Šta je novo?

Cene nekretnina

Evropska centralna banka nastavlja „popuštanje“ monetarnog kaiša.​

Upravni savet Evropske centralne banke (ECB) odlučio je danas da smanji tri ključne kamatne stope za 25 baznih poena.

Nakon današnje odluke da tri ključne kamate smanji za po 25 baznih poena, kamatna stopa za glavne operacije refinansiranja biće na nivou od 3,15 odsto, kamatna stopa na graničnu kreditnu liniju 3,40 odsto, a kamata na depozitnu liniju 3,00 procenta.

Kako volim stare metode iz 2007

Upropasti ljude uz min učešće i max cenu.
2007=2024 🙂

Kako volim stare metode iz 2007

Upropasti ljude uz min učešće i max cenu.
A zašto upropastiti? Pa ko tebe lupa po ušima da kupiš? Ako nećeš nemoj. Ako hoćeš uzmi. S obzirom kako ide svetska ekonomija bolje je uzeti kredit nego biti bez kredita. Mnogo bolje! i to se u zadnjih 30 godina pokazalo više puta.

A zašto upropastiti? Pa ko tebe lupa po ušima da kupiš? Ako nećeš nemoj. Ako hoćeš uzmi. S obzirom kako ide svetska ekonomija bolje je uzeti kredit nego biti bez kredita. Mnogo bolje! i to se u zadnjih 30 godina pokazalo više puta.
Pa iste metode kao pred pucanje tržišta 2007. Razvlačilo se par godina i onda pale cene 30%. Pošto je kurs skliznuo zbog spoljnotrgovinskog deficita, pada SDI, pada doznaka....u dinarima je pad bio više od 40%.
Tako da....i 2007 su znali šta dolazi i zakucali su ljude zbog ličnih profita. Znaš šta znači kad platiš stan 40% više? 🙂

da li ovim insinuiraš kako mladi i školovani Srbi treba da ide da žive u Bor, Inđiju, Pazovu itd sa kinezima (namerno malim slovom) jer tamo mogu da nađu dobar internet i jeftine stanove?
Ne znam šta je toliko loše u Indjini i Pazovi?
Dobije se radno mesto u nekim svetski poznatim korporacijama, u kojima će možda čak i kompletni električni automobili i bicikli da se sklapaju.
Radi se sa vrhunskim stručnjacima u tome, Kinezi, Japanci, po meni je nebitno koje su rase i veroispovesti.
To što će takve korporacije da grade i stambena naselja kako bi zadržale ili privukle zaposlene je njihova unutar koorporacije rešenje.
Ne insuiniram ništa već govorim stvari koje se dešavaju to jest koje će se desiti i zbog čega će sigurno neki ljudi odlučiti da ostanu u Srbiji pa i kupe te stanove i zaposle se tamo.
Zbog ovakvih rešenja se vrši decentralizacija, koja je potrebna, pa i rešavanje posedovanja svoje nekretnine, kao i osamostaljenje.

Pa iste metode kao pred pucanje tržišta 2007. Razvlačilo se par godina i onda pale cene 30%. Pošto je kurs skliznuo zbog spoljnotrgovinskog deficita, pada SDI, pada doznaka....u dinarima je pad bio više od 40%.
Tako da....i 2007 su znali šta dolazi i zakucali su ljude zbog ličnih profita. Znaš šta znači kad platiš stan 40% više? 🙂
Kako su pametni bili, predvideli pad Lehman Brothersa i SEKU ko Majkl Beri, al namerno podmetnuli mere da se ljudi dodatno ugrobare.

Ako je dinar skliznuo, kako moze onda cena u dinarima da padne vise nego u eurima?

40% više ako porediš 2007 i 2013 godinu. A pošto stan uzimaš za ceo život onda poredi 2007 cene i 2024 pošto verovatno taj stan ti je ostao? Znači opet si min duplo u plusu. A da ne pričam koliko bi spucao na rent od 2007 do 2013. Plus pitanje je da li bi ti banka odobrila kredit 2013 godine tako lako kao 2007.
Tako da - da li si platio 40% više ili ne je vrlo diskutabilno. kratkoročno možda ali na period od 20 ili više godina sigurno si u dobitku 1/1.

