Šta je novo?

Cene nekretnina

Bitno je ovo:
Pogledajte prilog 225115
A te price o ekonomskim aparatima, te da li si duzan ko Monako ili ko Grcka... To je sve prica van naseg domena, nemamo ni phd iz ekonomije, ni iz statistike, barem ja, a nisam stekao utisak da iko ovde ima.
Ja ne znam sta meni odgovaras necim sto sam konstatovao jos pre dva posta. Mislim da ne treba phd da bi se ispratila poenta o kojoj se prica.

Da ti nacrtam, sale misli da treba da radimo sve suprotno od Rumuna i da cemo nekako dobiti isti rezultat kao oni, ja sumnjam u takvu tezu.

Znači ništa, tako sam i mislio.
Imaš listu kineskih proizvođača električnih vozila, proizvođače baterija, i pazi sad, Minth ne proizvodi nijedno.
Minth proizvodi delove za automobile, kao i mnoge druge firme koje su već prisutne u Srbiji, a osim Fijata/Stelantisa nema nijedne najave da bi iko, uključujući i kineze, mogao da pokrene neku novu proizvodnju.

Super je što imaš mišljenje, samo što u realnosti nije podržano ni sa jednom investicijom.

Npr, CATL, najveći svetski proizvođač baterija za EV vozila, već proizvodi u Nemačkoj, gradi u Mađarskoj fabriku bez ikakve naznake za dolazak u Srbiju. Isto važi i za proizvođače automobila s tim što su njihovi planovi za širenje u Evropi za sad stopirani, a pre toga su isto imali planove vezane za Mađarsku i ostale srednje evropske države.

Za sad smo dogurali da imamo fabrike guma kao velike investicije, Linglong i Toyo, kinezi i japanci. To su velike investicije (imaju mane zbog ekologije) sa velikim ekonomskim impaktom, ali daleko su toga da možemo da nazovemo to nekom revolucijom.
Nisam ni spomenuo neku revoluciju, već da ulažu svetske firme ovde, pri tome ne vidim da nameravaju da staju sa ulaganjima, čak suprotno.
Minth, Yanfeng, Hisense, Gorenje itd... i pretežno vidim Kineske firme koje imaju uspon u ulaganju ovde. Ovde su i navedene te investicije.
Da uglavno je sve vezano za automobilsku industriju i moje mišljenje je da se ide ka tome da kasnije ovde i proizvode električna vozila, to ćemo videti, neka bude moja želja i kao što sam rekao da se trenutno dobro tu pozicioniraju za to i nastavljaju izgradnju fabrika i sa ulaganjem.

Ja ne znam sta meni odgovaras necim sto sam konstatovao jos pre dva posta. Mislim da ne treba phd da bi se ispratila poenta o kojoj se prica.

Da ti nacrtam, sale misli da treba da radimo sve suprotno od Rumuna i da cemo nekako dobiti isti rezultat kao oni, ja sumnjam u takvu tezu.
Mozda radimo sve sto i Rumuni, osim sto nismo uhapsili nekoliko stotina politicara kao i oni. Ocigledno je to taj sastojak koji fali da bismo bili kao oni, onda bi se verovatno i taj novac iz zaduzenja koristio namenski, a ne kao sad :)

Opet relativizacija. Oni su uhapsili nekoliko stotina puta vise politicara vise od nas, a po indeksu percepcije korupcije smo najgori u regionu, gori i od nekih africkih zemalja (gori smo recio i od Etiopije).
Nije relativizacija vec ispitivanje hipoteze. Rumuni su se ekonomski odvojili najvise u peruodu 2008-2012 kad je razlika u tom indeksu bila 3-4 poena. Danas je razlika skoro 30 poena a mi u ovom trenutku imamo jaci privredni rast.

Znaci na koliko hteo da sve svedes na jedan faktor ispada da nije taj faktor presudan, iako se i ja slazem da ne bi skodio.

Rumunija postala drzava za nas, nemojmo da se zanosimo ovakvim komentarima. Kod njih je sve jeftinije u marketima nego kod nas, kao i u celoj Evropi.

Pritom, njihove IT firme upadaju nama u LinkdIn inbox i traze ljude, zato sto smo jeftiniji od njih. Ne bi nas trazili da smo skuplji.

