Šta je novo?

Cene nekretnina

To je sve dirigovana ekonomija koja traje do odredjenog trenutka. Neko moze da se sprda (forum fazon "sledeca 2-3 meseca su kljucna") ali takve stvari ne mogu doveka da traju a promena obicno bude iznenadna i bolna za mnoge (bilo to za 1, 2, 5, 10 ili vise godina).
Traju dok ulaze devize u zemlju. Čim je priliv manji od odliva duže od godinu dana to je to 😎

Ne znam možda ja ne vidim dobro ali otvaraju se fabrike, dolaze strani Investitori, Kinezi ulažu i prave stacionažno mesto u Srbiji za proizvodnju elektro automobila i raznih delova za automobile, baš se grade razne fabrike(većinom stranci ali ok).
Pisao sam da su krenuli i stambene komplekse da grade u okviru svojih fabrika, a tek će ih i graditi, Japanci grade fabrike.
To su toliko ozbiljne kompanije koje otvaraju ovde proizvodnju i ulažu da su sigurno istražile za naredni period kakvo stanje predvidjaju i da je za njih to sigurno.
Tržni centri se grade i otvaraju isto stranci.
Ne vidim ja neki krah , za BG i NS čak suprotno, vidim samo da se razvijaju i šire.
Puls tržišta za nekretnine i dalju gradnju u BG-u i NS-u po meni nikako ne opada, pa i u potezu izmedju ova dva grada. Još sa ovim merama za kredite što se najavljuje(75-100k) može se baš pospešiti kupovina jednoiposobnih-dvosobnih- manjih dvoiposobnih stanova na potezu izmedju BG-NS ili u predgradju ova dva grada, tu će realno i trebati radnika za novu industriju.

Da da. Na to mislim. Drzava se zaduzuje u stranoj valuti. Bdp je uvek u domaćoj. Ode kurs, više si dužan. Tj povećava se % duga u odnosu na BDP.
Država se zadužuje i u domaćoj valuti :D
Pitam, jer mi se sve čini da na forumu ljudi nesvesno čas ciljaju na ukupan javni dug, čas na učešće spoljnog duga države u javnom dugu, čas na ukupan spoljni dug. Moramo biti jasni u formulacijama.

Kinezi ulažu i prave stacionažno mesto u Srbiji za proizvodnju elektro automobila i raznih delova za automobile

Jel imaš ti neki izvor za ovo, makar rekla kazala, ili je ovo u domenu 100 dobrih stvari koje je predsednik uradio a koje smo zaboravili.

Navedi nekog kineskog proizvođača EV auta koji je počeo nešto da gradi ovde?

Ako pišeš samo da bi pisao, zašto to radiš?

Jel imaš ti neki izvor za ovo, makar rekla kazala, ili je ovo u domenu 100 dobrih stvari koje je predsednik uradio a koje smo zaboravili.

Navedi nekog kineskog proizvođača EV auta koji je počeo nešto da gradi ovde?

Ako pišeš samo da bi pisao, zašto to radiš?
Minth - navešću samo po meni najvećeg ulagača koji je veoma prisutan u Srbiji i koji i planiran da zaokruži kompletnu proizvodnju elektro vozila u Srbiji, već je mnogo toga izgradio i proizvodi mnogo delova.
Pričam kojim putem ide Srbija kao mesto za ulaganje Kineza vezano za njihovu proizvodnju.
Moje mišljenje je da hoće da im ovde bude ulazak na Evropsko tržište povodom električnih vozila i njihovih delova.

Od istog Rumuna.

