Šta je novo?

Cene nekretnina

Mislim da je AI bubble slicniji dotcomu nego subprime bubbleu. Pucice, neki ljudi ce izgubiti pare ali kapital ce se osloboditi za produktivnije stvari, dok ce AI nastaviti malo racionalnijom rutom koja ce dizati produktivnost citave privrede. Subprime je uzdrmao temelje svetske ekonomije jer se pakovao dug na dug pa to opet dalje prodavalo. U AI masovno ulazu kompanije koje su vec mega profitabilne i moze im se, nije toliko izlozeno obicno stanovnistvo.
Više sam pisao u kontekstu para u S&P vs deo u S&P, deo u sektore koji su manje izloženi AI... sve sa horizontom od 10 godina.

Otkud ti znas da biznismeni investiraju u cist beton? Da li licno poznajes vlasnike IT firmi ili vecih biznisa ili je to tvoje subjektivno misljenje?
Ne verujem da ce sada da neko ide i na sva usta prica kako i sta ulaze od takvih ljudi.
Plus u svoj biznis ulažeš dok ima smisla, kada se stvori odredjen višak opet gledaš da investiraš u nešto drugo, dostupnije i pasivnije.

Jasno je meni sta se obicnom liku ispred dragstora cini kao dobra investicija, brine me sto ti, koji su zaradili milione, ne znaju bolje.
Ne radi se tu o ljudima koji imaju milione, ako iz poslovanja kroz nekoliko godina stvoriš prihod od 100-200k gledaš da li da reinvestiraš u postojeće ako ima smisla ili ulažeš u nešto drugo. Postavi sebi pitanje da imaš višak od 200k gde bi uložio i sam ćeš naći odgovor. Da para ima kroz mutne/nameštene radnje ima jbg ali nisu oni jedini. Sve zavisi kako želiš da interpretiraš sebi neke stvari :)

Zar nikoga ne brine to sto "finansijski nepismeni" imaju mnogo para u rukama i sta to govori u stanju u zemlji? Kako ti ljudi dodju do "zive love"? Ako imaju dobar biznis, sto nisu nastavili da ulazu u biznis i skaliraju? Jasno je meni sta se obicnom liku ispred dragstora cini kao dobra investicija, brine me sto ti, koji su zaradili milione, ne znaju bolje.
Ma ja mislim da ti neki likovi ima ih koji su puni para i kupuju stanove samo da se oslobadjaju novca da ga ne pojede kriza, kirija kao kirija kaplje, ako je tu manjak u smislu ROI, vrati se kroz povecanje vrednosti stana i teraj dalje. Mislim da ne razmisljaju takvi ljudi puno o investicijama, nego kad je udarila kriza, gledali su da se oslobode skoro svega sto imaju. Bukvalno da bi sacuvali ono sto imaju, krenuli su da se prazne. Zamisli da imas 1M evra sad i da krece korona i svetska ekonomska kriza, a nisi cuo niti zelis da se bavis berzom. Pa sipao bi u beton i pitao bi da li ima jos. Kao sto se kod nas nazalost i desilo, i ljudi koji zele da kupe prvi stan su postale zrtve tih odluka. Ne bih ja tu trazio racionalizam, jer izgleda da ga nije ni bilo puno. Pogotovo sad u ovoj godini kad se pojacavaju strahovi za krizom, opet se ljudi trose da ih ne pojede kriza.

Nije tacno u smislu da imas mali otvor za tako nesto. Ali je tacno u smislu da ja zelim da kupim 10 akcija Apple-a ili otvorim opciju to ne mogu da uradim preko ERSTE brokera.
Ako ja zelim da kupim 100 akcija Applea i otvorim short put poziciju na godinu dana to prosto ne mogu da uradim kao neko na Robinhoodu ili IBKR.

