Minth - navešću samo po meni najvećeg ulagača koji je veoma prisutan u Srbiji i koji i planiran da zaokruži kompletnu proizvodnju elektro vozila u Srbiji, već je mnogo toga izgradio i proizvodi mnogo delova.
Vlada Srbije usvojila je na današnjoj sednici Zaključak o usvajanju teksta Memoranduma o razumevanju između Republike Srbije i privrednog društva Minth Holdings Limited, u cilju uspostavljanja novog proizvodnog pogona u Srbiji.
inmedija.rs
Pričam kojim putem ide Srbija kao mesto za ulaganje Kineza vezano za njihovu proizvodnju.
Moje mišljenje je da hoće da im ovde bude ulazak na Evropsko tržište povodom električnih vozila i njihovih delova.
Znači ništa, tako sam i mislio.
Imaš listu kineskih proizvođača električnih vozila, proizvođače baterija, i pazi sad, Minth ne proizvodi nijedno.
Minth proizvodi delove za automobile, kao i mnoge druge firme koje su već prisutne u Srbiji, a osim Fijata/Stelantisa nema nijedne najave da bi iko, uključujući i kineze, mogao da pokrene neku novu proizvodnju.
Super je što imaš mišljenje, samo što u realnosti nije podržano ni sa jednom investicijom.
Npr, CATL, najveći svetski proizvođač baterija za EV vozila, već proizvodi u Nemačkoj, gradi u Mađarskoj fabriku bez ikakve naznake za dolazak u Srbiju. Isto važi i za proizvođače automobila s tim što su njihovi planovi za širenje u Evropi za sad stopirani, a pre toga su isto imali planove vezane za Mađarsku i ostale srednje evropske države.
Za sad smo dogurali da imamo fabrike guma kao velike investicije, Linglong i Toyo, kinezi i japanci. To su velike investicije (imaju mane zbog ekologije) sa velikim ekonomskim impaktom, ali daleko su toga da možemo da nazovemo to nekom revolucijom.