Screenshot 2025-01-03 at 10.39.40 PM.png

Zar ti nije malo cudno da nije mrdnuo ni u jednu stranu tj. jel mozemo reci da se kurs dinara i dalje odredjuje na medjubankarskom deviznom trzistu ili ga precutno NBS definise tj. fiksira? Ja sam bankarstvo u Srbiji tj trgovanje na pomenutom trzistu napustio bas u tim trenucima kada sam video sta je NBS pocela da radi (cuveni jutarnji Likproj i ostali izvestaji gde si morao da najavljujes ceo dnevni plan unapred) i gde imas vece sisteme koji prvo najavljuju NBS koliko eur imaju da kupe a ovi im potom kazu koliko ce miliona da kupe od koje banke...
To je sve dirigovana ekonomija koja traje do odredjenog trenutka. Neko moze da se sprda (forum fazon "sledeca 2-3 meseca su kljucna") ali takve stvari ne mogu doveka da traju a promena obicno bude iznenadna i bolna za mnoge (bilo to za 1, 2, 5, 10 ili vise godina).
Pa i nije. Evo Rumuni, Bugati, Poljaci, Bosanci, Makedonci, svi zivi i dalje. Svaki kurs je ‘vestacki’ na svoj nacin.

Nipodištavaj, relativizuj, spinuj. Svi iste metode. Od prvog medju jednakima pa do ovih preko zamka što komentarišu.
Buraz ispises pasus o hiperinflaciji i ne pomenes ono, glavni dogadjaj devedesetih, i posle pricas nesto o spinovanju, pa reci mi molim te dal si normalan?

Kakve to veze ima sa bilo cim? Zasto strawman-ujes (sto bi reko Defke) kad niko ne diskutuje o tome da li je Beograd lep ili nije lep? :)

Ovo je orijentaciono za Bukurest:
2025-01-04 09_38_42-Cost of Living in Bucharest. Jan 2025. Prices in Bucharest — Mozilla Firefox.png

Covek se legitimno pita isto sto mi ostali, kako ljudi prezivljavaju ovde? Ja sam prilicno siguran da imam platu dobrano vecu od proseka, pa opet, nemam predstavu za koga su ove cene.

Valja, valja, Bukures i Sofija nemaju metro, imaju manju prosecnu platu, obilazis zgrade u 'elitnim' naseljima da ti ne padne terasa na glavu i tako to... :) sve sto vole mladi. Sve je jasno kao magloviti dan. Samo kad pogledas fasade u komunistickim blokovima kod njih i kod nas, sve tu bude nejasno.

Minth - navešću samo po meni najvećeg ulagača koji je veoma prisutan u Srbiji i koji i planiran da zaokruži kompletnu proizvodnju elektro vozila u Srbiji, već je mnogo toga izgradio i proizvodi mnogo delova.
Pričam kojim putem ide Srbija kao mesto za ulaganje Kineza vezano za njihovu proizvodnju.
Moje mišljenje je da hoće da im ovde bude ulazak na Evropsko tržište povodom električnih vozila i njihovih delova.

Znači ništa, tako sam i mislio.
Imaš listu kineskih proizvođača električnih vozila, proizvođače baterija, i pazi sad, Minth ne proizvodi nijedno.
Minth proizvodi delove za automobile, kao i mnoge druge firme koje su već prisutne u Srbiji, a osim Fijata/Stelantisa nema nijedne najave da bi iko, uključujući i kineze, mogao da pokrene neku novu proizvodnju.

Super je što imaš mišljenje, samo što u realnosti nije podržano ni sa jednom investicijom.

Npr, CATL, najveći svetski proizvođač baterija za EV vozila, već proizvodi u Nemačkoj, gradi u Mađarskoj fabriku bez ikakve naznake za dolazak u Srbiju. Isto važi i za proizvođače automobila s tim što su njihovi planovi za širenje u Evropi za sad stopirani, a pre toga su isto imali planove vezane za Mađarsku i ostale srednje evropske države.

Za sad smo dogurali da imamo fabrike guma kao velike investicije, Linglong i Toyo, kinezi i japanci. To su velike investicije (imaju mane zbog ekologije) sa velikim ekonomskim impaktom, ali daleko su toga da možemo da nazovemo to nekom revolucijom.