Niko tebe ne tera da uzimaš u Bujanovcu. Ono što je dobro je da imaš učešće od 3%. Ja ovu meru skroz podržavam. Ja sam uzeo u NL za prvi stan 110% kredita (za ceo stan i za porez i za notara i za bankarske troškove) i na max od 30 godina. I sve sam isplatio za 8,5 godina. Tako da kad treba uzmi na max, posle ti možeš da isplatiš. Nije isto 1.plata i 51. plata. Dođu povećanja, bonusi, akcije, pokloni, svašta. Koliko ja znam ti možeš kod nas bez penala svake godine, povrh redovnih uplata, milion dinara da isplatiš. Ja kad sam isplaćivao prevremeno uvek sam rezao godine a nikad ratu. Čak sam išao i na veću ratu ali da mi smanje broj godina dok na kraju nisam sve isplatio. Ne moraš ti ništa da vučeš. Sve zavisi od tebe. Ali učešće od 3% je vrh po meni.
ispričao si jednu lako lepu priču koja se tebi desila.
živiš u razvijenoj zemlji, verujem da ti dosta dobro ide na poslu kad si uspeo stambeni da otplatiš za taj period i da si imao dosta tih finansijskih injekcija sa strane u međuvrmeenu. svaka ti čast na tome.
ipak, ovde u srbiji su stvarnost i realnost nešto drugačije, odnosno dosta je gora situacija.
loše u ovoj meri je momenat da su potpuno isključeni svi mladi ljudi koji žive u BG i NS jer se nekretnine u tim gradovima kreću po takvim cenama da oni jednostavno ne mogu da izdrže ratu po kreditu ma koja kamata bila i rok. loše je što se targetiraju isključivo oni koji pucaju na skromne krovove nad glavom u još skromnijim sredinama jer jedino kupujući jefitnu nekritninu taj mlad čovek nekako može da izdržava tu ratu po kreditu...a onaj ko puca na inđiju, bujanovac i ostala sporedna mesta će već nekako pretpostavljam i naći način da dođe do nekretnine jer su dosta jeftine (potencijalno mu i nije potreban dodatni podsticaj da kupi nešto što je već jeftino).
nadam se da si me razumeo šta sam hteo ovim da kažem, uglavnom poenta mi je da mera isključuje one kojima je ubedljivo najteže da se skuće, a ne doprinosi ništa specijalno onima koji to potencijalno mogu i sami.

Pozivam @Extroniks da nam organizuje jednu turu po Bataji dok još nije kasno.
Posle ćemo da zatražimo od Kineza par modernih mašina (srediće nam to garant) i svi ćemo da saobraćamo laganica.
Ja častim pivo posle za ceo forum. Ostaće mi od učešća.

40% više ako porediš 2007 i 2013 godinu. A pošto stan uzimaš za ceo život onda poredi 2007 cene i 2024 pošto verovatno taj stan ti je ostao? Znači opet si min duplo u plusu. A da ne pričam koliko bi spucao na rent od 2007 do 2013. Plus pitanje je da li bi ti banka odobrila kredit 2013 godine tako lako kao 2007.
Tako da - da li si platio 40% više ili ne je vrlo diskutabilno. kratkoročno možda ali na period od 20 ili više godina sigurno si u dobitku 1/1.
🙂 Ajde da stavimo na papir koristeći današnje cene. Neka bude 40% pad npr tamo daleke 2029.
3600e sa pdvom danas. 2200e 2028. Razlika 1400e po m2. Na 60m2 je to 84.000evra.
Onda, danas je kamata baš visoka. Diskutabilno je da će ići mnogo niže zbog lepljive inflacije. Mora da se ubije tražnja. Na ovih 84k evra imaš oko 70k evra kamate. Tako da eto 150k evra razlike ali hej šta te briga. Tamo 2042 će možda cena doći na isto 🙂.

Mišljenja sam da država ne treba da se meša u rad banaka i da usled tih mešanja dolazi do sve većih distorzija tržišta, ali neću da zakeram - ako se i 10 ljudi skući putem ove mere biću srećan.
Ja sam mišljenja da država treba pomoći samo ugroženim kategorijama, tj osobama sa invaliditetom/hendikepom koji stvarno, ali stvarno nemaju mogućnosti obezbedini krov nad glavom (renta).
Imanje nekretnine nije životno pitanje, životno pitanje jeste zaraditi dovoljno da imaš krov nad glavom i tu bih raskrstio sa mešanjem države. Obećavali su i jeftine kvadrate, s tim su i investitorima delili zemljište za džabe (a zemljište u Bg-u utiče ~30% na cenu projekta) - a da li smo dobili to?

Ja sam protiv toga da se izdvajaju neke grupe ljudi/stanovništva - bez obzira što mislim da država itekako treba najveći fokus da ima na mlade jer je to budućnost zemlje. Mora se dati vetar u leđa sposobnima i ljudima sa potencijalom, omogućiti im da se lakše i brže zapošljavaju, da se pokažu u svojoj struci, pokreću poslove...