I tu je isto pitanje, sto bi ja pored svega davao jos i banki proviziju da bude posrednik?
Shortovanje nije dostupno u većini EU država kao takvo. Možeš u inverzne ETFove da ulažeš. Evo ja ti mogu reći u NL preko DeGiro aplikacije dostpuno je shortovanje samo EU akcija i to A klase (tipa Shell, Philips i slično) koje ne osciliraju toliko. Ne možeš otvoriti short poziciju na niti jednu jedinu US akciju čak ni na Microsoft a pogotovo ne na kripto i te fore. Jednostavno EU malo više brine o svojim građanima da da upadnu u dužničko ropstvo za razliku od USA. Tako da imaš ti opcija za shortovanje ali su malo više regulisane i po meni to je bolje. E sad zašto provizija banci, pa ide brokeru a ne samoj banci, jer imaš račun kod Erste Brokera čiji je vlasnik banka koja ima isto ime. Ali tako je kod nas po zakonu da moraš imati legalnog brokera i to je isto i u US i EU.
Klasično ulaganje ti je skorz dozovoljeno u Srbiji, znači hoćeš 100 akcija Apple-a. OK kupi i drži ih 10 godina ako hoćeš a ne godinu.

Shortovanje nije dostupno u većini EU država kao takvo. Možeš u inverzne ETFove da ulažeš. Evo ja ti mogu reći u NL preko DeGiro aplikacije dostpuno je shortovanje samo EU akcija i to A klase (tipa Shell, Philips i slično) koje ne osciliraju toliko. Ne možeš otvoriti short poziciju na niti jednu jedinu US akciju čak ni na Microsoft a pogotovo ne na kripto i te fore. Jednostavno EU malo više brine o svojim građanima da da upadnu u dužničko ropstvo za razliku od USA. Tako da imaš ti opcija za shortovanje ali su malo više regulisane i po meni to je bolje. E sad zašto provizija banci, pa ide brokeru a ne samoj banci, jer imaš račun kod Erste Brokera čiji je vlasnik banka koja ima isto ime. Ali tako je kod nas po zakonu da moraš imati legalnog brokera i to je isto i u US i EU.
Klasično ulaganje ti je skorz dozovoljeno u Srbiji, znači hoćeš 100 akcija Apple-a. OK kupi i drži ih 10 godina ako hoćeš a ne godinu.
E pa vidis meni IBKR dozvoljava da otvaram short pozicije gde hocu + provizija ima je mizerna u odnosu na ERSTE.

ERSTE:

Screenshot 2025-10-14 at 12.15.43.png

Naspram IKBR:

Screenshot 2025-10-14 at 12.17.42.png

Pa ti izracunaj koliko te ERSTE i nasi brokeri pljackaju u odnosu na USA / EU trziste koje ima direkt pristup pravim brokerima.

E pa vidis meni IBKR dozvoljava da otvaram short pozicije gde hocu + provizija ima je mizerna u odnosu na ERSTE.

ERSTE:

Pogledajte prilog 254939

Naspram IKBR:

Pogledajte prilog 254940

Pa ti izracunaj koliko te ERSTE i nasi brokeri pljackaju u odnosu na USA / EU trziste koje ima direkt pristup pravim brokerima.
Meni je ovde paradoksalno da srpski gradjanin (@Extroniks ) objasnjava EU gradjanjinu (@G.I.Joe) koji koristi srpsku borkersku firmu za svoje investicioni portfolio, kako je razlog sto se u Srbiji ne praktikuje taj vid investiranja izmedju ostalog visoke marze loklanih brokera.

Zašto ja kao investitor da kupim proizvod of Blackrocka koji sadrži Bitcoin i platim još mamangement fee samo zato da bih shvatio da bih bolje prošao da sam uložio taj novac u SP500? Kako taj Blackrock motiviše ljude da kupuju njihove investicione prozvode ako ih "ne zanima da li će vrednost da poraste 80% u naredne dve godine, ili padne 90% u naredna 2 meseca"?