Skupo je tamo gde valja!!!

Nadam se da je sad jasno. :)
Osim ako pričamo o San Francisku i Kaliforniji uopšte. Tamo je skupo jer ne valja, građanski rat na pomolu, obrazovanje nepostojeće, a kao takvo je bolje od zdravstva. Posla nema, birokratija ubija, a ako uspeš da preživiš birokratiju lokalne bande sigurno nećeš.

Veruj mi, pričao mi jedan čovek.

Ne bih da budem numbeo-warrior, ail... :)

2025-01-04 10_29_01-Cost of Living in San Francisco, California. Jan 2025. Prices in San Franc...png

Tolio smo poskupeli, da mi ni San Francisko ne izgleda vise toliko strasno koliko mi je delovalo pre kovida. :)

Za Rumuniju mogu potvrdim, prakticno sve je jeftinije nego kod nas. Madjarska, Slovacka, Ceska, Austrija vec i ne toliko, ima pojedinacnih primera ali u proseku ne.
Ni po jednom osnovu ne možemo da se poredimo ni sa jednom od navedenih zemalja.
Rumunija treba da bude uzor nama i način na koji se zemlja zdravo razvija. Ispred nas su u svemu mnogo mnogo godina.

Ni po jednom osnovu ne možemo da se poredimo ni sa jednom od navedenih zemalja.
Rumunija treba da bude uzor nama i način na koji se zemlja zdravo razvija. Ispred nas su u svemu mnogo mnogo godina.
Ako mozemo sa Rumunijom, mozemo i sa Madjarskom i Slovackom. Svi su ispred nas oko 5-10 god.

Rumuni trrba da nam budu uzor al malo onda padaju sve tvije price u vodu, posto imaju veci trgovinski i budzetski deficit, veci dug, ‘pumpaju plate’, prakticno fiksni kurs, poslednje dve godine i nizi rast. Cak u ovom trenutku i nizu inflaciju, iako ce ovim tempom biti jeftiniji jos godinama.

Sad ti objasni kako to da sve ono sto zameras Srbiji oni rade jos drasticnije a treva da nam budu uzor? Il je opet ono, to su samo neki brojevi i procenti, bitna su osecanja?

Il je opet ono, to su samo neki brojevi i procenti, bitna su osecanja?
Bitno je ovo:
2025-01-04 11_36_58-Cost of Living Comparison Between Belgrade, Serbia And Bucharest, Romania ...png

A te price o ekonomskim aparatima, te da li si duzan ko Monako ili ko Grcka... To je sve prica van naseg domena, nemamo ni phd iz ekonomije, ni iz statistike, barem ja, a nisam stekao utisak da iko ovde ima.

"Direktne sankcije NIS, nas to dovodi u veoma tešku poziciju zato što posle izvesnog vremena, ne samo za dobavljanje nafte, slede nam problemi sa rafinerijom, petrohemijom, suštinski opstankom ekonomije koje imamo danas. Ne možete da nabavljate rezervne delove, već smo se do sada snalazili, ulazili preko drugih kompanija pokušavajući da sačuvamo sve što se sačuvati može – rekao je predsednik.

Evo, kažu da je opstanak ove ekonomije ugrožen. Tako da nema poente diskutovati, prelazimo na nešto novo.

Trenutno najveci pad cena na svetu u poslednje dve god.

Pogledajte prilog 225112
Ček, jel merilo dobrog cena ili pad u %?
Cena je i dalje nedostižna i za Evropu a pogotovo za Beograd, znači da je dobro jer je skupo ono što je dobro?

Inače, srećna Nova 2025! Znaš, ona 2025 iz plana 2025, ona za koju si pisao 5k Mirjevo 2025.
Napiši neku o tome, i šta nas je to sprečilo da ispunimo taj veličanstven plan koji je predsednik davno osmislio.

Vrh