Mi ne možemo makar prividno da uhapsimo nekog za ovo u NS i da ga osudimo na 1-2 godine robije+ 1-2 godine nanogice.
Rumunija je i ekonomska, energetska, vojna i demografska sila za sve nas na Balkanu (pa i za tu Madjarsku).
Sada smisljaju sta ce, dal da nalaze zrtvenog jarca ili da iskuliraju. Glavne krivce ne mogu da diraju jer su svi povezani. To su takve mutljavine da kada bi krenuo da odmotavas bukvalno bi cela sns garnitura otisla na dugogodisnju robiju plus konfiskacija sve te ilegano stecene imovine. A neki bi odgovarali i za narucena ubistva.

Valja, valja, Bukures i Sofija nemaju metro, imaju manju prosecnu platu, obilazis zgrade u 'elitnim' naseljima da ti ne padne terasa na glavu i tako to... :) sve sto vole mladi. Sve je jasno kao magloviti dan. Samo kad pogledas fasade u komunistickim blokovima kod njih i kod nas, sve tu bude nejasno.
Sofija ima metro. Bugari su takodje ispred nas kao i Rumuni. Njihova IT scena je ludacka, Beograd je za Sofiju jedna trafika.

Najgora smo rupa, strmoglavo srljamo ka Somaliji umesto da pratimo jednu Češku, i da se nadamo da ih nekad stignemo.

Posle 2325 strana, došli smo i do saznanja da su Rumuni ono čime treba da težimo, a da nas do tog stanja, ako bog da, bože zdravlja, biće, deli oko deset godina.
Ajde da napunim 40 da sačekam i to.
Rumuni su jedna od, ako ne i najuspesnija ekonomska prica Evrope 21. veka, a poceli smo sa dosta slicne tacke 2000. Mislim da poredjenje ima dosta vise smisla nego sa Austrijama i Svedskama sa kojima nismo bili blizu istog nivoa nikad.

I ne mislim da su Rumuni 10 god ispred nas, 5 otprilike.

Koliko god se neko bunio, Bugari, Rumuni i Hrvati su svi marka za nas. I ne idu u ambasadu na razgovor 6 meseci ranije ako hoce da idu u Njujork, nego kupe kartu za sutra i idu. Ne zelim vise da ulazim u tematiku jer nisam ekspert, ja sam samo jedan inzenjer koji je pobegao od siromastva i voli da putuje i ima uslova jer mu je obrazovanje to omogucilo, ali ono sto vidim je jako prosto. U losoj smo situaciji jako.

Koliko god se neko bunio, Bugari, Rumuni i Hrvati su svi marka za nas. I ne idu u ambasadu na razgovor 6 meseci ranije ako hoce da idu u Njujork, nego kupe kartu za sutra i idu. Ne zelim vise da ulazim u tematiku jer nisam ekspert, ja sam samo jedan inzenjer koji je pobegao od siromastva i voli da putuje i ima uslova jer mu je obrazovanje to omogucilo, ali ono sto vidim je jako prosto. U losoj smo situaciji jako.
Ako ces da zakljucujes da smo u ‘jako losoj situaciji’ jer nam treba viza za usa onda stvarno ne treba da ulazis u tematiku.

Putuj na Kubu kad vec volis, nama tamo ne treba viza, njima treba a i lepse je od NY.

Posle 2325 strana, došli smo i do saznanja da su Rumuni ono čime treba da težimo, a da nas do tog stanja, ako bog da, bože zdravlja, biće, deli oko deset godina.
Ajde da napunim 40 da sačekam i to.
Recimo to ovako. Da si Rumun, sad bi otplaćivao svoj stan koji je 50% jeftiniji i koji si uzeo na kredit koji je 40% jeftiniji. Imao bi platu koja je 40% veća.
Imao bi institucije koje hapse zbog korupcije političare. Imao bi smenjivost vlasti i bio bi ekonomska, energetska i vojna supersila za ceo Balkan. Ne bi imao problem sa demografijom jer ti se neće smanjiti populacija 30% u narednih 20 godina. Neće te niko proterati da bi napravio rudnik.
Itd

Ako ces da zakljucujes da smo u ‘jako losoj situaciji’ jer nam treba viza za usa onda stvarno ne treba da ulazis u tematiku.

