Šta je novo?

Cene nekretnina

Polako, prvih par godina svako od nas je bio euforican. Racuni se svode nakon 10, 15, 20 godina... tek te cekaju izazovi.
Ja cu za 10ak godina vec ici polako ka kraju karijere i orijentisati se na nesto drugo. Ali sta ce biti i gde cu biti za 10god je vec druga prica
Da je neko pre 10god pricao da ce Bg po troskovima biti kao gradovi na zapadu, niko ne bi verovao zar ne :)

Prvo 5k eur plate je misaona imenica za ogromnu vecinu ljudi i u IT sektoru (ovo su plate koje dobijaju top developeri u firmama gde se ceni domensko znanje) - to je cifra od ~78k eur bruto godisnje, ili sigurno 85k+ CTC iznosa.
Drugo, ljudi koji zaradjuju toliko mahom rade u stranim firmama i razlog zbog kojih su placeni toliko jeste sto bi taj neko tamo kostao ili vise ili ne mogu da nadju taj kadar (ponovo domensko znanje se ceni).
Trece, zasto bi neko ko zivi u Bg-u sa 5k platom imao drugacije prohteve nego njegov pandan na zapadu. Taj neko bi zeleo da ode na skijanje, zar ne, u hotelu sa 4* i SPA centrom? Jel kod nas to drasticno jeftinije mozda? Jesu li nam automobili drasticno jeftiniji (taj neko ce pozeleti isti)? Jel nam gorivo drasticno jeftinije?
Zar stvarno mislite da se nesto veoma razlikuju troskovi zivota u Beogradu sa 5k eur platom i u Becu sa 6k eur platom?
Ja stvarno ne razumem, da li ja zivim u nekom paralelnom univerzumu, ali ja drasticne razlike u troskovima zivota u Beogradu i gradovima na zapadu ne vidim...

Zar stvarno mislite da se nesto veoma razlikuju troskovi zivota u Beogradu sa 5k eur platom i u Becu sa 6k eur platom?
Ja stvarno ne razumem, da li ja zivim u nekom paralelnom univerzumu, ali ja drasticne razlike u troskovima zivota u Beogradu i gradovima na zapadu ne vidim...

Razlike su uglavnom u ceni kirije i komunalnih troškova, inače je sve ostalo isto ili čak jeftinije.

Ja cu za 10ak godina vec ici polako ka kraju karijere i orijentisati se na nesto drugo. Ali sta ce biti i gde cu biti za 10god je vec druga prica
Da je neko pre 10god pricao da ce Bg po troskovima biti kao gradovi na zapadu, niko ne bi verovao zar ne :)

Prvo 5k eur plate je misaona imenica za ogromnu vecinu ljudi i u IT sektoru (ovo su plate koje dobijaju top developeri u firmama gde se ceni domensko znanje) - to je cifra od ~78k eur bruto godisnje, ili sigurno 85k+ CTC iznosa.
Drugo, ljudi koji zaradjuju toliko mahom rade u stranim firmama i razlog zbog kojih su placeni toliko jeste sto bi taj neko tamo kostao ili vise ili ne mogu da nadju taj kadar (ponovo domensko znanje se ceni).
Trece, zasto bi neko ko zivi u Bg-u sa 5k platom imao drugacije prohteve nego njegov pandan na zapadu. Taj neko bi zeleo da ode na skijanje, zar ne, u hotelu sa 4* i SPA centrom? Jel kod nas to drasticno jeftinije mozda? Jesu li nam automobili drasticno jeftiniji (taj neko ce pozeleti isti)? Jel nam gorivo drasticno jeftinije?
Usluge su neuporedivo jeftinije i restorani i ostalo. A kvalitet usluge daleko bolji

Restorani nisu jeftiniji nikako. Za sada jedino šišanje mi pada na pamet ali i to će polako da dostigne zapad. Kirije isto, zavisi.

Ja sam 16 godina i počeo sam pripreme za povratak. Eto stan je u izgradnji. I ostale pripreme traju.
Svaki gastos kad ode počne pripreme za povratak pa ili se ne vrati nikad ili možda u penziji tako da... A i taj stan ti je valjda za decu, a do tad za izdavanje ;)

Usluge su neuporedivo jeftinije i restorani i ostalo. A kvalitet usluge daleko bolji

Usluge su jeftinije jer su plate niže. Ne možeš da porediš tako. Ti dođeš sa svojom NL platom ovde i sve ti je jeftino.

