Šta je novo?

Cene nekretnina

Да, невиђену срећу коју је она заслужила!

Да, то је оно што сам причао, држава у тим неким ситуацијама преузме на себе неке пројекте, јер то све диже БДП, узапосленост итд, Фора јесте што се то исцрпљује, а и ово што се ради нема економску оправданост у смислу да може да врати уложено уз неки принос. А ми не дижемо продуктивност толико и зато морамо бити радно-интензивни. Ево видим у ауто-сервису први пут, гомила људи из Бангладеша. Онда у теорији у неким као добрим временима, мора да се повуче и затегне фискално, па смо видели шта се десило 2019, у САД кад је Трамп нешто тако покушао. Јесте све јако климаво. Онда је скроз логично што се пегла како се пегла, тим инфлационим пиковима са времена на време. Фора је што сад људи не могу да се вежу за неку другу фиат валуту, као што си могао у ранијим инфлационим циклусима.
A na temu nas. Ovako nešto bi trebalo biti. Mi imamo spoljnotrgovinski deficit, budzetski deficit i inflaciju veću od Evrope već dugo (bez indicija da to padne ispod gornjeg limita od 4.5%). Dinar je ojačao u odnosu na evro a glavni razlog je zaduživanje.
Trenutna stabilnost je zasnovana na 3 stavke:
-uzimanje kredita (mislim da smo pri kraju čim zajmimo od poslovnih banaka i smanjujemo planirane projekte).
-odliv novca ce biti veći u odnosu na SDI u narednih 12-18 meseci
-doznake računam da će biti manje ili iste (samo zbog rastućih troškova života ovde pa gastarbajteri moraju da pomognu bližnje).

U narednoj godini je to izazov za državu. Kako sprečiti odliv deviza i kako kroz fiskalnu politiku pokušati da se naplati što više od privrede i stanovništva. To je naravno samo kratkoročna mera koja će napraviti druge probleme kasnije. Sve se poklapa sa expom nažalost. Svi znamo šta to znači..... ⛽ aj. Ne postoji način da se to odloži ili zaustavi osim ako npr ne dodje do dalje protestne eskalacije i destabilizacije pa da nam oduzmu isti što ne verujem da će biti slučaj.

Па то је оно што смо причали раније, ми смо сиромашни, удео хране и енергије у потрошњи је већи, али без обзира на то, држава неће пропустити да те клепи по ушима и преко тог увезеног нивоа! Наравно све то има за последицу то да ниси више толико конкурентан као раније, на страну и што рад за странце није толико лукративан као пре. Није то само на личном нивоу и питање да ли су они нелојална конкуренција људима који приходе овде зарађују, него озбиљно утиче и на так макро-слику.

Опет ја не видим за сада никакве назнаке неког дума, само ће монетизовати дуг са времена не време, вероватно благо изнад таргета са тако неким пиковима као што је чикица објаснио. Сем тога, имамо земљу, руде, воде, имаш ЕПС, сад ће вероватно да отму и НИС, а кад и то све оде и какве су нам демографске пројекције, биће и довољно простора да се закопава и депонује свашта. Тако да без бриге.

P.S. Па да, то је прича свуда где загребеш, није аутпут већи због већих количина, него га одржавају цене. Не бринем се ја ни за САД, ни за Кину, поготово за друге, они ће тек да интервенишу и имају још озбиљну масу коју могу да пребаце у градове, плус само унутрашње тржиште и сутра целе Азије.

Poslednja izmena:
Па то је оно што смо причали раније, ми смо сиромашни, удео хране и енергије у потрошњи је већи, али без обзира на то, држава неће пропустити да те клепи по ушима и преко тог увезеног нивоа! Наравно све то има за последицу то да ниси више толико конкурентан као раније, на страну и што рад за странце није толико лукративан као пре. Није то само на личном нивоу и питање да ли су они нелојална конкуренција људима који приходе овде зарађују, него озбиљно утиче и на так макро-слику.

Опет ја не видим за сада никакве назнаке неког дума, само ће монетизовати дуг са времена не време, вероватно благо изнад таргета са тако неким пиковима као што је чикица објаснио. Сем тога, имамо земљу, руде, воде, имаш ЕПС, сад ће вероватно да отму и НИС, а кад и то све оде и какве су нам демографске пројекције, биће и довољно простора да се закопава и депонује свашта. Тако да без бриге.
Klepili su oni fino. 30% više u odnosu na sledećeg najgoreg. U odnosu na prosek eu mnogo više. Zato imamo marljive činovnike koji to relativizuju.

E taj deo bez brige je problem. Vezano za deponovanje, zakopavanje, demokratske projekcije, vode.
Postavlja se pitanje da li želiš da živiš u takvom okruženju a pogotovo ako ga začiniš dodatno inflatorno i fiskalno. Odnosno pitanje šta je starije kokoška ili jaje. Da li se rade ove ekonomske mere da bi se pospešile negativne demografske projekcije da bi omogućile ove bez brige stvari radi održavanja postojećeg sistema. Ja neko drugo objašnjenje nemam zašto ovo radimo u ovoj meri.

Na prostoru Zorke Šabac, je već pri kraju deponovanje otpada iz Eu, i to od pre 3 godine, svaki dan ulazi u proseku 10 tak šlepera. Što se Loznice tiče nije pitanje da li će kopati, već kada. Isto važi za ostatak Srbije. Moraćemo proizvoditi srruju za Eu, kao i litijum, i sve što je vezano za prljave tehnologije. Što se zaduživanja tiče projekti se smanjuju, što i jeste problem, jer čak i to smanjivanje u ovom momentu, može dovesti do domino efekta ukidanja radnih mesta. Novci za metro su preusmereni na expo, metroa neće ni biti. Zato uživajte u blagostanju dok traje, školujte se, učite strane jezike, neki zanat, putujte, uložite u sebe jer jedino to se uvek isplati.