Putuj na Kubu kad vec volis, nama tamo ne treba viza, njima treba a i lepse je od NY.
Znaci ne treba da zakljucujemo koliko nam je lose na osnovu toga sto:
- Cene nekretnina su jedne od najvisih u Evropi u odnosu na plate
- Nismo u EU, zbog cega nam je pasos slabiji
- Imamo najvisi indeks percepcije korupcije (jedino je BiH malo losija od nas)
- Imamo najlosiji vazduh u Evropi
- Imamo najveci grad u Evropi bez metroa
- ...
Slazem se da se ne treba donositi zakljucak na osnovu jednog kriterijuma, jer skoro svaki od njih pojedinacno mozes da relativizujes, recimo mozes da kazes da su i u Ceskoj skupe nekretnine, da i Svajcarska nije u EU i slicno, ali sumirano gledano mi smo jedni od najgorih u Evropi, bukvalno smo kolonija za kopanje rudnika i smestanje otpada u kojoj ne moras da postujes ekoloske standarde i izvor jeftine radne snage bez zastite prava radnika.

Znaci ne treba da zakljucujemo koliko nam je lose na osnovu toga sto:
- Cene nekretnina su jedne od najvisih u Evropi u odnosu na plate
- Nismo u EU, zbog cega nam je pasos slabiji
- Imamo najvisi indeks percepcije korupcije (jedino je BiH malo losija od nas)
- Imamo najlosiji vazduh u Evropi
- Imamo najveci grad u Evropi bez metroa
- ...
Slazem se da se ne treba donositi zakljucak na osnovu jednog kriterijuma, jer skoro svaki od njih pojedinacno mozes da relativizujes, recimo mozes da kazes da su i u Ceskoj skupe nekretnine, da i Svajcarska nije u EU i slicno, ali sumirano gledano mi smo jedni od najgorih u Evropi, bukvalno smo kolonija za kopanje rudnika i smestanje otpada u kojoj ne moras da postujes ekoloske standarde i izvor jeftine radne snage bez zastite prava radnika.
Mi smo medju najgorim u Evropi, pa jedno 200 godina, nista tu nije revolucionarno. Bicemo u donjoj polovini i za 50 godina, samo ce nadam se ta razlika izmedju ‘najboljih’ i ‘najgorih’ biti jos manja. Opet, Evropa je kontinent sa najboljim standardom zivota i jbg tesko je tu progurati se mnogo dalje. Cak i ti Rumuni, sa neverovatnim rastom, su opet na dnu Evrope samo eto imaju nas i Bugare, ko sto mi imamo Bosance i Albance, da se vade. To nece jedni izbori i jedna promena vlasti resiti, to je nesto sa cime mozes da se pomiris, ili da emigriras.

To opet ne znaci da se i kod njih i kod nas i kod Albanaca ne zivi bolje nego pre 10 god, i da se kece ziveti jos bolje. Ne znaci da za 5 godina i stvari koje si naveo nece biti resene. Nece ih doduse resiti besmislene fraze poput te ‘kolinija za rudnike i otpad’. Evo ubismo se od rudarstva.

To nece jedni izbori i jedna promena vlasti resiti, to je nesto sa cime mozes da se pomiris, ili da emigriras.
Znaci jedino ne treba da talasas i da se bunis? :D ili bezi ili se pomiri sa stanjem da smo siromasniji a skuplji od cele Evrope. Delim pesimizam da se ovde nece mnogo promeniti dok sam ja ziv, ali to ne znaci da treba jednostavno da se pomiris i da zalepis flaster na usta, da se slucajno neko na vlasti ne naljuti.

Ako bude Mirijevo 10k dok su plate 800 evra, probaj da racionalizujes zasto je tako, dijaspora, turisti, IT, fudbaleri (toga u Bugarskoj i Rumuniji nema)... Samo dilere i crnu ekonomiju ne pominji, to vredja nasu Bogom danu vlast.

Mirjevo, dokle više te predikcije za Mirjevo od 5k, pa sada i 10k.
Kada je cena u novogradnji evo u 2 klika na sajtovima od 1700-1850eur.
BNV se reklamira od 3650eur.
Neka su i 2k za Mirjevo, sigurno se može pronaći.

Vrh