Šta je novo?

Cene nekretnina

Veliki broj objekata tamo nije osiguran sad jer su se osiguravajuće kuće naprasno povukle u poslednje dve godine i uopšte nisu nudile polise osiguranja. Razlog je upravo bio visoki rizik od požara.

I mene zanima zašto bi ovo bio black swan efekat na globalno tržište nekretnina.
Meni samo nije jasno da te kuce tamo postoje desetinama godina i do sad nije bio problem da se osiguraju, i sad odjednom od pre godinu-dve dana se vise ne osiguravaju. Teoreticari zavere bi rekli da je neko nesto znao.

Meni samo nije jasno da te kuce tamo postoje desetinama godina i do sad nije bio problem da se osiguraju, i sad odjednom od pre godinu-dve dana se vise ne osiguravaju. Teoreticari zavere bi rekli da je neko nesto znao.

Ne nužno, moguće je i da je ogroman skok cena nekretnina doveo do toga da osiguravajuće kuće povuku opciju osiguranja za rizičnije oblasti. To se desilo i na Floridi. Izgleda da im više nije isplativo da nude polise u regionima koji su izloženiji riziku prirodnih katastrofa.

Na posletku i taj eventualni dogovor s Rusima, takodje moze dovesti do toga da mnogo Rusa ode iz Bg (da ne bude zabune, ne smetaju mi ni Rusi ni Ukrajinci u Bg), tako da ne bih bas rekao da nista od toga nece uticati na nasu situaciju.
Bice dogovora i to je vec sigurno... Bez obzira na sva pisanja, cak i vrapci ovamo znaju da Ukrajina ne moze vise odolevati Rusiji, bez obzira na ogromna sredstva koja su prosledjena. Kada pogledas, najtezi ekonomski udarac je zadat EU - do US je zavrtela novac u svoju (ukljucujuci i UK) namensku industriju i masina radi li radi (koliko su samo ugovora potpisali na nivou NATO-a)...

US je vec dobila ono sta je najvise htela, a to je 'raskid' izmedju EU i Rusije. Najvece stete ima Evropa i sve drzave u Evropi jer su ostale bez jeftinih energenata i 'materijala' koji su kljucni za industrijsku proizvodnju u Evropi. Cak su i Rusi shvatili da ce saradnja sa Evropom biti skoro pa nemoguca u narednih X godina, a vec duze vreme politicki se Evropa i ne smatra ozbiljnim igracem.
U svetu je ponovo pocelo nadmetanje dva bloka: US (+EU) vs CN (+RU)

Sto se LA tice sada ocekujem proboj novih tehnika gradnje i jos vise inovacija u tom sektoru.

Ako bude gotov rat svakako će se jedan deo Rusa vratiti nazad ili neće toliko dolaziti kod nas, tako da to utiče na cene nekretnina i cene rente. Mada ne očekujem odmah vraćanje ni posle prividnog završenog rata u Rusiju iz koje si emigrirao zbog mogućeg slanja u rat.
Mene zanima koliko je potrebno da se spuste cene nekretnina za neku osobu koja baš hoće da živi u Beogradu i odlučuje da kupuje nekretninu, a u medjuvremenu je podstanar u sličnom takvom stanu koji hoće da kupi.
Primer: Ako neko živi u stanu od 200k i renta mu je 800eur. Ukoliko čeka 1godinu to je 9600eur za kirije, ukoliko 2 godine čeka to je 19200eur.
Znači i ako nekretnine padnu za 10% u roku od 2 god onda je taj neko na nuli i nije ništa uštedeo ili zaradio.4 god je 20%. Drugačija je računica ako je neko podstanar u manjem ili lošijem stanu od onog kojeg želi da uzme.
Ukoliko znamo da se i u toku tog pada o kojem se ovde priča to dešavalo godinama.

Ako bude gotov rat svakako će se jedan deo Rusa vratiti nazad ili neće toliko dolaziti kod nas, tako da to utiče na cene nekretnina i cene rente. Mada ne očekujem odmah vraćanje ni posle prividnog završenog rata u Rusiju iz koje si emigrirao zbog mogućeg slanja u rat.
Mene zanima koliko je potrebno da se spuste cene nekretnina za neku osobu koja baš hoće da živi u Beogradu i odlučuje da kupuje nekretninu, a u medjuvremenu je podstanar u sličnom takvom stanu koji hoće da kupi.
Primer: Ako neko živi u stanu od 200k i renta mu je 800eur. Ukoliko čeka 1godinu to je 9600eur za kirije, ukoliko 2 godine čeka to je 19200eur.
Znači i ako nekretnine padnu za 10% u roku od 2 god onda je taj neko na nuli i nije ništa uštedeo ili zaradio.4 god je 20%. Drugačija je računica ako je neko podstanar u manjem ili lošijem stanu od onog kojeg želi da uzme.
Ukoliko znamo da se i u toku tog pada o kojem se ovde priča to dešavalo godinama.
Evo ja cu ti dati računicu renta je 300 za stan od 27+4 kvadrata. Relativno novija gradnja, lep topao stan. Cena je skočila za 1200 eura po kvadratu u toj istoj zgradi za par godina.(Sa 1500 na 2700)

To znaci da mi narednih 10 godina možemo po istoj renti da živimo samo za razliku tog skoka :)
I ako se ikada vrati na stare cene bili bi na nuli :) Naravno to se nikad nece desiti ali cisto objašnjavam. ROI za ovaj stan bi bio preko 23 godine sad kad bih ga uzeo.