• Cene hrane i bezalkoholnih pića u Srbiji u 2023. godini bile su na 96 odsto proseka Evropske unije (EU)
  • Odeća u Srbiji je u 2023. godini bila dva odsto skuplja od proseka EU
  • Cene obuće u Srbiji bile su na nivou od 97,6 odsto proseka EU
  • alkoholna pića i duvan 27 odsto jeftinije od proseka EU.
  • Nameštaj u Srbiji bio je oko 15 odsto jeftiniji od proseka EU
  • cene elektronike u Srbiji 24 odsto veće od proseka EU

Generalno su cene u Srbiji preblizu EU cenama kad se uzmu u obzir prihodi srpskog stanovništva.

No, da ne dužimo više pričama gastosa koji su otišli i koji se verovatno nikad neće vratiti kako je ovde bolje nego na trulom zapadu. Klasična priča unazad 50 godina. Samo uzmeš medijalnu platu npr, uporediš osnovne životne troškove pa se izmeri koliko na kraju ostane, a činjenica da se ne vraćaju govori dovoljno.

Istina je negde izmedju, na Zapadu je dobro prvih 20 godina, posle zuruck u Srbiju.
Sa parama naravno.
Ovo je kao selidba Beogradjana na selo. Sa punim dzakom para na selu je zivot prelep. Osim nestanka struje, kad zaveje sneg ne mozes da izadjes, nema gde dete da trenira nista sem trcanja uzbrdo itd...

Dzo je na trulom zapadu preko 20god, vradovic isto... niko se ne vraća. Ti si isto negde pa se još uvek nisi vratio. Beše u planu ti je? Kao i svakom gastosu.
Ja sam sa tog zapada (Italija) otisao na svu srecu jos pre 10 godina i sigurno se nikada necu vratiti. Sada sam na istoku i ne planiram povratak jos neko vreme - ja sve vreme i govorim da je ex-SSSR (dobro, osim Ukrajine) raj u odnosu na truli zapad. Da nisam otisao na istok, sigurno bih se vratio u BG - ne bih valjda ziveo u drzavi gde su plate manje a troskovi veci nego u BG, a birokratija, korupcija i negativna selekcija identicni, dok je kriminal daleko gori - i onaj privredni, a pogotovu sitni.

Ne znam. Ovi moji Nemci, Norvežani, Švajcarci kažu da se nikada ne bi vratili.

Ja sam sa tog zapada (Italija) otisao na svu srecu jos pre 10 godina i sigurno se nikada necu vratiti. Sada sam na istoku i ne planiram povratak jos neko vreme - ja sve vreme i govorim da je ex-SSSR (dobro, osim Ukrajine) raj u odnosu na truli zapad. Da nisam otisao na istok, sigurno bih se vratio u BG - ne bih valjda ziveo u drzavi gde su plate manje a troskovi veci nego u BG, a birokratija, korupcija i negativna selekcija identicni, dok je kriminal daleko gori - i onaj privredni, a pogotovu sitni.
Znači ipak nam nije dobro koliko predstavljate. Hvala.

Ja zaista ne znam da iko vise odlazi iz Beograda u EU, mozda iz unutrasnjosti. To je bilo razumno pre 20 godina kada je moj kolega u Nemackoj imao 10 puta vecu platu nego ja u SRJ a jos ni posla nije bilo ni za lek. Danas ta razlika nije ni 2 puta, posla u BG isto koliko i u EU a cene tamo (osim bofl hrane i odece) isto puta 2 pa nema ni smisla da se odlazi osim ako je u pitanju vrlo specifican posao.
Za te pare (650 EUR) u Lajpcigu mozes da iznajmis sobu kao student u zajednickom stanu i to bez rezija, nemoj da te lazu. Ili spavaju u nekoj baraci sa migrantima.
Evo i moji kumovi izdaju manji stan u Sremcaji, na 4. spratu bez lifta. 180 EUR mesecno, nema rezija osim struje na koju se i grejes (TA pec). Sa Beogradskom platom, porodica koja iznajmuje taj stan pokriva sve mesecne troskoce, hranu itd. Druga plata za putovanja, stednju. To su te fore...

