Šta je novo?

Cene nekretnina

To je dakle tih 86% posto u javnom sektoru za 5 godina. Izvinjavam se.
Samo još da mi kažete, u kojoj smo sad fazi: nominalni prihod raste bržom stopom od novčane mase? Više transakcija sa istom količinom novca u opticaju? Ili suprotno, pad velociteta?
Javni sektor je porastao 66% privatni je porastao 86%.

Sto se tice ovog drugog:

Посматрано на мг. нивоу, новчана маса М3 је токомТ3 2024. године успорила раст у поређењу с Т2, који је у септембру износио 12,0%. У складу с тим,показатељ вишка новца, који мери одступање реалне новчане масе М3 од оцењене тражње,4 и даље јенегативан и указује на то да је М3 испод нивоа који бибио инфлаторан.

Ja bih onako laicki rekao, da prihodi rastu blago brze od novcane mase, posto su porasli nominalno 13% na medjugodisnjem nivou.

Sto se tice ovog drugog:

Ja bih onako laicki rekao, da prihodi rastu blago brze od novcane mase, posto su porasli nominalno 13% na medjugodisnjem nivou.
Hvala. Na privatni sam mislio, moja greška.
Ništa, sačekaćemo da vidimo koliko će dugački i varijabilni biti lagovi svih tih monetarnih mera. Nadam se da su dobro proračunali sve to, ne bi voleo da me opet inflacija ošine po leđima.

Hvala. Na privatni sam mislio, moja greška.
Ništa, sačekaćemo da vidimo koliko će dugački i varijabilni biti lagovi svih tih monetarnih mera. Nadam se da su dobro proračunali sve to, ne bi voleo da me opet inflacija ošine po leđima.
Pa ne kontrolise drzava plate u privatnom sektoru.

Pa ne kontrolise drzava plate u privatnom sektoru.
Istina. Država samo (ne) kontroliše inflaciju, a njom su pogođeni svi. A svi su na neki način pogođeni (ili mogu da budu) i rastom plata u privatnom sektoru, jer efekti istih mogu da se ispolje na razne načine, u zavisnosti od (ne)ispravnosti monetarne politike.

Istina. Država samo (ne) kontroliše inflaciju, a njom su pogođeni svi. A svi su na neki način pogođeni (ili mogu da budu) i rastom plata u privatnom sektoru, jer efekti istih mogu da se ispolje na razne načine, u zavisnosti od (ne)ispravnosti monetarne politike.
Jesu li sve drzave severne hemisfere resile sinhronizovano da pojacaju inflaciju ili postoje ipak neki faktori van kontrole vecine?

Jesu li sve drzave severne hemisfere resile sinhronizovano da pojacaju inflaciju ili postoje ipak neki faktori van kontrole vecine?
Ne zanimaju me države severne hemisfere. Ja isključivo gledam šta mi radimo, šta smo uradili, šta nismo, i zašto jesmo ili nismo. Faktori van kontrole imaju većinom daleko manji uticaj od onog koji bi mogli da imaju da se ne zloupotrebe zarad populističkih mera.

Ne zanimaju me države severne hemisfere. Ja isključivo gledam šta mi radimo, šta smo uradili, šta nismo, i zašto jesmo ili nismo. Faktori van kontrole imaju većinom daleko manji uticaj od onog koji bi mogli da imaju da se ne zloupotrebe zarad populističkih mera.
Koje populisticke mere?

Sta je najvise uticalo na inflaciju od onoga sto smo mi radili i sta je alternativa?

Nasa drzava je imala istu politiku stampanja para pa je primer primenljiv i globalno.
Da deo bi se prelio i na nas jer ne zivimo u mehuru, al, velika posledica cena hrane kod nas je nasa monetarna politika a ne uvoz inflacije.
Moglo se mnogo vise postici konzervativnom monetarnom politikom i zrtvovanjem rasta, medjutim to ne zvuci dobro politicki.

Problem je krenuo 2020 jer su drzave odlucile da su firme vaznije od gradjana, i odgovarao sam na tvoju konstataciju da da je tada krenuo rast cena.
Nije bilo potrebe deliti 100 EUR svima kako se stigne, niti je imalo potrebe deliti pravnim licima novcanu pomoc, niti za tolikim stampanjem para.