Toliko kakva je sad matematika i to sa jako malim stanom.

No ljudi ce nastaviti da sipaju u nekretnine, dog god vide da samo raste i tome nema kraja. U svojoj glavi imaju da uvek mogu da prodaju, a do tad samo kaplje .
E sad sto raste - kapiram da je dosta i do PONUDE jer isto tako i neko ko ima stan nece da prodaje no razmišlja isto da renta dok se ne smiri situacija i ne prikupi dovoljno da proda i kupi veci ili noviji itd.

To se ne dešava, investitori i agencije koriste jer uz takvu PONUDU mogu da rade sta oce i cene samo rastu.

Evo ja cu ti dati računicu renta je 300 za stan od 27+4 kvadrata. Relativno novija gradnja, lep topao stan. Cena je skočila za 1200 eura po kvadratu u toj istoj zgradi za par godina.(Sa 1500 na 2700)

To znaci da mi narednih 10 godina možemo po istoj renti da živimo samo za razliku tog skoka :)
I ako se ikada vrati na stare cene bili bi na nuli :) Naravno to se nikad nece desiti ali cisto objašnjavam. ROI za ovaj stan bi bio preko 23 godine sad kad bih ga uzeo.

Toliko kakva je sad matematika i to sa jako malim stanom.

No ljudi ce nastaviti da sipaju u nekretnine, dog god vide da samo raste i tome nema kraja. U svojoj glavi imaju da uvek mogu da prodaju, a do tad samo kaplje .
E sad sto raste - kapiram da je dosta i do PONUDE jer isto tako i neko ko ima stan nece da prodaje no razmišlja isto da renta dok se ne smiri situacija i ne prikupi dovoljno da proda i kupi veci ili noviji itd.

To se ne dešava, investitori i agencije koriste jer uz takvu PONUDU mogu da rade sta oce i cene samo rastu.

Moraš da uzmeš u obzir i mogućnost da rente dodatno skoče. Generalno tako velika razlika između rente i rate znači samo da postoji lag, tj. da će ili nešto da padne, ili nešto da skoči...

Naplatice se od osiguravajucih kuca, drzava (Kalifornija) ce krenuti sa procesom obnove, federalna vlada ce (mozda) obezbediti neki deo sredstava - i masina ce se zahuktati.
Steta je vec dostigla 2x BDP-a Srbije... Tramp ce naravno jos brze ugasiti pomoc Ukrajini, uz naravno, ispunjenje dela US interesa (citaj: pocepace ih sa Rusima i uzeti deo kolaca)

Ponovo totalno nebitno za nas, niti ce nasi gradjevinci i industrija raditi na obnovi, niti ce nasa ekonomija biti nekako pod uticajem ovih pozara u LA... Ocekujem sada neke nova resenja u gradnji kuca i zgrada tamo, ali ponovo ne vezano za nas :)

Insurance stocks are set to collapse:
LA wildfires have officially spread over 40,000 acres with insurance losses crossing $20 billion.
Since the market closed on Friday, estimated damages have TRIPLED to $150 billion.

A još nije gotovo.

Sto se LA tice sada ocekujem proboj novih tehnika gradnje i jos vise inovacija u tom sektoru.
Kad smo vec kod toga i Irci imaju svog konja za trku :cool: ako ovako nesto postane masovna pojava (plus optimizacije cene, vise iskustva) ne vidim kao ne bi uticalo i na cene, barem na nemafijaskim trzistima.

U sustini, vecina ljudi koje znam su stariji stanari, koji su uspeli da prodju sa manjim povecanjima cene stanovanja. Ne znam nikoga ko placa 800 evra za stan, doduse vecina ljudi sa kojima i pricam o tome su stariji stanari. Neki placaju rodbini, itd... Za nase trziste ti mogu samo reci da je ekstremno i nepredvidivo, ROI ce mozda biti dobar, a mozda i ne, mozda tvoj komsija izda stan za 1000, a ti ne mozes ni za pola cene. Za te pare koje si naveo je danas moguce kupiti i renovirati stan od 60ak kvadrata, a ptianje je da li ces na kraju izvuci 800 eur. Plus, da ne ulazimo o tome ko placa poreze, ko ne i ko se kako snadje.

