Šta je novo?

Cene nekretnina

DS nije mogao "rušiti" dinar pre krize jer je pre vlade Mirka Cvetkovića bila DSS vlada Koštunice. Bila je jedna prelazna vlada koja je trajala godinu dana gde su kadrovi DS bili na funkcijama, jako malo vremena da bi bilo šta "rušili".

EDIT: zapravo G17+ je stranka koja je mnogo više štete napravila nego DS, ali ljudi ih iz nekog razloga zaboravljaju kad govore o vlastima u tom periodu.
Dobro da se ispravim ceo DOS (DS, DSS i G17+), nebitno. Znali su zbog hiperinflacije 90-ih da moraju da drže dinar stabilnim. Čak se sećam da je Dinkić insistirao da bude dinar i konvertibilan da možemo da ga menjamo u Austriji npr. i posle toga dinar skliznuo... Da li su bile tehniče vlade ili ne, ne sećam se ali Guverner je nezavisna institucija i birali su ga oni, znači morao je da vodi politiku koju su mu oni propisali, da li u tehničkom ili punom mandatu nebitno.
Možda sam ja previše osetljiv po pitanju kursa (zbog hiperinflacije) ali meni lično je jako važno da je dinar stabilan i fiksan. Nikad mi nije bilo jasno da sve države oko nas i siromašnije i bogatije su znale napraviti stabilnu valutu jedino smo mi morali biti crna ovca i da uvek kuburimo s dinarom. Sada toga na svu sreću nema.
Možda je najbolje i ono što je CG uradila, uvela euro i završili priču. Svejedno nam je sve indeksirano u eurima. Osim hleba i mleka i sitnih troškova sve i plaćamo u eurima - auti, stanovi, kirije, itd...

. Ako je ROI 2% a ne 7% ok. Svejedno taj prihod će mi služiti za trošenje po otadžbini.
Pisao sam ovde par mojih ROI za nekretnine, to je od 6-7% kod mene, neka je i 4-5% ROI za nekog drugog u koji ne uračunavam skok vrednosti nekretnine.
Kupovina boljeg stana u BG-u sa kirijom od preko 1000eur je i kada se oduzmu porezi i odvaja za održavanje nekretnine otprilike jedna prosečna plata.
Ne znam koliko je u drugim gradovima ili državama, iskreno mislim da ne prelaze ove ROI(Dubai se hvali da je veći ROI).
Takodje i zbog ovakve popunjenosti i lakog pronalaska podstanara i ovakvih kirija se ljudi odlučuju za investiranje u stanove.

Pisao sam ovde par mojih ROI za nekretnine, to je od 6-7% kod mene, neka je i 4-5% ROI za nekog drugog u koji ne uračunavam skok vrednosti nekretnine.
Kupovina boljeg stana u BG-u sa kirijom od preko 1000eur je i kada se oduzmu porezi i odvaja za održavanje nekretnine otprilike jedna prosečna plata.
Ne znam koliko je u drugim gradovima ili državama, iskreno mislim da ne prelaze ove ROI(Dubai se hvali da je veći ROI).
Takodje i zbog ovakve popunjenosti i lakog pronalaska podstanara i ovakvih kirija se ljudi odlučuju za investiranje u stanove.
Ništa bolje ne treba od ovoga! I sa 800 bi bio prezadovoljan da imam normalnog podstanara.

Ne zaboravite da lepi Bora i bradati Mirko nisu imali od koga da zajme a da je izvan EU. Zuti nisu imali tu harizmu. Nepomenik bar ima prijatelje, bracu i arapske kumove u Abu Dabiju koji mu zajme koji bilion uz jaku kamatu. Ulecu kad je frka. Nisu iste pozicije. Nepomenik ima moc ubedjivanja i uverljivosti, sarm i energiju. Eno, zamalo da dovede fabriku cipova Mubadala. :)

I ovi autoputevi, pruge i ostalo što je nepomenik gradio su zapravo deo kineskog Pojas i put (Belt and Road) megaprojekta, a ne proizvod neke njihove genijalnosti...

Meni je dovoljno da vidim razvoj Beograda otkad su oni na čelu istog da mi bude jasna razmera njihove nesposobnosti. Neke stvari su im se namestile na makroplanu, ali ono što je do njih, tu se vidi koliko veze nemaju sa životom.