Ja se slazem sa tobom oko nekih stvari, ali reci da je nasa i generalno globalna monetarna politika u poslednje 4 godine bila dobra je prosto ludost.
Dobra je ispala po velike kompanije kojima se sve daje na tacni i dozvoljava da imaju rizicne i neodgovorne finansijske odluke jer drzava ih bail outuje svaki put kad postoji sansa da propadnu.

Stvari nisu toliko lose koliko su bile u proslosti, svi zivimo bolje nego pre 10 godina, ali ne zivimo svi bolje nego pre 4 godine, samo pojedinci.
Velikom delom ti je ovde odgovor. Nadam se da mi @Extroniks neće zameriti. I za EXPO sam napisao šta mislim, da ne dužim, ipak je ovde tema cene nekretnina. Ali je inflacija u velikoj meri uticala na iste, pa mi je malo i oprošteno.

Sto se tice ovog drugog:

Čistaćica u školi - državnoj ima 45.000 din platu....koje je to povečanje za prethodni period....imala je 27.000 onda ?
Koga bre vi ode lažete ?
O cemu vi pričate ?

Velikom delom ti je ovde odgovor. Nadam se da mi @Extroniks neće zameriti. I za EXPO sam napisao šta mislim, da ne dužim, ipak je ovde tema cene nekretnina. Ali je inflacija u velikoj meri uticala na iste, pa mi je malo i oprošteno.
A meni ni u extronuxovom odgovoru nije bas previse toga jasno. Ok imamo deljenje 100e par puta, iskreno sumnjam da je to razlog sto nam je inflacija otisla dvocifreno u jednom trenutku.

Plus je i taj helikopterski novac bio dosta manji kod nas nego u dosta drugih evropskih zemalja, o USA tek da ne pricam.

Isto tako i ta teza, da treba da zrtvujemo rast zarad nesto nize inflacije, ne znam koliko se slazem sa njom. Ja mislim da je i ovaj rast koji imamo slabiji od onoga sto nam treba.

Za EXPO i dalje mi nije jasno kako je manifestacija koju smo dobili na leto 2023 uticala na inflaciju ciji je pik bio pre toga.

Čistaćica u školi - državnoj ima 45.000 din platu....koje je to povečanje za prethodni period....imala je 27.000 onda ?
Koga bre vi ode lažete ?
O cemu vi pričate ?
Mićo izvini, ali ja mogu samo da nagadjam sta ti zelis da kazes u vecini postova. Molim te koncentrisi se i smislenije prenesi misli na papir, pa cemo se bolje i razumeti.

Ok imamo deljenje 100e par puta, iskreno sumnjam da je to razlog sto nam je inflacija otisla dvocifreno u jednom trenutku.
Ti sumnjaš u sve što ne podleže mišljenju koje si zacrtao. Ja sumnjam da jeste. Kao i brojne druge stvari koje me mrzi da navodim. Sve je to bila "uvozna inflacija".
, o USA tek da ne pricam.
Poređenje nas i USA u tom smislu je zaista krajnje besmislena tema.
Ja mislim da je i ovaj rast koji imamo slabiji od onoga sto nam treba.
Slažem se, slabiji je jer nema dovoljno uporišta na pravim osnovama.
Za EXPO i dalje mi nije jasno kako je manifestacija koju smo dobili na leto 2023 uticala na inflaciju ciji je pik bio pre toga.
EXPO će tek da utiče.

Ako ta cistacica danas ima 45k platu, znaci da radi za minimalac. Minimalac je 2019. bio oko 27k.
Da ..i ? Mi pricamo o rastu i plati od 45.ooo dinara...Pa ovo je za plakanje..jesi li ti realan uopste?
Ono kao rast od 5% na 800 evra....ili rast od 3% na 2500 evra...pa mi smo jači...Srbija je uspešnija
Zalosno

Ti sumnjaš u sve što ne podleže mišljenju koje si zacrtao. Ja sumnjam da jeste..
OK, znaci patili smo se dve godine sa dvocifrenom inflacijom jer je podeljeno par puta po 100e penzionerima i mladima ( u vrlo vanrednom stanju ). Meni se matematika tu ne uklapa bas ali voleo bih da vidim obrazlozenje.
Poređenje nas i USA u tom smislu je zaista krajnje besmislena tema.
Zasto bi bilo? Uvek se moze gledati proporcionalno dohotku po glavi stanovnika/ procentu bdp-a itd.
Slažem se, slabiji je jer nema dovoljno uporišta na pravim osnovama.
Sta su prave a sta vestacke osnove?
EXPO će tek da utiče.
Ok

Da ..i ? Mi pricamo o rastu i plati od 45.ooo dinara...Pa ovo je za plakanje..jesi li ti realan uopste?
Ono kao rast od 5% na 800 evra....ili rast od 3% na 2500 evra...pa mi smo jači...Srbija je uspešnija
Zalosno
Opet, Mićo, ne samo da je teško protumačiti sta ti želiš da kažeš, već mi se cini da ni ti ne tumačiš bas najbolje sta ja želim da kažem.