Odlaze i iz Kalifornije. Uvek ces imati ljude koji odlaze i dolaze. Tako je i u Srbiji.

Ti se fokusiras na one koji odlaze ne primecujes one koji dolaze i tako sve u krug. Prosto kao sto imas neke koji odlaze imas neke koji se vracaju. Beograd nije gubio broj stanovnika od pamtiveka. Takodje imamo dva trenda population decline i migraciju sa sela u gradove (da jos uvek se desava).

Zato je sada na zapadu borba za svakog migranta. Koja ce se nastaviti i sa Trumpom 100% jer piramidalna sema kapitalizma (pozajmljuj bez obzira na deficit) ne funkcionise ako stane broj migranata

Eto bukvalno si potvrdio sve što sam napisao. To da su prethodni stanari odneli i svoje lustere i sijalična grla to je zato što u ugovoru piše da moraš da ostaviš stan u kakvom si ga i zatekao (znači bez ičega i Holi podovi)!! Pa iako se to našima čudno čini kad izlaziš iz stana moraš da vadis laminat iako si "poboljšao" stan i hoćeš da ga ostaviš za dž oni ti to ne daju osim ako se novi stanar ne saglasi!!
Realna mi dođe priča oko 3 meseca sa extra cimanjem da sve namesti i da posle posla sve sama montira. Znači kao što rekoh 5k za second hand nameštanje sa ŽNj nameštajem. I sama laminat i sama električar i sve sam. Sam organizuj kombi prevoz, pa onda tek ljude da iznajmiš koja je tu tek komedija može ali na min 4h i min 2 kom :))) ihaaa. Što se tiče NL i Nemačke samo mi tu nemojte prodavati fore o "jeftinom" životu.
Ako su joj komšije sve starci onda je to senior zgrada gde valjda nisi našli ni jednog fosila pa izdali njima. Ima takvih zgrada i u NL ali je obično uslov min 60 god. E sad u tim zgradama jeste Rent jeftiniji (mada zgradi kao zgradi nista ne fali) ali su skuplji service costs (ili održavanje zgrade) jer imaš dole portira 24/7 jer stalno neko umire ili treba zvati pomoć. I to sve to placas a onda su troškovi održavanja veći nego u drugim zgradama. To je onda možda Rent za 650 e ali samo Rent i održavanje zgrade a PLUS je struja, internet i sve ostalo....
I još onda dodaj na mesečni nivo 5k što si spucao inicilano na nameštanje ... Pa ugovor na min god dana... Pa ti onda otiđi ako možeš u drugi stan... Nema da mrdneš 3 god min. A ne kao kod nas nađeš stan i pređeš sledeći mesec...
Plus za svaki novi stan moraš min 3 renta da platiš, što čak i da je 650 e je 2k odmah (1 mesec tekući, 1 depozit i 1 usluga agentu ili firmi koja ti je iznajmila + PDV ovde platiš pa je malo više od 3 renta)!!
A onda za sve ostale režije kad se prijavite odmah 2 meseca ti skinu s računa unapred dok nisi ni ušao ni kilovat potrošio. Pa računaj da prvih dva meseca placas 4 meseca struju i grejanje i internet i sve . One režije iz starog stana će ti refundirati oni kad naprave konačni obračun ali to obično traje 8 nedelja!!! Na Zapadu nema plaćam mesečno po potrošnji!! Nego akontacije mesečna pa na kraju god sravnimo račune !!! Neverovatno koliko su nazadni za te stvari u odnosu na nas. Sve vi na kraju dobijete refundirano ali sve ti moraš da finansiraš dok ne dobiješ povrat što je obično 2 meseca :))
Ovo su vam samo neke "praktične stvari" koje vam niko ne govori.

Za Basic start na Zapadu Nemačka ili NL računaj da ti treba 5k da odmah istreseš da bi samo iznajmio stan a gde su ostali troškovi!!! Da vas niko ne laže došao je s 100 eura u džepu.
Osim ako firma ne plaća 2 meseca stan pa firma garant za depozit i ostalo onda je druga priča ali onda ni tih 5k ti nije problem! To je opet ono catch 22. Onda od firme dobijaš i pare za preseljenje i pare za agenciju s ljudima da ti presele nameštaj iz Srbije ili odakle kažeš i ostalo... Ali ti ne žive u senior zgradama.
Ima pod i sve ostalo. Za mesec dana je kupila polovan nameštaj, ubacila kuhinjun i preselila porodicu početkom januara. Poenta je što će im ostati jedna plata za putovanje i štek. Ovde im je dve odlazilo na rentu i troškove života. Putovanje jednom godišnje do rodbine na more.
650 EUR je sa troškovima.
Ako hoćeš u Nemačkoj da deca sviraju instrument, idu na sport, da vozim bolji auto, ideš na skijanje itd onda to postaje druga kategorija. Lajpcig je bivši DDR.

