, što se u svim gradovima osim Bg, plaća i bus i vrtić, što se kupuje vreme i socijalni mir. Što su u Crnoj Travi plate 45.000, i što penzioneri ne mogu da žive sa 30.000 pa moraju dodatno da rade, onda si sigurno srećan i što je Bg na turističkoj mapi sveta (prostitucija, i izrada jeftinih zuba). Takođe i treći najzagađeni grad na svetu. Ja se isto radujem što ćemo imati lepe rudnike i proizvoditi zelenu energiju za Eu, a deo iste postati nećemo nikada.
Samo mi nemojte pričati da smo na mapi za prostituciju! To je toliko netačno da ne znam šta da kažem. Pogotovo ako poredim NL ili Nemačku!

Kad nekog voliš tom silinom kojom Vradule voli Srbiju, onda mu zaboraviš i na sve mane.
Ne zamerajte njegovom romantičarskom ushićenju.

Poslednja izmena:

Inteligentni za sebe. Osetićemo mi tu njihovu inteligenciju jednu deceniju makar.
Valjda znaš da čim otvoriš bilo koju knjigu iz ekonomije prvo što piše je da nema besplatnog ručka. Ako ti neko daje nešto besplatno onda hoće nešto od tebe. To se zove mito a u Americi lobiranje.
A to besplatno vidimo koliko je besplatno kad pogledamo M2 za Srbiju. Ubedljivo najgori. Nema gorih. Nego polako se oseća da se vlast bliži kraju pa ispunjavaj svima želje da se osigura još jedan mandat. Isto je i DS radio. Isto rade i ovi.
I stvarno je neukusno da hajpuješ ovako. Valjda nismo shiitcoin. Mada sad kad razmislim možda i jesmo u ovoj fazi ciklusa. Udari po hajpu dok ne kupe/dignu kredite pa povučeš likvidnost i ostaviš bagholdere.

@Filip 01 Da li je istina da su pocele neke vece restrikcije vode u Novom Sadu (navodno ozbiljni problemi sa bunarima i celokupnom vodovodnom mrezom bez mogucnosti lakog resenja)?
Restrikcije vode jesu, posle ponoći u nekim mestima nema vode dok je u nekim delovima slab pritisak posle ponoći.
EDIT: Nisam stekao neki dojam da će to biti dugoročna mera
EDIT: Koliko sam primetio na periferiji nema vode posle ponoći dok u užem gradskom centru ima niskog pritiska vode i posle ponoći

Poslednja izmena:
Stanovi bez učešća = pad potražnje = pad kirija = pad investicionog ulaganja = pad stanogradnje = pad bdp = nema bdp 40 % od građevine. Ako daju mladima ovo u većem obimu, to znači da pakuju kofere ubrzano, ako daju do 200 do 500 stanova neće bitnije poremetiti tržište.

To je sve odlično ali ima jedan problem. Pored svega toga ljudi i dalje odlaze. Ljudi koji nemaju trazenu struku ili zanat, ili kapital ili bar nasleđenu nekretninu oni ovde nemaju šansu. Suština je medijalna plate, visokih cena itd

Evo primer: Porodica iz Srbije se nedavno preselila u Lajpcig. Iznajmljuju stan na 4. spratu bez lifta, dve spavaće sobe, skoro 70 kvm. Sa svim režijama 650 evra. Sa jednom platom pokrivaju sve mesečne troškove, hranu itd. Druga plata je za eventualna putovanja i štednju.

Pritisak vode u NS je takav, jer se na postojeću mrežu dodao još jedan ceo grad. Zašto je slab pritisak? Šta to rade, popravljaju već 2 meseca? Desilo se ono što se desilo, uskoro će biti i restrikcije struje.

To je sve odlično ali ima jedan problem. Pored svega toga ljudi i dalje odlaze. Ljudi koji nemaju trazenu struku ili zanat, ili kapital ili bar nasleđenu nekretninu oni ovde nemaju šansu. Suština je medijalna plate, visokih cena itd

Evo primer: Porodica iz Srbije se nedavno preselila u Lajpcig. Iznajmljuju stan na 4. spratu bez lifta, dve spavaće sobe, skoro 70 kvm. Sa svim režijama 650 evra. Sa jednom platom pokrivaju sve mesečne troškove, hranu itd. Druga plata je za eventualna putovanja i štednju.
Odlaze i iz Kalifornije. Uvek ces imati ljude koji odlaze i dolaze. Tako je i u Srbiji.

Ti se fokusiras na one koji odlaze ne primecujes one koji dolaze i tako sve u krug. Prosto kao sto imas neke koji odlaze imas neke koji se vracaju. Beograd nije gubio broj stanovnika od pamtiveka. Takodje imamo dva trenda population decline i migraciju sa sela u gradove (da jos uvek se desava).

Zato je sada na zapadu borba za svakog migranta. Koja ce se nastaviti i sa Trumpom 100% jer piramidalna sema kapitalizma (pozajmljuj bez obzira na deficit) ne funkcionise ako stane broj migranata.

Nas briga i za naše 😂. 500k manje samo zbog migracija za 10 godina.
Šta će im migranti kad za manje od 5 godina kreće AI i industrijski roboti. Solarna elektrana na krovu hale i samo ih puniš. Ljudi višak.

Vrh