Šta je novo?

Cene nekretnina

Jos malo pa stan za dinar!
Kao kod mobilnih operatera.

Zasto?
Screenshot 2024-12-12 at 14.23.00.png

ja ne razumem koje ce to stanove kupovati po tim cenama i ratama; to je pretpostavljam drzavna stanogradnja tacno gde?

Da li smatraš da je mera loša, na stranu mogućih razloga donošenja?

Mera će možda biti ok, ali glavni problem se po mom mišljenju, nikad ne rešava subvencijama, već mora da se angažuje rešenje na strani ponude.

Tj. plastično rečeno, država treba da uzme da izgradi x hiljada stanova u urbanim centrima namenjenim mladim porodicama, kupcima prvih stanova itd. i da im ponudi iste po proizvodnoj ceni, naravno uz obavezu zabrane prodaje u narednih y godina.

Tržište luksuzne stanogradnje i stanova za rentiranje će ostati netaknuto, a ljudi kojima zaista treba stan će moći da ga priušte po cenama jeftinijim od tržišne.

Ovde se zaista diskutuje o izmišljenoj meri čiji je jedini cilj (i to neuspešno) privremeno smirivanje studenata zbog sve većih i većih protesta.

Ne brinite, jeftinih stanova NEĆE biti, iako je to više puta za ovih 10-12 godina vladavine režim najavljivao.

Što bi se reklo, uozbiljite se.

Shvatiću da nemaš ne-političke zamerke na meru, čim si spreman na šaljive akrobacije rečima. Kako god, onako usput sam pitao, da naučim nešto. Hvala na odgovoru :)

Ne zameri, ali kovanica 'pametnom dosta' nije baš pametna. Dalje, ima Danska svoje probleme, ne može se tako porediti 1 parametar iz Srbije sa 2. iz Danske. Ako misliš da se u Danskoj ne "prave kombinacije na stetu seljaka i radnih ljudi", onda mislim da si u zabludi. I ne postoje "naša deca", niti "odlaze u beli svet".
Ne zameram ništa, ko razume , shvatiće….

Do stana za mlade ipak sa samo 1.000€ učešća: Vučić najavio novu vest, pa rekao da rešenje stiže do kraja dana

Dovoljno je ovo pročitati i zapitati se u kom univerzumu mi živimo. Rešenja države koja se donose na nivou od jednog dana. Neka su i više dana, za ovakve (najavljene) mere trebaju meseci i meseci izrade i dubinska analiza budžeta (koji je već donešen i usvojen) republike.
Da bi se nameti na plate u vidu taksi (parafiskalnih nameta) spustile za 0.5% je potrebno godinu dana analize i traženja rešenja (jer je to novac koji će nedostajati u planiranom budžetu), ovi najavljuju stanove za mlada za jedan dan.
Izvinite, ali ovo je totalna neozbiljnost države - kako će nabaviti taj novac da bi "subvencionisali" kredite za stanove za mlade. Kako mogu donositi rešenja kada je budžet već definisan i sa čijeg računa će obezbediti novac (jer negde mora taj novac da se nabavi iz budžeta).
Ja sam totalno protiv bilo kakvih subvencija, a koje nisu usmerene na relaksaciju privrede i omogućavanje lakšeg poslovanja - da bi ti mladi ljudi imali veće mogućnosti zaposlenja.
Ovde i dalje privredna društva plaćaju "članarinu" privrednoj komori iako nisu pristali na istu, a budžet Puteva Srbije pune tako što prebace novac namenjen RFZO-u (dok u ambulantama po Srbiji ljudi kače zastrašujuće slike nedostatka osnovnog repro materijala)

Svako povećanje subvencija ćemo mi osetiti na našim leđima indirektno kroz poreze i namete. Ja u principu nemam problem sa subvencionisanjem, ali ako je to urađeno promišljeno sa nekim dugoročno pozitivnim ciljem za državu. Ali što kaže @BataDz, za to bi trebalo da se uradi neka ozbiljna analiza da bismo mogli da razumemo da li je zaista tako.

Ovo je lako moglo da se nazove mapa gastarbajterske radne snage u Evropi. Tačno se vidi odakle ljudi najviše beže.
Već je bilo reči da milion ljudi živi u Srbiji od pomoći gastarbajtera.

Poslednja izmena:
Dovoljno je ovo pročitati i zapitati se u kom univerzumu mi živimo. Rešenja države koja se donose na nivou od jednog dana. Neka su i više dana, za ovakve (najavljene) mere trebaju meseci i meseci izrade i dubinska analiza budžeta (koji je već donešen i usvojen) republike.
Da bi se nameti na plate u vidu taksi (parafiskalnih nameta) spustile za 0.5% je potrebno godinu dana analize i traženja rešenja (jer je to novac koji će nedostajati u planiranom budžetu), ovi najavljuju stanove za mlada za jedan dan.
Izvinite, ali ovo je totalna neozbiljnost države - kako će nabaviti taj novac da bi "subvencionisali" kredite za stanove za mlade. Kako mogu donositi rešenja kada je budžet već definisan i sa čijeg računa će obezbediti novac (jer negde mora taj novac da se nabavi iz budžeta).
Ja sam totalno protiv bilo kakvih subvencija, a koje nisu usmerene na relaksaciju privrede i omogućavanje lakšeg poslovanja - da bi ti mladi ljudi imali veće mogućnosti zaposlenja.
Ovde i dalje privredna društva plaćaju "članarinu" privrednoj komori iako nisu pristali na istu, a budžet Puteva Srbije pune tako što prebace novac namenjen RFZO-u (dok u ambulantama po Srbiji ljudi kače zastrašujuće slike nedostatka osnovnog repro materijala)
Mislim da ce ovo biti isto kao i one subvencije za mlade mame, sklopice ga tako da uslove u stvarnosti skoro da i ne mozes da ispusnis i bice dat neki simbolican broj cisto da moze malo da se pohvali na vanrednim redovnim obracanjima.

