Šta je novo?

Cene nekretnina

Evo pala inflacija na 4.2%. Malo, ali dovoljno da prestanem da zakeram. Iz nekog razloga inflaciona očekivanja stanovništva za narednih 12 meseci stoje na 15%, što govori da je javna percepcija inflacije znatno viša od stvarne inflacije (ili pak od očekivanja koja formiraju ekonomski analitičari/privreda).
Možda se deremo mnogo više nego što nas boli... 🤔

Kad raste sa 1000 na 3000 onda je ok.
Kad treba da padne sa 3000 na 1800-1900 onda nije ok. Zanimljivo.
Srećom se ti ne pitaš ništa. Pare potrošene do sledećeg leta, jeseni a verovatnoća recesije najkasnije do avgusta 2025 u svetu je oko 60% trenutno. Tada ćemo okvirno imati i izbore.
A kada je tačno nešto u ovoj državi pojeftinilo čak i kad su se stvorili uslovi za to? I kada tačno smo imali taj pad od 40%?

Srećom se ti ne pitaš ništa. Pare potrošene do sledećeg leta, jeseni a verovatnoća recesije najkasnije do avgusta 2025 u svetu je oko 60% trenutno. Tada ćemo okvirno imati i izbore.
Kad je pala cena neceg u ovoj državi ikad za više od 2 % ?
Pusti Svetsku krizu...onda...i nikad više sad je beskonačno štampanje.
A da dizel sa 200 na 198..izvini a ostade najskuplji na Balkanu.
Ps...verovatnoća recesije 60% ?
Sanjao si ili ti odlucuješ pa znaš ?
Evo ovako....Marsovci posteje 67% sigurno...kunem se
Može ?

Evo pala inflacija na 4.2%. Malo, ali dovoljno da prestanem da zakeram. Iz nekog razloga inflaciona očekivanja stanovništva za narednih 12 meseci stoje na 15%, što govori da je javna percepcija inflacije znatno viša od stvarne inflacije (ili pak od očekivanja koja formiraju ekonomski analitičari/privreda).
Možda se deremo mnogo više nego što nas boli... 🤔
Mi koji znamo brojeve i vadimo iz novčanka ne razmisljamo dal je nesto stvarno ili samo percepcija .
Meni da kaze dal mi je dobro ili nije... ne treba...hvala

Ne radi se o tome sta je ok a sta nije ok, radi se o tome sta je realno. Zatov i kazem, kad vec vadis brojeve iz vazduha, zasto ne odma 60%?

Ne radi se o tome sta je ok a sta nije ok, radi se o tome sta je realno. Zatov i kazem, kad vec vadis brojeve iz vazduha, zasto ne odma 60%?
Ja sam naveo kako bi to izgledalo da danas uzmeš stan i da za 4-5 godina padne cena toliko. Samo da ilistrujem koliko je to ok i nije ništa strašno jer longterm samo bull.

RGZ: U trećem kvartalu povećan broj sklopljenih ugovora o kupoprodaji stanova​

U Srbiji je u trećem kvartalu ove godine povećana potražnje za stanovima, a zabeleženo je 11.473 ugovora o prometu stanova, što je 16,8 odsto više nego u istom periodu prošle godine, uz ukupnu vrednost od 1,01 milijardu evra, odnosno 31,3 odsto više nego u isto vreme prošle godine, objavio je danas Republički geodetski zavod (RGZ).

Navedeno je da je RGZ indeks cena stanova u trećem tromesečju ove godine iznosi 168,69 što znači da je cena stanova bila 4,69 odsto veća nego u istom periodu 2023. godine.
Najveći rast prodaje stanova, od 22,6 odsto, zabeležen je u regionu Vojvodine sa rastom vrednosti prometa od 55,7 odsto u trećem kvartalu ove godine.

U Južnoj i Istočnoj Srbiji broj prodatih stanova porastao je za 19,34 procenata, a vrednost kupoprodaja je bila za 65,95 odsto veća nego u isto vreme lane.

Region Šumadije i Zapadne Srbije takođe su zabeležili rast sa povećanjem prodaje stanova od 13,62 odsto i vrednosti kupoprodaja za 44,82 odsto.

Slična situacija je i u regionu grada Beograda gde je zabeležen međugodišnji rast prodaje stanova od 13,91 procenata, dok je vrednost kupoprodaja porasla za 15,48 odsto.

RGZ: U trećem kvartalu povećan broj sklopljenih ugovora o kupoprodaji stanova​

U Srbiji je u trećem kvartalu ove godine povećana potražnje za stanovima, a zabeleženo je 11.473 ugovora o prometu stanova, što je 16,8 odsto više nego u istom periodu prošle godine, uz ukupnu vrednost od 1,01 milijardu evra, odnosno 31,3 odsto više nego u isto vreme prošle godine, objavio je danas Republički geodetski zavod (RGZ).

