G.I.Joe
Higher intermediate
- Učlanjen(a)
- 19.05.2023.
- Pohvaljen
- 4.097
Dobro da se ispravim ceo DOS (DS, DSS i G17+), nebitno. Znali su zbog hiperinflacije 90-ih da moraju da drže dinar stabilnim. Čak se sećam da je Dinkić insistirao da bude dinar i konvertibilan da možemo da ga menjamo u Austriji npr. i posle toga dinar skliznuo... Da li su bile tehniče vlade ili ne, ne sećam se ali Guverner je nezavisna institucija i birali su ga oni, znači morao je da vodi politiku koju su mu oni propisali, da li u tehničkom ili punom mandatu nebitno.DS nije mogao "rušiti" dinar pre krize jer je pre vlade Mirka Cvetkovića bila DSS vlada Koštunice. Bila je jedna prelazna vlada koja je trajala godinu dana gde su kadrovi DS bili na funkcijama, jako malo vremena da bi bilo šta "rušili".
EDIT: zapravo G17+ je stranka koja je mnogo više štete napravila nego DS, ali ljudi ih iz nekog razloga zaboravljaju kad govore o vlastima u tom periodu.
Možda sam ja previše osetljiv po pitanju kursa (zbog hiperinflacije) ali meni lično je jako važno da je dinar stabilan i fiksan. Nikad mi nije bilo jasno da sve države oko nas i siromašnije i bogatije su znale napraviti stabilnu valutu jedino smo mi morali biti crna ovca i da uvek kuburimo s dinarom. Sada toga na svu sreću nema.
Možda je najbolje i ono što je CG uradila, uvela euro i završili priču. Svejedno nam je sve indeksirano u eurima. Osim hleba i mleka i sitnih troškova sve i plaćamo u eurima - auti, stanovi, kirije, itd...