Ne znači da je mera napravljena za jedan dan, jer tako liči. Verovatnije je da se čekao pogodan trenutak za objavu.

Mislim da ce ovo biti isto kao i one subvencije za mlade mame, sklopice ga tako da uslove u stvarnosti skoro da i ne mozes da ispusnis i bice dat neki simbolican broj cisto da moze malo da se pohvali na vanrednim redovnim obracanjima.
Bukvalno ovo: Žena i ja ispod 30 godina oboje, imamo solidne poslove, dovoljno smo "bogati" da ni za jednu subvenciju ili pomoć ne možemo da se kvalifikujemo, a opet smo nedovoljno imućni da kupimo stan u kome možemo da normalno funkcionišemo sa dvoje dece. Porez ko i svi uredno plaćamo.

Umesto da novac iskoriste da ulože u prigradska naselja, pruže normalnu infrastrukturu, normalan javni prevoz da nam ne treba sat vremena do posla u jednom smeru, oni kao i uvek bacaju pare na populističke mere koje ništa na kraju ne postignu. Jedino što mogu da prihvatim jesu mere kao u nemačkoj gde imaš subvencionisano rentiranje stanova koji su u vlasništvu države, ali opet ovi naši pokrali sve stanove i prepisali na sebe.

Svako povećanje subvencija ćemo mi osetiti na našim leđima indirektno kroz poreze i namete. Ja u principu nemam problem sa subvencionisanjem, ali ako je to urađeno promišljeno sa nekim dugoročno pozitivnim ciljem za državu.
Upravo to. Ja nemam ništa protiv subvencija koje imaju, kao rezultat, dugoročno pozitivan uticaj na državu. A mi nemamo nikakvu analizu kako će ovo uticati dugoročno.
Kako će uticati na celo stanovništvo? Da li je možda bolje subvencionisati/podsticati dodatno preduzetništvo i malu privredu? Apsolutno nikakvu analizu nemamo

Ovo mi deluje kao da je neko nešto sanjao i javno izrekao bez ikakvog plana i jasnih kriterijuma, samo da se nekako smire/potkupi ciljana grupa koja trenutno protestuje. Sada su odjednom obezbedili dodatni novac i za fakultete i odmah se šalje u realizaciju (pitam ponovo kako tako preko noći, kada je budžet definisan i usvojen pre neki dan)
Meni je ovo strašno, stvarno totalno neozbiljno i neodgovorno prema građanima.
Za jedan dan ne možeš odraditi analizu kako rasporediti resurse za neke male projekte u malim firmama, a kamo li ovakve stvari na nivou države (gde se prepliću razni resori, koji su u nadležnosti raznih ministarstva).

brate prijatelju, ako tih 1400 eur učešća znači da moram da vučem ratu po stambenjaku u narednih 40 godina i živim u Bujanovcu, neka hvala...što bi se reklo tuku ko neće da uzme
Niko tebe ne tera da uzimaš u Bujanovcu. Ono što je dobro je da imaš učešće od 3%. Ja ovu meru skroz podržavam. Ja sam uzeo u NL za prvi stan 110% kredita (za ceo stan i za porez i za notara i za bankarske troškove) i na max od 30 godina. I sve sam isplatio za 8,5 godina. Tako da kad treba uzmi na max, posle ti možeš da isplatiš. Nije isto 1.plata i 51. plata. Dođu povećanja, bonusi, akcije, pokloni, svašta. Koliko ja znam ti možeš kod nas bez penala svake godine, povrh redovnih uplata, milion dinara da isplatiš. Ja kad sam isplaćivao prevremeno uvek sam rezao godine a nikad ratu. Čak sam išao i na veću ratu ali da mi smanje broj godina dok na kraju nisam sve isplatio. Ne moraš ti ništa da vučeš. Sve zavisi od tebe. Ali učešće od 3% je vrh po meni.

• Sviđa mi se
Reagovanja: mzo
Ne znači da je mera napravljena za jedan dan, jer tako liči. Verovatnije je da se čekao pogodan trenutak za objavu.
Dajem maksimalno 12 sati i da sad neki tim žuri da izađe sa kakvim-takvim rešenjem jer je neko sanjao - kažem pre neki dan je donešen budžet za 2025-u godinu, a ovakvih stvari nije nikako bilo planiranih u budžetu

У том говору, намењеном омладини у нади да ће исте смирити, споменут је период отплате од 40, а не 30 година. Случајно?

Но, омладинац који нема велику плату па једва скупи 2.000 EUR за учешће има за рату кредита са роком отпладе мањим од 30 година, зар не? Такође, на који начин, односно од којих средстава, овај омладинац опрема свој нови стан?
Pa prvo kupi polovan nameštaj na Halooglasima ili mu roditelji poklone nešto što je za rashod. A posle sve. Pa ja ne znam ljudi šta bi vi?
Kad sam uzeo prvi stan, ja sam bivšim gazdama rekao ostavite sve u stanu osim kreveta koji sam imao i kupio. Posle sam sve polako jedno po jedno bacao i kupovao novo. Pa zato i jesi početnik a ne 45 godina s velikom platom pa da odmah sve odjednom. I renoviranje je najbolje odjednom pre nego se useliš, ali je i najskuplje. Pa i to se nije radilo u prvom stanu. Već ove godine kupatilo pa onda kuhinja pa tako polako. S drugim ili trećim to već ide lakše i sve odjednom. Ali ovo je namenjeno mladima (bez za sad neke granice). Ko je pametan ovo će iskoristiti po meni.

Vrh