Ja ne znam šta je to dos drugačije radio pre krize. Dizanje kredita, rast plata i penzija, dodvoravanja partijskim uhlebima, subvencionisani krediti.....e onda je spoljnotrgovinski deficit krenuo, pad doznaka, pad sdi. Doduše oni su bili amateri za ove. Ovi su sve to isto nastavili. 2004-2008 je maltene preslikana 2021-2024.
Mi prodajemo rudnike i imamo investicije po osnovu toga pa se sad taj pad sdi ne vidi. Deficit nam raste. Inflacija smanjuje kupovinu moć 🤷.
I sad kurs da ode, opet bi bilo isto.

Ako bi dinar dodatno pao, cene proizvoda i usluga u dinarima bi skočile, tako da tvoja plata koja je iskazana u EUR bi ti samo dozvolila da održiš isti standard kao sad. Pad dinara bi pogubno uticao na slojeve stanovništva kojima je plata iskazana u RSD.

Pitanje je šta bismo dobili time. U teoriji konkurentniju privredu, ali verovatno tek na dug rok, dok kratkoročno i srednjeročno bi imali opšti pad standarda.
Динар је смоквин лист, није стварна валута. То је само фиктивна валута која већ дуго није коришћена за велике махинације путем курса, али то не значи да неће бити искоришћена. Зато се динар јако мало користи у изражавању вредности робе, а поготово мало као штедња, дугорочни кредит и слично. Курсом се не чува стандард, наш стандар пада и у еврима, питање је да ли би у динарима више падао, али психолошки евро боље ради посао. Друга функција динара је да прикрије чињеницу да домаће индустрије нема, јер снага валуте (би требало да) зависи од снаге привреде, трговинског биланса, атрактивности за улагања, понуде послова, итд. Трећа функција је да омогући да нам дуг изгледа мањи и да се додатно задужујемо.

I ovi autoputevi, pruge i ostalo što je nepomenik gradio su zapravo deo kineskog Pojas i put (Belt and Road) megaprojekta, a ne proizvod neke njihove genijalnosti...

Meni je dovoljno da vidim razvoj Beograda otkad su oni na čelu istog da mi bude jasna razmera njihove nesposobnosti. Neke stvari su im se namestile na makroplanu, ali ono što je do njih, tu se vidi koliko veze nemaju sa životom.
Ovde uopste nije poenta da se sudi o njegovoj genijalnosti i njihovoj nesposobnosti, procenjujemo trenutno stanje da li smo u slicnoj situaciji ko 2008.

Jedan od razloga sto vecina analiza i predvidjanja na temi ne vredi nicemu je bas to sto vecina krene od toga ‘daj da dokazem zasto Vucic ne valja’ pa odatle izvede neku bezveze teoriju, ignorisuci sve sto se ne uklapa. A kad se neko drzi sirovih podataka i cinjenica taj im je bot lol.

Uostalom, vidimo sad da se i ovaj klima, ako mu vidimo ledja valjda prognoze mogu biti samo bolje.

Malo konkretnih cena s teme:
1735919706301.png

Uostalom, vidimo sad da se i ovaj klima, ako mu vidimo ledja valjda prognoze mogu biti samo bolje.
U kom smislu valjda? Ko ce nam upasti u pomoc za sistem "seci usi, krpi du*pe". Onomad 2000.godine receno da cemo dobiti milijardu dolara ako posaljemo Milosevica u Hag, pa kad smo to uradili - dobili pare nismo (za uspesnu prodaju) vec pozajmice sitne i na kamatu...
Da li opozicija ima spreman plan? Solak ce prodati Fk Sanderlend da bi srbijanski narod imao za penzije? :)

Динар је смоквин лист, није стварна валута. То је само фиктивна валута која већ дуго није коришћена за велике махинације путем курса, али то не значи да неће бити искоришћена. Зато се динар јако мало користи у изражавању вредности робе, а поготово мало као штедња, дугорочни кредит и слично. Курсом се не чува стандард, наш стандар пада и у еврима, питање је да ли би у динарима више падао, али психолошки евро боље ради посао. Друга функција динара је да прикрије чињеницу да домаће индустрије нема, јер снага валуте (би требало да) зависи од снаге привреде, трговинског биланса, атрактивности за улагања, понуде послова, итд. Трећа функција је да омогући да нам дуг изгледа мањи и да се додатно задужујемо.
Bravo 👏👏👏
Verovatno se tih mahinacija i sećaš. Ne mislim na ove iz 2000-tih nego one pre toga, od kraja 80-tih do 2000.