Kao što sam bio protiv toga da se zidaju stanovi za pripadnike službi bezbednosti koje su dobijali za 500eur po kvm. Mnogi su to itekako zloupotrebili, u Bg i Ns-u su kasnije zabranili da tu mogu konkurisati ljudi koji nemaju službu u tim mestima (jer jelte stanove su kupovali oni koji nemaju nikakvih veza sa tim sredinama), plus što su i dalje ogromne zloupotrebe sa izdavanjem tih stanova (bez obzira na uredbe, prošetajte kod tih zgrada u Zemunu i sve će vam biti jasno).
U Beogradu i dan danas veliki broj pripadnika policije putuje iz unutrašnjosti, iako su kupili stanove tu (a mi svi smo učestvovali u tim projektima)

Niko tebe ne tera da uzimaš u Bujanovcu. Ono što je dobro je da imaš učešće od 3%. Ja ovu meru skroz podržavam. Ja sam uzeo u NL za prvi stan 110% kredita (za ceo stan i za porez i za notara i za bankarske troškove) i na max od 30 godina. I sve sam isplatio za 8,5 godina. Tako da kad treba uzmi na max, posle ti možeš da isplatiš. Nije isto 1.plata i 51. plata. Dođu povećanja, bonusi, akcije, pokloni, svašta. Koliko ja znam ti možeš kod nas bez penala svake godine, povrh redovnih uplata, milion dinara da isplatiš. Ja kad sam isplaćivao prevremeno uvek sam rezao godine a nikad ratu. Čak sam išao i na veću ratu ali da mi smanje broj godina dok na kraju nisam sve isplatio. Ne moraš ti ništa da vučeš. Sve zavisi od tebe. Ali učešće od 3% je vrh po meni.
Nisu kreditni uslovi u NL za poređenje sa uslovima u SRB. Sa druge strane ni način servisiranja tih kredita nije isti. U SRB ljudi na kredit gledaju kao na omču oko vrata, pa samim tim i žele da što pre otplate taj kredit. Bogati ljudi na zapadu imaju kredite kao vid poreske oprtimizacije. Da ne govorim da ukoliko je neko zakucao kamatu na 1,5-2% (što je pre Korone bilo sasvim normalno za kupce sa dobrim kreditnim rejtingom), otplaćivati prevremeno tako povoljan kredit je suludo jer se dodatni keš koji se akumulira može investiranti na mnogo bolje i efikasnije načine.

Mogu samo IT poslovi. Nikad nisam cuo za nekog van IT-ja da radi od kuce ili sa sela.
Moje kolege projektuju za strance i dovoljan im je samo računar i internet.
Brat mi je držao kurseve engleskog putem interneta, čak je na kraju vodio tim ljudi koji je to radio isto potreban samo računar(lap-top) i stabilna internet veza, neke ljude koje je angažovao nije uživo ni video, sve obavio putem zoom-a to jest online itd...
Moji neki saradnici koje angažujem žive na različitim mestima - vezano je za gradjevinu, ne zahteva uživo vidjanje.
Finansijski savetnici....
Koleginica u firmi radi 3-4 dana od kuće...
Iskreno mislim da postoji sada širi spektar zanimanja koje ne zahtevaju fizičko prisustvo.
Neki naši Investitori glavni project menadzeri za veće projekte vode te projekte iz druge države i svi sastanci su online.
Mogao bih sada da nabrajam i razne poslove i razne ,,mentore,, koji rade poslove online ali to lično ne znam, već vidjam reklame po Instagramu 😂
Ali da ne idemo u off-topic.

🙂 Ajde da stavimo na papir koristeći današnje cene. Neka bude 40% pad npr tamo daleke 2029.
3600e sa pdvom danas. 2200e 2028. Razlika 1400e po m2. Na 60m2 je to 84.000evra.
Onda, danas je kamata baš visoka. Diskutabilno je da će ići mnogo niže zbog lepljive inflacije. Mora da se ubije tražnja. Na ovih 84k evra imaš oko 70k evra kamate. Tako da eto 150k evra razlike ali hej šta te briga. Tamo 2042 će možda cena doći na isto 🙂.
Ma malo je 40%, daj odma bar 60% pad, znas koja ce bude usteda tad.

loše u ovoj meri je momenat da su potpuno isključeni svi mladi ljudi koji žive u BG i NS jer se nekretnine u tim gradovima kreću po takvim cenama da oni jednostavno ne mogu da izdrže ratu po kreditu ma koja kamata bila i rok. loše je što se targetiraju isključivo oni koji pucaju na skromne krovove nad glavom u još skromnijim sredinama jer jedino kupujući jefitnu nekritninu taj mlad čovek nekako može da izdržava tu ratu po kreditu...a onaj ko puca na inđiju, bujanovac i ostala sporedna mesta će već nekako pretpostavljam i naći način da dođe do nekretnine jer su dosta jeftine (potencijalno mu i nije potreban dodatni podsticaj da kupi nešto što je već jeftino).
Najbolje da daju podsticaje za Vračar, Dorćol, centralni deo NBG i slične krajeve, jer je propercionalno platama najteže skućiti se tamo. Zašto da pijemo vodu, ako možemo šampanjac?