Ima pod i sve ostalo. Za mesec dana je kupila polovan nameštaj, ubacila kuhinjun i preselila porodicu početkom januara. Poenta je što će im ostati jedna plata za putovanje i štek. Ovde im je dve odlazilo na rentu i troškove života. Putovanje jednom godišnje do rodbine na more.
650 EUR je sa troškovima.
Ako hoćeš u Nemačkoj da deca sviraju instrument, idu na sport, da vozim bolji auto, ideš na skijanje itd onda to postaje druga kategorija. Lajpcig je bivši DDR.
Pa i ovde sport, instrument, skijanje, bolji auto je druga kategorija.
Zaboravio si da napišeš jednu bitnu stvar. Hrana je drastično jeftinija.

Berlin placa 420 dinara kartu za javni prevoz? Gde se na nas nisu ugledali, besplatno bato.
Znao sam da nas pljackaju sa clanarinama za teretanu.

No dobro, skuplja hrana 50%, prosecna plata 226% veca, to je to, prakticno isto.
Nemoj molim te da 50. put otkrivamo kako je u Nemackoj standard visi nego ovde.

Govorimo o ljudima koji ovde imaju iznadprosecna primanja a tamo idu na ne tako iznadprosecna primanja.

Nemoj molim te da 50. put otkrivamo kako je u Nemackoj standard visi nego ovde.

Govorimo o ljudima koji ovde imaju iznadprosecna primanja a tamo idu na ne tako iznadprosecna primanja.
Malo sale nije na odmet, mnogo je ovde tenzija a i primecujem da svi imamo ustolicena misljenja bez menjanja istih, tako da ozbiljne diskusije gube poentu.
Samo referendum i sale zato 🔥

Ako se pojavi neko novi u ovoj temi dugoj 2352 strana i iznese nove stavove ili pita nesto pa i da diskutujemo.

Samo ne znam kako najbolje proveriti to povećanje ili smanjenje cena nekretnina?
Po oglasima i prodajama od Investitora, zaključenim Ugovorima od te godine, oglašenim prodajama?
Najbolje bi bilo po ostvarenim prodajama, ali zar tu ne ide ubacivanja od novogradnje koje se ostvarilo ranije, putem predugovora?

Samo ne znam kako najbolje proveriti to povećanje ili smanjenje cena nekretnina?
Po oglasima i prodajama od Investitora, zaključenim Ugovorima od te godine, oglašenim prodajama?
Najbolje bi bilo po ostvarenim prodajama, ali zar tu ne ide ubacivanja od novogradnje koje se ostvarilo ranije, putem predugovora?

Sajtovi diferenciraju novogradnju i starogradnju. Ja sam uvek gledao samo promet starogradnje kad sam pratio trend. Problem je što sad već tri meseca imamo kašnjenje sa unosom podataka.

Ja sam čuo od komšije da je ciklus rasta na tržištu nekretnina završen, i da sledi sad par godina krize i pad od 50% minimum. Ne znam koji su mu izvori, ali zvučao je kao da zna znanje. A i ko sam ja da mu protivrečim, čini se da je neka velika faca...

EDIT: da dodam ovaj video, svidelo mi se kako je predstavila unutrašnjost zemlje. Možda podigne cene kuća u Čačku.

Poslednja izmena:
Ja sam čuo od komšije da je ciklus rasta na tržištu nekretnina završen, i da sledi sad par godina krize i pad od 50% minimum. Ne znam koji su mu izvori, ali zvučao je kao da zna znanje. A i ko sam ja da mu protivrečim, čini se da je neka velika faca...

EDIT: da dodam ovaj video, svidelo mi se kako je prestavila unutrašnjost zemlje. Možda podigne cene kuća u Čačku.

Ko je taj učeni gospodin? Čime se bavi?

Vrh