Šta je novo?

Cene nekretnina

Nekome ko radi za medijalnu platu, ovo može potencijalno biti rešenje da sebi obezbedi krov nad glavom.
Resenje dok ti neko ne srusi zgradu jer je nelegalna. To sto ti nece srusiti zbog populizma i nekih drugih stvari je druga prica, ali u normalnoj zemlji ti ne bi mogao da izgradis zgradu bez dozvole, ne bi mogao da kupis stan u takvoj zgradi, i ona bi bila srusena. Ali kod nas sve moze, zato nam i padaju nadstresnice na glavu,

Postoji legalna gradnja na levoj obali za koju verujem da kače na septičku jamu (Krnjača).

Čak je i Beko zgrada kod Kalemegdana, gde svaki dan hiljade zaposlenih ordinira, prikačena na septičku jamu :)

Prosto BG je grad u kojem 20-30% stanovništva uopšte nema pristup kanalizaciji.

Dovoljno je ovo pročitati i zapitati se u kom univerzumu mi živimo. Rešenja države koja se donose na nivou od jednog dana. Neka su i više dana, za ovakve (najavljene) mere trebaju meseci i meseci izrade i dubinska analiza budžeta (koji je već donešen i usvojen) republike.
Da bi se nameti na plate u vidu taksi (parafiskalnih nameta) spustile za 0.5% je potrebno godinu dana analize i traženja rešenja (jer je to novac koji će nedostajati u planiranom budžetu), ovi najavljuju stanove za mlada za jedan dan.
Izvinite, ali ovo je totalna neozbiljnost države - kako će nabaviti taj novac da bi "subvencionisali" kredite za stanove za mlade. Kako mogu donositi rešenja kada je budžet već definisan i sa čijeg računa će obezbediti novac (jer negde mora taj novac da se nabavi iz budžeta).
Ja sam totalno protiv bilo kakvih subvencija, a koje nisu usmerene na relaksaciju privrede i omogućavanje lakšeg poslovanja - da bi ti mladi ljudi imali veće mogućnosti zaposlenja.
Ovde i dalje privredna društva plaćaju "članarinu" privrednoj komori iako nisu pristali na istu, a budžet Puteva Srbije pune tako što prebace novac namenjen RFZO-u (dok u ambulantama po Srbiji ljudi kače zastrašujuće slike nedostatka osnovnog repro materijala)
Lepo rečeno....suština...

Prosto BG je grad u kojem 20-30% stanovništva uopšte nema pristup kanalizaciji.
Polako, radi se na tome. Cene nekretnina su nam samo "požurile" u odnosu na razvoj grada, koji će malo potrajati. Desetak, dvadesetak godina.

https://www.rts.rs/lat/magazin/priroda/5355914/tri-milijarde-evra-za-kanalizaciju-srbija.html

- 56% domaćinstva u Srbiji ima kanalizaciju
- Prečišćujemo manje od 15% otpadnih voda
- 50% postrojenja za prečišćavanje nije u funkciji
- Beograd je jedina prestonica Evrope gde se sva kanalizacija izliva u reke (nemogućeee?)
Dobro si rekao, trećina Beograda nije pokrivena kanalizacijom.
- Veliki broj fabrika otpadne vode ispušta u reku (industrija tek treba da se prilagodi i u okvire svog postrojenja imaju jedinice za tretman voda)

Za Borču postoji projekat i budžet se svake godine alocira za gradnju kanalizacije, ali ga onda svake godine odlože za sledeću. SNS je dosad to svaki put koristio za skupljanje glasova, ali mrka kapa zasad.

Za postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda smo bili jako blizu pre par godina, Kinezi su već uradili pristupnu infrastrukturu koliko ja znam, Francuzi treba da grade samo postrojenje i to putem francuskog kredita. To je zapelo verujem na političkom nivou, ali sigurno će se desiti kad tad.

Za Borču postoji projekat i budžet se svake godine alocira za gradnju kanalizacije, ali ga onda svake godine odlože za sledeću. SNS je dosad to svaki put koristio za skupljanje glasova, ali mrka kapa zasad.

Za postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda smo bili jako blizu pre par godina, Kinezi su već uradili pristupnu infrastrukturu koliko ja znam, Francuzi treba da grade samo postrojenje i to putem francuskog kredita. To je zapelo verujem na političkom nivou, ali sigurno će se desiti kad tad.
Kad tad, sad ce, samo sto nije, samo Vucko tetki da odnese lek

Pitanje je i sta je tacno periferija.

Ja sam prošli put kad se ovo pitanje poteglo, nacrtao sledeće.

