Šta je novo?

Cene nekretnina

Šta kažete za ovo, cena komplet renoviranja sa nameštajem i belom tehnikom "u optimalnom kvalitetu" je 1000e po kvadratu:

Ja se slažem sa ovom cifrom, lako može da ispadne 1000eur/m2.
Mene je uvek ispalo jeftinije jer sam u tom poslu i imam stalne Izvodjače radova...
Ukoliko bih se angažovao arhitekta sa njegovim timom izvodjača, to jest sistem ključ u ruke, cena zavisno od kvaliteta može da predje lako 1000eur/m2.
Ne treba gledati na ove stvari subjektivno, jer je neko snalažljiviji i potrošiće više svog vremena oko sredjivanja i gledanja uštede za razliku od nekog ko će samo hteti da to jedna osoba odradi i da ispadne kao na ponudjenom renderu stan sa tim kvalitetom.
Gledao bih na to kao kod popravke kola, neko može sam da uoči neku sitnicu i sam je skoro dzabe odradi, dok će neko oterati kod majstora koji će mu namerno izazvati i više kvarova ili ga oterati kod ovlašćenog gde ti baš papreno naplate popravku odredjenog(jer stavljaju samo orginal)dela pa da kažem i neki pregled vozila.
Često dajem primer za stolarske radove koji se razlikuju i po 2-3x puta za unapred definisanu cenu. Gradjevinski radovi se isto veoma razlikuju...
Kada se sve definiše trebalo bi barem 3 ponude poslati sličnim Izvodjačima pa će se videti ozbiljna razlika u ceni. Tako je i sa uredjajima, materijalima itd...

Previse je APP cena na oglasima. Klasicni bacaci mamca koji cekaju da upecaju velikog soma. A ostale su samo pokoje stuke i neki sitni saran. Jedno 2 god ce trebati za stabilizaciju i novu normalnost.
Pa cela poenta je da nemas izbora i da nema nista ispod tih nekih cena.
Ja videh stan u Mirijevu koji smo gledali i koji je skoro bio oglašen za 2100 i nije isao, čak je mogao i dogovor - evo na 2400 je sad podignut a naravno idalje ne ide.
To sam vidajao i u drugim krajevima.
Forica je samo da ubede ljude ako ne ide po tim cenama da dignu jos vise pa da se onda ,,dogovore,, a u medjuvremeno u dogovoru dižu sve cene i opipavaju tržište.
Tačno kao po dogovoru bukvalno sve cene se dižu i to je to, ako neko i oglasi za manje odma ga zovu i ,,prijateljski savetuju da digne,,
A onda naravno njihova novogradnja deluje i primamljivo, a i da ne deluje - izbora nemaš :)

A šta će biti tačno posle EXPO? Ako se očekuje neka kataklizma, recite mi da budem spreman ovog puta. Ne bih da baš svakog puta ispadnem naivčina 🫨

Black Rock je došao kod nas preuzeo sav dug, i sada rade kalkulaciju, da vide koliko još možemo da se zadužimo. Naravno računa se eps, rudnici svi uključujući i onaj u Nedeljicama. Sve fabrike vode, obradivo zemljište...projekcija se zna ima još da zajmimo oko 4 do 5 milijardi, a onda stiže konobar na naplatu, datum se poklapa sa završetkom expa, početak 2027. Inače nam ne bi odavno odobrili kredite, da nisu imali šta da uzmu. Jedna od stvari biće i prevođenje kompletnog stanovništva u gradove, podizanje poreza za zemlju, a potom otkup po bagatelnim cenama.

Kako ti zamisljas da to izgleda? Kako to dolazi konobar, i kako bas posle expo-a? Ako moze do expo-a zasto ne moze posle? Sta to udara hard stop?
Pa eto, kazu recimo kriza, ali ne zbog nas, nego u svetu, pa se eto prelila i kod nas, moramo da vratimo dugove, ali nemamo odakle, pa moramo da prodamo EPS, Telekom, da damo rudnike i ko zna sta jos sve ne, da povecamo poreze na sve i svasta,...