U BG te kirije od 800e+ plaćaju Rusi, zapadni ekspati, možda neki vrlo sitan procenat bolje plaćenih white collar radnika.

Realno domaće stanovništvo već za neku cenu od 500-600 evra može da nađe veoma prihvatljivu nekretninu, a ko je spreman da žrtvuje lokaciju, i za 300-400.

Lokalcu koji živi u BG više se isplati da kupi stan odmah nego da plaća kiriju 800 EUR u svakom slučaju.

U BG te kirije od 800e+ plaćaju Rusi, zapadni ekspati, možda neki vrlo sitan procenat bolje plaćenih white collar radnika.

Realno domaće stanovništvo već za neku cenu od 500-600 evra može da nađe veoma prihvatljivu nekretninu, a ko je spreman da žrtvuje lokaciju, i za 300-400.

Lokalcu koji živi u BG više se isplati da kupi stan odmah nego da plaća kiriju 800 EUR u svakom slučaju.
Proporcija koju je dao Filip je medjutim tacna: stan od 200k - kirija oko 800; stan od 300k - kirija oko 1200; stan od 100k - kirija oko 400 EUR.
Po tebi bi ispalo da svi Srbi koji rentaju (od 300 do 600 EUR) zive u stanovima od 90k do 150k sto je notorna glupost, obzirom da je u bilo kom boljem kraju kvadrat 3k EUR pa navise...
Takodje postoje i ljudi sa porodicama koji rentaju, nisu svi samci i ne zive svi u Kaludjerici, Sremcici i Ovci. Stan od 200k za koji je Filip dao primer za porodicu u BG zapravo nije nista posebno, tj. nekih 70-ak kvadrata u starogradnji u Bloku 70, dakle jedna spavaca i jedna mini decija soba...

Proporcija koju je dao Filip je medjutim tacna: stan od 200k - kirija oko 800; stan od 300k - kirija oko 1200; stan od 100k - kirija oko 400 EUR.
Po tebi bi ispalo da svi Srbi koji rentaju (od 300 do 600 EUR) zive u stanovima od 90k do 150k sto je notorna glupost, obzirom da je u bilo kom boljem kraju kvadrat 3k EUR pa navise...
Takodje postoje i ljudi sa porodicama koji rentaju, nisu svi samci i ne zive svi u Kaludjerici, Sremcici i Ovci. Stan od 200k za koji je Filip dao primer za porodicu u BG zapravo nije nista posebno, tj. nekih 70-ak kvadrata u starogradnji u Bloku 70, dakle jedna spavaca i jedna mini decija soba...

Proporcija je ok, ali ja govorim o perspektivi da 800 EUR mesečno za kiriju znači da bacaš ogromne pare u bunar, ljudi odavde će uvek težiti tome da kupe stan nego da ga rentaju za te pare ako su sposobni toliko da plate.

Nije isto na plate, makar i ove beogradske, da daješ 400 EUR i da daješ 800 EUR za kiriju. Ne slažem se da 800 EUR nije ništa posebno što se tiče kirije, znam mnogo ljudi koji pristojno zarađuju i ne plaćaju tolike kirije u BG.

Po kojoj logici ako neko placa stan 300 evra, sledi da taj stan kosta 90k? Bas bih voleo da vidim tu formulu :D Ili si ti zacrtao da mora ROI da bude 4% i ne moze ni procenat manje. Izdavanje i kupovina su dva posebna trzista. Za izdavanje stanove traze ljudi sa prosecnim platama, a za kupovinu oni sto ne zive od plate.

Moraš da uzmeš u obzir i mogućnost da rente dodatno skoče. Generalno tako velika razlika između rente i rate znači samo da postoji lag, tj. da će ili nešto da padne, ili nešto da skoči...
Ma naravno jasno, posto uzimam za zivot ja bih i sad uzeo, samo objasnjavam koja je to dubioza.
Naravno moramo uzeti u obzir čak da i renta a i kvadrati mogu i da padnu (za prvo sumnjam za drugo je možda i moguce, naročito ako se nekad ostvari ovo sa ,,jeftinim ucescima za stan,, ili Rusi i ostali odu)

Npr renta je ovde bila 180 za stanara koji je izlazio, 220 za nas i sad 300. Znaci i ona je vec skoro duplo skočila :)

Mi smo vec 5 puta pitali vlasnicu da nam proda, no ne želi. Jednom je bila blizu kad joj je dete preko kupovalo stan, al su se snašli i sad joj ne treba to.
Gleda kako raste cena, a parice kaplju svaki mesec :)
Od ulaganja nije ni okrečila, imala je sitne neke popravke par puta do 100 eura ako je uložila za par godina :) Uopste je i ne vidjamo nit dolazi :) Zato mi bude smesno kad kukaju ljudi kako se ubise sa ulaganjem u renoviranje, skoro 8+ godina smo podstanari svaki je kulirao za sve sto bas bas nije urgentno :)

Osiguravajuce kuce se ne bave rekla-kazala podacima nego tvrdim brojevima. A tvrdi brojevi kazu da su klimatske promene stvarne i da one višestruko povećavaju broj požara, poplava i ekspremnih vremenskih nepogoda. I digli su cene osiguranja u skladu sa tim ili su prestale sasvim da nude osiguranje da ne bi pretrpele gubitke.