Navedeno je da je RGZ indeks cena stanova u trećem tromesečju ove godine iznosi 168,69 što znači da je cena stanova bila 4,69 odsto veća nego u istom periodu 2023. godine.
Najveći rast prodaje stanova, od 22,6 odsto, zabeležen je u regionu Vojvodine sa rastom vrednosti prometa od 55,7 odsto u trećem kvartalu ove godine.

U Južnoj i Istočnoj Srbiji broj prodatih stanova porastao je za 19,34 procenata, a vrednost kupoprodaja je bila za 65,95 odsto veća nego u isto vreme lane.

Region Šumadije i Zapadne Srbije takođe su zabeležili rast sa povećanjem prodaje stanova od 13,62 odsto i vrednosti kupoprodaja za 44,82 odsto.

Slična situacija je i u regionu grada Beograda gde je zabeležen međugodišnji rast prodaje stanova od 13,91 procenata, dok je vrednost kupoprodaja porasla za 15,48 odsto.

Samo bull, Mirijevo 5k :)

Nego šta nego su pale, samo mi imamo kratko pamćenje 😉
Eh te 2012 sam upisao Građevinski fakultet u Beogradu. Sećam se da u gradu gotovo da nije bilo gradilišta. Starije kolege koje su tada završavale fakultet kukale su kako nema posla i da traže makar neku praksu da rade besplatno, ali da ni to nisu mogli da nađu. Ja onako iz početne euforije totalno se demoralisao, došli teški ispiti, za šta da se mučim ako sutra neću imati posla.

Na zgradi u blizinu fakulteta na početku Ruzveltove je stajao oglas da se prodaju stanovi po ceni od 1600 e/m2 i to je tako stajalo mesecima. Danas za te pare nema ni Mirijevo, možda Batajnica, a i to je upitno.

Sve u svemu ne bih voleo da se to vreme vrati pa makar nikad ne kupio stan. :)

Nisu kreditni uslovi u NL za poređenje sa uslovima u SRB. Sa druge strane ni način servisiranja tih kredita nije isti. U SRB ljudi na kredit gledaju kao na omču oko vrata, pa samim tim i žele da što pre otplate taj kredit. Bogati ljudi na zapadu imaju kredite kao vid poreske oprtimizacije. Da ne govorim da ukoliko je neko zakucao kamatu na 1,5-2% (što je pre Korone bilo sasvim normalno za kupce sa dobrim kreditnim rejtingom), otplaćivati prevremeno tako povoljan kredit je suludo jer se dodatni keš koji se akumulira može investiranti na mnogo bolje i efikasnije načine.
Moj prvi kredit je bio s 5,5% kamatom. I nezavnisno od kamate ja sam uvek jurio da ga otplatim. Drugi kredit sam počeo s 1,8% završio s 1,6% ali sam opet žurio da ga isplatim. Ja se vodim onom dug je loš drug. Ko hoće da ga "vuče" do penzije neka. Ja radim klasično kao u Srbiji i nisam pogrešio. Otplata prevremena nije suluda jer ti i kamata od 1,8% ide na CELI dug od nekoliko stotina hiljada eura a u banci dobijaš npr 2% ili 3% ali na 10 ili 20k što si "uštedeo". Zato je po meni bolje smanjivati glavnicu nego štekati. Ulaganje i sve ostalo dođe posle. Ne kažem da ne treba ali to je posle druge ili treće nekretnine. Tad se može igrati s fondovima, akcijama i slično. Što i radim. Do tad kredit na max, i na najduže, posle što pre isplata.

Na 1.6% kamate vratiti prevremeno je loša finansijska odluka, ali razumem tu emocionalnu komponentu da se dug oseća kao kamen oko vrata.

Eh te 2012 sam upisao Građevinski fakultet u Beogradu. Sećam se da u gradu gotovo da nije bilo gradilišta. Starije kolege koje su tada završavale fakultet kukale su kako nema posla i da traže makar neku praksu da rade besplatno, ali da ni to nisu mogli da nađu. Ja onako iz početne euforije totalno se demoralisao, došli teški ispiti, za šta da se mučim ako sutra neću imati posla.

Na zgradi u blizinu fakulteta na početku Ruzveltove je stajao oglas da se prodaju stanovi po ceni od 1600 e/m2 i to je tako stajalo mesecima. Danas za te pare nema ni Mirijevo, možda Batajnica, a i to je upitno.

Sve u svemu ne bih voleo da se to vreme vrati pa makar nikad ne kupio stan. :)
To će vreme doći ali će i proći. Nikad nije stalno ni zlatno doba ali nije ni kriza. Eto npr. 2012 svi mislili nema šanse da dođe bolje vreme a ono od 2016 eksplozivan rast a tek od 2020 cene lete u nebo. Da si tada uzeo taj stan sad bi bio min 2,5x dobar i još da biraš kupce i da se bore ko će da ga kupi. Ali...