Zato što si pametan, a Blackrock je tu da pametnima proda šta god hoće i naplati fee. Blackrock ne mroa da motiviše nikoga, pogledaj samo koliko ljudi ovde ima koji prosipaju priče da su zlato, crypto, neki opskurni fondovi sigurne investicije.

Meni je ovde paradoksalno da srpski gradjanin (@Extroniks ) objasnjava EU gradjanjinu (@G.I.Joe) koji koristi srpsku borkersku firmu za svoje investicioni portfolio, kako je razlog sto se u Srbiji ne praktikuje taj vid investiranja izmedju ostalog visoke marze loklanih brokera.
Sto je najgore spomenuo je DeGiro koji je 100 puta bolji nego ERSTE broker jer ti uzima fazon 1-2 EUR po transakciji i nema depozit + withdraw fee, ne znam kako moze da misli onda da ERSTE broker nije dranje koze sa ledja, misterija :D

Nacelno je u pravu, postoji opcija da se trguje preko banke i lokalnih brokera, ali za istu transakciju od 10,000 EUR ce ti ERSTE uzeti 5% u iznosu od 500 EUR a DeGiro/IBKR 1-2 EUR.

Na jednoj Facebook grupi vezano za stanove u Nisu jedna zena izbacila oglas gde za stan u starogradnji na dobroj lokaciji i koji manje-vise zahteva komplet renoviranje (jedino zamenjeni PVC prozori) od 60-ak m2 trazi 136k evra (sto bi bila Ok cena za full lux renoviran stan). Posto ne uspeva da prodaje, a u prvim porukama su je ljudi malo i sprdali zbog te cene, ona na svakih par nedelja spusta cenu, i trenutno trazi 108k evra, sto je po mom misljenju blizu neke realne cene. Mislim da za 100k evra moze sigurno da proda, a sve preko toga potencijalno moze da izvuce ali je prakticno bonus. Kakva kod bila cena u pocetku, ovako prodaje neko ko zaista zeli da proda. Oni koji drze oglase mesecima ili godinama i ne spustaju cene prakticno smao cekaju budalu sa vrecom punom novca.

Ima teme ovde na forumu za finansije
Ja bih razmišljao i o Azijskom ili Kineskom S&P 500 ako imaju.
Gde bi ti uložio novce u investicioni stan, zemlju, berzu-S&P500, zlato ili nešto drugo, kada bi ti sada neko dao 500k i rekao moraš da uložiš i da ne diraš 10god osim da uzimaš devidende/kiriju?
Valjalo bi preimenovati ovu temu tako da se zove INVESTICIJE. Koja bi objedinila sve ovo sto se ustvari ovde i pise - diskusiju o trzistima kapitala, roba, nekretnina, makro ekonomija, globalne vesti i lokalne vesti povezane sa istim itd

A onda napraviti novu temu CENE NEKRETNINA koja bi se iskljucivo i samo bavila vestima i diskusijom o cenama nekretnina bez uplitanja ostalog :)

Evo ja ću vam objasniti vrlo lako i plastično. Erste uzima oko 1% provizije za kupovinu i 1% za prodaju akcija znači ukupno 2%. I to JESTE daleko više od EU brokera.
ALI ono što vam niko ne kaže je da kad si EU građanin onda ti oni lupaju EU porez. Tako da ovih 2% provizije deluje kao tax free opcija naspram NL poreza, koji moram da plaćam na kupljene akcije bez obzira da li sam u plusu ili minusu, da li sam ih prodao ili nisam. Slažem se da je lakše trgovati ako trguješ više iz EU nego iz Srbije. Ali ako si više manje pasivan ulagač kao ja onda je Srbija zlato.
Plus nemaš porez na nasledstvo, nemaš porez na kapitalnu dobit nakon 10 godina. Čak i sa porezom na kapitalnu dobit od 15% opet je Srbija daleko bolja s poreske strane.
Dobro sam ja izračunao za koje poslove je bolja Srbija a za koje NL. Koristim ja i brokere u NL ali samo za kratkoročne investicije do 1 godine. Sve duže od toga Srbija.