OK, znaci patili smo se dve godine sa dvocifrenom inflacijom jer je podeljeno par puta po 100e penzionerima i mladima ( u vrlo vanrednom stanju ). Meni se matematika tu ne uklapa bas ali voleo bih da vidim obrazlozenje.

Zasto bi bilo? Uvek se moze gledati proporcionalno dohotku po glavi stanovnika/ procentu bdp-a itd.

Ok
Jeste Defke.

A meni ni u extronuxovom odgovoru nije bas previse toga jasno. Ok imamo deljenje 100e par puta, iskreno sumnjam da je to razlog sto nam je inflacija otisla dvocifreno u jednom trenutku.

Plus je i taj helikopterski novac bio dosta manji kod nas nego u dosta drugih evropskih zemalja, o USA tek da ne pricam.

Isto tako i ta teza, da treba da zrtvujemo rast zarad nesto nize inflacije, ne znam koliko se slazem sa njom. Ja mislim da je i ovaj rast koji imamo slabiji od onoga sto nam treba.

U trenutku kada ti je drzava i ekonomija paralisana logisticki jer sve je stalo i ljudi umiru svaki dan -> nama raste M2 suma novca.
Odakle mislis da su dosle te pare ako ne od stampaca?

Privatnici su dobili koliko se secam 3x minimalca od drzave nepovratno za svakog zaposlenog tokom COVID-a isto, i te pare su najverovatnije isto odstampane.
Ne kazem da je to bio najveci pokretac inflacije ta 2 slucaja, ali fiskalno nisu imali smisla i bio je cist populizam.

Produktivnost nije ispratila monetarne odluke nase drzave.

Drzava je trebala da stopira ekspo i preusmeri sve te pare u nesto od cega bi cela zemlja imala korist, npr poljoprivredni sektor jer ja bez EXPO-a mogu da zivim ali bez hleba, voca i povrca tesko.
Ne, nasa drzava odlucuje da u periodu Jul 2021 - Januar 2022 pokrene pricu o EKSPU, nakon vec prvog talasa mrtvih od COVID-a nama je bitno da gradimo specijalizovanu izlozbu.
Mogao se EXPO odrzati i 2032 godine, ali tad je pitanje da li bi Vucko bio na vlasti, briga njega za inflaciju.

U trenutku kada ti je drzava i ekonomija paralisana logisticki jer sve je stalo i ljudi umiru svaki dan -> nama raste M2 suma novca.
Odakle mislis da su dosle te pare ako ne od stampaca?

Privatnici su dobili koliko se secam 3x minimalca od drzave nepovratno za svakog zaposlenog tokom COVID-a isto, i te pare su najverovatnije isto odstampane.
Ne kazem da je to bio najveci pokretac inflacije ta 2 slucaja, ali fiskalno nisu imali smisla i bio je cist populizam.
Drzava je paralisana i biznisi nisu u prilici da isplate plate. Neki globalni konsenzus je tada bio da se helikopterskim novcem koliko toliko ljudi odrze u zivotu. Tu bas i nije bilo previse vremena i prostora da se definise i sprovede finija granularizacija tog novca, nego je isao svima isto.

Vecina drzava Evrope je davala proporcionalno jos veci stimulans tada. E sad, mozda su sve te odluke bile pogresne, a mozda je samo lako posle bitke biti general.
Produktivnost nije ispratila monetarne odluke nase drzave.

Drzava je trebala da stopira ekspo i preusmeri sve te pare u nesto od cega bi cela zemlja imala korist, npr poljoprivredni sektor jer ja bez EXPO-a mogu da zivim ali bez hleba, voca i povrca tesko.
Ne, nasa drzava odlucuje da u periodu Jul 2021 - Januar 2022 pokrene pricu o EKSPU, nakon vec prvog talasa mrtvih od COVID-a nama je bitno da gradimo specijalizovanu izlozbu.
Mogao se EXPO odrzati i 2032 godine, ali tad je pitanje da li bi Vucko bio na vlasti, briga njega za inflaciju.
EXPO je dobijen u leto 2023. i tek pocinje da se trosi novac na to.