Prosečan stan u Amsterdamu od 60kvm košta 500k, a radnička plata 2k neto.
Prosecna plata u Amsterdamu je preko 3k evra neto (https://www.instarem.com/blog/average-salary-in-the-netherlands/). Ako je prosecna cena stana od 60m2 500k evra, to znaci da nekom treba 500.000 / 12 / 3000 =14 godina da kupi stan. Mada ta cena od skoro 9k e/m2 je cena stana na bas dobroj lokaciji, sto je ekvivalent ceni u Beogradu od nekih 4k e/m2
U Beogradu je prosecna neto plata 1k evra, a prosecna cena stana od 60m2 na nekoj dobroj ekvivalentnoj lokaciji je 240k evra, sto znaci da bi Beogradjaninu trebalo 240.000 / 12 / 1000 = 20 godina da kupi stan. I dosli smo do numbeo property price indexa. Mislim, ne znam sto sad izmisljamo ono sto numbeo vec pokazuje, a po njemu je stan u Amsterdamu mnogo lakse kupiti nego u Beogradu. Jos su i nize kamatne stope, a zakonski si bolje zasticen u svakom smislu i zivis u uredjenoj zemlji.

Ma malo je 40%, daj odma bar 60% pad, znas koja ce bude usteda tad.
Kad raste sa 1000 na 3000 onda je ok.
Kad treba da padne sa 3000 na 1800-1900 onda nije ok. Zanimljivo.
Srećom se ti ne pitaš ništa. Pare potrošene do sledećeg leta, jeseni a verovatnoća recesije najkasnije do avgusta 2025 u svetu je oko 60% trenutno. Tada ćemo okvirno imati i izbore.

Prosecna plata u Amsterdamu je preko 3k evra neto (https://www.instarem.com/blog/average-salary-in-the-netherlands/). Ako je prosecna cena stana od 60m2 500k evra, to znaci da nekom treba 500.000 / 12 / 3000 =14 godina da kupi stan. Mada ta cena od skoro 9k e/m2 je cena stana na bas dobroj lokaciji, sto je ekvivalent ceni u Beogradu od nekih 4k e/m2
U Beogradu je prosecna neto plata 1k evra, a prosecna cena stana od 60m2 na nekoj dobroj ekvivalentnoj lokaciji je 240k evra, sto znaci da bi Beogradjaninu trebalo 240.000 / 12 / 1000 = 20 godina da kupi stan. I dosli smo do numbeo property price indexa. Mislim, ne znam sto sad izmisljamo ono sto numbeo vec pokazuje, a po njemu je stan u Amsterdamu mnogo lakse kupiti nego u Beogradu. Jos su i nize kamatne stope, a zakonski si bolje zasticen u svakom smislu i zivis u uredjenoj zemlji.
Da li je realno da se koristi najveći ekstrem Amsterdam pored još par Evropskih gradova kao reper za poredjenje sa gradom koji fekalije ispušta u vodu?

Najbolje da daju podsticaje za Vračar, Dorćol, centralni deo NBG i slične krajeve, jer je propercionalno platama najteže skućiti se tamo. Zašto da pijemo vodu, ako možemo šampanjac?
nađi mi stan u GRADU Beogradu ispod 125.000 eur 50m2 i ratom ispod 600 eur sa učešćem od 20% na 30 godina?

a onaj ko puca na inđiju, bujanovac i ostala sporedna mesta će već nekako pretpostavljam i naći način da dođe do nekretnine jer su dosta jeftine (potencijalno mu i nije potreban dodatni podsticaj da kupi nešto što je već jeftino).
E moja Srbijo, teško ćeš ti isplivati iz kaljuge. Pusti bedu iz Bujanovca i Inđije, lako mi je za njih, šta će njima stan. Daj samo svoje dupe da obezbedimo, po mogućstvu u krugu dvojke.

E moja Srbijo, teško ćeš ti isplivati iz kaljuge. Pusti bedu iz Bujanovca i Inđije, lako mi je za njih, šta će njima stan. Daj samo svoje dupe da obezbedimo, po mogućstvu u krugu dvojke.
Nećeš da spasiš bedu iz xy grada što joj po visokim kamatama i cenama spustiš učešće.
Spasićeš ih decentralizacijom.
Šta to beše?
Ili je postala komična razlika u ceni u odnosu na BG i NS gde je sve potpuno centralizovano pa ajde da podignemo "merama" malo i unutrašnjost pošto su gastarbajteri posustali.

Vrh