Sto je najgore spomenuo je DeGiro koji je 100 puta bolji nego ERSTE broker jer ti uzima fazon 1-2 EUR po transakciji i nema depozit + withdraw fee, ne znam kako moze da misli onda da ERSTE broker nije dranje koze sa ledja, misterija :D

Nacelno je u pravu, postoji opcija da se trguje preko banke i lokalnih brokera, ali za istu transakciju od 10,000 EUR ce ti ERSTE uzeti 5% u iznosu od 500 EUR a DeGiro/IBKR 1-2 EUR.
Piše lepo DO 5%. U realnosti je 1% a DeGiro je 3e flat rate. Ali opet vi samo gledate provizije. Ja gledam šire i na porez koji ovde nije zanemarljiv jer sabiraju kuću, plus stan plus štednju plus akcije plus sve pa na to onda opale godišnji porez. Tako da Erste ispadne mnogo jeftiniji s svojom provizijom verujte mi.

A i pomažem našoj mladoj državi. Bolje dati porez Srbiji nego Kralju. Ja to i tako gledam. Ovi imaju previše i ovako.

Na jednoj Facebook grupi vezano za stanove u Nisu jedna zena izbacila oglas gde za stan u starogradnji na dobroj lokaciji i koji manje-vise zahteva komplet renoviranje (jedino zamenjeni PVC prozori) od 60-ak m2 trazi 136k evra (sto bi bila Ok cena za full lux renoviran stan). Posto ne uspeva da prodaje, a u prvim porukama su je ljudi malo i sprdali zbog te cene, ona na svakih par nedelja spusta cenu, i trenutno trazi 108k evra, sto je po mom misljenju blizu neke realne cene. Mislim da za 100k evra moze sigurno da proda, a sve preko toga potencijalno moze da izvuce ali je prakticno bonus. Kakva kod bila cena u pocetku, ovako prodaje neko ko zaista zeli da proda. Oni koji drze oglase mesecima ili godinama i ne spustaju cene prakticno smao cekaju budalu sa vrecom punom novca.
Sta mislis o Magdon kompleksu? Moja familija je tu na 2 minuta peske od Magdona, deluje mi bas lepo i uredjeno, ali mi je mnogo cudno sto nemaju terase

Evo ja ću vam objasniti vrlo lako i plastično. Erste uzima oko 1% provizije za kupovinu i 1% za prodaju akcija znači ukupno 2%. I to JESTE daleko više od EU brokera.
Možeš da prođeš i sa pola te provizije (ako je uglavnom tih 1, a ne 5%), ali to već postaje manje bitno, ako ne trguješ aktivnije.

@G.I.Joe
Kako je sa zakonske strane u vezi toga što si odavde kupio? Ne podleže tom godišnjem porezu, ili ne podleže sve za šta ne znaju?

Poslednja izmena:
Sta mislis o Magdon kompleksu? Moja familija je tu na 2 minuta peske od Magdona, deluje mi bas lepo i uredjeno, ali mi je mnogo cudno sto nemaju terase
Nikad nisam bio u nekom od tih stanova tamo, ali kompleks mi deluje skroz Ok. Nisam do sad obracao paznju na to sto nemaju terase, ali nije mi to neki minus posto ionako imaju veliko dvoriste, a i da imaju terase pola stanara bi ih verovatno zastaklilo. Ranije je za taj kompleks, tj. celo Duvaniste moglo da se kaze da je na periferiji, sad sa sirenjem grada jeste tehnicki i dalje periferija ali je mnogo atraktivnija lokacija nego pre 20-ak godina kad je sagradjen, narocito zato sto je taj kompleks blizu Bulevara. Ne znam kakav je kvalitet stanova, ali kao sto rekoh, deluje mi skroz OK, cak bih mogao da kazem da je u tom delu grada mozda i jedna od najboljih opcija za kupovinu ko je zainteresovan i ako je cena Ok.