U kom smislu valjda? Ko ce nam upasti u pomoc za sistem "seci usi, krpi du*pe". Onomad 2000.godine receno da cemo dobiti milijardu dolara ako posaljemo Milosevica u Hag, pa kad smo to uradili - dobili pare nismo (za uspesnu prodaju) vec pozajmice sitne i na kamatu...
Da li opozicija ima spreman plan? Solak ce prodati Fk Sanderlend da bi srbijanski narod imao za penzije? :)
Za pocetak mogla bi nacionalizacija i prodaja svega pokradenog od bratije i namestenih tendera?

U smislu da ce biti manje korupcije i vise transparentnosti. To da smo u ‘seco usi krpi dupe’ fazi, bojim se da previse citas saleta. Ekonomija radi, raste, dug je nizak, imamo investicioni rejting tako da ima ko i da zajmi ako treba.

Opa Djurjo. Nije valjda da i vama obustavili sredstva pa okrećete ledja i otkazujete poslušnost 😁.
Čujem, poreska je poslala više desetina hiljada rešenja za plaćanje ljudima bez osnova 31.12 sa rokom plaćanja od 5 dana. Žalba ne odlaže izvršenje ha. Poreska je sad u haosu isto. Ljudi su besni.

Ovaj gospodin ne zna da nema nastavnika. Niko to neće više da radi. I tu ima da naprave haos.

Samo Upwork Srbiju spasava 😁

Poslednja izmena:
U smislu da ce biti manje korupcije i vise transparentnosti. To da smo u ‘seco usi krpi dupe’ fazi, bojim se da previse citas saleta. Ekonomija radi, raste, dug je nizak, imamo investicioni rejting tako da ima ko i da zajmi ako treba.
Dug nizak hjhahajahaha 🤦🤦🤦 a najveći ikada. Počeli da zajme od državnih banaka. MMF ne odobrava nove kredite u novcu. Samo u robi 😁. Ostao brat si i brat bin zaje-b

Poslednja izmena:
Koliko ti nista ne kontas to je tragikomicno
Kada sam video šta si napisao (Manus quae te alit, non morde) sad počinjem polako da verujem da mu se stvarno klima stolica.
To bi razbucalo dodatno nekretnine i valjda konačno stavilo tačku na disfunkcionalne državne institucije koje na ovaj ili onaj način imaju veze sa nekretninama.

Kada sam video šta si napisao (Manus quae te alit, non morde) sad počinjem polako da verujem da mu se stvarno klima stolica.
To bi razbucalo dodatno nekretnine i valjda konačno stavilo tačku na disfunkcionalne državne institucije koje na ovaj ili onaj način imaju veze sa nekretninama.
Bile bi skuplje nekretnine ili jeftinije?

Kao sto rekoh tragikomicno je. Unislis da sam ja Vucicev ( jer u tvojoj glavi to je jedini moguci razlog zasto bi neko raskrinkqvao tvoje detinjarije ovde) i iz mog posta protiv njega (kojih ima na pretek i video bi da gledas ista van ove teme) zakljucujes da se mozda stvarno klima, lol.

U ovom slucaju je smesno sto ces mozda, sasvim slucajno iz pogresnih inputa dobiti tacan autout. I corava koka itd.

Sem ovog za nekretnine, tu masis ceo gol. Ako ovi padnu tu potencijalno tek krece bum.

Mene mnogo više od ove vlasti, koja će pre ili kasnije sigurno biti zamenjena nekom drugom, brine to da ćemo mi večno ostati podeljeni na botove i nebotove.
Tu nam promena vlasti bogme neće pomoći.
Baš to, ja sada kada sam organizovao proslavu pošto su dolazili i sa jedne i sa druge trenutne političke strane , svima sam rekao da se o tome ne priča i neka napuste proslavu ili ne dolaze 😉(a svi se znamo i družimo godinama).Bilo je i Investitora koji prodaju stanove i oni koji su u potrazi i govore kako su nerealne cene, tu sam ih pustio malo da se raspravljaju oko cena 😂

U ovom slucaju je smesno sto ces mozda, sasvim slucajno iz pogresnih inputa dobiti tacan autout. I corava koka itd.
Otvori dušu. Nećemo da te tužimo 🙂.
I za boom nekretnina isto nam kaži. Kako promena vlasti utiče na boom umesto na preventivnu rasprodaju nekretnina.

Vrh