Na prostoru Zorke Šabac, je već pri kraju deponovanje otpada iz Eu, i to od pre 3 godine, svaki dan ulazi u proseku 10 tak šlepera. Što se Loznice tiče nije pitanje da li će kopati, već kada. Isto važi za ostatak Srbije. Moraćemo proizvoditi srruju za Eu, kao i litijum, i sve što je vezano za prljave tehnologije. Što se zaduživanja tiče projekti se smanjuju, što i jeste problem, jer čak i to smanjivanje u ovom momentu, može dovesti do domino efekta ukidanja radnih mesta. Novci za metro su preusmereni na expo, metroa neće ni biti. Zato uživajte u blagostanju dok traje, školujte se, učite strane jezike, neki zanat, putujte, uložite u sebe jer jedino to se uvek isplati.
Gde bre Savo nadje Zorku Šabac, gde se tamo deponuje otpad? Pri čemu ne osporavam osnovni postulat…
P.S. Razgovarao sam ovih dana sa Ruskinjom koja je bila prinudjena da živi u Srbiji par meseci dok sredi ćerki papire za Austriju, pitam je kako ti se svidja Beograd, kaže nisam tamo živela, nego u Bajinoj bašti, jer je Beograd prezagađen…i dalje dodje na par dana za Beograd zbog jeftinih frizera, kozmeticara i zubara …”zemlja izlazećeg tigra”…

…kako je nama dobro, propasti nećemo, spasa nam nema…

Gde bre Savo nadje Zorku Šabac, gde se tamo deponuje otpad? Pri čemu ne osporavam osnovni postulat…
P.S. Razgovarao sam ovih dana sa Ruskinjom koja je bila prinudjena da živi u Srbiji par meseci dok sredi ćerki papire za Austriju, pitam je kako ti se svidja Beograd, kaže nisam tamo živela, nego u Bajinoj bašti, jer je Beograd prezagađen…i dalje dodje na par dana za Beograd zbog jeftinih frizera, kozmeticara i zubara …”zemlja izlazećeg tigra”…
Kako manje zagadjenje u BB, tamo su svi na individualnom lozistima, jos kotlina.
Drugo kako jeftiniji frizeri, kozmeticari i zubari u Bgd nego u ostatku Srbije...
Ajd ti malo bolje proveri to sa njom.

Frizeri su poskupeli... 600 sam ja davao. U petak odjednom 700. Kaze frizerka da je primorana jednostavno. Sta moze da kupi u Maxiju danas s 2000 din? Cene hrane vrse pritisak na usluge.
Kaze mi drug da i to nije puno, njemu digli s 800 na 1000 din. U pitanju je predeo oko Mirijevske pijace.

Kako manje zagadjenje u BB, tamo su svi na individualnom lozistima, jos kotlina.
Drugo kako jeftiniji frizeri, kozmeticari i zubari u Bgd nego u ostatku Srbije...
Ajd ti malo bolje proveri to sa njom.
BG zagadjen leti i zimi…žena dolazi u BG iz Austrije, u Bajinoj bašti bila par meseci dok sredila vizu za ćerku….a u Bajonoj bašti i ako se loži koriste se drvo ne ugalj od gline kojim je nedavno “preminuli” trovao Srbiju…
P.S. Sad je neko drugi truje i dalje…
P.S.S. A i ne mora niko da mi prica o Beogradskom zagadjenju…tu sam, tu živim…

Poslednja izmena:

"Budžet Grada Čačka ove godine biće za čak trećinu manji nego prošlogodišnji. Zbog 2,2 milijarde dinara manje u gradskoj kasi, neće biti nijedne kapitalne investicije u ovom gradu. Tamošnja opozicija smatra da je to zbog projekta EXPO."

"Čačanima grejanje poskupljuje za 30 odsto, voda 38 odsto, taksi prevoz 20, iznošenje smeća 65 odsto, gradski prevoz 60 odsto."

⛽ Aj

Verujem da je svuda ovako.

Frizeri su poskupeli... 600 sam ja davao. U petak odjednom 700. Kaze frizerka da je primorana jednostavno. Sta moze da kupi u Maxiju danas s 2000 din? Cene hrane vrse pritisak na usluge.
Kaze mi drug da i to nije puno, njemu digli s 800 na 1000 din. U pitanju je predeo oko Mirijevske pijace.
Pričam sa mladjom atraktivnom frizerkom 30-32g, vlasnica manjeg frizerskog salona u NS-u. Kaže da ima lep jednosoban stan u NS-u. Radi od 18god. Ulaže izmedju ostalog i u kripto i u neke akcije. Kaže hoće da proda stan i posao ovde i da se preseli za NBG i da je to gledala i htela još pre par godina.
Medjutim sada su joj baš skupe nekretnine i kirije tamo gde bi ona htela(novogradnja na NBG) i da je baš poskupelo, pa je odustala.
Muško šišanje sa pranjem kose je 900din.

Jedna pozitivna nuspojava ovog tržišta je što će ljude kao što je tvoja frizerka i slično oladiti od NBG. Postalo je već apsurdno koliko se ljudi naguravaju na toj opštini.

Bitno da je atraktivna, ccc Filipe djavole jedan 😂
Frizeri koji drze svoje salone lepo zaradjuju, ako si zaposlen samo teska prica doduse.
Pa kada je istina, gledam objektivno 😉
Manji salon je u pitanju i od nje zavisi salon nekad ima i zaposlenu. Nisam je pitao da li je paušalac ili DOO, ali eto zanimljiva priča i sposobna devojka svakako.

Vrh