Možeš da prođeš i sa pola te provizije (ako je uglavnom tih 1, a ne 5%), ali to već postaje manje bitno, ako ne trguješ aktivnije.

@G.I.Joe
Kako je sa zakonske strane u vezi toga što si odavde kupio? Ne podleže tom godišnjem porezu, ili ne podleže sve za šta ne znaju?
Mislim da je ono drugo. Mada zvanično SR i NL imaju potpisan sporazum o sprečavanju dvostrukog oporezivanja tako da ako bi došlo do toga onda bi mogao dokazati da sam platio npr. porez Srbiji. Ali za sada je što se nije desilo nema ga:))

Valjalo bi preimenovati ovu temu tako da se zove INVESTICIJE. Koja bi objedinila sve ovo sto se ustvari ovde i pise - diskusiju o trzistima kapitala, roba, nekretnina, makro ekonomija, globalne vesti i lokalne vesti povezane sa istim itd

A onda napraviti novu temu CENE NEKRETNINA koja bi se iskljucivo i samo bavila vestima i diskusijom o cenama nekretnina bez uplitanja ostalog :)
Idealno bi bilo, ali vec prvo pitanje na takvoj temi pravi pometnju: Zasto su cene stanova ovako visoke? -Zbog investicionih kupaca... i tako to krene :) pa kako, pa zasto...

Idealno bi bilo, ali vec prvo pitanje na takvoj temi pravi pometnju: Zasto su cene stanova ovako visoke? -Zbog investicionih kupaca... i tako to krene :) pa kako, pa zasto...
Ono što je interesatno, a @Suzuman je objavio statistiku za EU, je da su u proteklih 15 godina cene stanova rasle mnogo brže nego rente. Dakle, stanovi postaju nepristupačniji za kupovinu za sve više ljudi, ali ti investitori u stanove subvencionišu troškove stanovanja stanarima jer su kirije koje mogu da naplate daleko niže nego što je iznos njihove investicije u kupovinu stana.

Ono što je u Beogradu posebno interesatno je da većina ljudi plaća tu kiriju do 500, 600 eur i stanovi koji se rentaju za taj novac su mahom skomnjikavi. Međutim, već za 1200 eur može da se izrenta ne duplo, nego 5x bolji stan jer u tom cenovnom rangu nema puno interraenata. Bio sam u jednom takom stanu pre neki dan, sigurno vredi blizu pola miliona a renta se za kikiriki.

Ono što je interesatno, a @Suzuman je objavio statistiku za EU, je da su u proteklih 15 godina cene stanova rasle mnogo brže nego rente. Dakle, stanovi postaju nepristupačniji za kupovinu za sve više ljudi, ali ti investitori u stanove subvencionišu troškove stanovanja stanarima jer su kirije koje mogu da naplate daleko niže nego što je iznos njihove investicije u kupovinu stana.

Ono što je u Beogradu posebno interesatno je da većina ljudi plaća tu kiriju do 500, 600 eur i stanovi koji se rentaju za taj novac su mahom skomnjikavi. Međutim, već za 1200 eur može da se izrenta ne duplo, nego 5x bolji stan jer u tom cenovnom rangu nema puno interraenata. Bio sam u jednom takom stanu pre neki dan, sigurno vredi blizu pola miliona a renta se za kikiriki.

Problem ostaje pitanje kome to da izdaš. Osim ekspata, nema dobrih kandidata za takve stanove. Ko može da plaća takvu kiriju, uglavnom je već kupio svoj stan.

Problem ostaje pitanje kome to da izdaš. Osim ekspata, nema dobrih kandidata za takve stanove. Ko može da plaća takvu kiriju, uglavnom je već kupio svoj stan.
Tako je, ali to je problem tog što je investirao u stan, a ne stanara koji uživa disproporcionalno visok kvalitet stanovanja u odnosu na iznos rente koji placa.

Vrh