Ovo je dosta liberalno nacrtano, ali kad ovde pomeneš da su Zemun i Vidikovac periferija, krenu da te kamenuju, tako da možemo reći da je demokratska perspektiva.

center.PNG

Resenje dok ti neko ne srusi zgradu jer je nelegalna. To sto ti nece srusiti zbog populizma i nekih drugih stvari je druga prica, ali u normalnoj zemlji ti ne bi mogao da izgradis zgradu bez dozvole, ne bi mogao da kupis stan u takvoj zgradi, i ona bi bila srusena. Ali kod nas sve moze, zato nam i padaju nadstresnice na glavu,
Nebulozno je uopste to sto je moguce prometovati nekretninu pre dobijanja upotrebne dozvole. Ko je to smislio, svaka cast. Pritom, kredit se dize izmedju gradjevinske dozvole i upotrebne, kad se dodje do 80% izgradjenosti, a onog momenta kad investitor preda zahtev za upotrebnu dozvolu, vise nije moguce kupiti nekretninu, sve dok se postupak ne okonca (uspesno ili neuspesno).

Meni i dalje nije jasno na koju foru banka pristane da odobri kredit ako zgrada nema upotrebnu dozvolu. To valjda znaci da ne moze da stavi šapu na stan koji nema upotrebnu dozvolu, ukoliko vlasnik ne moze da placa kredit iz nekog razloga. U Nišu sam čuo za slučaj gde ljudi plaćaju kredite za stan koji nije useljen i nije dobio struju, a banka bez problema odobrila kredit.
Stravično je koliko je kupac nekretnine nezaštićen i konstantno u lovu u mutnom.

Ja sam prošli put kad se ovo pitanje poteglo, nacrtao sledeće.

Ovo je dosta liberalno nacrtano, ali kad ovde pomeneš da su Zemun i Vidikovac periferija, krenu da te kamenuju, tako da možemo reći da je demokratska perspektiva.

Pogledajte prilog 222798
Sa druge strane ima i ovih ako spomenes da postoji Beograd i van kruga dvojke i dela vracar historical-a krenu da te kamenuju.

U realnosti ljudi gledaju da je periferija sve sto nije: NBG, Vracar Historical, Stari Grad, Dedinje i mooozda Vozdovac / Banovo Brdo.
Kada kazes Karaburma / Banjica / Zemun vec smatraju ljudi to periferijom.

Najrealnije centar je da zabodeš šestar u brankov most i krug poluprečnika do Pančevca.

Širi centar je obično gde se lome koplja.

Ima mojih komentara na ovoj temi odavno gde sam bio u fazonu da je sve dalje od Banovog periferija, al' me nagaziše da sam krugodvojkaš tad pa sam se pokunjio i prihvatio volju većine

Ima mojih komentara na ovoj temi odavno gde sam bio u fazonu da je sve dalje od Banovog periferija, al' me nagaziše da sam krugodvojkaš tad pa sam se pokunjio i prihvatio volju većine
Pa jer to nije periferija, vec nas mentalitet to dozivljava tako.
Srbin gleda da li je nesto periferija ili ne po prestizu i drustvenom statusu zivljenja tamo, ergo Vracar Historical i krug dvojke.

Bezanijska kosa ti je cist primer, dosta drugacije ljudi reaguju kada im kazes da pogledaju tamo stanove naspram Novog Beograda, iako je razlika 5 minuta kolima dok se spustis sa brda.

Ono sto sam ja spomenuo je percepcija naseg drustva zbog loseg urbanizma i saobracajne infrastrukture.
Da imamo metro nista od toga ne bi bila periferija, ni u percepciji.

Ja kad kazem da sam u fazonu za stan u Zemunu Gornjem Gradu, vecini vidim u ocima da su u fazonu, kakva teska periferija.
Sve zavisi od toga gde radis. Ako radis na NBG, Zemun Gornji Grad je top prica. A ako zivis na Vidikovcu, a radis na NBG, Vidikovac teska periferija i pakao u najavi. Pa i sam krug dvojke je teska periferija ako radis na NBG, klasicno mucenje u zivotu za nekog ko svaki dan ide na posao.

Ja licno periferiju gledam u odnosu na to gde radim, jer mi je to najbitnije. Realno lakse mi je da zivim u Zemunu, nego na Dorcolu, ako radim na NBG-u.

"Novi početak". Sviđa mi se.

U opisu: zgrada je prikačena na kanalizaciju. KANALIZACIJA. Morali su da istaknu dva puta tu neverovatnu činjenicu.
I SBB/Telekom u svakom stanu. Tehnologija se nezaustavljivo probija na svaki kutak zemaljske kugle!
Još samo da legalizuju i sve je cakum pakum.
Cek batana jel moguce da toliko trazis i tek sad vidis oglase i krajeve gde se spominje Kanalizacija kao lux prednost ?

Nisi ti gledao prave oglase :)
Još je lepse kad odes na teren i vidis kako u realnosti izgleda.
A najomiljenije mi je sto su sad opet krenuli novi talas dizanja,da privikavaju ljude da je to ,,nova normala,, jer nema nista ispod tih cifara pa ni te lux kanalizacija, iako ne ide mesecima...

Cek batana jel moguce da toliko trazis i tek sad vidis oglase
E batanaaa, ne tražim uopšte, u međuvremenu sam postao profesionalni forum analitičar/komentator/ekonomista/kritičar.
Svako ima svoju realnost. Ako na nešto dajem svoja desetogodišnja primanja, u mom svetu prirodno je da očekujem i neki "osnovni životni komfor" za te novce.

Vrh