Cena renoviranja je smešna ako su ti stanari normalni. Rizik jedino postoji ako primiš neke pacijente u stan koji ga demoliraju, ali to je već do vlasnika da pravilno proceni.
Izdaješ nesto pa znaš ili se šališ ?
Inače odustao sam od Nbgd..hlade se kupci za ovu teritoriju....

Izdaješ nesto pa znaš ili se šališ ?
Inače odustao sam od Nbgd..hlade se kupci za ovu teritoriju....
Ja sam brate ko sto rekoh podstanar skoro deceniju i u novijim stanovima nista ali nista nije renovirano bukvalno ni okrečeno nikad.
Ono crkne grejač na bojleru,zameni se slavina i to je to.
Kod starih je bilo frka sa vodom i sa budji koja je izbijala zbog lose izolacije pa je tu kao aj i bilo nekog ulaganja i menjanja cevi itd (al to je brat uradio tad prvi put za 50 godina)

Verovatno jer su to uvek te neke entery level cene i stanovi na ne premijum lokacijama.
Mozda ovi drugi nesto više ulažu (al bas sumnjam) ili smo mi neki fini ne zahtevni ljudi.

Ali 99 posto ljudi koje znam da rentaju ni ne vidjaju svoje vlasnike i jaaako retko bilo sta renoviraju i popravljaju osim kad je havarija.

Čovek mrači li mrači. Ajde redom. 150k praznih stanova u BGu?! Mislim da to ne veruje NIKO! Niti ih ima toliko. To je možda celi NBG prazan po tome :)
Drugo, 15k ljudi "došlo u BG" između dva popisa. Na papiru možda da, u realnosti sigurno više. Evo ja mogu reći za sebe i za većinu ljudi koje ja znam da si iz unutrašnjosti došli nisu menjali lične karte već su i dalje bili u svom mestu stanovanja. Tako da otuda ta razlika. Svi studenti su prijavljeni na kuće u drugim gradovima, svi mladi koji počinju isto tako.
Treće kaže država subvencioniše kredite SAMO prvih par godina (tačnije 6 godina)! Pa čoveče ti za max 10 isplaćuješ kredit. Znači u najgoru ruku 4 godine plaćaš tržišnu kamatu koju bi ovako plaćao odmah od prvog dana.
Taj program je super i nek uzme ko god može, još izgleda neće biti uslov da si student već jedini uslov će biti godine starosti (tako da ne moraš čak ni da pro forme upisuješ neki levi fakultet).

Izvinjavam se ako je neko već pomenuo , neka me uputi.
Da li ste prokomentarisali nove restriktivne/pooštrene procedure za ulaganje i kupovinu stranih akcija.
Velika se frka podigla.
Šta je u pozadini? Jel opet ''kontrola pranja novca'' i glumimo ozbiljnu državu.

Čovek mrači li mrači. Ajde redom. 150k praznih stanova u BGu?! Mislim da to ne veruje NIKO! Niti ih ima toliko. To je možda celi NBG prazan po tome :)
Drugo, 15k ljudi "došlo u BG" između dva popisa. Na papiru možda da, u realnosti sigurno više. Evo ja mogu reći za sebe i za većinu ljudi koje ja znam da si iz unutrašnjosti došli nisu menjali lične karte već su i dalje bili u svom mestu stanovanja. Tako da otuda ta razlika. Svi studenti su prijavljeni na kuće u drugim gradovima, svi mladi koji počinju isto tako.
Treće kaže država subvencioniše kredite SAMO prvih par godina (tačnije 6 godina)! Pa čoveče ti za max 10 isplaćuješ kredit. Znači u najgoru ruku 4 godine plaćaš tržišnu kamatu koju bi ovako plaćao odmah od prvog dana.
Taj program je super i nek uzme ko god može, još izgleda neće biti uslov da si student već jedini uslov će biti godine starosti (tako da ne moraš čak ni da pro forme upisuješ neki levi fakultet).
Jedini uslov ce biti da si SNS kao i za sve :)
Program osmisljen da se održe velike cene i usput udomi ko treba se udomi od bratijske dece :)
Kako je prošlo ovde ljudima za one neke druge olaksice i kredite koje su jos jurili i to jos preko veze - jel se javio neko? :)

Vrh