Poljoprivredni sektor se subvencionise, pa jedno par decenija. Godisnje na subvencije trenutno ide oko milijardu evra. Mislim generalno ta prica 'a sto ne ulozimo u poljoprivredu' je slicna onoj 'daje sa na <unesi_sta_ti_smeta> a decu lecimo porukama'. Ako vec pricamo o populizmu, trebalo bi i takve price da izbegnemo.

Nema sta tu mi da biramo kad cemo da odrzimo EXPO, dobili smo ga za 2027. i to jedva.

Drzava je paralisana i biznisi nisu u prilici da isplate plate. Neki globalni konsenzus je tada bio da se helikopterskim novcem koliko toliko ljudi odrze u zivotu. Tu bas i nije bilo previse vremena i prostora da se definise i sprovede finija granularizacija tog novca, nego je isao svima isto.

Vecina drzava Evrope je davala proporcionalno jos veci stimulans tada. E sad, mozda su sve te odluke bile pogresne, a mozda je samo lako posle bitke biti general.

EXPO je dobijen u leto 2023. i tek pocinje da se trosi novac na to.

Poljoprivredni sektor se subvencionise, pa jedno par decenija. Godisnje na subvencije trenutno ide oko milijardu evra. Mislim generalno ta prica 'a sto ne ulozimo u poljoprivredu' je slicna onoj 'daje sa na <unesi_sta_ti_smeta> a decu lecimo porukama'. Ako vec pricamo o populizmu, trebalo bi i takve price da izbegnemo.

Nema sta tu mi da biramo kad cemo da odrzimo EXPO, dobili smo ga za 2027. i to jedva.
Kakve veze kad je dobijen EXPO, sto se uopste u trenutku kada smo ekonomski paralisani i imas ljude koji umiru planira EXPO? Mi smo aplicirali za EXPO u periodu koji sam spomenuo, kako je to finansijski smislena odluka u sredini 2021 godine?!

Osim zbog izvlacenja para u Vuckov dzep?

Pa nista, ako svi skoce kroz prozor i mi da skocimo kroz prozor.
Biznisima je data pomoc cak i ako nisu bili paralisani i imali su dovoljno prihoda, apsolutno nije bilo kriterijuma za deljenje para, znam to jer su i meni date pare a bio sam itekako likvidan.

Kakve veze kad je dobijen EXPO, sto se uopste u trenutku kada smo ekonomski paralisani i imas ljude koji umiru planira EXPO? Mi smo aplicirali za EXPO u periodu koji sam spomenuo, kako je to finansijski smislena odluka u sredini 2021 godine?!

Osim zbog izvlacenja para u Vuckov dzep?
Ali mi krajem 2021. i nismo vise ekonomski paralisani i ljudi ne umiru toliko. A tek 2023. kada se dobija manifestacija nismo u toj situaciji.

Mislim ne razumem, predstavljas stvari kao da smo mi u sred pandemije grunuli ne znam koje pare u EXPO, a guramo ih tek sada, kada nam zapravo i treba jos podsticaja rastu.
Pa nista, ako svi skoce kroz prozor i mi da skocimo kroz prozor.
Biznisima je data pomoc cak i ako nisu bili paralisani i imali su dovoljno prihoda, apsolutno nije bilo kriterijuma za deljenje para, znam to jer su i meni date pare a bio sam itekako likvidan.
Pa mislim super, je to, ako imas godinu dana da obavis ozbiljnu analizu i definises tacne uslove i nacine na koji ce se sprovoditi. Medjutim, u tom trenutku se radilo o nedeljama. Ne znas koliko ce pandemija potrajati, ne znas da li ce sutra ljudi bukvalno poceti da umiru od gladi ili bar masovno odlaziti u bankrot. U tom trenutku, to je daleko veci prioritet od neke potencijalne inflacije u buducnosti. Zapravo, tesko mi je da smislim situaciju gde bi rizikovanje jace inflacije bilo opravdanije nego tad.

Lako je sa ove distance glumiti generala, ali u tom trenutku ni drzave sa znatno funkcionalnijim i efikasnijim institucijama od nase nisu znale sta pametnije da urade sem da podele novac jednako svima.

Vrh