To će vreme doći ali će i proći. Nikad nije stalno ni zlatno doba ali nije ni kriza. Eto npr. 2012 svi mislili nema šanse da dođe bolje vreme a ono od 2016 eksplozivan rast a tek od 2020 cene lete u nebo. Da si tada uzeo taj stan sad bi bio min 2,5x dobar i još da biraš kupce i da se bore ko će da ga kupi. Ali...
Da, ali tada nisam imao ni 1600 dinara u džepu a kamo li da kupim takav stan. :)

Danas kada imam učešće za recimo 50 kvadrata na Mirijevu opat kalkulišem šta je pametno. Može sa 2000e da ode na 3000e za par godina (ili na čuvenih 5k) i da prođem još bolje. A može i da ode na 1200e i da kažem au al sam se z....

Sve u svemu, ako se desi da ode na 1200e, znači da je velika kriza, tako da to svakako ne priželjkujem. Bilo bi dobro ako neko ima magičnu kuglu da nam kaže šta će biti. :)

Da, ali tada nisam imao ni 1600 dinara u džepu a kamo li da kupim takav stan. :)

Danas kada imam učešće za recimo 50 kvadrata na Mirijevu opat kalkulišem šta je pametno. Može sa 2000e da ode na 3000e za par godina (ili na čuvenih 5k) i da prođem još bolje. A može i da ode na 1200e i da kažem au al sam se z....

Sve u svemu, ako se desi da ode na 1200e, znači da je velika kriza, tako da to svakako ne priželjkujem. Bilo bi dobro ako neko ima magičnu kuglu da nam kaže šta će biti. :)
Ne gledaj na cenu. Gledaj gde ćeš TI ŽIVETI. Cena je skroz nebitna pogotovo kao što vidim da ti je to prvi stan za tebe i porodicu lično. Da li košta 2k, 5k ili 500e po kvm je nebitno. Da kupuješ investiciono onda je druga priča. Pa ja sam uzeo u BGu investiciono početkom ove godine. I da padne cena za 30% za par godina, baš me briga, ne prodajem. Znam da će sigurno vrediti više kad moja deca budu punoletna. Moj ti je savet, kupuj kad ispunjavaš minimum uslova za kredit i uzmi max kredit. Sve se u životu ispegla i na kraju ispadne super. Da li će biti teških i kriznih vremena - hoće. Da li ćeš da sve to prođeš - hoćeš.
Stan se kupuje čim imaš min uslova da ti banka da kredit, barem sam ja tako. Ja sam rekao ovde prvi stan sam uzeo sa 110% hipoteke, sve ali i poreze sam ubacio u hipoteku. I sve se isplati. Hrabro ako si našao stan.

Za život kupuješ kad imaš, gde možeš. Najbolje da svi živimo u krugu dvojke jer sve ostalo nije grad Beograd.

Čuj, "šta me briga kako će da se skuće mladi van Beograda, ionako su im jeftini stanovi, nek se snadju", a pre toga "zašto bi neko živeo u nekom mestu van Beograda kad u Beogradu imaš veću platu i mogućnost zaposlenja", a nakon toga "hoću stan u krugu dvojke jer je sve sem toga močvara".

Za život kupuješ kad imaš, gde možeš. Najbolje da svi živimo u krugu dvojke jer sve ostalo nije grad Beograd.

Čuj, "šta me briga kako će da se skuće mladi van Beograda, ionako su im jeftini stanovi, nek se snadju", a pre toga "zašto bi neko živeo u nekom mestu van Beograda kad u Beogradu imaš veću platu i mogućnost zaposlenja", a nakon toga "hoću stan u krugu dvojke jer je sve sem toga močvara".
Upravo, boze sacuvaj logike radije cu ceo zivot da placam nekome stanarinu i nikad nemam nista svoje cisto da bi ziveo u BGu...
Ciljna grupa "You will own nothing and be happy".

To je pitanje od milion dolara.
Ali ako si pažljiv analitičar kao Gijoe, konsultuješ se s umnim stručnjacima a ne navijačima i botovima - na pravom si putu.
Pogledaj kako je Gijoe odlično prošao ulagajući u kripto, šta je pisao letos a šta piše sada.
Isto kao Vladica Radović, šta je pisao 2020. i 2021. a šta se desilo na kraju s cenama nekretnina.

Upravo, boze sacuvaj logike radije cu ceo zivot da placam nekome stanarinu i nikad nemam nista svoje cisto da bi ziveo u BGu...
Ciljna grupa "You will own nothing and be happy".
Postoje takvi ljudi i razumem ih, kod nas se još uvek vuče ono nije bitno kako živiš već gde živiš, ako nisi u krugu dvojke ti nisi rasni beogradjanin. Malo malo pa nam realnostt udari u glavu da je sve sem odredjenih lokacija šupa, močvara, njive, bunari... pa ako nisu bolji od drugih po znanju, karijeri, primanjima... bar da mogu drugima da nabijaju na nos gde žive.

Ajde da dočekamo ovde i nekog da kupi na periferiji. Zasad se ista samo sporadično pominje, a u realnosti kupuje većinom na Nbg.

Vrh