Pa eto, kazu recimo kriza, ali ne zbog nas, nego u svetu, pa se eto prelila i kod nas, moramo da vratimo dugove, ali nemamo odakle, pa moramo da prodamo EPS, Telekom, da damo rudnike i ko zna sta jos sve ne, da povecamo poreze na sve i svasta,...
Ja kad čitam ove tvoje prognoze, zamišljam kako sam uzeo penthouse na kredit, svaki dan pijem šampanjac i jedem jastoga, živim dolce vita i onda odjednom, dolazi neko i kaže "ne, ne može više ovako" i ispostavlja račun koji ne mogu da platim. Međutim, u realnosti vrhunac hedonizma mi je flat white i kisela u kafiću ujutru i po nešto sa Wolta kada nemam vremena da skuvam. Izgleda da zivimo u različitim svetovima.

Ajmo ponovo....
Imaš pare kupiš...nemas svejedno
Cenkanja nema......

Ekonomija ima svoje cikluse. Kada krene loše na zapadu naši vlastodršci se uvek zaduže do kraja i izvlače novac. Te bezvredne dolare, marke, franke, evre. Narod živi u inflatornoj iluziji par godina zbog ogromnog priliva deviza. Dižu kredite kao blesavi i održavaju cene. Nakon toga priliv deviza ide silaznom putanjom. Proda se neka državna imovina. Ako kriza krene još više na zapadu onda inflacija još više krene ali ovaj put bez povećanja. Spoljnotrgovinski deficit raste, otplata kamata raste a novih para nema. Onda se optereti dodatno privreda ali i to ne funkcioniše jer se zatvaraju firmice i lokali. Raste siva ekonomija.
Mi smo imali 2 situacije kojim smo rešavali taj problem. Hiperinflacija i izvlačenje poslednje marke iz slamarice. Drugi je bio kurs i smanjenje plata i penzija. Nešto novo da smisle ne mogu.
Za vreme seke smo imali dug zemlje slično kao danas u % (40-50%). Otišao je kurs, prošlo par godina i hop 70+%. Dovoljno je da kurs ode na 150 i oni su anulirali sva povećanja državnom sektoru i tako postepeno ubijaju deficit kroz smanjenu tražnju i mrcvarenje godinama.

A šta će biti tačno posle EXPO? Ako se očekuje neka kataklizma, recite mi da budem spreman ovog puta. Ne bih da baš svakog puta ispadnem naivčina 🫨
Posle EXPA ce biti novi izbori. :cool: Malkice prevremeni, onako dok jos budu ljudi pod utiskom, dok neki rumeni Nemac u Skadarliji hvali domace pihtije i radzu na Happy TV, da sve bude na nivO.

Bice novi izbori ali dovoljno da dotle Srbija napravi veliku razliku izmedju proslosti i buducnosti.
Trenutno smo u raketi i idemo to the moon! Nije kripto brzina ali skoro. Mnogi investitori se sada hvataju za brzi voz ali vec je krenuo iz stanice.
1735515494874.png

Svakako po svemu sudeci cene nekretnina idu u nebesa.

Poslednja izmena:
A sad ne moramo da vracamo dugove? Kriza bas tempirana za posle Expo-a?

Bice novi izbori ali dovoljno da dotle Srbija napravi veliku razliku izmedju proslosti i buducnosti.
Trenutno smo u raketi i idemo to the moon! Nije kripto brzina ali skoro. Mnogi investitori se sada hvataju za brzi voz ali vec je krenuo iz stanice.
Pogledajte prilog 224711

Svakako po svemu sudeci cene nekretnina idu u nebesa.
Jedini parametar koji moze da se gleda je GDP per capita, odnosno BDP po glavi stanovnika.
Ostalo su sve bajke.

Po njemu smo na dnu Evrope.

Prilozi

• gdp2024.JPG
    gdp2024.JPG
    91,7 KB · Pregleda: 68
Vrh